Zivot i rad u Kini

2,768 posts in this topic

Koliko imam info od pre nekog vremena se to vadi iskljucivo u sudu.

Ali ipak je ovo Srbilend ovde je sve moguce :)

Pa kad nece Srbin, ima nas ko kusih pasa po Pekingu, Sangaju i Senzenu...

Ko je u Šangaju neka se javi da popijemo pivo i popričamo o životu. 

Takođe, ko je nov u Šangaju ili kome treba neka pomoć ovde neka se javi.

Kakva  je procedura za otvaranje malog restorana ili brze hrane sa srpsskkom kuhinjom. Cenim da bi to išllo. Dal je to moguće ikako poošto sam strani državlljanin?

Ako država  mnoogo ne guši sa birokratijom i glupostima vredelo bi pokušati. 

Pala mi je jedna  ideja u vezi nabavka informacija. Pošto za nalaženje stanova agenti se sigurno ugrađuju, možda je najbolje da se direktno pogleda na nekim njihovim oglasima. Mogao bi da zamolim nekog  od Kineza  što radi ovde po buticima da mi to isčačka, častio bi ga neku kintu akko nađe nešto da valja. 

Pročitao sam prvih 15  strana na ovoj temi i baš sam se zagrejao za ideju, ovo ne sme  da se propusti, na zapadu bi morao  da se satirem od posla za te  pare a preko pola  bi mi otišlo na kiriju i režije  i  nebi uspeo ništa da  uštedim, plus bi živeo ko  pas svo vreme tamo.

Koliko znam dosta u njih otvara na crno ovde u Šangaju. Meksikanac bivsi cimer već godinu i nešto drži, ne znam da li je tu, pitaću ga. Takođe na Tjanzefanu sam upoznao nekog tajvanca (ako se dobro sećam) koji me je smarao 2 sata o tome kako može da mi pomogne da otvorim restoran na crno, ili na belo... Zapisao sam njegov wechat.

Mogu da proverim, javljaj se u pvt.

Ponavljam, kome treba bilo šta vezano za Šangaj, ili hoće da popije pivo i komentariše prelepe nimfe koje šetaju ulicama, neka se javi

Edited by Kundun

U Shangaju nisam video da postoji srpska hrana, tj balkanska.... iskreno, bio bih zahvalan ako neko to otvori ovde :D 

PS: Pozdrav svim svim putnicima :)

Hello,

Imam jedno pitanje (ako je vec postavljeno pliz ne zamerite, samo me uputite gde da nadjem):

Da li postoji mogucnost da se radi kao profesor engleskog u kracem periodu (nekoliko meseci) ili je u pitanju dugorocni posao?

Elem, kratko obajasnjenje: zavrsila sam medicinu u Nisu, zavrsavam doktorat u Berlinu, i krajem godine se vracam kuci. Posao nije problem, ali ne osecam da je vreme da se skrasim i krenem specijalizaciju, i jaaako zelim da iskusim svet, pa eto otud i ideja da radim u Kini i iskusim novu kulturu na pravi nacin. Ali da li je realno otici i raditi nekoliko meseci?

Hvala ili Xie Xie :)

Koliko znam jedino part time job, nece te ovako niko zaposliti ako nisi tu cele skolske godine.

Mozes pronaci posao, ostati nekoliko meseci i jednostavno otici. Niko ne moze da te spreci, nikakvi ugovori i sl. Oni ne mogu legalno da zaposle (bar ne u okolini Senzena) i ti ces pravno raditi u nekoj vrsti sive zone. Takva je sada situacija tamo. Za to vreme mozes da uzivas i radis u Kini, skupis nesto para i nakon sto odlucis da prestanes mozes da proputujes nekoliko zemalja. Ne postoje nikakve prepreke za to. Naravno, svoje planocve neces otkriti buducim poslodavcima. Niko te ni u Srbiji nece zaposliti ako tako nesto budes rekla, jer ceo svet je izuzetno postao "profesionalan".

"Profesionalan" lol::  lol::   lol::

Aleksandra, preracunaj se samo da li ti se isplati...

Oni placaju tek desetog ili petnaestog za prethodni mesec.

Verovatno ces morati da se odreknes plate za tih poslednjih 15 dana...

Ugovori za smestaj se potpisuju na minimum 3 meseca, sto znaci da ces morati (neko vreme) da zivis u hotelu.   

Nije u Kini bas sve slatko kao sto se prica.

Ko je spreman da bude usamljen, izolovan od sveta i normalnog drustvenog zivota, da puno rinta - ovo je mesto za njega. 

Nema razloga da tako provedes pauzu u studiranju...

Za to sto si ti opisala da ti je potrebno, gledaj neku lepsu destinaciju gde mozes i malo da se opustis, predahnes od ucenja, druzis i izlazis.

"Profesionalan" lol::  lol::   lol::

Aleksandra, preracunaj se samo da li ti se isplati...

Oni placaju tek desetog ili petnaestog za prethodni mesec.

Verovatno ces morati da se odreknes plate za tih poslednjih 15 dana...

Ugovori za smestaj se potpisuju na minimum 3 meseca, sto znaci da ces morati (neko vreme) da zivis u hotelu.   

Nije u Kini bas sve slatko kao sto se prica.

Ko je spreman da bude usamljen, izolovan od sveta i normalnog drustvenog zivota, da puno rinta - ovo je mesto za njega. 

Nema razloga da tako provedes pauzu u studiranju...

Za to sto si ti opisala da ti je potrebno, gledaj neku lepsu destinaciju gde mozes i malo da se opustis, predahnes od ucenja, druzis i izlazis.

Ala ocrni Kinu :D pa nije bas sve tako :)

Stan tj.sobu mozes uzeti i na mesec, dva...

plata moze da se dogovori da ti uplacuju na racun, sto znaci da ces ti svoje parice dobiti (ako ukljucis mozak) :)

sto se tice rintanja - ako nisi zeljan para moze se naci vremena za sve ostalo :)

Iskreno nisam htela flowers::

Ko je navikao na zapadnjacki standard ( a vidim devojka je zivela u Nemackoj ),

nece mu bas Kina biti idealna destinacija.

Mislim da ce ovaj tekst biti koristan:

How to survive in China as a foreigner

钱考拉的转帖┊钱考拉的首页

Chris Biddle, an American student in China, tells you how:
Bring your own deodorant. Bring your own coffee. Get used to the smell of urine. Smile, a lot. Learn how to say where your from. Understand that it’s not rude if someone asks how much money you make. Listen to music. Read. Be patient. Don’t drink tap water. Try everything at least once, especially the stuff that grosses you out, it will make for a better story. Get out there and do stuff, try not to use the train of thought “Well, I deserve this,” too often. If you’re a man, carry a pack of cigarettes with you and offer them to any man you meet. They will most likely not take one, even if they do smoke, but they will appreciate the sentiment.

Try not to think in terms of right or wrong, rude or polite, dirty or clean. Ask as many questions as you can. Don’t talk about politics. Eat lots of noodles. Eat lots of fruit, but always clean them before hand. Don’t be shy. Go to karaoke. Don’t talk about Japan. If you like basketball play a pick up game with some strangers. Despite the fact that they don’t, look both ways before crossing the street. Bring your own ear plugs. Bring your own dental floss. Never pay full price. Don’t expect to get laid. Don’t do anything that could land you in jail. Find out what can and can’t land you in jail, you’ll be surprised.

Don’t freak out when someone invades your personal space. Try not to eat Western food, it’s expensive and often times unsatisfying. Visit the Great Wall, the Terra Cotta Warriors, the Summer Palace, but don’t linger. Get off the beaten path. Get lost. Take your time. Man zou. Walk slowly. Learn how to use chopsticks. Buy or rent a bike. Weaving in and out of traffic, dodging taxis and donkey pulled carts, and ringing your bell at pedestrians in your way will make you feel like you’re one of them. Don’t go in the water. Get used to sleeping on a rock hard bed.

Try not to reserve “thank you” for times when people really do help you, and try to reserve “I’m sorry,” for times when you’ve truly inconvenienced someone. It will only make them laugh if you over use it. If you learn to read any characters, learn foods first. Don’t worry about table manors. Talk with your mouth full of food. Burp. Slurp your tea as loud as you can. Go to a teahouse and try as many different kinds as you want.

You’ll want to buy a lot of crap, but by the end of your journey you’ll realize that most of it just that, crap. Reserve days for doing nothing. Make lots of jokes. Don’t sleep in too often, Chinese people are early risers and you might miss a lot of the action. Don’t go to many temples. You’ve seen one, you’ve seen them all.

Keep your eyes open. Don’t get discouraged. It will be hard, but try not to think about home. Remind yourself that every day you’ve somehow ended up on the other side of the world, in the oldest civilization in the world. Ask yourself unanswerable questions and find satisfaction in this. Go fly a kite. It’s not just for kids.

Hello,

Imam jedno pitanje (ako je vec postavljeno pliz ne zamerite, samo me uputite gde da nadjem):

Da li postoji mogucnost da se radi kao profesor engleskog u kracem periodu (nekoliko meseci) ili je u pitanju dugorocni posao?

