Zivot i rad u Kini

2,768 posts in this topic

Dolazim u SZ u četvrtak pa amo neko želi da se vidimo bilo bi super, nek mi piše na PP. BTW ako ne instaliran VPN, mogu li pristupiti ovoj stranici. Hvala i nadam se da se vidimo.

Edited by vodolija

da li neko planira odlazak u Kinu u januaru? i ako postoji neko ko je vec tamo, za neke savete za snalazenje za pocetak, neka se javi na pvt..hvala unapred

Dolazim u SZ u četvrtak pa amo neko želi da se vidimo bilo bi super, nek mi piše na PP. BTW ako ne instaliran VPN, mogu li pristupiti ovoj stranici. Hvala i nadam se da se vidimo.

mozes :)

da li neko planira odlazak u Kinu u januaru? i ako postoji neko ko je vec tamo, za neke savete za snalazenje za pocetak, neka se javi na pvt..hvala unapred

s obzirom da trebi treba pomoc, zar nije logicnije da ti nekog kontaktiras na pvt?  smartass

I koliko je ta viza od 180dana ? Koliko u ¥ ...

sam trosak vize je oko 7500-9000rmb, zavisi preko koje agencije se radi...

s obzirom da trebi treba pomoc, zar nije logicnije da ti nekog kontaktiras na pvt?  smartass

Ako svi koji ste u ZS podignete ruku da vas vidi kontaktirao bih vas on :)))))

Bas o tome pričam , znaš li Vanja koja je to "ruka" sto kupujete ... 5-6

To je uzasno skupo. Izgleda da je sve strahovito poskupelo od 2013. Ranije je radna viza na godinu dana kostala 10000.

Edited by GerdaBudenbrok

Pozdrav svima.

Interesuje me koliko mogu da zaradjujem kao predavac Engleskog sa CELTA sertifikatom, ali bez fakultetske diplome? Da li neko to vec radi u Kini, a da je na ovome forumu? Svaki odgovor je dobrodosao, a posebno opsezan.

Pogledajte oglase, kontaktirajte agente putem skajpa i oni će vam reći koliko konkretno mogu da vam ponude. 

Ne zarađuju svi s tom diplomom podjednako. Na zaradu bitno utiču i druge stvari. 

Problem kod toga je viza , dolazak na turisticku vizu ovde je cita kocka , ili sve vize od mesec-dva , da možete da vidite chat sa nasima koji imamo na wechatu , malo malo pa neko zove upomoc nije nasao vizu , nema dovoljno para vize su skocile itditd , cena vize je prošle godine u decembru 2014. Bila 5000¥ , na 6meseci studentska - danas je 7500¥ ta ista , iskreno nije mnogo skocila kako su pricali pre tri meseca kada su nudili vize za 10000¥ na 6m , elem u Kinu se dolazi pripremljen , sa novcem u dzepu ( ovde mislim da treba da imaš barem iznos jedne plate u dzepu ) dolaziš informisan ( citas forume vezane za kinu , pratiš neke stranice itditd ) poneseš svoj CV i video kako si predavao negde ( samo banite u neko obdaniste i snimite 5minuta kako pričate engleski ispred dece ) i sa wechat-om , nacicete ovde neke ljude kontaktirajte ih za informacije

I povrh svega ne verujte u sve sto cujete svako je drugacija osoba , šta je za mene bilo super za nekog je užas , i suprotno.

Edited by pinoless

Bas o tome pričam , znaš li Vanja koja je to "ruka" sto kupujete ... 5-6

i te vize se ne prave  u Maleziji vec se pasos salje negde drugo... i sve mi to znamo ali je to jedina opcija koja radi trenutno... tako da... cuti i trpi :D

Pozdrav svima.

Interesuje me koliko mogu da zaradjujem kao predavac Engleskog sa CELTA sertifikatom, ali bez fakultetske diplome? Da li neko to vec radi u Kini, a da je na ovome forumu? Svaki odgovor je dobrodosao, a posebno opsezan.

