Followers 0

Vegetarijanstvo na putovanjima

64 posts in this topic

U beogradskim kineskim restoranima uvijek možeš naručiti (grilovano/prženo) povrće sa tofu sirom u nekom od sosova: soja, kari, kiselo-slatki, sečuan (ljuti), itd. Svaki kineski restoran ima jela bez mesa. To su uglavnom jela na istu foru, ne razlikuju se puno u koji god kineski da odeš. Istina, ovi naši kineski nisu vidjeli ni "K" od pravog kineskog. Nije da sam jela u originalnoj postojbini, ali jesu prijatelji i kažu da njihova hrana uopšte nije ovoliko masna i začinjena. Vjerujem da je ovo kineska klopa na srpski način :) U svakom slučaju, sve što služe po (beogradskim) kineskim/indijskim/libanskim/meksičkim/japanskim i sl. internacionalnim restoranima i sami možete da spremite mnooogo jeftinije, a ono što je mnogo bitnije - zdravije ;) Jes' da falafel ne spada u zdravu granu, ali pravim ga fenomenalno. Jela sam i pravi, bliskoistočni, i mogu reći da sam majstor :skromno: :) Šala mala, ali napravim 1kg humusa i falafela sa tortiljama i sve ode za 15min. Volim da eksperimentišem i volim da kuvam, a ono što je isto važno - sve se da spremiti za max. 20min.

U beogradskim kineskim restoranima uvijek možeš naručiti (grilovano/prženo) povrće sa tofu sirom u nekom od sosova: soja, kari, kiselo-slatki, sečuan (ljuti), itd. Svaki kineski restoran ima jela bez mesa. To su uglavnom jela na istu foru, ne razlikuju se puno u koji god kineski da odeš. Istina, ovi naši kineski nisu vidjeli ni "K" od pravog kineskog.

Pa to ja i kazem, to su sve improvizovana resenja, kazes im ja sam vegetarijanac, oni uzmu povrca sto imaju (znaci ni ne znas koje povrce kada narucujes), to sve smute, skuvaju/isprze, zacine i eto ti jela.

Nije to definisano jelo koje je ponudjeno u meniju pa znas sta ces dobiti na kraju i siguran si da je 100% vegetarijansko.

Evo na sta mislim kada kazem `definisano` jelo za vegetarijance:

http://www.peaceharmony.com.au/PH_Rest_Dinner.pdf

http://www.greengourmet.com.au/files/GGK%20Newtown%20Menu%20Aug%2009.pdf

U beogradskim kineskim restoranima uvijek možeš naručiti (grilovano/prženo) povrće sa tofu sirom u nekom od sosova: soja, kari, kiselo-slatki, sečuan (ljuti), itd. Svaki kineski restoran ima jela bez mesa. To su uglavnom jela na istu foru, ne razlikuju se puno u koji god kineski da odeš. Istina, ovi naši kineski nisu vidjeli ni "K" od pravog kineskog. Nije da sam jela u originalnoj postojbini, ali jesu prijatelji i kažu da njihova hrana uopšte nije ovoliko masna i začinjena. Vjerujem da je ovo kineska klopa na srpski način :) U svakom slučaju, sve što služe po (beogradskim) kineskim/indijskim/libanskim/meksičkim/japanskim i sl. internacionalnim restoranima i sami možete da spremite mnooogo jeftinije, a ono što je mnogo bitnije - zdravije ;) Jes' da falafel ne spada u zdravu granu, ali pravim ga fenomenalno. Jela sam i pravi, bliskoistočni, i mogu reći da sam majstor :skromno: :) Šala mala, ali napravim 1kg humusa i falafela sa tortiljama i sve ode za 15min. Volim da eksperimentišem i volim da kuvam, a ono što je isto važno - sve se da spremiti za max. 20min.

Ja isto planiram da pravim felafel i humus, ali ne mogu da verujem kako su kod nas leblebije skupe. Mozes ih kupiti samo u prodavnicama zdrave hrane i tamo kostaju ove sirove negde oko 250-300din po kile, neverovatno. A gaje se bas dosta u Makedoniji npr, cak mislim i u Srbiji. Jos jedna stvar one przene su jeftinije od zivih.  Gde kupujes leblebije?

Nije to definisano jelo koje je ponudjeno u meniju pa znas sta ces dobiti na kraju i siguran si da je 100% vegetarijansko.

Uglavnom JE definisano. Na meniju je naznačeno kao "jela bez mesa", a tu imaš uglavnom: povrće sa nekim od gore navedenih sosova, proljećne rolnice (mada mene to asocira na sve osim na proljeće - em je premasno, em ne osjećaš ukus povrća od silne prženije jer je deep fry), povrće sa tofuom + sos, bambus sa pečurkama, povrće s kikirikijem itd. A ako nije naznačeno, onda imrpovizuješ :)

www.coolinarika.com/recept/hummus-odlican-recept-znanog-libanonskog-namaza/

Ja isto planiram da pravim felafel i humus, ali ne mogu da verujem kako su kod nas leblebije skupe. Mozes ih kupiti samo u prodavnicama zdrave hrane i tamo kostaju ove sirove negde oko 250-300din po kile, neverovatno. A gaje se bas dosta u Makedoniji npr, cak mislim i u Srbiji. Jos jedna stvar one przene su jeftinije od zivih.  Gde kupujes leblebije?

Mislim da su to pečene leblebije, nisam nailazila na pržene... Ako ti je skupo da praviš sa sirovim, kupi pečene. Pravila i sa sa pečenim, kada u čitavom gradu nisam mogla da nađem sirove (?) Bukvalno je bila nestašica 10-ak dana. Kupujem ih u prodavnicama zdrave hrane, mada mi reče drugarica da su u Veru mnooooogo jeftinije. Tipa 130din 1kg sirove. Naredni put idem u Vero :) Ako praviš za 4-5-oro ljudi, minimalna količina ti je 1-1.5kg.

E hvala na savetima, da mislio sam na pecene , ne na przene. 130din za kg je ok cena, kad budem dolazio u Beograd snabdecu se. :)

Takođe obrati pažnju na cenu taana (tahinija). Ume žestoko da varira. Inače, ja humus uvek pravim sa sirovim leblebijama (nautom). Lakše nabubre preko noći od pečenih. U svakom slučaju i ja se zahvaljujem na informaciji za cenu istih u Veru!

Takođe obrati pažnju na cenu taana (tahinija). Ume žestoko da varira. Inače, ja humus uvek pravim sa sirovim leblebijama (nautom). Lakše nabubre preko noći od pečenih. U svakom slučaju i ja se zahvaljujem na informaciji za cenu istih u Veru!

Mozes to i sam napraviti, ako te ne mrzi.

Prep Time: 5 minutes

Cook Time: 10 minutes

Total Time: 15 minutes

Ingredients:

* 5 cups sesame seeds

* 1 1/2 cups olive oil or vegetable oil

Preparation:

Preheat oven to 350. Toast sesame seeds for 5-10 minutes, tossing the seeds frequently with a spatula. Do not allow to brown. Cool for 20 minutes.

Pour sesame seeds into food processor and add oil. Blend for 2 minutes. Check for consistency. The goal is a thick, yet pourable texture. Add more oil and blend until desired consistency.

Yield: 4 cups

Storing Tahini

Tahini should be stored in the refrigerator in a tightly closed container. It will keep for up to 3 months.

Moжеш га и сам правити али... Ја у мађарској, набављам оригинал из Либана. :)

Hoću i ja :) Kako to nabavljaš?!

Najbolji humus sam jela u Amanu, u onom "restoranu" Hashem.

Najbolji humus koji sam ja probao je bio u Tripoliju, u Libanu, u jednoj pravoj prčvarnici u starom gradu. Falafel - zna se, bez premca je u Alepu, u čuvenom fast food restoranu blizu hotela Baron ;D (hehe, poznato mesto ST-ovaca).

Hoću i ja :) Kako to nabavljaš?!

Najbolji humus sam jela u Amanu, u onom "restoranu" Hashem.

hashem je zakon. clap.gif' alt=':clap:'>

Odem u prodavnicu i kupim. Ja zivim u Pesti.

Odem u prodavnicu i kupim. Ja zivim u Pesti.

;D lucky you!

Ima u Beogradu, u prodavnicama zdrave hrane, neki njihov tzv. humus. Probala sam, uopšte mi se ne dopada. Nema ni približan ukus pravog humusa.

Spremala sam i indijske palačinke, malpua. Samo tijesto se ultra lako i brzo napravi. I sirup je jednostavan, ali za njega treba dosta šafrana, a on je boga oca skup. U svakom slučaju, ispale su kao prave :) (i ne pravim ih više, mnogo su slatke :))

Ovako izgledaju: http://newzstreet.com/noida/files/2010/11/malpua.jpg

Otvorio se u Beogradu Tel Aviv Humus House, u Carice Milice, odmah iznad Zelenjaka. Nisu bas jeftini, ali im je dobar i humus i falafel. Rade do ponoci!

U Narodnog fronta ima falafel fast food i sam falafel je ok, ali humus posebno nisam tamo kupovao.

Slučajno sam nabasala na ovu temu, pa hajde da onda postavim i pitanje o kom sam razmišljala prethodnih dana.

Šta vegeterijansko spakovati na put a da može da traje više dana van frižidera?

(Ljudi obično pakuju kobasice i tako to, al one su out of the picture.)

Hvala :D

Zavisi kakve sastojke mozes da nabavis. Falafel moze da stoji vise dana. Sve varijante konzerviranog voca, povrca, pecurki i vestackih mesa. Noodles - to jest rezanca koja samo potopis u vrelu vodu i dodas nesto povrca i jaje i eto ti obroka.