Elem, kratko obajasnjenje: zavrsila sam medicinu u Nisu, zavrsavam doktorat u Berlinu, i krajem godine se vracam kuci. Posao nije problem, ali ne osecam da je vreme da se skrasim i krenem specijalizaciju, i jaaako zelim da iskusim svet, pa eto otud i ideja da radim u Kini i iskusim novu kulturu na pravi nacin. Ali da li je realno otici i raditi nekoliko meseci?

Hvala ili Xie Xie :)

Prvo pozdravljam avanturistički duh. Svaka čast.

Ja radim nešto slično tebi. Naime posao mi nije usko vezan za Kinu, ali provodim u kini negde 70 posto vremena tokom godine. Koristim to vreme da ojačam neke poslovne kontakte koje imam ovde, a i da se zajebavam i da radim part tajm malo, čisto da bih bio na nuli.

Ovo ne znači da ti moraš da budeš na nuli. Ako si spremna da radiš više - bićeš veoma u plusu.

Ovo što te je neko iznad isprepadao ću ti razložiti, pa ti sama vidi. Dakle:

"Aleksandra, preracunaj se samo da li ti se isplati..."

Koliko vidim hoćeš da vidiš Kinu i da malo radiš, koliko sam razumeo taj post. Isplati se. 

"Oni placaju tek desetog ili petnaestog za prethodni mesec."

Ovo je istina, ali ako radiš part tajm, možeš uvek da im kažeš da ideš negde hitno i da ti treba lova unapred, obično ti daju 80% zarade ako tražiš unapred. Ili, ne sumnjam da ćeš se do tada socijalizovati, pa može neko drugi da ti podigne taj poslednji deo plate. Postoje takođe računi itd.

Ne bih se igrao sa potpisivanjem ugovora na duže, pa paljbom iz zemlje, jer znam lično devojku koja je to uradila, pa su joj roknuli zabranu.

"Verovatno ces morati da se odreknes plate za tih poslednjih 15 dana..."

Verovatno nećeš, iz razloga koje sam ti naveo.

"Ugovori za smestaj se potpisuju na minimum 3 meseca, sto znaci da ces morati (neko vreme) da zivis u hotelu.  "

Ovo je takođe apsolutno netačno. Ima ugovora na dva, tri ,6 meseci, ali takođe ima i stanova koji se daju u rentu bez ugovora. Lično nikada nisam bio na ugovoru. Mogu ti i preporučiti ako baneš u Šangaj.

"Nije u Kini bas sve slatko kao sto se prica."

Nije nigde.

"Ko je spreman da bude usamljen, izolovan od sveta i normalnog drustvenog zivota, da puno rinta - ovo je mesto za njega.

Nema razloga da tako provedes pauzu u studiranju..."

Ovako svakako nemoj da razmišljaš, jer ćeš čitavog života biti veomma usamljena :) Moguće je da je tako ako si u nekoj kineskoj pripizdini, ali iskreno čisto sumnjam da ćeš da ideš u tako neke selendre. U većim gradovima vrvi od stranaca i svi su vrlo druželjubivi. Ima kućnih žurki, okupljanja po barovima, klubovima, kafenisanja i svega ostalog. "Zapadnjačka" zajednica se ovde drži zajedno i uvek ćeš imati super društvo sastavljeno od raznolikih tipova, mahom inteligentnih glava koje su imale šire vidike nego da odu u ŠveCku da čuvaju babe. Veruj mi, što se ovoga tiče potpisujem ti - usamljena ćeš biti samo ako si asocijalna osoba.

A ima ovde i srba koliko hoćeš, veruj mi da će te ta mala zajednica od stotinak ljudi dočekati toplo.

"Za to sto si ti opisala da ti je potrebno, gledaj neku lepsu destinaciju gde mozes i malo da se opustis, predahnes od ucenja, druzis i izlazis."

Dođi u Šangaj. Nađi bilo koji part tajm - teaching, modeling... u čemu god si dobra stvarno, imaj zalihe za prvi mesec zbog plate koja dolazi sl mesec, a i zbog vremena da se uhodaš , rentiraj stan za što manju lovu bez ugovora, shared naravno - i uživaj u najlepšem gradu Azije.