Mnogi ovde imaju razne sertifikati ali su iskustva skroz razlicita... nekome je dovoljno da kazes da imas neki sertifikat i to je to, dok drugi traze svasta nesto :D sve zavisi od srece i od tvojih ocekivanja ;) procitaj celu temu, ima dosta toga sto je vec opsirno opisano, da se ne ponavljamo... 

Pozdrav :)

Vanja, 9000 rmb za samo 180 dana zvuci jezivo skupo. Jesi sigurna da je to prava informacija?

pinoless, na osnovu ovoga sto vi pisete situacija sa vizama mi se cini katastrofalna. Pre dve godine je bila kriza kada ni turisticka viza nije mogla da se dobije, pa su se ljudi snalazili sa grupnim vizama (svaki mesec ides u HK, uzmes zajednicku turisticku vizu sa jos bar 1 osobom koja se btw. ne stavlja u pasos) i to je kostalo 800-1000 juana mesecno i bilo najskuplja varijanta. Ove cifre koje vi sad pisete zvuce jezivo, ne znamo kome se isplati da kupuje M vizu na 180 dana za 9000 rmb. Ispada da je ok otici samo ako uspes da nadjes nekog ko ce ti obezbediti radnu vizu.

Vanja, 9000 rmb za samo 180 dana zvuci jezivo skupo. Jesi sigurna da je to prava informacija?

stay je 180 dana, multi ulaz. znaci viza je na GODINU IPO :)  3x180 dana :D

Problem kod toga je viza , dolazak na turisticku vizu ovde je cita kocka , ili sve vize od mesec-dva , da možete da vidite chat sa nasima koji imamo na wechatu , malo malo pa neko zove upomoc nije nasao vizu , nema dovoljno para vize su skocile itditd , cena vize je prošle godine u decembru 2014. Bila 5000¥ , na 6meseci studentska - danas je 7500¥ ta ista , iskreno nije mnogo skocila kako su pricali pre tri meseca kada su nudili vize za 10000¥ na 6m , elem u Kinu se dolazi pripremljen , sa novcem u dzepu ( ovde mislim da treba da imaš barem iznos jedne plate u dzepu ) dolaziš informisan ( citas forume vezane za kinu , pratiš neke stranice itditd ) poneseš svoj CV i video kako si predavao negde ( samo banite u neko obdaniste i snimite 5minuta kako pričate engleski ispred dece ) i sa wechat-om , nacicete ovde neke ljude kontaktirajte ih za informacije

I povrh svega ne verujte u sve sto cujete svako je drugacija osoba , šta je za mene bilo super za nekog je užas , i suprotno.

tacno tako.... vise ne razumem i vec sam digao ruke od pokusavanja da razumem zasto ljudi uopste trce u taj shenzhen.

sa tefl sertifikatom i bilo kojom diplomom fakulteta (cak i fejk, ali nemojte ovo da shvatite kao poziv na kriminalne radnje) uz malo srece moze da se nadje posao u bilo kom gradu na severu kine plus sto cete da dobijete i Z radnu vizu. zasto svi jure da budu ilegalci na jugu kine i placaju hiljade dolara za neke bezveze vize sa kojima su i dalje ilegalci koje ce ako uhvate na poslu da deportuju u roku od par dana, kad lepo mogu u pekingu ili bilo kom gradu na severu kine tipa shenyang, harbin, tianjin, (pa cak i unutrasnjosti tipa chongqing, chengdu) da lagano dobiju legalan posao i legalnu vizu?

vec sam cuo nekoliko prica da su se ljudi vracali i pucali pare, sto zbog akcenta (nije mi uopste jasno zasto i pokusavaju ako pricaju engleski kao dacic), sto zbog toga sto odu sa malo para pa ih uhvati panika kad se ne snadju 15-20 dana... sve moze i odavde da se sredi, ili u krajnjem slucaju i da se ode tamo pa da se vadi z viza ovde ili u hk-u,

sta je tesko snimiti video sa 1-2 deteta kako ih ucite kako se izgovaraju zivotinje, malo se kreveljite, par puta skocite i eto ga demo cas koji cete da saljete svim mogucim agentima, ili ako ste tamo da saljete agentima preko wechata... da ne duzim dalje i zalazim dublje, zaboravite shenzhen ako hocete legalno da radite u kini... a posto vidim da je tema odavno presla u gastarbajterske okvire ne cudi tolika navala za shenzhenom,, navikli nasi da budu ilegalci, tesko balkan izlazi iz naseg coveka gde god da ode :)

Pozdrav svima ☺

Ja se trenutno spremam da idem u januaru za drugo polugodiste ili kako vec. Trebalo je u septembru ali sam htela da ostavim jos malo da odlezi i da se bolje informisem,a i da nabavim novac. E sad,ja idem u Peking preko agenta koji ce mi srediti vizu i pokriti taj deo troska pa mi posle odbijati od plate, nekoliko ljudi koje znam iz mog grada je otislo preko njega i jako su zadovoljni. Zanima me vase iskustvo sa agentima, ima li nesto na sta treba posebno obratiti paznju s njima? Ne bih da idem sama i da tamo trazim posao iz razloga sto nemam pocetni novac i ne smem rizikovati da ulazim u prevelike dugove,mogu se snaci za kartu i te neke osnovne troskove. Btw moracu prvo da polozim TEFL jer nemam BA.

samo nemoj da padnes na pricu kako prvo treba da ti bude plata 1200 usd pa ce kao kasnije da ti skoci.... 1200 usd je 7500 juana, sto je SMESNO!

posto vidim da tu pricu provlaci taj preko koga treba da ides (ako pricamo o decku koji se vec i u novinama reklamira kao mesija koji ce da spasi srbe od vucica) ... iskreno ne shvatam potrebu da te neko odvede osim ako si stvarno nesposobna (nista licno) da sama sastavis cv, snimis neki video kako se predstavljas na engleskom i neki demo od 5-6 minuta, i lepo se prijavis na sve moguce oglase na echinacities ili the beijinger sajtu... u roku od nedelju-dve nacices posao koji ti odgovara... i da, u pekingu ne pristaj na platu manju od 12000 juana, ili 10000 plus placen stan (i to je malo ali neka ti bude donja granica)... good luck ;)

tacno tako.... vise ne razumem i vec sam digao ruke od pokusavanja da razumem zasto ljudi uopste trce u taj shenzhen.

Mozda zato sto je ziveti u Shenzhenu bas dozivljaj, grad je moderan i meni prelep, uredjen, ima plaze pa si ujedno i na moru, klima je divna (posle mi je bilo tesko da se naviknem na ovu srpsku klimu)

Mozda zato sto je ziveti u Shenzhenu bas dozivljaj, grad je moderan i meni prelep, uredjen, ima plaze pa si ujedno i na moru, klima je divna (posle mi je bilo tesko da se naviknem na ovu srpsku klimu)

dozivljaj je ziveti i u majamiju, ali pricamo sa aspekta posla, viza i legalnosti... mogu slobodno da kazem. to je moje licno misljenje, da onaj koji bira klimu, more i lep grad a nelegalan posao i muku sa vizama pre bilo kog grada, bilo koje klime a sigurnog posla, legalne vize i sl. u najmanju ruku nije cist (nadam se da je izraz u skladu sa propisima) :)

veruj mi da pola tih sto juri u shenzhen nije otvorilo google i pogledalo mapu kine da vidi gde jos moze da se nadje posao... ovo ti iz licnog iskustva pricam, par ljudi koji su otisli nisu imali pojma npr da hong kong ne pripada kini... pa zamisli taj nivo neinformisanosti.

p.s. a i ima mnogo lepsih gradova od shenzhena, npr sanya, xiamen, qingdao :)

dozivljaj je ziveti i u majamiju, ali pricamo sa aspekta posla, viza i legalnosti... mogu slobodno da kazem. to je moje licno misljenje, da onaj koji bira klimu, more i lep grad a nelegalan posao i muku sa vizama pre bilo kog grada, bilo koje klime a sigurnog posla, legalne vize i sl. u najmanju ruku nije cist (nadam se da je izraz u skladu sa propisima) :)

veruj mi da pola tih sto juri u shenzhen nije otvorilo google i pogledalo mapu kine da vidi gde jos moze da se nadje posao... ovo ti iz licnog iskustva pricam, par ljudi koji su otisli nisu imali pojma npr da hong kong ne pripada kini... pa zamisli taj nivo neinformisanosti.

