Jump to content

Featured Replies

Posted

Купио сам јуче неке патике у Office Shoes-у. Међутим, ево већ данас су се одлепиле једно 3 цм у дужини и 1 цм у дубини са предње стране. Хоћу да питам да ли је неко имао искуства са рекламирањем обуће? Имам ли право да тражим повраћај новца? Тражио сам по нету и наилазио на различите информације, а углавом да имам право на то, али и да ће продавци учинити све да ме убеде да их заменим за исте или за неке друге које исто коштају. Да ли да не одустајем од свог става да желим паре назад? Хвала! :)

Ne znam da li je u Srbiji zaživelo ali u EU imaš pravo da bilo koju kupljenu stvar možeš da vratiš u roku od tri dana, bez objašnjenja, i da dobiješ novac nazad.

A obuću, ako se ošteti, u roku od godinu dana, možeš da zameniš za novu.

• Author

Нисам могао да чекам до сутра већ сам одмах отишао до продавнице па шта буде. Ушао унута, објаснио о чему се ради, тј. да нисам ходао у њима ни 1 км и возио сат времена. Продавачице рекле да имају у радњи исте такве али не спомињу враћање новца. Тек пошто сам ја питао да ли могу да ми врате новац одговориле су:''Наравно''! И тако, вратиле ми новац а ја у другој радњи купио боље и квалитетније.

Ma moze to svuda.

Imam ortake sto furaju AirMax i naravno, svaki model im dosadi posle nedelju dana. Odu lepo i zamene, a patikama nista ne fali.

Po zakonu, neispravan proizvod se menja istim takvim proizvodom a u slucaju da ga vise nema na zalihama, mogu ti ponuditi neki drugi model  koji ti nisi u obavezi da prihvatis pa tek u tom slucaju imaju obavezu da vrate novac.

Svi se pozivaju na zastitu prava potrosaca... a ko stiti trgovce od potrosaca? Obicno se pred novu godinu ili neki praznik a posebno kada su skolske mature, naprave velike guzve pred firmiranim radnjama gde se sve kupuje bez obzira na visoku cenu da bi posle tri dana kada prodju slavlja, isti ti savesni potrosaci dosli i trazili povracaj novca jer im je navodno kupljeni proizvod ne praktican/mali/veliki. Zato se proizvod prvo menja pa tek u slucaju nemanja istog, vraca novac.

Verovatno im zbog necega savest nije bila cista pa su ti odmah vratili novac.

Ma moze to svuda.

Imam ortake sto furaju AirMax i naravno, svaki model im dosadi posle nedelju dana. Odu lepo i zamene, a patikama nista ne fali.

Upravo si potvrdio ono sto sam napisao, samo problem je sto mnogi trgovci ne rade po pravilu pa se zentaju inspekcije a tamo gde je sve ok, cak ni inspekcija nista ne moze.

Po zakonu imas pravo odmah na povracaj novca - 1000% !

Samo sto to nasi "posteni trgovci" maskiraju sa pravilnikom o reklamaciji, gde to rangiraju po Travelman-ovom rasporedu, ali to nije zakon ;)

• Author

Да, чуо сам за приче кад купци враћају робу којој ништа не фали. :o Стварно глупо! Прошле године сам узео обућу исте марке и одлепила се после месец дана. Тада ми је било глупо да враћам. Сада узмем исту марку, рачунам да сам можда био баксуз али сад сам сигуран да нисам, већ да је у питању неквалитетна ствар иако сам је скупо платио.

Jel bi mogao da citiraš taj član zakona negde? Zato što čini mi se da toga nema u novom zakonu, sem ukoliko ne naručuješ robu preko neta, pa pod određenim uslovima imaš dve nedelje fore da je vratiš za pare, ali naravno ne kako ti se ćefne, nego ima definisano kako i zašto. Meni se čini da onaj ko ti vrati pare odmah to čini samo zato što hoće da ti izađe u susret, a ne zato što mora.

Samo sto to nasi "posteni trgovci" maskiraju sa pravilnikom o reklamaciji, gde to rangiraju po Travelman-ovom rasporedu, ali to nije zakon

Ako si nesto kupio sa namerom, zasto bi posle vracao i trazio pare nazad. Logicno je da bude zamenjeno istim artiklom u slucaju da postoji neka greska. Dakle, kupis cd/dvd i presnimis pa vratis, kupis grejalicu da se ugrejes pa vratis, kupis novine i procitas pa vratis, kupis auto i odes na izlet pa ga vratis.... Chi je u pravu, ako ti neko i vrati pare odmah to je samo njegova dobra volja. Obozavam one musterije koje odmah prete inspekcijom.

A hebiga, nisam bas sklon da tumaram po zakonima...

Radio sam to 3god i sigurno je tako. ;)

Cini mi se cak (ovo dakle nije 1000%) da su od 01.01. uveli da mozes da vratis robu i bez bilo kakvog nedostatka (ne znam period)...

Pa čini ti se, nije tako :) A na reč ne verujem, to kako je neko radio ne mora da znači da je bilo zato što je moralo po zakonu :)

Novi zakon jeste na snazi, ali sem toga što su trubili po medijima da je kupac postao polarni medved, realne promene uopšte nisu takve. Da ne pominjem da i tržišna inspekcija po novom zakonu ima znatno manja ovlašćenja, sve su prebacili na sudove (a koji će se kupac maltretirati sa sudovima?). Sad tržišni inspektor samo proverava da ti je prodavac poslao odgovor na reklamaciju u zakonskom roku, i tu mu se nadležnost završava. Za dalje moraš na sud.

Uostalom:

Члан 54.

Ако испоручена роба није саобразна уговору, потрошач има право да захтева од

трговца да се отклони несаобразност,  без накнаде,  оправком или заменом,

односно да захтева одговарајуће умањење цене или да раскине уговор у погледу

те робе.

Потрошач,  на првом месту,  може да бира између захтева да се несаобразност

отклони оправком или заменом.

Ако отклањање несаобразности у складу са ставом 2. овог члана, није могуће или

ако представља несразмерно оптерећење за трговца, потрошач може да захтева

умањење цене или да изјави да раскида уговор.

Dakle, ne možeš prvo da tražiš pare. I to imaj u vidu da je to u slučaju nesaobraznosti, a ne "nije mi se svidela boja patika, predomislio sam se posle, vratite mi pare". Evo ceo zakon na http://svetprava.com/pdf/ostalo/zakon_o_zastiti_potrosaca.pdf pa pogledaj :)

@ Un I.Q

U pravu si ti sto se tice teorije i zakona ali nije to bas tako i u praksi. Da li bi ti kupio cipele koje je neko pre tebe nosio tri dana pa ih vratio... da li bi ti kupio , nazovi, nov auto koji je neko vozio pre tebe tri dana pa ga vratio? Mnogo je potrebniji zakon o zastiti trgovaca od potrosaca, ako si radio taj posao 3 god onda verovatno i znas na kakve bisericne postupke (od strane potrosaca prema trgovcima) mislim.

Gledao sam na tv diskusiju po pitanju tog novog zakona, cak ni ovi iz ministarstva nisu umeli da objasne kako su zamislili da to sprovedu u delo. A tek reci saobraznost/nesaobraznost... tek to niko nije mogao da definise.

Претпоставља се да је испоручена роба саобразна уговору:

1) ако одговара опису који је дао трговац, и ако има својства робе коју је трговац

показао потрошачу као узорак или модел;

2) ако има својства потребна за нарочиту употребу за коју је потрошач набавља, а

која је била позната трговцу или му је морала бити позната у време закључења

уговора;

3) ако има својства потребна за редовну употребу робе исте врсте;

4) ако по квалитету и функционисању одговара ономе што је уобичајено код робе

исте врсте и што потрошач може основано да очекује с обзиром на природу робе и

јавна обећања о посебним својствима робе дата од стране трговца, произвођача

или њихових представника, нарочито ако је обећање учињено путем огласа или на

амбалажи робе.

Za ono sto ne znam ja ne tvrdim (cak ako bas ne znam - cutim)...zato sam kod poslednjeg i koristio "cini mi se" ;)

Oko povracaja novca - niko normalan nece vracati novac ako ne mora...i tu gde sam ja radio, on nije vracan na "dobar dan", nego je islo sve po onom redu koji je Travelman naveo...ali je taj redosled isao, samo zato sto trgovcima tako odgovara i najmanje ih kosta...znaci info je proveren i od jednih od najvecih trgovaca u zemlji....

Cak i po advokatima i sudijama, sa kojima sam se susretao po tom pitanju (zvanicno, bas zbog toga, a ne u hodniku), kupac ima pravo da trazi povracaj novca...

Ja mislim da to moze samo dobrog da donese, jer je ocigledno da se u poslednjih 20-tak godina sve proizvodi sa namerom da se ubrzo nadje na otpadu...nisam idealista da verujem da ce 6-12meseci obaveznog roka za reklamaciju, dovesti do drasticnog poboljsanja u proizvodnji, ali barem neki pomak bi mogao doci.

Pa ima pravo, ali kojim redom? Lepo piše koji je redosled na koji kupac ima pravo, a to što ti trgovac izađe u susret pa ti odmah vrati novac je samo njegova dobra volja. Uostalom, jasno sam citirao član zakona, čije tumačenje nije proizvoljno. Prvo popravka ili zamena, pa tek posle povraćaj novca. Ne vidim razlog da se tumači ono što je jasno napisano.