Nemoj se obeshrabriti  :)

ljudi, da razresimo jos jednu dilemu - NE DAJE SVAKI POSLODAVAC UGOVOR! A i u svakom ugovoru su navedeni uslovi za raskid... ako najavis na vreme - nema razloga da te lupaju bilo kakve zabrane... samo treba biti covek :D

Mislim da ce ovaj tekst biti koristan:

How to survive in China as a foreigner

钱考拉的转帖┊钱考拉的首页

Chris Biddle, an American student in China, tells you how:

Bring your own deodorant. Bring your own coffee. Get used to the smell of urine. Smile, a lot. Learn how to say where your from. Understand that it’s not rude if someone asks how much money you make. Listen to music. Read. Be patient. Don’t drink tap water. Try everything at least once, especially the stuff that grosses you out, it will make for a better story. Get out there and do stuff, try not to use the train of thought “Well, I deserve this,” too often. If you’re a man, carry a pack of cigarettes with you and offer them to any man you meet. They will most likely not take one, even if they do smoke, but they will appreciate the sentiment.

Try not to think in terms of right or wrong, rude or polite, dirty or clean. Ask as many questions as you can. Don’t talk about politics. Eat lots of noodles. Eat lots of fruit, but always clean them before hand. Don’t be shy. Go to karaoke. Don’t talk about Japan. If you like basketball play a pick up game with some strangers. Despite the fact that they don’t, look both ways before crossing the street. Bring your own ear plugs. Bring your own dental floss. Never pay full price. Don’t expect to get laid. Don’t do anything that could land you in jail. Find out what can and can’t land you in jail, you’ll be surprised.

Don’t freak out when someone invades your personal space. Try not to eat Western food, it’s expensive and often times unsatisfying. Visit the Great Wall, the Terra Cotta Warriors, the Summer Palace, but don’t linger. Get off the beaten path. Get lost. Take your time. Man zou. Walk slowly. Learn how to use chopsticks. Buy or rent a bike. Weaving in and out of traffic, dodging taxis and donkey pulled carts, and ringing your bell at pedestrians in your way will make you feel like you’re one of them. Don’t go in the water. Get used to sleeping on a rock hard bed.

Try not to reserve “thank you” for times when people really do help you, and try to reserve “I’m sorry,” for times when you’ve truly inconvenienced someone. It will only make them laugh if you over use it. If you learn to read any characters, learn foods first. Don’t worry about table manors. Talk with your mouth full of food. Burp. Slurp your tea as loud as you can. Go to a teahouse and try as many different kinds as you want.

You’ll want to buy a lot of crap, but by the end of your journey you’ll realize that most of it just that, crap. Reserve days for doing nothing. Make lots of jokes. Don’t sleep in too often, Chinese people are early risers and you might miss a lot of the action. Don’t go to many temples. You’ve seen one, you’ve seen them all.

Keep your eyes open. Don’t get discouraged. It will be hard, but try not to think about home. Remind yourself that every day you’ve somehow ended up on the other side of the world, in the oldest civilization in the world. Ask yourself unanswerable questions and find satisfaction in this. Go fly a kite. It’s not just for kids.

Bravo za text!!!  flowers::

Koliko znam jedino part time job, nece te ovako niko zaposliti ako nisi tu cele skolske godine.

Zaposlice te i na par meseci jer cekaju nekog da se vrati iz USA i slicno... ja sam nailazila na svasta :)

Wooow ljudi zaista hvala :). Ne mogu da vam zahvalim dovoljno na podrsci i pocetnim informacijama. Definitivno sam "hooked".

Imam srece da u Berlinu studiram sa kolegama-lekarima iz Kine. Kada sam im iznela svoju ideju, njihova pocetna rakcija je bila jako smesna, nisu mogli da veruju: "Zasto Kina, jesi sigurna, i kazes to je popularno, ljudi iz Srbije dolaze?" "Ma bas hoces u Kinu?". Jako zanimljivo da jedna nacija sa takvom prosloscu, kulturom, hranom... smatra da nema sta da ponudi strancu. Naterala sam ih da me uce kineski :) pa za sada vladam osnovnim vokabularom: dobro jutro, lep dan, kako si, da, ne...

Da upoznam Kinu i Kineze (ili bilo koji drugi narod/zemlju) jedino mogu ukoliko se uhvatim u kostac i iskusim njihov nacin zivota, administarciju, razmisljanja, organizaciju... Ono sto sam naucila o njima za sada mi je bilo jako zanimljivo i navelo da pozelim da znam jos.

(npr. Iako smo svi jednaki, PhD studenti, mladi, Kinezi mi persiraju i to rade medjusobno, pa nema dana da se ne ismejem slatko kada neko kolegu koji se preziva Hu, doziva Dr. Hu (dr. who) :) :)....)