p.s. a i ima mnogo lepsih gradova od shenzhena, npr sanya, xiamen, qingdao :)

I dobro dule85 kako izgledaju Xiamen, Harbin, Shenyang i ostalo veselo društvo gledano iz Google Earth-a. Pitam pošto vidim da si ti za razliku od ostalih "dobro potkovan" informacijama i da o Kini i Šendženu znaš više od nas koji ovde živimo. Evo ja bih da mi ti objasniš zašto bih trebalo da se iselim iz Šendžena gde imam dobar posao, multi-entry M vizu na godinu dana, luksuzan smeštaj u poređenju sa ostatkom Kine, sunčano vreme, palme, plaže, čist vazduh, brdo expata iz celog sveta i expat friendly restorana i barova, na 90 minuta od Makaa i Hong Konga odakle se može leteti za Bangkok, Singapur, Filipine za 60-tak evra.

Ovde je uostalom i navjeća zajednica Srba u Kini i ako ništa drugo za nekog ko je prvi put u Kini i ne govori jezik to znači više od bilo kakve vize. Većina ljudi koji čitaju ovu temu osim studentskih dana u Beogradu nisu živeli van svog mesta i ne znam kako možeš da nekome ko nikad nije živeo van Srbije preporučuš da se sami bez igde ikog upute u neku zabit u provinciji Henan ili Shaanxi jer bože moj tamo je "legalan". Kad ti google već ide od ruke ukucaj: "ESL China midgnight run" i pročitaj iskustva ljudi koji su imali legalne papire, ugovor, vize ali jednostavno nisu mogli da izdrže na poslu i život im se pretvorio u pakao. Budući i da zima nije daleko mogao bih i da podeliš iskustva kako je živeti u Nanjingu, Chengdu itd. u toku zimskih meseci budući da Kinezi osim na severu nemaju centralno grejanje a temperature su oko 1-2 stepena što u prevodu znači da je u stanu oko 10 stepeni. Što ne kažeš da se u kupatilu uglavnom nalaze čučavci i da se tuširaš tako što stojiš pored istog (na 10 stepeni celzijusa).

Što ne kažeš da su kampusi "internacionalnih škola" uglavnom van grada ili na periferiji. Da li ti znaš kako je živeti kao jedini (uz malo sreće imaćeš još par stranih kolega) stranac u kampusu kilometrima od "civilizacije". Kampus se zaključava noću i do 21h mora da se vratiš, mada realno i nemaš gde da odeš. Kakav je osećaj živeti, jesti i raditi na istom mestu, nemati mogućnost izbora i ne biti u mogućnosti da daš otkaz bez obzira na uslove. Kome ćeš da se žališ ako ti ne isplate platu u celosti? Da se ne lažemo ima toga i u Šendženu ali ovde brate mili kad vidiš da su prevaranti lepo prestaneš da dolaziš i nađeš nov posao. Ako hoćeš možeš da radiš 2 ili 7 dana nedeljno, isključivo pre podne ili uveče, tvoj je izbor, jednom rečju imaš slobodu i sam su kovač svoje sreće. Nikome ko ne zna jezik i prvi put je u Kini ne bih preporučio da se zavlači po unutrašnjosti. Za početak tu su Peking, Šangaj, Guangdžou i Šendžen. Svaki od njih ima svoje prednosti i mane ali po meni najbolja opcija za početak emigracije u Kinu je Šendžen ili Šangaj. Meni je moja sloboda sve na svetu i ne pada mi napamet da je stavim u ruke ljudi koje nikad nisam video. Ja sam biram gde ću i sa kim ću da živim, gde ću da radim, šta ću da jedem i sa kim ću da se družim. I za kraj ja za razliku od "legalnih" mogu ovek da napustim Šendžen i odem da radim u neki drugi grad u unutrašnjosti i da dobijem Z vizu, obrnuto ne važi.