Posted April 9, 2011 Cao narode, mi smo u Turskoj vec par nedelja pa evo neke informacije iz prve ruke Uglavnom sve cene su vise nego sto pise u ovom zadnjem Lonely Planetu. Ako za neki bus pise da je cena 40 TL onda ce verovatno biti 50. Cena hrane je isto nesto visa nego prosle godine. Hoteli su manje-vise isti kao sto pise u knjizi, mada u Hasankeyfu smo platili 10 TL vise i pored toga sto nije bila sezona (ali bili smo vec umorni pa smo rekli ajd moze jedna noc). U istocnoj Turskoj su temperature bile 20-25 danju i 0-5 stepeni nocu. i pored toga da u knjizi pise da je Hasankeyf off-the-beaten-trail, meni je licilo bas na turisticko mesto, svugde razglednice, djindjuve itd. Mada osim nas i turskih turista nismo videli nijednog stranca... Kupio sam Avea SIM karticu i veselo ga koristio dve nedelje a onda je odjednom prestao da radi. U prodavnici su mi objasnili da ja nemam turski telefon i da me je sistem zbog toga blokirao, i da moram da platim jos 35 TL da mi odblokiraju telefon. Platio nisam, karticu smo prebacili u zenin telefon pa se nadamo da ce izdrzati 10ak dana dok ne odemo iz Turske. Znaci, nije se blokirala kartica, vec moj telefon vise ne moze da radi sa turskim brojevima dok ne platim harac Toliko za sada, a da, i ne trebaju nam vise vize kad ulazimo u Tursku, samo lupe pecat... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 12, 2011 Evo jos nesto... kao prvo, na autobusnoj stanici u Denizliju (Pamukkale) pazite kad idete u internet kafic, jer mi smo koristili internet samo 10 minuta a oni nam hoce naplatiti pun sat. Kao mora se platiti minimum jedan sat. Inace to zaista i pise na vratima ali na turskom... Tako da, uvek pitati prvo. Iz Denizlija ide voz jedino za Afyon, a iz Afyona je moguce ici valjda samo za Ankaru. Za Izmir sigurno nije moguce. Iz Ankare se moze ici i za Konyu. Jel postoji negde na ovom forumu lista turskih buseva koji imaju internet u busu? Mi smo do sada otkrili da Pamukkale, KamilKoç, Anadolu i Özkaymak daju internet u busu, a verovatno i Metro samo sto njih nismo probali. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 13, 2011 Da, ovo za mobilni im je prava komplikacija. Ja sam kupio karticu kod Vodafona i cela procedura je trajala vise od sat vremena. Trazili su i podatke roditelja, kopirali mi potpis u iks primeraka itd. Ko hoce da mu kartica traje duze, obavezno mora napomenuti da mu registruju telefon za taj broj, inace to ne urade. Meni se cini da je mene kostala oko 45 lira, sa valjda 20ak lira kredita. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 14, 2011 I Metro autobusi imaju wireless internet Ja sam nakon blokiranja kartice jednostavno istu prebacila u dechkov telefon koji je naravno kupljen u Turskoj (on je iz Turske, da ne bude zabune) i kartica naravno radila...nisam imala nameru da im bilo shta doplacujem... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 15, 2011 moja tema o Turskoj je samo odjednom nestala :'( sta se desilo??? Nova sam pa nzm pravila Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 16, 2011 Nije nestala https://www.klubputnika.org/forum/index.php?topic=5359.msg67937;topicseen#new Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 20, 2011 Napravio sam tu jednu tabelu turskih prevoznika, ko šta nudi, na osnovu mog iskustva. Možda bi bila dobra ideja da se ovako nešto napravi na posebnoj strani na sajtu i da i drugi ljudi napišu šta znaju o prevoznicima. Npr. ja nikome ne bih preporučio prevoznika Devran jer smo dobili samo čaj/kafu i to samo dva puta tokom 13 sati putovanja [/razmaženi putnik] [table] [tr] [td]Prevoznik|[/td] [td]Klima|[/td] [td]Voda|[/td] [td]Čaj, kafa, sokovi|[/td] [td]Kolonjska za ruke|[/td] [td]Mali TV|[/td] [td]Izbor muzike|[/td] [td]Internet|[/td] [td]Kolačići[/td] [/tr] [tr] [td]Best Van[/td] [td]X[/td] [td]X[/td] [td]X[/td] [td]X[/td] [td][/td] [td][/td] [td][/td] [td]X[/td] [/tr] [tr] [td]Star