Jos jednom jedno ogromno hvaaaalaaaaaa na savetima i podrsci. Sada mi jedni preostaje da iscitam ovu temu i slicne na forumu i krenem u akciju :)

Ne bih da unosim nemir.... (ovo sam iskopirao iz FB grupe Shenzhen Expats)

"Hey, dear people, I've heard that within these two weeks, government official will raid futian for illegal workers, especially teachers, so keep safe and if anyone has more Info please share ..."

postovala je u grupi devojka za koju bih po imenu rekao da je iz makedonije :) pamet u glavu ko planira da ide sa nesredjenom situacijom oko vize (ne kazem da ne treba da ide, ali treba biti obazriv, oprezan i imati srecu, jer je zajebano biti ilegalac bilo gde)... nisam cuo da je neko nas naje*ao, ali za sve postoji prvi put...

Ovo može da bude problem za učitelje koji rade sa grupama. Ko radi 1 on 1 tutoring ne bi trebalo da ima problem, jer su šanse da će da mu se naklati murijaš biti vrlo male. Ali ko god radi sa grupama i inače treba da obrati pažnju

Ne bih da unosim nemir.... (ovo sam iskopirao iz FB grupe Shenzhen Expats)

"Hey, dear people, I've heard that within these two weeks, government official will raid futian for illegal workers, especially teachers, so keep safe and if anyone has more Info please share ..."

postovala je u grupi devojka za koju bih po imenu rekao da je iz makedonije :) pamet u glavu ko planira da ide sa nesredjenom situacijom oko vize (ne kazem da ne treba da ide, ali treba biti obazriv, oprezan i imati srecu, jer je zajebano biti ilegalac bilo gde)... nisam cuo da je neko nas naje*ao, ali za sve postoji prvi put...

ovo je bilo posebno aktuelno pred kinesku Novu godinu... mada sam i ja cula da se motaju po Futianu opet... ali sta je tu je...

zivot je kocka... zar ne? :)

Sreo sam Švajcarca koji dvije godine živi u Vijetnamu predaje privatno engleski za 20 $ na sat, tamo su to mnogo dobre pare, bez diplome

Pozdrav svima ( pa cak i ovima u Kini :spot: ) .

Novi sam ovde, ali sam (danas) procitao ceo ovaj forum na temu Kine... i naravno, imam nekih pitanja.

Radi se o sledecem:

Dobio sam jednu ponudu za posao da radim u Kini kao SPORTSKI TRENER, znaci nije predavanje engleskog, ali jeste poducavanje malih Kineza!

Radio bih u Shenzhenu ili Guangzou , posao se radi 25 sati nedeljno sa decom razlicitog uzrasta, od 4-17 godina.

E sad... oni traze da se potpise ugovor na godinu ili dve (skapirao sam da je standardna procedura da potpises na godinu dana).

KONKRETNO, nude sledece:

First year coaching package includes:

Visa Processing Fees
    One Bedroom or Studio Apartment (Power and Water Included)
    Flight Subsidy of 12 000 CNY (1917 USD Upon Successful Completion of Contract)
    Monthly Salary of 12 000 CNY (1917 USD)

Cost of living is low and this package will allow coaches to enjoy living in China while putting money aside for the future.

Moje pitanje je, koliko je ovo dobra opcija???

Da li da se cenkam za platu i trazim vise?

Da li da im trazim da mi daju pare za stan na ruke , ili je njihova ponuda OK?

Koliko moze da ostane sa strane od ove plate???!!!

Kontam da se posao radi 6 dana po 4 sata, da li bi mogao da radim jos neki posao tamo... tipa ucim Kineze da crtaju u AutoCad-u ili SolidWorksu (posto i to znam), ili mozda da im prodajem maglu kao profesor engleskog, mada engleski i ne znam bas najbolje, ili da im prodajem maglu na neki drugi nacin.

Ovde su nakcesce bili postovi vezano za predavace engleskog (nekoliko postova je bilo za nemacki jezik), par postova je bilo u vezi arhitekture, konobarisanja, jedan sef marketa... i to je to koliko se secam. Ovo je prvi post vezan za ovaj vid posla.... Posto predajete u skolama , verovatno ste videli da li su im potrebni sportski treneri i slicno.

Pa ako moze neko da mi odgovori na ovu temu bio bih mu veoma zahvalan! :smile:

Edited by Pavle78

Mislim da nemas nikakve sanse od poducavanja malih Kineza sto se tice programa za racunare jer su oni u tome top.

Ako si citao temu, verovatno si nabasao na lika koji je u Senzenu i koja bas o tome prica da moze da se predaje Engleski, da moze da se bude trener, da se otvori neki hostel i slicno ali da se dobije bilo kakav posao koji ima veze sa IT sektorom sanse su 0.