Posted August 3, 2012 A u kojim zemljama je lako biti vegetarijanac? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted August 3, 2012 Recimo u Indiji. A i u mnogim zapadnim zemljama. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted August 3, 2012 Za Indiju mi je jasno, posto su ljudi tamo vegetarijanci iz religijskih razloga, ali zasto je lakse biti vegetarijanac u zapadnoj zemlji nego u Srbiji ili bilo kojoj drugoj zemlji? U stvari zanima me koji su kriterijumi po kojima neko moze da kaze da je u nekoj zemlji lako, a u nekoj tesko biti vegetarijanac. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted August 3, 2012 Ja sam shvatio tvoje pitanje u smislu ponude vegetarijanske hrane. I u Indiji nisu samo religijski razlozi za ponudu vegetarujanskih jela. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted August 4, 2012 Ne, naprotiv. Napisah Tajland jer mislim da je noskich na njega mislio a ne Tajvan. Mislim da je ls. Ne, bas sam na Tajvan mislio. Za vreme revolucije u Kini najveci deo budistickih mahajana monaha (a sa njima i dosta praktikanata budizma) je prebeglo na Tajvan sa Cajkasekom. Tako da od tada budizam je dominantan na Tajvanu (mahajana je daleko vise vegetarijanski nastrojena od teravada i vadzrajana usmerenja), ima mnogo vegetarijanskih restorana i jela, a danas su najveci proizvodjac vestackih mesa na svetu. Inace i medju obicnom populacijom na Tajvanu vazi pravilo da ako su u losem periodu u zivotu ili imaju neku veliku zelju cije ostvarenje prizeljkuju jedu iskljucivo vegetarijansku hranu dok se zelja ne ispuni. Takva praksa moze biti visegodisnja. Tajland na prvi pogled izgleda kao ugodna zemlja za vegetarijance ali i tu treba biti oprezan da sosevima od riba i ostriga koji se obilato koriste pri pripremanju hrane. Takodje tamo sam video da se stavlja sunka u neki dezert. Teravada budizam na Tajlandu ne zahteva vegetarijanstvo ni od monaha ni od sledbenika. Inace na Tajlandu postoji jedna nedelja u godini koja je vegetarijanska nedelja i tada postoji festival u Puketu gde ima obilja hrane. Vegetarijanski restorani postoje, ali je njihov broj veoma mali u poredjenju sa ostalim. http://en.wikipedia.org/wiki/Vegetarianism_by_country#Republic_of_China_.28Taiwan.29 In Taiwan, 1.7 million people, or 10% of the population of Taiwan, follows a vegetarian diet at least some of the time.[5][6] There are more than 6,000 vegetarian eating establishments in Taiwan.[7] Food labelling laws for vegetarian food are the world's strictest, because more than 2 million Taiwanese use vegetarian food.[8] A popular movement of "one day vegetarian every week" has been advocated on a national level,[9] and on a local level, even government bodies are involved, such as the Taibei City Board of Education.[10] Singapur je takodje veoma pogodan za vegetarijance. U principu bilo koja zemlja u kojoj su prisutni mahajana budizam ili hinduizam ima tradiciju vegetarijanstva. Evo sta tvrde na jednom sajtu o putovanjima: http://matadornetwork.com/trips/11-of-the-worlds-most-vegetarian-friendly-cities/ Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted August 4, 2012 Za Indiju mi je jasno, posto su ljudi tamo vegetarijanci iz religijskih razloga, ali zasto je lakse biti vegetarijanac u zapadnoj zemlji nego u Srbiji ili bilo kojoj drugoj zemlji? U stvari zanima me koji su kriterijumi po kojima neko moze da kaze da je u nekoj zemlji lako, a u nekoj tesko biti vegetarijanac. Zato sto je vegetarijanska populacija brojnija nego u Srbiji i samim tim ima vise ponude vegetarijanske hrane i restorana i uopste rasirenija je svest o tome sta je vegetarijanstvo. Meni izgleda da su kriterijumi: koliko je lako pronaci vegetarijanski restoran ili restoran sa jelima koja su jasno oznacena kao vegetarijanska; koliko je lako pronaci specificne sastojke za vegetarijansku ishranu ukljucujuci jasne oznake na ambalazi da li je hrana vegetarijanska (vestacka mesa, vitamin B12, sosevi, pecurke, soja...), kolika je opsta upucenost prosecnog stanovnistva prema vegetarijanstvu i kakav je rasireni stav prema njemu, da li postoji tradicija vegetarijanstva u toj zemlji. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted August 4, 2012 Hvala noskich. Ja sam bio u ubeđenju da su budistički sveštenici vegetarijanci, ali sam se na Sri lanci uverio da ne odbijaju ni hranu sa mesom. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted August 4, 2012 Hvala noskich. Ja sam bio u ubeđenju da su budistički sveštenici vegetarijanci, ali sam se na Sri lanci uverio da ne odbijaju ni hranu sa mesom. Situacija je ovakva: mahajana monasi su po pravilu vegetarijanci (veci deo Kine, Koreja, poneki manji delovi Japana koji je specifican slucaj, Tajvan, Singapur i delovi Malezije i Vijetnama); vadzrajana i teravada monasi jedu meso ali samo ako ono nije posebno pripremljeno za njih - to jest zivotinja nije ubijena da bi se dala kao donacija monasima. Ima tu i prakticnih implikacija: monasi u Kini po pravilu su ziveli u velikim manastirima koji su posedovali dosta zemlje pa nisu direktno zavisili od donacija sledbenika i mogli su sebi da priuste luksuz vegetarijanstva. Vadjrajana na Tibetu, Butanu i u Mongoliji u praksi nije mogla ni biti vegetarijanska jer ti krajevi imaju slabo razvijenu poljoprivredu i ishrana se zasniva na mesu. Tehnicki vadjrajana je deo mahajane po ucenju (da ne davim sada o budistickoj teoriji). Teravada - u zemljama na jugu Tajland, Sri lanka, Laos, Burma, Kambodza - isto pravilo vazi kao za vadjrajanu, a monasi obicno zive unutar naselja sledbenika pa zavise od donacija, a ne izolovano kao u Kini. Konacno ocita razlika izmedju vadjrajane i teravade - vadjrajana monasi su uvek bili daleko siromasniji zbog oskudice u tim geografskim podrucjima uslovljenim klimom i polozajem. Vadjrajana je prema tome najzavisnija od donacija. Kada monah zavisi od donacija onda on nije u poziciji da izricito zahteva odredjenu vrstu hrane. Takodje ljudi u vadjrajana geografskim podrucjima u proslosti bi jako tesko preziveli kao vegetarijanci. Buda zato nije insistirao na vegetarijanstvu, vec samo na jednom od pet osnovnih pravila - ne ubij koje ukljucuje bukvalno sva ziva bica. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted August 21, 2012 Sta jedete prilikom putovanja ne bitno da li idete stopom biciklom autobusom da li odsedate u hotelu satoru itd... edit: spojeno sa postojecom temom Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted October 11, 2012 Iznecu moja iskustva i patnje na putovanjima. Najveca muka je u Srbiji u Evropi. Definitivno hranu nosim sa sobom, iznajmljujem iskljucivo apartmane sa kuhinjom i kuvam i spremam za sebe i ukucane. Ako idem na par dana ili na ceo dan naoruzam se bademima,kikirikijem,ukusnim integralnim pecivom,vocem i sl. Nosim i rucni frizider za proizvode od soje i koziji sir. U restoranima glumim da jedem (ako moram) ili jednostavno ne ulazim!!! U hotelima, ako sluzbeno putujem, edukujem osoblje sta da mi spreme, uglavno bude neko odvratno testo,pirinac ili neka slicna bljubotina na kraju. Cak i neki izvikani keterinzi nemaju pojma sa spremanjem ovakve vrste hrane. U Novom Sadu gde zivim, odem nekada na picu u komsiluku, odlicna i vegeterijanska i u kineski ili na bruscete u Dunavskoj i to je to.. Jednostavno treba zaboraviti na restorane u Srbiji u nasem slucaju. Cim predjem granicu to je vec druga prica. Italia je idealna, Bec, Prag,Pariz...brdo restorana i to onih manjih jeftinijih, velik izbor,mastovito. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted October 11, 2012 hvala na savetima:D Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted October 12, 2012 U Novom Sadu ima veganski restoran. Ja sam jeo jednom tamo. Klopa je bila dobra, ali po mom misljenju skupa, mozda zato sto ne jedem po restoranima pa mi je 380din mnogo da dam za jedan obrok. Za te pare dobio sam nesto kao gulas od pecuraka, testo, dva ustipka od kiselog kupusa i zelenu salatu. Sam restoran je malo teze naci posto spolja vise lici na neki rostilj. Nalazi se u Petra Drapsina. Imaju i veganske sendvice, koji su dosta skupi, npr sendvic sa humusom (humus, kiseli krastavci, jos par stvari) je 190din, sto je bas skupo uzevsi u obzir da pljeskavica od 150g moze da se nadje za 150 dinara. Pretpostavljam da je to uobicajno da ovakvi restorani koriste nedostatak mesta gde vegetarijanci mogu da se hrane da bi podigli cene. Ovo za sendvic sa humusom je stvarno previse posebno sto sad ima jeftinih leblebija da se kupi (sirove 250-270 za kilogram u prodavnicama zdrave hrane, a na veliko verovatno nize). Uglavnom sto vise gledam da smanjujem meso u ishrani susrecem se sa problemima vegetarijanaca koje ovde navodite, koji mi bas i nisu bili jasni do skora. Jedino sto i dok sam jeo meso u punom obimu nisam jeo po restoranima, tako da mi je i ovo bio samo izuzetak. Domaca kuhinja je keva, sa ili bez mesa. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 18, 2014 Jedan dečko na CS-u, tema Island, se raspituje u vezi FREEGANIZM, odnosno ishrani iz "kontejnera" u mom slobodnom prevodu.Želi da uradi foto projekat na tu temu na tamošnjoj lokaciji.Našao sam i njegov sajt, pa ako i kada bude nešto, budući posetioče klikni ispod http://www.tesinskyphoto.com/ Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 15, 2014 Evo i ja da uradim jedan apdejt.Vegetarijansku hranu u Novom Sadu možete jesti u restoranu Ananda (spominjano ranije u ovoj temi), hrana im je fantastična imaju čak popust na dnevni meni za studente. Pored kuvanog dnevnog menija postoji brza hrana, sendviči, pice, slatkiši... Cene su prilično fer. Lokacija je Petra Drapšina 54. ananda.rsU omladinskom centru CK13 (Vojvode Bojovića 13) svake srede u 19h je veganska večera (ranije spominjano u ovoj temi). Ova kuhinja se zove Otvorena kuhinja, ljudi koji kuvaju rade to volonterski i samoorganizovano, hrana se ne naplaćuje već postoji preporučena donacija, dakle možete jesti i besplatno ali je poželjno da ostavite bar nešto. Nije loše da ponudite svoju pomoć pranjem sudova ili da dođete u 17h da pomognete oko kuvanja. Poenta ove priče nije humanitarnog karaktera, u smislu da se hrana služi svima a ne samo socijalno ugroženima, poenta je takođe da se roča u društvu, zdravo i u lepoj atmosferi i da hrana nije luksuz već potreba. ck13.orgU Društvenom centru (Dc) postoji kuhinja slična kuhinji u Ck13 ali ne toliko organizovana. Večere se organizuju neredovno, često su povezane sa muzičkim programom. Lokacija je Kineska četvrt, kada se ide putem između Kvortera i Fabrike ka keju poslednja baraka levo. Dc je opušteno mesto, blisko pank-hardcore subkulturi ali nije ograničeno. Ukoliko nekog u prostoru možete koristiti kuhinju slobodno.U svakoj prodavnici zdrave pored raznoraznih veganskih/vegeterijanskih grickalica možete naći i veganske sendviče, doduše malo su skuplji ali su ukusni.Greenhouse fast food restorančić nudi raznorazne sendviče, kolače, pice, hlebove koji su veganski/vegetarijanski. Prodaju takođe i mesnate sendviče. Sendviče koje obično možete naći u zdravim hranama dolaze iz ovog resotrana. Nalazi se u Jevrejskoj ulici, od prilike preko puta sinagoge bliže centru.U skoro svim pekarama možete naći veganske i vegetarijanske stvari. Obavezno pitajte da li stvari na ulju, jer mnogi koriste mast! Recimo u pekarama Kao nekad 80% peciva je na masti (mislim da samo lisnato nije i hlebovi). Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites