Posted March 13, 2012 Ne znam da li je negde pisano, od decembra 2011. su ukinuti svi vozovi sa Istanbul Hajdarpaše zbog izgradnje tunela ispod Bosfora i brze pruge Istanbul - Eskišehir. Svi vozovi koji su išli ka istoku Turske preko Ankare i voz za Teheran polaze iz Ankare samo ka istoku. Svi noćni vozovi Istanbul - Ankara, kao i voz Istanbul - Konya su u potpunosti ukinuti. Dnevni voz Istanbul - Ankara i voz Istanbul - Konya - Adana saobraćaju od stanice Arifiye do Ankare, odnosno Konye i Adane. Ovakvo stanje će trajati 24 meseci. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 15, 2012 Ја баш био на сајту турских железница и нисам нигде могао да нађем обавештење о овоме. Реци ми молим те, да ли су организовани неки аутобуси до те станице са Хајдарпаше. Каприрам да би требало тако нешто да буде јер би у супротном вероватно паралисало хиљаде људи. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 15, 2012 http://www.tcdd.gov.tr/home/detail/?id=495 (na turskom) Za buseve ne znam.. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted August 19, 2012 dokle se moze vozom po turskoj? Zanima me dokle najblize do Gruzije moze sa Balkan flexipasom... hvala? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted August 19, 2012 Најближи Грузији је Карс, а до њега наравно можеш са БФП. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 7, 2014 Ajde da ne postavljem bezveze novu temu jer se ovde najviše uklapam... Ove godine definitivno idem u Tursku i sada imam hiljadu kombinacija u glavi šta videti kako i gde otići (ja bi na hiljadu mesta ali jedno su želje drugo su mogućnosti). Dakle krajem Avgusata moram da budem u jednom mestu pored Bodruma na 2 nedelje (tamo mi je sve obezbeđeno znači samo treba stići na vreme dotle) a posle bi špartao svuda po Turskoj i šire samo što mi je ovo nekako nezgodna poziciija za to a i čuo sam da u Bodrumu deru sa cenama (ovo je solo putovanje).Beograd - Istanbul avionom (bez povratne karte samo jedan pravac) - tu se zadržavam 4-5 dana pogledam šta mogu za to vreme i palim dalje.Istanbul - Milas-Bodrum aerodrum (Pegasusom) - i tu idem do Milasa busem (valjda imaju neki šatl bus do tamo) pa ostajem 2 nedelje za dž i onda sam slobodan.E sad ide onaj deo gde ići kako nastaviti put itd (slobodno predložite neku rutu ja sam samo izneo neki moj plan)...Bodrum - voleo bi da ostanem 3 do 5 dana a bila bi šteta kad sam već tu blizu da se ne iscimam do tamo. Ako je neko išao da li može da me posavetuje gde ostati i kako najjeftinije proći? Da li neko od vas ima iskustva sa kampovanjem i šatorom po zapadnoj Turskoj i koliko je to bezbedno?Bodrum - Kos ferijem za 32 evra povratna a na Kosu se zadržavam u zavisnosti od finansijske situacije i gde nađem smeštaj... Voleo bi da isto tako obiđem ostrvo stopom ali to isto zavisi od toga da li ću uopšte otići na Kos ili štekati za ostale destinacije.Kos - Bodrum pa busem ili stopom Bodrum - Izmir. U Izmiru se zadržavam 3-4 dana (mislim da je to sasvim dovoljno).Izmir - Ankara BalkanFlexipassom 1 dan (ili da odem prvo do Eskişehira i tamo ostanem 2 dana ukoliko ima ičeg zanimljivog tu da se vidi?). U Ankari bi ostao isto par dana voleo bi da obiđem Ataturkov muzej par Džamija i posetim prijatelje koji tu žive (neki savet šta još obići?).Ankara - Bursa BalkanFlexipassom 2 dan (kako je najbolje otići do tamo)? Koliko je vremena okvirno potrebno za Bursu da bi se videle osnovne stvari ?Bursa - Istanbul ferijem. U Istanbulu bi ostao još 3 dana čisto da obiđem ono