Ono sto je meni interesantno (nazalost prilicno negativno) sto roba tipa odeca i obuca sa reklamacije vecinom mora da zavrsi u pecima  :o umesto da se podeli nekim ugrozenim socijalnim krugovima, regionima...bez obzira da li se radi o zestoko ostecenoj robi ili o, ovom nasem primeru, novoj obuci sa par problematicnih savova.

P.S. Da ne bude ponovo un-realisticno citano, naravno da postoji preskakanje zakona i po tom pitanju.

Претпоставља се да је испоручена роба саобразна уговору:

1) ако одговара опису који је дао трговац, и ако има својства робе коју је трговац

показао потрошачу као узорак или модел;

2) ако има својства потребна за нарочиту употребу за коју је потрошач набавља, а

која је била позната трговцу или му је морала бити позната у време закључења

уговора;

3) ако има својства потребна за редовну употребу робе исте врсте;

4) ако по квалитету и функционисању одговара ономе што је уобичајено код робе

исте врсте и што потрошач може основано да очекује с обзиром на природу робе и

јавна обећања о посебним својствима робе дата од стране трговца, произвођача

или њихових представника, нарочито ако је обећање учињено путем огласа или на

амбалажи робе.

Cak i po advokatima i sudijama, sa kojima sam se susretao po tom pitanju (zvanicno, bas zbog toga, a ne u hodniku), kupac ima pravo da trazi povracaj novca...

Nije polemisanje vec radim u trgovini pa me zanima zasto, npr, saobrazna roba moze da bude vracena tj. mora se potrosacu vratiti novac?

Travelman, jasno je od starta da si u tom poslu, kao sto je jasno da si trgovac ;) ni ne dozivljavam te napadno ili suprostavljeno, tako da opusteno...

Prosto se stavi na suprotnu stranu...nekoliko puta si napisao kako kupac valjda kupuje ono sto mu treba i sto mu se svidja...e pa, radi se o tome da je mozda prevagu da donese odluku o kupovini upravo donela recenica prodavca, kako su to veoma izdrzljive patike ili sl (zakon, drzava, ko god - treba da stiti sve, od "obrazovanih" i upucenih, pa do mog dede koji se prosto prepusti prodavcu i veruje mu na rec)...i ti odes kuci i nakon par dana ti se desi ovo sa pocetka teme...realno je da gubis poverenje i zelju za posedovanjem necega, pa makar to zaista bio izolovani slucaj i inace ta roba bila vrhunskog kvaliteta.

Delimicno si u pravu ali...

U svakom slucaju ti zelim srecan put  :mah:  jer koliko se secam iz prethodne teme, veceras kreces na putovanje... i povedi racuna kakve patike kupujes jer posle  neces biti u prilici da ih zamenis...  :) ))) ...

:) hvala!

Pa pazi i trgovcu se cesto moze pre isplatiti da vrati novac (uostalom sta je zamena nego opet neki novac i finansijski gubitak - svakako manji, jer je roba trgovcu po manjoj nabavnoj ceni)...

Recimo iz ovog pocetnog primera, zamisli Miloicu koji je umesto povracaja novca, zamenio patike...i eto njega za par meseci (opet u garantnom roku) ponovo pukle i ponovo sve po zakonu, zamena umesto povrata novca...i tako u nedogled (kao ovi sa airmaxom), tebi pravi nekoliko puta veci minus nego da si ti njemu lepo vratio kintu i miran si. Prosto sa vracanjem novca i ti kao trgovac imas mogucnost da se zastitis od onih zadrtih budala, kojih svakako ima.

Sa druge strane, veliki broj ljudi iako realno ima pravo, nece otici nakon nekoliko meseci da reklamira patike ili farke. Stvar je dozivljaja tih povoljnosti, zakona i sl.

Bas ste se udubili u teoretisanje o zakonu, koji je u Srbiji, a to svi znamo, samo mrtvo slovo na papiru. Sve ide po principu dogovora. Ako prodavac hoce da ti vrati pare, vratice, ako nece, mozes se ti pozivati na zakon koliko hoces. I jos mu objasni sta znaci "saobrazno"(koja kretenska rec!). Ako si dovoljno lud i besposlen, ti ga lepo tuzi. Pa, tek kad predjes na sudstvo, ijao, te miline, kuku, lele! Vucaras se godinama, i na kraju i ako dobijes, moze ti biti samo moralna satisfakcija, nista vise. Culi ste za lika koji se 2 god ganjao da mu izdaju pasos na cirilici? Na kraju ga je dobio, ali se pitam, koliko treba biti lud, pa se vuci 2 god po sudovima i isterivati pravdu, cak i kad znas da si u pravu? Znate svi za pricu o zakonu o obrazovanju, koji je tako strucno napravljen da ga svako tumaci i krsi kako hoce. Pa ti negde priznaju da si master, negde kazu, nisi, a sta si, niko zivi ne zna. Itd, itd...