Jump to content

Featured Replies

Posted

Vec me dugo fascinira ideja o `vecitim putnicima`, tj. ljudima koji adresu imaju samo na papiru, a u stvarnosti neprekidno putuju, negde se zadrzavaju krace, negde duze (godinu ili dve), ali nastavljaju dalje i nigde se trajno ne nastanjavaju.

Koncept je donekle razradjen sa strane prakticnih i finansijskih aspekata (prijava poreza, dualno/multi drzavljanstvo, izvori prihoda koji ne zahtevaju klasican 9-5 posao u kancelariji...).

Evo nekih linkova pa da otvorimo diskusiju:

http://en.wikipedia.org/wiki/Perpetual_traveler

http://perpetualtravel.com/rtw/

U neku ruku je to sve povezano sa knjigom `Radna nedelja od 4 sata` - zaposlenjem na daljinu ili biznisom koji se automatizuje tako da covek moze postati veciti putnik: http://www.fourhourworkweek.com/blog/overview/

krenuo sam sa čitanjem knjiga ali nemm sad trenutno vremena.

O tome sam i ja odavno razmišljao i jako mi se sviđa ideja. Mislim kad bih našao neki posao preko neta da bi to bilo super. Ili da radim kao fotograf, što bi bio savršeni spoj.

ovo nije koncept vecitog putnika, ali je meni cak i primamljivije...

srela sam u egiptu letos dve žene iz kanade. rade tamo kao direktorke škole.

rade četiri godine, primaju 80% plate, i onda imaju petu godinu free i primaju taj ostatak 20% plate.... i tako svakih pet godina.. pa zar nije genijalno??? pritom, ohrabruju bas prosvetne radnike da to rade, jer na putovanjima proširuju vidike itd.

plus, 20% kanadske plate u vecini zemalja po africi i aziji znači sasvim opušteno putovanje, s obzirom na razlike u cenama.

• Author

Cekaj Golosina, ko njih placa kada u Egiptu primaju kanadsku platu?

Inace, to je i po meni najbolja kombinacija - plata razvijene zemlje, zivot u manje razvijenoj, samo sto su za to preduslovi drzavljanstvo razvijene zemlje (da bi se radilo za njihovu vladu ili agencije, plus da bi se polagalo pravo na takvu platu - cak i u kompanijama - multinacionalkama cesto daju plate na osnovu proseka u drzavi drzavljanstva radnika) i solidno radno iskustvo. Koncept `vecitog putnika` takodje moze ukljucivati tu komponentu povoljnog odnosa prihoda i rashoda.

A ja sam cuo za slican dogovor gde dva zaposlena rade na smenu po sest meseci, a drugih sest meseci rade sta im volja, tj. oni dele jedan posao na pola. Mozda bolje resenje za ljude koji zele da imaju i stalno prebivaliste i da putuju dosta. Sve zavisi od pregovaracke moci konkretnog zaposlenog (da li ga poslodavac moze lako zameniti, tj. koliko su njegovo obrazovanje, iskustvo i vestine retki na trzistu i koliku dobit donosi poslodavcu) i otvorenosti poslodavca za koncept `fleksibilnog radnog vremena`.

Ipak za mene bi idealno bilo imati manji biznis koji bi se mogao `automatizovati` kako je predlozeno u knjizi i onda imati dodatni posao kad se hoce i gde se hoce, a kad se nece ici i raditi gdegod. To mi je san i idem ka tome.

Cekaj Golosina, ko njih placa kada u Egiptu primaju kanadsku platu?

nisam se precizno izrazila. rekla sam "rade tamo", mislivsi na kanadu, a ne na egipat... rade, dakle 4 godine u kanadi, direktorice su u skoli, i primaju 80% plate. onda pete godine putuju, a skola iz kanade nastavlja da im placa onih 20% kojih su ustedele tokom cetiri godine.

da li ce tako nesto doci uskoro do nas... ne verujem.

• Author

Iskreno da ti kazem ne vidim zbog cega si toliko impresionirana tim dogovorom.

One su tu platu svakako zaradile, jedino sto im se isplacuje kasnije. Mogle su platu prebaciti na bankovni racun pa 5-te godine podizati, tako bi makar kamatu dobile.

Jedino u toj prici sto je donekle neuobicajno je sto ih posao ceka nakon godinu dana. Ali mislim da to za jednog gradjanina razvijene zemlje i nije neka specijalna beneficija. To jest, u drzavnom sektoru, a narocito prosveti je uobicajna. Cak i da nije, ima ljudi koji rade u komercijalnom sektoru isto. Kada se vrate nadju novi posao. Moguce da ne primaju platu nekoliko meseci dok posao traze, ali nista strasno.

nisam se precizno izrazila. rekla sam "rade tamo", mislivsi na kanadu, a ne na egipat... rade, dakle 4 godine u kanadi, direktorice su u skoli, i primaju 80% plate. onda pete godine putuju, a skola iz kanade nastavlja da im placa onih 20% kojih su ustedele tokom cetiri godine.

plus, 20% kanadske plate u vecini zemalja po africi i aziji znači sasvim opušteno putovanje, s obzirom na razlike u cenama.

Ako im 4 godine ostaje 20% od svake plate neisplaćeno, onda i te naredne, pete godine dobijaju 80%, zar ne?

Iskreno da ti kazem ne vidim zbog cega si toliko impresionirana tim dogovorom.

One su tu platu svakako zaradile, jedino sto im se isplacuje kasnije. Mogle su platu prebaciti na bankovni racun pa 5-te godine podizati, tako bi makar kamatu dobile.

Jedino u toj prici sto je donekle neuobicajno je sto ih posao ceka nakon godinu dana. Ali mislim da to za jednog gradjanina razvijene zemlje i nije neka specijalna beneficija. To jest, u drzavnom sektoru, a narocito prosveti je uobicajna. Cak i da nije, ima ljudi koji rade u komercijalnom sektoru isto. Kada se vrate nadju novi posao. Moguce da ne primaju platu nekoliko meseci dok posao traze, ali nista strasno.

uh.. pa u vecini drzava ne mozes da prezivis ni sa 180% plate, a kamoli sa 80%.. a to da te posao ceka vise nije tacno. u srbiji se u skolama sada primaju radnici iskljucivo na odredjeno vreme, i ta vremena posla za sva vremena su davno prosla. impresionirana sam sluhom poslodavca da je godinu dana off vazno za usavrsavanje prosvetnih radnika i uopste time da ti neko ponudi tu mogucnost i posle te bez problema doceka nazad na poslu. to je sve do razvijenosti drzave i stepena svesti. ja ovde u portugalu sam kao na nekom zapadu, al ne vidim da ce se tako nesto desiti uskoro.

impresionirana sam sluhom poslodavca da je godinu dana off vazno za usavrsavanje prosvetnih radnika

Potpuno se slažem. Takav civilizacijski nivo meni deluje kao naučna fantastika. Zamisli da ti je geografiju u školi predavao neko ko je sam obišao dobar deo onoga o čemu priča, umesto da samo papagajski ponavlja suvoparne udžbeničke podatke o mestima koje su za njega jednaka apstrakcija kao za tebe.

Da li se ova tema odnosi i na tzv. nomade? Baš sam pre neko veče pričao sa dvoje forumaša (Vasko i MajaNS) o tom fenomenu, i iskustvima koje smo imali sa njima, i uopšte koliko je sve to dobro ili loše, glupo ili pametno. Ono što svakako znam je da to nije za mene, meni su 3 meseca putovanja plafon.

Bravox23 za gospodju i gospodina  klanj:: Svaka cast!! Jedno pitanje: koliko je nas ovde spremno uraditi isto ovo, pod uslovom da se steknu finansijske mogucnosti za ovakav poduhvat ;) Za Pedjalona znam odgovor  ;D

kad bih imao barem ovako nešto, bio bih spreman  :banana:

• Author

uh.. pa u vecini drzava ne mozes da prezivis ni sa 180% plate, a kamoli sa 80%.. a to da te posao ceka vise nije tacno. u srbiji se u skolama sada primaju radnici iskljucivo na odredjeno vreme, i ta vremena posla za sva vremena su davno prosla. impresionirana sam sluhom poslodavca da je godinu dana off vazno za usavrsavanje prosvetnih radnika i uopste time da ti neko ponudi tu mogucnost i posle te bez problema doceka nazad na poslu. to je sve do razvijenosti drzave i stepena svesti. ja ovde u portugalu sam kao na nekom zapadu, al ne vidim da ce se tako nesto desiti uskoro.

Ne mozes porediti Srbiju i vecinu drzava sa najrazvijenijim drzavama. U tim najrazvijenijim primanja su najvisa i uglavnom nezaposlenost ne prelazi 8-9% sto znaci da mozes da das otkaz, vratis se za godinu dana i ocekujes da opet pronadjes posao. Meni izgleda da je to uobicajno. Vidjao sam da ljudi napisu u rezimeu `te i te godine sam putovao po Africi` da bi obrazlozili sta su radili da ne izgleda da imaju `rupu` u karijeri.

Zna se na koje se drzave misli, sigurno nisu Portugal ni Srbija vec npr. Svajcarska, UK, Australija, Singapur itd.

Ja ovde u Sidneju radim na univerzitetu i za profesore i istrazivace postoji mogucnost da odu na tzv. sabbatical:

http://en.wikipedia.org/wiki/Sabbatical

• Author

Da li se ova tema odnosi i na tzv. nomade? Baš sam pre neko veče pričao sa dvoje forumaša (Vasko i MajaNS) o tom fenomenu, i iskustvima koje smo imali sa njima, i uopšte koliko je sve to dobro ili loše, glupo ili pametno. Ono što svakako znam je da to nije za mene, meni su 3 meseca putovanja plafon.

Naravno da se odnosi, pojmovi perpetual travellers i nomads mogu biti sinonimi, ali postoji fina razlika.

Po meni nomadi su oni ciji izvor prihoda zahteva neprestanu selidbu (uglavnom stocari koji se sele zbog ispase illi radnici u cirkusu, Indiosi koji sviraju na ulici itd.). Znaci, nomadi ne putuju potpuno svojevoljno, vec zato sto to posao zahteva ili zbog tradicije/nasledstva takvog nacina zivota.

Perpetual travellers su, sa druge strane, oni ciji je izvor prihoda nezavistan od putovanja. Putovanje je u njihovom slucaju cilj, a ne sredstvo.

Nije to naučna fantastika ni u Srbiji.

Na primer, za prosvetne radnike postoji ovaj zakon:

4.4. Neplaćeno odsustvo

Član 17

Na predlog nastavničkog, odnosno pedagoškog veća, poslodavac je dužan da zaposlenom omogući

pravo na neplaćeno odsustvo u slučaju:

1) doškolovavanja - od 30 dana do tri godine;

2) izrade magistarskog rada - do 6 meseci;

3) učešća u naučnoistraživačkom projektu - do okončanja projekta;

4) izrade doktorske disertacije - do godinu dana;

5) posete članovima uže porodice u inostranstvu - do tri meseca, u periodu od tri godine.

Zaposleni može, na lični zahtev, koristiti neplaćeno odsustvo za lečenje člana uže porodice van

mesta boravka ili u inostranstvu.

Zaposlenom koji koristi neplaćeno odsustvo miruju prava i obaveze iz radnog odnosa.

Recimo, "doškolavanje" je krajnje širok pojam. Ovo funkcioniše u praksi i znam nekoliko ljudi koji to trenutno koriste i žive u inostranstvu.

Po meni nomadi su oni ciji izvor prihoda zahteva neprestanu selidbu (uglavnom stocari koji se sele zbog ispase illi radnici u cirkusu, Indiosi koji sviraju na ulici itd.). Znaci, nomadi ne putuju potpuno svojevoljno, vec zato sto to posao zahteva ili zbog tradicije/nasledstva takvog nacina zivota.

Dobro, ne mislim baš na prave nomade, koji se sele sa stokom :) Mislio sam na ono što se u putničkom svetu danas obično podrazumeva pod rečju "nomad" - neko ko godinama putuje, obično u nekom hipi fazonu, sa jako malo para ili bez njih, a izdržava se radeći razne priručne poslove - negde radi na farmi, negde pravi ogrlice pa prodaje na plaži, negde svira ili žonglira na ulici itd... Nomadi koje sam upoznao nisu imali dobro plaćene poslove, uglavnom su se kretali autostopom, spavali su gde stignu i bili su onako, odrpani. Često su vegetarijanci, i isprimani na budizam i ostale dalekoistočne religije.

Čini mi se da je skroz druga priča ako pronalaziš poslove u različitim zemljama i onda neko vreme živiš u svakoj od njih, iznajmiš stan itd.

• Author

neko ko godinama putuje, obično u nekom hipi fazonu, sa jako malo para ili bez njih, a izdržava se radeći razne priručne poslove -

Čini mi se da je skroz druga priča ako pronalaziš poslove u različitim zemljama i onda neko vreme živiš u svakoj od njih, iznajmiš stan itd.

Ima tu mnogo varijanti; mozes na primer da budes kontraktor i kada zavrsis posao na jednoj lokaciji odlazis na drugu (npr. gradjevina, IT projektni menadzment, lociranje nafte i ruda itd.).

Ili mozes da se bavis zanimanjem koje ne zahteva da se nalazis na specificnoj lokaciji (kompozitor, pisac, web dizajner, programer, online prodaja itd.).

Neki nisu zaposleni uopste vec imaju drugi izvor prihoda, npr. investicije, imaju svoj biznis ciji su menadzment poverili drugome, pravo na intelektualnu svojinu...

I tu varijantu klosarenja bih takodje podveo pod vecite putnike. Mislim da za definiciju pojma nije vazan nacin kako to uspevaju niti razlog zbog cega to cine vec su dovoljne dve cinjenice: da se neprestano sele i da je to njihov licni izbor.

Ako je taj izbor cilj po sebi onda su veciti putnici, ako je sredstvo da se prezivi onda su nomadi.

U slucaju klosarenja ocigledno je putovanje cilj.