Pirinac ako imas kuvalo veoma lako i brzo se moze spremiti. Razne vrste integralnih cokoladica tipa bonzite i slicno.

Cornflakes i trajno mleko. Jednostavan sendvic bez lako kvarljivih sastojaka tipa majoneza bi trebao da `prezivi` do 3 dana (kifla, pecurke, povrce, kecap...).

Takodje suvo voce kao kajsije, grozdje i urme, orasi i lesnici, kuvana jaja, ma svasta moze samo da se dobro zapakuje i obradi.

Neke vrste svezeg voca i povrca - sargarepa bi trebala biti sveza cak i posle nedelju dana, banane...

Pade mi na pamet da kao deo ove teme mozemo da naglasimo koje su zemlje najmanje gostoljubive za vegetarijance.

Meni je najteze bilo u Koreji gde su gotovo sva jela sa mesom, a riblji sos se obilato koristi.

Cuo sam da su neka od najgorih mesta za vegetarijance Mongolija i centralna Azija uopste i Tibet posto su to oblasti stocarstva sa slabom poljoprivredom. U nekim zemljama je to vise kulturoloska a ne geografska teskoca. Tu bih ubrojao i Srbiju u kojoj je vegetarijanstvo pojava koja se pripisuje vanzemaljcima, a cuo sam da je slicno i u Brazilu.

Ne bi ti u Brazilu bilo tako lose kao vegeterijancu. Jeste da nemaju tipicno vegeterijanske restorane, ali ti u svakom restoranu po principu svedskog stola mozes da odaberes sta ti volja, osim mesa. Pirinac i pasulj i razlicite salate mozes komotno svakodnevno da konzumiras u svakom restoranu. A u prodavnicama su veoma dostupni proizvodi od soje, imas leblebije, sociva, pa sve do onih andskih cuda, poput kinoe i sl. O kolicini i raznovrsnosti voca da ne govorim. Ima dosta japanskih i libanskih restorana, gde bi se svakako moglo naci nesto. Jedino gde bi izvisio i bio "crna ovca", kao vegeterijanac, je kad te pozovu na rostilj negde, sto je ovde jako cesto :)

To sam i napisao da je u Brazilu u pitanju kulturoloska barijera, a ne nedostatak odgovarajuce hrane isto kao u Srbiji.

Na primer u restoranu trazis vegetarijansko jelo i donesu ti ribu. Ili ti kazu nema problema povadicemo meso iz supe pa cete moci jesti. A i sa svedskim stolom postoji problem sto ti na oko ne mozes znati koji su sastojci (na primer riblji sos ili sos od ostriga), a cesto prodavci hrane ne znaju u tancine sastojke jela.

U zemljama kao sto su Indija i Tajvan na primer u kojima je dugo postojala praksa vegetarijanizma ljudi poznaju koncept, imaju specificna jela namenjena vegetarijancima i ne moras nista posebno da im objasnjavas.

U zapadnim zemljama se ta praksa i svest o njoj kasnije prosirila.

Problem je tamo gde nema svesti, a tradicionalno praksa nije postojala.

Hvala noskich!

Slično nešto sam i ja imala na umu.

Što se veg ishrane u Srbiji tiče, definitivno postoji problem izbora ako jedeš van kuće. Ne jedem često po restoranima, ali zadesi se nekad. Obično od par desetina jela postojie dva koja bi bila vegeterijanska, i često budu bzvz. Kad god se raspitujem za hranu, ne pitam za vegeterijansko, nego "nešto bez bilo kakve vrste mesa, znači i ribe, i što nije spremano sa životinjskom mašću itd, ali su jaja i mleko ok". Tad se ljudi zamisle kao da sam ih pitala da mi na karti pokažu reku Orkhon ili šta već, ali se najčešće nađe makar nešto.

Kad dođe period posta onda je lakše, pošto je tad moderno ne jesti meso izuzev ribljeg, ali se treba boriti s vazda korišćenom tunjevinom, tj. tad je još čudnije ako kažeš da ne jedeš "čak ni ribu". :102:

Kad su u pitanju švedski stolovi, obično se držim onog što izgleda definitivno kao samo povrće, ili zapitkujem konobare koji se šetkaju okolo. Jednom sam se zamalo ispalila i uzela neku govedinu u siru koja je izuzetno ličila na pečurke u siru, ali sam se na vreme setila da pitam za svaki slučaj lol::

U pekari Toma u Beogradu sam otkrila vegeterijanske lazanje i oduševljena sam, s obzirom na to da je to jedino jelo koje mi je "nedostajalo" nakon što sam ostavila meso.

Tajland je naveden kao neprijateljski?

Ne, naprotiv.

Napisah Tajland jer mislim da je noskich na njega mislio a ne Tajvan. Mislim da je ls.