Batman[/td] [td]X[/td] [td]X[/td] [td]X[/td] [td]X[/td] [td]X[/td] [td]X[/td] [td][/td] [td][/td] [/tr] [tr] [td]Pamukkale[/td] [td]X[/td] [td]X[/td] [td]X[/td] [td]X[/td] [td]X[/td] [td]X[/td] [td]X[/td] [td]X[/td] [/tr] [tr] [td]KamilKoc[/td] [td]X[/td] [td]X[/td] [td]X[/td] [td]X[/td] [td]X[/td] [td]X[/td] [td]X[/td] [td]X[/td] [/tr] [tr] [td]Devran[/td] [td][/td] [td]X[/td] [td]X[/td] [td][/td] [td][/td] [td][/td] [td][/td] [td]X[/td] [/tr] [tr] [td]Nevsehir[/td] [td]X[/td] [td]X[/td] [td]X[/td] [td][/td] [td]X[/td] [td][/td] [td][/td] [td][/td] [/tr] [tr] [td]Van Ercis[/td] [td][/td] [td]X[/td] [td]X[/td] [td]X[/td] [td][/td] [td][/td] [td][/td] [td][/td] [/tr] [tr] [td]Yeni Midyat[/td] [td]X[/td] [td]X[/td] [td]X[/td] [td]X[/td] [td][/td] [td][/td] [td][/td] [td][/td] [/tr] [tr] [td]Aksaray Birlik[/td] [td]X[/td] [td]X[/td] [td]X[/td] [td]X[/td] [td][/td] [td][/td] [td][/td] [td]X[/td] [/tr] [/table] Mali TV znači da na svakom sedištu imaš mali televizor gde možeš da gledaš filmove ili slušaš muziku. Kolonjska voda znači da ti daju kolonjsku vodu da opereš ruke. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 20, 2011 Internet u autobusu? Još mi samo recite da imaju i utičnice Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 20, 2011 Chaba, svaka čast Tako sam se ja jednom obradovao malom televizoru sa gomilom epizoda Simpsonovih, ali se ubrzo ispostavilo da su sve sinhronizovane na turski... No dobro, bolje išta nego ništa. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 20, 2011 Zato smo uglavnom slušali samo muziku Mada u jednom busu, ne sećam se kom, su imali crtaće od Duška Dugouška koji su razumljivi i ako ne znaš jezik, tako da smo se jako obradovali i pogledali svih 3-4 epizoda. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 23, 2011 Chivitli, da internet u busu...wireless naravno...znam lichno za Metro bus da ga ima, kuckala sam se sa drushtvom tokom puta Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 12, 2011 Postovala sam i na temi Egipat, da se ne zacudite ... pa da krenem... Slicna situacija kao i za Egipat...znaci ... Kako letovati povoljno u Turskoj 10 dana ove godine...all inclusive? (Naravno hotel nizeg ranga 3+ zvezdice, ili neka 4ica) ? Da li se osloniti na ponude nasih agencija, ili pokusati on line rezervisati neki hotel i prevoz do Alanje npr? Dva potpuno neiskusna putnika mole za pomoc... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 13, 2011 Aranzmani preko agencija su vam definitivno preskupi. Najbolje je ici u sopstvenoj reziji, sad sve zavisi gde zelite tacno da idete, kakav smestaj zelite.... I smatram da nema potrebe za all inclusive jer za jeftine pare se u Turskoj moze jesti po raznim restorancicima, mislim svakako ne biste sedeli u hotelu vec setali okolo. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 13, 2011 Kako od Kajzera do Goreme? Koji bus, minibus, bilo šta - koliko bi to koštalo? Ima iz Istanbula let do Kajzera za/do 30 evra povratna (Pegazus) Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 13, 2011 Od Kajzera do Goreme je minibus 10 TL, mislim da smo putovali oko sat vremena Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 13, 2011 Polako skupljamo informacije ovih dana...i izgleda da je Kusadasi jedini za nas vrlo plitak budzet...ostali delovi Turske ce nas izgledati cekati nekih drugih godina. Razmislala sam o tome zasto AI usluga... Evo zasto smo mi kontali da je tako mozda najbolje...prosto nemamo iskustva u putovanjima, cak ni u Grcku nismo nikada isli. I imamo jednu vrstu bojazni da bi nas mozda skuplje izaslo da se odlucimo za nocenje sa doruckom, pa da jedemo na plazi ili restoranima. Kakve su cene pica i hrane uopste? Takodje, nismo u toku sa tim lezaljkama i suncobranima...ako je AI usluga, verovatno se na plazi hotela ne placaju dodatno (ako je Hotel na plazi). Sto se tice prevoza sta nam savetujete ako izbegnemo agencije i nadjemo neki pristojan aranzman? Avio ili kolima? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 13, 2011 Pa iskustvo dobijas tako sto krenes i putujes posto kazes da imate plitak budzet to je jos bolje, barem cete biti primorani da se snalazite nekako. Ako idete samo do Kusadasija onda barem skoknite do Efesa, sa Press karticom je ulaz besplatan... Mi smo isli avionom ali smo kartu kupili 6 meseci unapred tako da je bilo bas jeftino, a sad je verovatno vec skupo posto je sezona... tako da mozda da probate busom. Imas u drugoj temi (Autobusom do Istanbula) opisano kako stici do Istanbula, a posle je vec lagano... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 13, 2011 U Izmiru su cene hrane i pica bile skuplje nego u ostatku Turske, rekao bih skoro na nivou Slovenije. Tako da verovatno isto vazi za Kusadasi ili je tako cak skuplje. Hotel sa doruckom za dve osobe je oko 50 TL, naravno moze i za manje ako se potrudis. Izlazak u restoran je oko 15 TL za jednu osobu. Dosta mozes ustedeti ako kuvas svoju hranu (neki hoteli ti daju kuhinju na raspolaganje), i naravno ako kupujes u jeftinim prodavnicama (cini mi se da se zove Bia, a druga je Kipa, koja je nesto skuplja ali imas daleko veci izbor). Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 14, 2011 za letovanje najbolje all inclusive u Turskoj, ima hrane i pica neograniceno, tako da o tome ne razmisljate, pravi odmor- ja sam bila u Alanji u prvoj smeni u junu, tada je i najjeftinije oko 350 eur sve sa avionskim prevozom i taksama, hotel 3* skroman , normalan - sa nama su recimo bili ljudi koji su imali PP i nisu imali pravo na besplatnu vodu tokom obroka. Zato savetujem pocetak juna zbog cene , AI, avion, more je toplo, a i sve agencije daju na rate, tako da mislim da moze da se priusti . Svi ostali termini su skuplji u Alanji. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 30, 2011 Da li su koriscenje interneta, TV-a, hrana i pice u turskim autobusima uracunati u cenu karte ili se nesto od toga posebno placa? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 1, 2011 Marta B...sve to shto si navela je urachunato u cenu...to mu dodje normalno kod njih...Metro je pravu primer takve full usluge... Chaba, ime marketa je Dia Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 4, 2011 Pa iskustvo dobijas tako sto krenes i putujes posto kazes da imate plitak budzet to je jos bolje, barem cete biti primorani da se snalazite nekako. Ako idete samo do Kusadasija onda barem skoknite do Efesa, sa Press karticom je ulaz besplatan... Mi smo isli avionom ali smo kartu kupili 6 meseci unapred tako da je bilo bas jeftino, a sad je verovatno vec skupo posto je sezona... tako da mozda da probate busom. Imas u drugoj temi (Autobusom do Istanbula) opisano kako stici do Istanbula, a posle je vec lagano... Press kartica? Čija, kakva..? jel vriejdi za oš šta? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 4, 2011 Ima otvorena posebna tema o press karticama, evo nekih postova vezanih za Istanbul i Tursku: https://www.klubputnika.org/forum/index.php?topic=302.msg72275#msg72275 https://www.klubputnika.org/forum/index.php?topic=302.msg69928#msg69928 https://www.klubputnika.org/forum/index.php?topic=302.msg62773#msg62773 https://www.klubputnika.org/forum/index.php?topic=302.msg54260#msg54260 https://www.klubputnika.org/forum/index.php?topic=302.msg31151#msg31151 Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 4, 2011 NaiFna ja. Nisam do sada za ovo ni znala....hvala. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 7, 2011 Marta B...sve to shto si navela je urachunato u cenu...to mu dodje normalno kod njih...Metro je pravu primer takve full usluge... Hvala! Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites