Followers 0

Filmske lokacije

107 posts in this topic

Mehanizam je katastrofa od filma... Ajd što je pun krvi, ali je još i glup. :P

Od celog filma na mene je najveći utisak ostavilo ime mesta: Farkaždin. Naći ćeš ga u Banatu...

A da li neko zna gde je snimana serija Vruc vetar. Odnosno gde je ona stracara u kojoj zive dok ne dobiju stan? U prvoj epizodi se lepo vidi, iza su neke zgrade. Deluje mi kao da je negde na Cukarici, odnosno onaj deo na brdu od hotela Sumadija pa na dole.

Mislim da je Zarkovo u pitanju, ali nisam sigurna, jedna od sporednih ulicica...

Za one nove zgrade, tacnije stan u koji su posle otishli je na Ceraku, kod Osnovne Skole "Ujedinjene Nacije"...

Ishla sam u tu Osnovnu shkolu, znam naselje zatvorenih ociju, veruj mi, Cerak je u pitanju :)

ako uopshte mislimo na isti stan, mada samo su se u jedan selili, koliko se secam filma :D

Hehe, ja živim u Lipama ;) Ako misliš na narandžaste lamele (to je koliko se sećam jedini stan u koji su se selili), to je u Partizanskoj ulici, sadašnjem Vidikovačkom vencu. U to vreme su se i gradile te zgrade. Jeste, pogled sa prozora i terase liči na zgrade iz Breza i Borova, ali je Vidikovac u pitanju.

Evo i ja da napišem neke filmske lokacije...

- Scena iz Balkanskog špijuna kad Bata Stojković prati Boru Todorovića i društvo penje se i pada sa terase jedne žute kuće i otpuza kroz polomljene tarabe u susedno dvorište sa pocepanim pantalonama pozadi, snimana je na Vračaru, ulica Cerska 32, kuća je i sad ista kao i tad (scena se nalazi na 14, 15 minuta od početka filma).

- Kuća Pantićevih iz Tesne kože nalazi se u Vojvode Dobrnjca 38

- Kuća na Dedinju u kojoj su snimani mnogi filmovi i serije (Žikina dinastija, Majstor i šampita, Gore dole...) i kuća majora Gašpara iz serije Povratak otpisanih nalaze se u istoj ulici, Mihajla Avramovića.

- Dosta kadrova serije "Vruć vetar" snimano je u Vlasotincu, udaljenom od Leskovca 19 km, inače rodnom mestu Ljiljane (supuga scenariste Siniše Pavića) i glumaca Predraga Smiljkovića (Tika Špic) i Bogoljuba Mitića (Djoša).  Scena kad se Šurda veseli sa svojim drugovima uz pesmu "Adio" i pleše s devojkom kojoj će da piše pisma iz Nemačke, snimana je na terasi hotela "Grozd" (na tom mestu je sada letnja diskoteka).

- Čuvene scene na selu iz Druge Žikine dinastije u leto 1986. snimane su u selima Radanovci i Drenovci, oko 12 km od Kosjerića (čuo od druga koji živi tamo).

- Stan Milana i Jelene iz Ludih godina 2 (kada Marija ima zabranu izlaska) nalazi se u ulici Kneza Sime Markovića, preko puta konaka Kneginje Ljubice.

- Restoran sa terasom iz Balkan ekspresa nalazi se na Tamiškom keju u Pančevu, skoro sam bio tamo, sada je to udruženje sportskih ribolovaca "Heroj Marko Kulić".

Pozdrav

Сцена из једног од филмова "Луде године" када Жика бере Дари цвеће па га јури пандур и уопште њихов стан су снимани у мојој згради у Јерковићу. Сцена је ноћна, ал' је снимана преко дана с филтером. Такође, сцена када је свадба па иде трактор је снимана иза моје зграде, а међ веселом дечурлијом која трчи око сватова је и мој рођени браузер.  ;D

Pozdrav svima

Odlicna tema, ali nazalost, tek sad sam videla da je planirano ovo vidjanje.. Ako opet budete ishli u obilazak, javite, rado bih se pridruzilaa...

I ako neko zna, neka napishe gde je sniman Sabirni centar, OBOZAVAM TAJ FILM ! hvala :)

Pozdrav svima, evo i mog skromnog dodatka ovoj temi, za snimanje Sabirnog centra u Tunisu ne znam ali znam da je sam Sabirni centar (deo gde se nalaze svi u zagrobnom zivotu, kao i hor koji peva) sniman u CFS Kosutnjak ili kasnije Avala filmu, a u istom tom dekoru je svojevremeno odrzavan cuveni Avala fest (gde su nastupale mnoge nase rok grupe), a pre toga je snimana serija Quo Vadis sa Italijanima u koprodukciji. Ovo znam jer me je kao dete tamo vodio moj deda koji je radio u Avala filmu kao stolar.  Stepenice kojima se iz zagrobnog zivota penju u ovozemaljski zivot po nekim mojim saznanjima se takodje nalaze u Avala filmu ali to nije 100% provereno.

Inace, jedna od scena u jednoj epizodi Otpisanih (ili Povratak otpisanih) je snimana na ulazu u Avala film (kao i dosta scena u seriji koje su snimane na terenu Avala filma-mislim da i dan danas tamo na njihovom otvorenom skladistu stoje Citroeni koji su korisceni u seriji jer sam ih svojevremeno video svojim ocima), koriscena je i zgrada Arhiva Srbije u Karnedzijevoj ulici u Beogradu, jurnjava Tihog i Prleta koji beze od nemackog vojnika sa psom pa se penju na vagon je snimana u bari Venecija ispod Gazele (gde i dan danas zive ljudi u tim istim vagonima). Koriscene su i neke lokacije na Cuburi ali to sam samo cuo, ne znam tacno koje.

Zikina dinastija: Meni licno se cini da se stan u kome zive Boba i Marija (kao neka novogradnja) nalazi u Visnjickoj banji (zbog pogleda na reku kao i nekih drugih scena koje lice na ovu lokaciju). To je za sada to.

Steta je sto Avala film nije napravio neku turu obilaska svojih studija (otvorenih i zatvorenih) jer su imali mnogo veliku produkciju, mnogi naslovi su radjeni sto u Avala filmu (dekori, lokacije i drugo) sto u koprodukciji sa njima. Neki od primera su prvi jugoslovenski film Slavica, stari film Fantasticne avanure Marka Pola, mislim cak i neka verzija Idaho-a, ekranizovana opera Boris Godunov (sa cuvenim operskim pevacem Ruggero Raimondi-jem), Quo Vadis serija, Mars na Drinu, Orlovi rano lete, Skupljaci perja, Nibelunzi I deo, Kelijevi heroji (sa Klint Istvudom, Donaldom Saterlendom i jos mnogo dobrih glumaca), Tamna strana Sunca (sa Bred Pitom), mini serija Put oko sveta za 80 dana (sa Pirs Brosnanom) i jos puno drugih naslova.

Da li bi neko od vas ljubitelja domaćih filmova i filmskih lokacija bio raspoložen da pročešlja ovu temu i sastavi jedan tekst za sajt? O tome gde je u Srbiji sniman koji film, kako se ta mesta mogu pronaći itd? Možda čak i uz youtube linkove, a video sam da su kačeni ovde i linkovi za neke fotke. Kontam da bi to bio jedan zanimljiv vodič, i da bi mnogi krenuli vašim stopama kada bi negde postojale sistematizovane sve te informacije. Eto, samo ideja, pa ako se javi neki dobrovoljac, bilo bi super  flowers::

Film Smeker je sniman makar ono sto ja znam u Amdirala Geprata 9-11b. Ovo znam jer sam ziveu tu a u stanu pored mog su se glumci presvlacili. Scena u kojoj Zarko Lausevic spopada onu debelu, u wcu je snimana u klonji Tesle koja je odmah iznad u Narodnog fronta. Takodje znam jer sam kasnije ucio tu skolu 4 godine pa i redovno koristio istu klonju. A Pavel, sodadzija koga glumi Zoran Radmilovic, drzi radnju cini mi se blizu stare ciglane ili barutane sta god da je, pored zgrade Bigza.

Evo bar nesto sto znam. :)

ZIKINA DINASTIJA

U filmu "Kakav deda,takav unuk" Zika i Milan izlaze sa kolicima iz "Londona", i spustaju se ulicom Knez Milosa,a padaju sa kolica blizu mostarske petlje.

Milanova kuca u "Prvoj Zikinoj dinastiji" se nalazi odma pored Ortopedije na Banjici.

SPECIJALNO VASPITANJE

Kada Ljupceta udara auto je snimana na nizbrdici kada se ide od Vidikovca ka Rakovici.Scena kada se malo pre toga pozdravljaju s Ljubisom Samardzicem je snimana na Miljakovcu.

SERVISNA STANICA

Film je sniman u restoranu "Japanski cvet",na putu prema Zrenjaninu.

NEKA DRUGA ZENA

Zgrada iz filma u kojoj je ubijen doktor se nalazi preko puta skupstine,kada se spusta ulicom "Kneza Milosa". Ovako danas izgleda zgrada.

54ghlg.jpg

Ova tema je jako dobra,ali bih dodao filmske lokacije npr.iz Evrope,da malo prosirimo temu...

-Pariz,ispod mosta Alexandar treci cuvena scena,i pucnjava iz filma ''RONIN'',sa Robert de Nirom i Jean Renoom,takodje,stepenice kod Montmartra,dole je kafana,a uz stepenice se penje Robert de Niro.Te lokacije sam obisao prosle nedelje,pa eto da malo osvezimo temu. clap

Vec  duze vreme planiram obilazak lokacija na kojima su snimani domaci filmovi u Beogradu. Resio sam da odvojim jedan dan sledece nedelje (  one tamo ), da dodjem u Beograd  i obidjem neke od meni zanimljivih filmskih lokacija. Svako je dobrodosao da se pridruzi, ako bude takvih onda mozemo zajednicki napraviti rutu kako bi zadovoljili svacije prohteve. E sad neko vreme vec trazim na raznim forumima adrese na kojima su snimane scene iz domacih filmova, dosta sam ih nasao, ali ipak imam problema da lociram neke.

Maratonci:

Kuca Topalovica, ugao Zadarske i Srebrnicke, Kosancicev venac, eksterijer, delimicno srusena.

Kuca Bilija Pitona, kazu da se nalazi na Kosutnjaku, da ju je jako tesko naci , ali da jos postoji na tom mestu, ako neko zna gde se tacnu adresu nek napise.Evo sta kazu na jednom forumu: ''Delovi filma (Bilijeva i Kristinina kuća) snimani su u Topčideru, u kući koja i dan danas postoji, a dođe se do nje kada se putem od (uslovno) meteorološke stanice i krene da silazi nadole prema Rakovici, pa sa desne strane '' Imate na 6:50 scenu sa kucom i okolinom

http://www.youtube.com/watch?v=NkivQ1l_mXY&feature=related

Dosta scena je snimljeno u Pancevu kao npr: ponovo radi bioskop, obracun sa zandarima...

Balkanski spijun

Kuca Ilije i Danice Cvorovic.Ovo mi je najbitnija lokacija za koju jos ne znam gde se nalazi. Ulica Serdar Jola ( gde je filmska adresa Ilije i Danice) postoji i nalazi se u blizini Zvezdinog stadiona, to je kako sam cuo neka burzujska ulica, osim te ulice procitao sam na jednom forumu da se ova kuca nalazi na Vozdovcu i da je paralelna sa ulicom Vojvode Stepe. Na ovom sniku se lepo vidi ulica, pa ako znate ljudi pomagajte:

Nacionalna klasa

Kuca Brane Flojda, Dositejeva blizu Prve muske gimnazije.

Radionica majstor Zileta, Milana Rakica kod Zavoda za statistiku.

Benzinska pumpa kad mu nema para pa ide kodn Rahele Ferari se nalazi u Gospodar Jevremovoj.

Poslednji krug u Monci

Scene u dvoristu snimane su u Resavskoj 4 ili 5.

Rane

Groblje na kom cesto bleje nije groblje, nalazi iznad pomocnog terena F.K. Bezanija, ako neko ima tacnu adresu.

Mi Nismo Andjeli

Ako neko zna gde se tacno nalazi Nikolin stan/kuca sta vec

, na nekim forumima pominju da se radi o okolini nekog starog mlina, na Senjaku mislim, ako nije sruseno do sada.

Kengur

Snimano na Vozdovcu, ali ako neko zna imena ulica u kojima je snimano.

Munje

Znam samo gde je ona garaza.

Majstorska radionica ( Sesta Brzina)

Radionica i kuca majstora Zivote nalazi se u Ravanickoj 7. Inace ovaj film je radjen po delimicno istinitoj prici.

Zikina dinastija

Mesto obracuna Zike i Milana u epizodi kakav deda, takav unuk nalazi se ulici koja ide od Terazijske cesme ka Zelenom vencu i rec je o kafani Zlatno Burence, koja jos postoji. (odlicna kafana inace).

Tesna koza 1

Kuca Pantica nalazi se u ulici Vojvode Dobrnjca.

SERIJE:

Bolji Zivot

Zgrada u kojoj je navodno stan porodice Popadic nalazi se u/na Kopitarevoj gradini.

Policajac sa Petlovog brda

Kazu da se kuca ne nalazi na Petlovom brdu vec na Vozdovcu u Vitanovackoj ulici, kazu da je u blizini sniman i Kengur.

Srecni ljudi

Vec duze tragam za cuvenim Rancem Prokletih, jedina informacija koju sam nasao je ovo: "Ja znam gde se nalazi 'Ranc prokletih' ili kako vec iz neke od domacih kom-telenovela - ispod Partizanovog stadiona, prekoputa zivi koleginica moje shvece pa odatle i znam, ne znam tacno o kojoj je seriji rec. Kako mi je objasnjeno, tu su u seriji kao ziveli neki ubogi siromasni stanari koji su delili dvoriste i koje su zatpravali kesama sa obliznjeg solitera - ironije radi, solitera tu nema u krugu od kilometa".

Ako neko zna tacnu adresu nek napise.Evo i klip:

Grlom u Jagode

Krunska prekoputa Poliklinike.

Ako neko zna jos neku bitnu lokaciju ili zanimljivost neka napise, a ako bi neko zeleo da obidje neke od ovih lokacija sa mnom neka se javi ranije da bi isplanirali rutu, ja planiram da u Beograd dodjem sledece nedelje.

Treba vam samo: dobra volje, pivo i po mogucstvu foto-aparat.

Maratonci su vecim delom snimani u Pancevu, blizu gimnazije, svaki Pancevac ce vam pokazati to mesto..

Serija "Porodično blago": Kuća Paje Pandurovića Troška (Aleksandar Berček) se nalazi u Kaluđerici, u ulici Žikice Jovanovića Španca, u neposrednoj blizini okretnice autobusa 309 (između pretposlednje i poslednje stanice). Nije u Malom Mokrom Lugu, kao što kažu u seriji.

Serija "Stižu dolari": Kuća Sredoja Krstića Krdže (Petar Kralj) i Nevenke Krstić (Mirjana Karanović) se nalazi takođe u Kaluđerici, na uglu ulica Save Kovačevića i Filipa Kljajića, oko 200m ispod Smederevskog puta. U dvorištu još uvek postoji orah koji ujka Gorčilo (Aleksandar Berček), tako želi da zagrli... Prvi deo serije je sniman u toj kući i dvorištu, ali su u drugom delu Petra Kralja i Mirjanu Karanović "preselili" na drugu lokaciju, što se jasno vidi ako čovek detaljnije pogleda.

Bio sam ja. Ne secam se koja je ulica, negde u blizini Stadiona JNA i Prokopa. Čak su me i izbacili odande kad sam krenuo da slikam, kao da sam komšija iz solitera (koji ne postoji). Lokacija izgleda isto, samo je jedna omanja novija zgrada izgrađena u pozadini. Evo slike:

2z4wxhu.jpg

Sad sam isao tamo..sve je skoro isto,sem neke nove zgrade na kraju dvorista,iza poljskog wc-a. :) Adresa je Lazara Socice 7. A inace,zgrada koja se vidi u jednoj sceni,kad se Ilija vraca iz bolnice,je "moja" zgrada. :)

Bio sam ja. Ne secam se koja je ulica, negde u blizini Stadiona JNA i Prokopa. Čak su me i izbacili odande kad sam krenuo da slikam, kao da sam komšija iz solitera (koji ne postoji). Lokacija izgleda isto, samo je jedna omanja novija zgrada izgrađena u pozadini. Evo slike:

2z4wxhu.jpg

Tražim one podzemne prolaze - katakombe, iz serije Metla bez drške, isčitah svih pet strana, ali niko ne zna izgleda gde su... Sad gledam na netu kako ispod Beograda ima pun đavo hodnika i prolaza (http://www.extracafe.rs/forum/68-755-1) pa sumnjam da je lokacija zapravo neki današnji disko ispod. Nisam bio po istima pa nemam pojma. Ako neko zna, pomoć!

..sve je skoro isto, sem neke nove zgrade na kraju dvorista,iza poljskog wc-a. :) Adresa je Lazara Socice 7.

..znao sam da je lokacija Ranca Prokletih negde ispod stadiona u Humskoj, ali ne i tacno gde, smucao se tuda nikada nisam... pak uz pomoc snimaka Guglovog vozila, nasnimljenih prosle jeseni u novembru 2013. godine, konacno ugledah i pronadjoh tacno mesto Ranca Prokletih, jer bas je zavuceno :) iako je vise vas ostavljalo dosta podataka locirajuci tacnu adresu, ipak cu ostaviti gugl link ovde, kako svi oni izdaleka, mogu da ga posete, pre nego ga uistinu poruse... :)

https://www.google.rs/maps/@44.7933766,20.4570877,3a,75y,115.66h,91.92t/data=!3m4!1e1!3m2!1sF3kphjD2gMsXFTvOQS4i6Q!2e0

Edited by Pex

noćas prikazaše čuveni igrani dokumentarac ,,pogledaj me nevernice,,Srdjana Karanovića iz 1974 sniman u vec poznatom filmskom selu Seleuš u Banatu .Igrom slučaja sam obilazio pre par meseci zatravljenu i zarušenu ž.stanicu gde je snimano dosta scena (i film mehanizam takodje) i gledao koliko sve može da se promeni (na gore) i propadne.o samom mestu i da ne pričam