što nisam uspeo prvog puta.Istanbul - (Edirne) Plovdiv BalkanFlexipassom 3 dan ili Busem ili Stopom. Ovde imam dilemu jer znam da su radovi u toku a ja nemam pojma kako uhvatiti voz iz onog predgrađa Istanbula i da li on sigurno ide odatle do Sofije (da li uopšte prolazi kroz Plovdiv) i koliko puta dnevno? Za Edirne sam isto čuo da vredi obući...Plovdiv - Sofija BalkanFlexipassom 4 dan.Sofija - (Niš) Beograd BalkanFlexipassom 5 dan.PITANJA :- Da li Pegasus u onu socijalnu cenu leta uključuje i jedan kofer koji ide dole u avion ili ?- Da li je moguće kupiti Balkan Flexi i u Turskoj ili je bolje da kupim u Srbiji pa da krenem da ga koristim kroz mesec dana tamo? Neki savet u vezi toga? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 7, 2014 Mislim da Pegasus uključuje i checked-in prtljag u tu cenu, ako se dobro sećam. Kupio sam dvaput flexipass u Turskoj, jednom u Istanbulu, drugi put u Ankari, ali to je bilo pre nekih 6-7 godina. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 7, 2014 Nisi rekao koliko dana posle Milsa imaš fore?Ipak, evo mojih “zapažanja” (HTH)Bodrum : (5 dana) Sasvim dovolnjo. Ako sam dobro izračunao to bi bi početak Sept. pa se I gužve smanjuju, cene padaju, a vreme zna da bude kool. Kampovanje / šator- nisu su mi poznate te opcije. IIma mnogo “turskih” hotela (hotela za domaće turiste: skromni, ćisti & topla voda) – cene veoma pristojne. Tu upakovani stranci ne spavaju – suviše je “nizak standard”. Najbolje bi ti bilo da nađeš nešto u centru ili oko centra a bliže bus-dolmuš stanici pa da možeš lakše da cunjaš po poluostrvu – ima šta da se vidi. (Turgutreis, Gundogan, Gulušlik, Jalikavak; Gumbet možeš da preskočiš:krkljanjac od pijanih svih fela). Bodrum – Kos: sad već mešaš jabuke & pomorandže – nije to više ista priča… Kos je priča za sebe, i za obilazak po ostrvu ti je najbolje da se ulogoriš u gradu Kosu, pa odatle da cunjaš. Ima lokalnih buseva, ali nisu baš česti. Stop? Nisam nešto viseo – svi rentaju skutere…Eskişehir? : preskoči ovaj put. To je za vreme kada budeš video sve. pa ti ostene “višak” dana…Izmir: iz grada se jako lako stiže do Efesa – to nemoj da preskiočiš (ulaz na sajt je cifra…). Ima tu oko Seldžuka jedno malo etno selo – Sinince (?) slikovito, za slikanje…Ankara: Obavezno Muzej anadolijske civilizacije… ima još svašta nešto (naročito stari deo grada), ali će tvoji pajtosi već znati gde da te upute & gde da te prošetaju…Bursa: jedan ceo dan ti je dovoljan da vidiš udarne stvari…Istanbul: najpametnije ti je da napraviš plan po danima: šta gledaš, u koje krajeve ideš…Bez plana ti ostaje da lutaš – možda samo u jednom uskom okviru… Grad je poveći… Planiraj I azijsku stranu da vidišPegasus u cenu leta uključuje i jedan kofer koji ide dole u avion : 20 kila (na međunarodnim letovima) ili 15 kg na domaćim. Meni NIKAD nisu pravili problem u domaćem saobraćaju a imao sam uvek 20 -22 kg koferčinu. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 7, 2014 Nisi rekao koliko dana posle Milsa imaš fore?Ipak, evo mojih “zapažanja” (HTH)Bodrum : (5 dana) Sasvim dovolnjo. Ako sam dobro izračunao to bi bi početak Sept. pa se I gužve smanjuju, cene padaju, a vreme zna da bude kool. Kampovanje / šator- nisu su mi poznate te opcije. IIma mnogo “turskih” hotela (hotela za domaće turiste: skromni, ćisti & topla voda) – cene veoma pristojne. Tu upakovani stranci ne spavaju – suviše je “nizak standard”. Najbolje bi ti bilo da nađeš nešto u centru ili oko centra a bliže bus-dolmuš stanici pa da možeš lakše da cunjaš po poluostrvu – ima šta da se vidi. (Turgutreis, Gundogan, Gulušlik, Jalikavak; Gumbet možeš da preskočiš:krkljanjac od pijanih svih fela). Bodrum – Kos: sad već mešaš jabuke & pomorandže – nije to više ista priča… Kos je priča za sebe, i za obilazak po ostrvu ti je najbolje da se ulogoriš u gradu Kosu, pa odatle da cunjaš. Ima lokalnih buseva, ali nisu baš česti. Stop? Nisam nešto viseo – svi rentaju skutere…Eskişehir? : preskoči ovaj put. To je za vreme kada budeš video sve. pa ti ostene “višak” dana…Izmir: iz grada se jako lako stiže do Efesa – to nemoj da preskiočiš (ulaz na sajt je cifra…). Ima tu oko Seldžuka jedno malo etno selo – Sinince (?) slikovito, za slikanje…Ankara: Obavezno Muzej anadolijske civilizacije… ima još svašta nešto (naročito stari deo grada), ali će tvoji pajtosi već znati gde da te upute & gde da te prošetaju…Bursa: jedan ceo dan ti je dovoljan da vidiš udarne stvari…Istanbul: najpametnije ti je da napraviš plan po danima: šta gledaš, u koje krajeve ideš…Bez plana ti ostaje da lutaš – možda samo u jednom uskom okviru… Grad je poveći… Planiraj I azijsku stranu da vidišPegasus u cenu leta uključuje i jedan kofer koji ide dole u avion : 20 kila (na međunarodnim letovima) ili 15 kg na domaćim. Meni NIKAD nisu pravili problem u domaćem saobraćaju a imao sam uvek 20 -22 kg koferčinu.Hvala puno na informacijama to je upravo ono što mi je trebalo! Inače posle Milasa imam vremena dok ne ostanem totalno dekintiran ili može biti dok mi Balkan Flexi od njegovog aktiviranja ne istekne (znači od Izmira imam fore 30 dana mada ću se gotovo sigurno zadržati koji dan kraće u Turskoj jer bi voleo da vidim i Plovdiv-Sofiju). Naravno za Istanbul bi napravio plan u svakom slučaju mada i tamo znam neke Turke pa ću videti još šta i kako. Postoji i opcija da se izvozam Balkan Felxijem pa da uzmem kartu za BG avionom nazad od Istanbula (u tom slučaju preskačem Bugarsku) ili čak da se iscimam do Gruzije ili Irana ali mislim da bi mi to bilo ipak previše za početak lutanja po Istočnim krajevima. Sve u svemu ako ima još neko nešto da doda na ovu putanju bilo bi super a možda će i drugim ljudima koristiti za ubuduće. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 7, 2014 (edited) Mislim da bi ti pametnije bilo da se ograničiš samo na Tursku.Bugarska je druga priča, Gruzija nešto treće, Iran - sasvim nešto peto (ima i zez oko vize).Razumem te - ali obuzdaj se, za početak... Iz Ankare bi (vidim da imaš dosta vremena - kako ti zavidim, i ja sam ga imao - pre 40 dogina! ) mogao lagano da se pustiš do Nevšehira: odlična baza za smucanje po Kapadokiji. Taj deo vredi pretabanati.Sad kapiram da ti je glavini prevoz voz (to je uslov svih uslova?): elem, prouči DOBRO žel. mapu Turske... mnogo lepih opcija ima vozom. I, mali savet: NE ŽURI nigde, uživaj, Turska je za to stvorena. Edited May 7, 2014 by BooBooleya Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 7, 2014 Hoću i nakon puta prenosim utiske gde bejah i šta obiđoh Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 7, 2014 (edited) Po Turskoj provereno na unutrašnjim linijama nećeš potrošiti ni jedan dan flexija! Uzmeš besplatnu rezervaciju i samo nju pokažeš kondukteru! Flexi ti neće ni tražiti. Moj savet ti je da odeš lepo do Istanbula i vratiš se Fleksijem, potrošićeš tih par dana kroz Bugarsku i nazad i ostaće ti praznih kad se vratiš za BG.Voz iz Sofije u 18.45 ide do Čerkezkoja, gde te osoblje uputi do busa koji čeka ispred stanice i koji te doveze ispred Sirkeci stanice. Obrnuto, isto tako. Bus stoji ispred Sirkeci stanice i kreće u 22.00. Odveze te do Čerkezkoja, gde čeka voz za Sofiju. Vrlo jednostavno. Tako je do daljnjeg. I da, voz prolazi i staje u Plovdivu. Sofija - Istanbul i obratno ti treba doplata za kušet 10 EUR. Edited May 7, 2014 by RaxCherrych Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 12, 2014 Po Turskoj provereno na unutrašnjim linijama nećeš potrošiti ni jedan dan flexija! Uzmeš besplatnu rezervaciju i samo nju pokažeš kondukteru! Flexi ti neće ni tražiti. Moj savet ti je da odeš lepo do Istanbula i vratiš se Fleksijem, potrošićeš tih par dana kroz Bugarsku i nazad i ostaće ti praznih kad se vratiš za BG.Voz iz Sofije u 18.45 ide do Čerkezkoja, gde te osoblje uputi do busa koji čeka ispred stanice i koji te doveze ispred Sirkeci stanice. Obrnuto, isto tako. Bus stoji ispred Sirkeci stanice i kreće u 22.00. Odveze te do Čerkezkoja, gde čeka voz za Sofiju. Vrlo jednostavno. Tako je do daljnjeg. I da, voz prolazi i staje u Plovdivu. Sofija - Istanbul i obratno ti treba doplata za kušet 10 EUR.Za to sam čuo da Turci u suštini ni ne gledaju Balkan Flexi već samo rezervacije ali da li to pravilo važi i za one malo duže noćne linije kao što je Izmir - Konya npr. ili za to mora ipak neka doplata da padne (možda je pametnije i upisati u kartu dan za noćnu relaciju)? Tu bi bilo fino napraviti "krug" i iz Kapadokije doći u Ankaru a posle i do Burse pa ferijem do Istanbula. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 12, 2014 Meni nikad nisu tražili ništa sem rezervacije sa flexipassom u Turskim vozovima, ali to je bilo pre više godina. Išao sam duge relacije, tipa Istanbul - Kars, 40 sati vožnje, od toga valjda ne postoji ništa duže Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 29, 2014 Za to sam čuo da Turci u suštini ni ne gledaju Balkan Flexi već samo rezervacije ali da li to pravilo važi i za one malo duže noćne linije kao što je Izmir - Konya npr. ili za to mora ipak neka doplata da padne (možda je pametnije i upisati u kartu dan za noćnu relaciju)? Tu bi bilo fino napraviti "krug" i iz Kapadokije doći u Ankaru a posle i do Burse pa ferijem do Istanbula. Nemoj ništa da upisuješ u flexipass, samo ćeš bezveze potrošiti dan...Dakle ili uzmeš besplatnu rezervaciju za sedište ili rezervaciju za kušet koja je 13 TL (ako hoćeš da se odmoriš na nekoj dužoj noćnoj relaciji) i samo to pokažeš i nema nikakvih problema. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 29, 2014 Budući da ću takođe koristiti BFP da bih se sa istoka Turske vratila u Srbiju proverila sam na sajtu njihove železnice i sasvim sigurno u svim vegim gradovima možeš kupiti BFP, pa čak i u Vanu koji je mene recimo zanimao. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 8, 2014 Ljudi, je l' zna neko kako mogu da vidim polaske vozova iz Beograda do Istanbula? Kao i cene karata... Hvala unapred... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 14, 2014 Cao ljudi, zna li neko gde ima jeftin Hotelski smestaj u Istanbulu? i koliko se krecu prosecne cene? Takodje me zanima koliko kosta autobus od Istanbula do izmira? I koliko kosta trajekt ili brod od Izmira do Atine tj od Cesme do Pireja? Ako je neko isao ovu rutu znacilo bi posto na internetu ne mogu da pronadjem tacne info.. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 16, 2014 Cao ljudi, zna li neko gde ima jeftin Hotelski smestaj u Istanbulu? i koliko se krecu prosecne cene? Takodje me zanima koliko kosta autobus od Istanbula do izmira? I koliko kosta trajekt ili brod od Izmira do Atine tj od Cesme do Pireja? Ako je neko isao ovu rutu znacilo bi posto na internetu ne mogu da pronadjem tacne info.. mislim da je nilapart.com nesto prejeftino, ali mozes slobodno da cekiras booking.com, sigurno se moze naci nesto, jer ovde ima bukvalno smestaja od za sirotnju do bogatuna Najpoznatija autobuske kompanije su metroturizm.com.tr , ulusoy, kamil koc, pamukkale turizm, ma idi redom i gledaj.. mislim da je u jednom smeru oko 20-25e.. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 21, 2014 Ljudi, je l' zna neko kako mogu da vidim polaske vozova iz Beograda do Istanbula? Kao i cene karata... Hvala unapred... Nisam siguran da li postoji direktan voz za Istanbul, mi smo isli preko Sofije, u 21:50h krece voz iz Bg koji stize u Sofiju oko 8h, onda smo zakljucali stvari u Sofiji na stanici za neke smesne pare i taj dan smo setali po Sofiji jer je voz za Istanbul bio tek u 18:45, koji stize u Istanbul narednog jutra oko 8h. http://bdz.bg/files/2012/raz_bdz/BalkanExpress_Sofia_Istanbul.pdfSto se tice cene, mi smo uzeli Balkan flexi, ja sam tad imao manje od 26 godina pa sam platio 53evra a ostali su imali preko 26 godina pa su placali po 88 evra. Od Sofije do Istanbula i nazad saobracaju samo kuset kola a taj flexi koji smo mi uzeli vazi za drugu klasu pa smo morali da doplatimo po 10 evra po osobi u jednom pravcu od Istanbula do Sofije.Mi smo isli na tu varijantu, kasnije smo jos sa tim flexi kartama u povratku otisli u Burgas i tamo se malo kupali, ne znam da li ima jeftinija varijanta, mi smo hteli da idemo i u Grcku ali tad nije saobracao voz Bg-Solun, vidim da su ga sad uveli opet pa pogledaj malo na netu jel to mozda neka bolja opcija.Evo ti sajt bugarskih zeleznica pa malo istrazi ako te zanima http://bdz.bg/page.php?id=ext_razp Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 28, 2014 Ljudi, posle sto godina su se stekli materijalni i vremenski uslovi da posetim Istanbul putem agencije, avio-prevoz na tri nocenja. Sad, kad sam na korak od rezervisanja, moji roditelji govore da nije sigurno ici tamo zbog Kurda, situacije u Iraku... da me ne pojede pomracina. Mislim, svasta zaista pisu po novinama, ali nisam nesto primetio da je tamo ratno stanje. Narocito ne u Istanbulu. Kazu, idi po Evropi, sta ces tamo. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 28, 2014 Samo ti idi i ne brini Ovog leta će gomila forumaša proći kroz Istanbul. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 29, 2014 Istanbul je toliko daleko od Kurdistana kao i ta informacija koju ti plasiraju a nije ni kurdski dio Turske toliko nesiguran, mnogi odavde su isli. Zato - put pod noge. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 1, 2014 Problematican je, eventualno, Iracki Kurdistan zbog situacije u Iraku sa ofanzivom ISILa.U svakom slucaju, Kurdi imaju podrsku i Turske i Izraela, dve kljucne zemlje za stabilnost Bliskog Istoka, tako da slobodno put pod noge Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 6, 2014 A što se tiče ulaza u Istanbulske muzeje i Aja Sofiju da li tu još uvek ima neka fora sa youth karticama da se prođe jeftinije ili možda čak i za džabe ? Ako ima neko nekih iskustava u vezi korišćenja istih neka napiše značilo bi mi dosta. Pročitao sam negde da postoji ona kartica koja važi za sve muzeje na 3 dana ali nisam siguran koliko je to zapravo isplativo. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites