Posted May 3, 2011 Ima li nas? Iskustva na putovanjima? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 7, 2011 Ima nas naravno. Pa dobro je , moze se. Veci mi je problem bio dok sam bila na makrobiotici, ali sada je lakse. U Grckoj uglavnom kuvam,a svugde sada moze da se nadje nesto bez mesa. Ali me zato ubio miris kebaba u Budimpesti...samo sto nisam povracala,ali znam da je to sve stvar navike...A bila sam mesozder do pre 6-7 godina,ali "nuzda zakon menja"...tako da nemam problem. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 8, 2011 Moja namera nije bila da propagiram vegetarijanstvo, a posebno ne da podržavam "navlačenje" na Budizam ili bili šta slično. Pitanje je bilo konkretno: -Iskustvo na putovanjima. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 8, 2011 Kao vegetarijanac (od 1981. godine) u inostranstvu se daleko lakše snalazim za hranu nego u Srbiji. Kad putujem po Srbiji najčešće ponesem nešto od hrane sa sobom, za svaki slučaj, čak i kad mi kažu da je "hrana obezbeđena". Neverovatno je do koje mere kuvari po Srbiji nemaju ideja šta se sve može spremati bez mesa, sve moraš da im crtaš. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 8, 2011 Nisam vegetarijanac, ali mogu da izdrzim post. U inostranstvu je mnogo lakse dobiti vegetarijanski obrok nego kod nas jer kod nas u vreme posta ako niste u ribljem restoranu nemate sta da porucite osim pomfrita i eventualno pecurki i sezonsku salatu. Koliko sam citala duzina nasih creva ukazuje na to da smo stvoreni da budemo biljojedi, jer mesozderi imaju kraca creva da bi se toksini koji se stvaraju preradom mesnog obroka sto krace zadrzavali u organizmu. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 8, 2011 Moja namera nije bila da propagiram vegetarijanstvo, a posebno ne da podržavam "navlačenje" na Budizam ili bili šta slično. Pitanje je bilo konkretno: -Iskustvo na putovanjima. Ni blizu nista lose nisam pomislio o tebi i ovoj temi Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 8, 2011 Ja sam cuo da smo rodjeni da budem svastojedi, bas po toj duzini creva. Sto se tice vegetarijanstva kod nas mislim da nije toliko tesko biti vegetarijanac u Srbiji, posna jela se sluze i van posta takodje u srpskoj kuhinji postoji obilje posnih jela, sto onih svecanih, sto onih obicnih, tako da ako zivite ovde i vegetarijanac ste zasto ne bi sami sebi spremali hranu. Mislim da je teorija da je tesko biti vegetarijanac u Srbiji samo predrasuda. Isto je , ako ne i lakse nego u drugim zemljama u kojima se ne posti. Ja postujem ako je neko vegetarijanac, i kad siam isao kod nekih vegetarijanaca ili kad su mi isti dolazili preko CS-a spremao sam im nesto, ali i mene nervira kad neko zeli da me po svaku cenu ubedi da i ja postanem vegetarijanac, kao sto me nerviraju i oni vegetarijanski "gerilci" sto ispisuju poruke na mesarama. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 8, 2011 Nisam vegetarijanka, ali sam razumela Pedjino pitanje kao poziv na izlaganje iskustsva onih koji to jesu, kada negde otputuju. U pravu je gosnsofersajbna kada kaze da su mnoga lokalna jela vegetarijanska, ali je pitanje sta vegetarijanci koji dodju u Srbiju mogu da jedu ali ne u kucama svojih domacina, vec nekoj prodavnici brze hrane ili nekom restoranu, a tu mislim da nam je ponuda vise nego slaba. Buduci da sam ghostovala mnogo vegetarijanaca znam da su ljudi bili u problemu sta da jedu (ako zele neku kuvanu hranu, a nemaju gde da je skuvaju, jer su recimo odseli u hotelu)posebno na jugu i u centralnom delu Srbije. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 8, 2011 Mene zanima gde u Novom Sadu moze da se jede ako ste vegetarijanac, posto smo jednom vodili sestru u restoran a konobari su nas gledali kao da smo pali sa Marsa kad smo pitali da li ima nesto bez mesa? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 8, 2011 Evo nešto za Novi Sad, skoro sam naletela na ovu informaciju. Nisam bila, i nemam pojma kakvo je, ali s obzirom da su takva mesta retka, valjda će da posluži http://www.ananda.rs/ Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 8, 2011 Не јести месо у Србији је велики проблем. Кад год седнем у хотел или ресторан, и питам шта има за јело, понуде ми нешто са роштиља. Кад питам за неку чорбицу, имају углавном телећу, пасуљ немају. Кад и успеш да наручиш нешто што није месо, питају "а нећете ништа са роштиља"? Најзгоднији су велики тржни центри, који имају понуду тих готових јела, па се нешто и нађе, иначе, у целој Србији кад су угоститељски објекти у питању, роштиљ је заклетва и врхунски домет... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 8, 2011 Mene zanima gde u Novom Sadu moze da se jede ako ste vegetarijanac, posto smo jednom vodili sestru u restoran a konobari su nas gledali kao da smo pali sa Marsa kad smo pitali da li ima nesto bez mesa? U Vojvode Knićanina 1 je bila nekada radnja Green House koja je imala vegeterijansku fast food hranu, redovno sam tamo kupovao i jako dobre sendiče imaju. Radnja se zatvorila pre par godina, ali sam čuo da imaju još negde radnju. Ako neko zna gde je nek napiše. U CK13 ( omladinski centar Crna Kuća 13, Dožda Đerđa 13 Novi Sad) postoji Open kitchen collective. Kuva se bar 3 puta mesečno, isključivo veganska i vegeterijanska hrana, Otvorena kuhinja je neprofitabilna, ne plaćaju se obroci već donitaš za obrok koliko hoćeš (dakle možeš da jedeš i za dž ako baš nemaš para kod sebe), kuhinja je aktivistička a ne humanitarna tako da nemojte misliti da se kuva samo za sirote ljude (kuva se za sve) dođite da vidite uvek je lepa atmosfera. Uskoro će biti i fan page na fejsu gde će se pisati sve vezano za kuhinju, kada će biti sledeće kuvanje možete proveravati na sajtu CK13 http://ck13.org/ Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 8, 2011 Sto se tice vegetarijanstva kod nas mislim da nije toliko tesko biti vegetarijanac u Srbiji, posna jela se sluze i van posta takodje u srpskoj kuhinji postoji obilje posnih jela, sto onih svecanih, sto onih obicnih, tako da ako zivite ovde i vegetarijanac ste zasto ne bi sami sebi spremali hranu. Mislim da je teorija da je tesko biti vegetarijanac u Srbiji samo predrasuda. Isto je , ako ne i lakse nego u drugim zemljama u kojima se ne posti. Izjednačavati vegetarijanstvo i post je velika zabluda, tu ne postoji znak jednakosti. Kad kažete konobaru u domaćem restoranu da ne jedete meso on to shvati kao post i ponudi vam ribu. Da vam se ne bi desilo da vam kao vegetarijancu silom uvale neku ribu, bukvalno morate da im kažete "NE POSTIM, samo ne jedem meso, nikada, a ne jedem ni ribu. Ali jedem mleko i mlečne proizvode i jaja, dakle sirevi dolaze u obzir." Onda kada složi zbunjenu facu sledi elaborat od još jedno par minuta šta je to što jedeš, a njegov sve sažaljiviji izraz lica ti govori da većinu pomenutih namirnica nikad nisu imali na meniju. Kao da mu je u restoran ušao marsovac, a ne vegetarijanac Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 9, 2011 Ja sam isto lakto-ovo-vegetarijanac od 1999. Ne bih da ulazim u rasprave iznad. Biti vegetarijanac na putovanjima moze predstavljati veliki problem. Ovo se ne svodi jednostavno samo na zahtev za jelom bez mesa/ribe/plodova mora, vec i na neke stvari koje se podrazumevaju na lokalu kao sto je koriscenje ribljeg ulja, ulja ostriga, svinjske i ostale zivotinjske masti i ostalih delova zivotinja kao standardnih dodataka hrani (npr. jela u istocnoj i jugoistocnoj Aziji sadrze riblje ulje po pravilu, recimo kimchi u Koreji, kikiriki sos u tajlandskim jelima). Kada je rec o `industrijskoj` hrani cesto se koriste sastojci koji su zivotinjskog porekla i tu treba proveravati listu sastojaka. U nekim zemljama je zazivelo etiketiranje proizvoda `Suitable for vegetarians` kao UK i donekle Australija. U velikoj vecini toga nema. Meni definitivno najteze iskustvo je bila Koreja. Vrlo malo jela imaju bez mesa, a i to sto imaju se na ulici kuva/przi tik do mesa, na istoj podlozi tako da je `kontaminirano` sto bih ja rekao. Onda opet problem koji sam naveo sa ubacivanjem sastojaka zivotinjskog porekla u ta jela kao `bez mesa`. Vrlo je tesko objasniti da to kontaminiranje/ubacivanje ulja/masti/dodaj dalje sastojke nije prihvatljivo, cak i da govore engleski, a ne govore. U Koreji sam dve nedelje jeo gotovo iskljucivo voce i hleb. Oni nemaju slan hleb posto jedu pirinac, vec iskljucivo slatki hleb kao jelo za dezert (nesto kao dansko pecivo, ali jako mnogo razlicitih vrsta) tako da sam bio relativno siguran da ne ubacuju meso/ribu/zivotinjske sastojke u to. Jedini izuzetak su budisticki monasi koji su 100% vegetarijanci (Mahayana krilo podrazumeva ovo pravilo za razliku od Theravade). Jedan bivsi monah je otvorio restoran u starom delu Seula (korejska verzija Skadarlije) i to je jedini 100% vegetarijanski restoran koji sam u Seulu video. Jeste preskup, ali se proslavio po tome da je prava oaza u moru mesa i kao takav izuzetak je bio predstavljen u New York Times-u. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 9, 2011 Mene zanima gde u Novom Sadu moze da se jede ako ste vegetarijanac, posto smo jednom vodili sestru u restoran a konobari su nas gledali kao da smo pali sa Marsa kad smo pitali da li ima nesto bez mesa? U Vojvode Knićanina 1 je bila nekada radnja Green House koja je imala vegeterijansku fast food hranu, redovno sam tamo kupovao i jako dobre sendiče imaju. Radnja se zatvorila pre par godina, ali sam čuo da imaju još negde radnju. Ako neko zna gde je nek napiše. Не знам где је али по продавницама здраве хране се могу наћи њихови сендвичи, додуше углавном у јутарњим сатима Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 9, 2011 Znam da nije isto, ali ima dosta posnih stvari bez ribe. Ja stva\rno ne znam gde vi zivite u Novom Sadu npr sto se brze hrane tice u svakom , ali bukvalno u svakom mestu gde se prave sendvici i u jedno 60% rostilja a ima ih vazda milion postoji sendvic koji oni zovu vegetarijano, sto je odlicna prilika prilika za sendvicare i rostiljdzije da vam uvale samo premaze i salate u lepinju ili kiflu a naplate ko da ima i mesa, ti sendvici su uglavnom malo jeftiniji doduse. Npr kod Komse na Limanu taj vegetarijano ima za 60din u veolikoj kifli (kao veliki indeks). U svakoj pekari ima testa bez mesa, a ima vazda i bureka sa sirom koji se mozda u 5% pekara danas proizvodi sa svinjskom mascu kao nekkad , a u ostalih 95% sa uljem. U jedno 40% picerija, ako ne i malo vise ima pica vegetarijana. To je to sto se tice brze hrane, sto se tice restorana tu stvarno nemam iskustva posto nemam love da da jedem po restoranima kao ni 90% gradjana ove zemlje, tako da ako pogledate sa te strane vegetarijancima je u ovoj zemlji isto kao i vecini ljudi,a akon ste bogati vegetarijanac sigurno ce se naci mesto i klopa za vas. Sto se tice razlike izmedju posnih i vegetarijanskih jela, ne sadrze sva posna jela ribu, u svakom slucaju nisam rekao da je ovo zemlja vegetarijanaca vec da im je za nijansu lakse nego u zemljama u kojima post ne postoji. Jos jedan plus u svemu tome oko posta je to sto su posna jela deo tradicije ove zemlje i naroda, sto svi sastojci tih jela mogu da se nadju u Srbiji kako na pijaci, tako i u prirodi ili uzgoju ( ne uvoze se iz Afrike ili ko zna odakle). Kao takva jela ona pristaju ukusu ljudi ovih krajeva i prijaju njihovim stomacima, jer su ih i nasi pretci jeli. Sto je najvaznije nisu neki pre 5 godina smuckani buckurisi napravljeni na brzinu za sve veci broj vegetarijanskih potrosaca. Evo npr u jednom vegetarijanskom restoranu u Novom Sadu narucite sendvic koji kosta kao da u njemu ima jedno 200g mesa, a dobijete u njemu feta sir, rendani kupus i sargarepu i zeleni salatu, sve sastojke koji zajedno ne kostaju ni 20din, umesto da je npr za te pare u sendvic stravljena npr sa tim feta sirom jedna na rostilju pecena paprika, reznjevi paradajiza i krastavaca i malo origana.Ti ljudi koji otvaraju neke vegetarijanseke restorane u svojoj glavi kontaju: Aha oni ne jedu meso, tako da bil0o sta osim mesa da im stavim unutra njima ce se sto svideti, pa sto ne bi onda suno unutra ono sto je najeftinije i naplatio im mnogo samo zato sto su posebni i ne mogu da jedu na svakom mestu. Moj savet batalite takva mesta, pravite svoju klopu, a brzu hranu jedite gde i svi drugi ljudi. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 9, 2011 Evo nešto za Novi Sad, skoro sam naletela na ovu informaciju. Nisam bila, i nemam pojma kakvo je, ali s obzirom da su takva mesta retka, valjda će da posluži http://www.ananda.rs/ Jeo sam par puta tu i mogu da preporučim mesto. Uvek ima neki dnevni meni za ručak, a ima i raznih sendviča i kolača. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 10, 2011 Podelio sam temu. Oni koji bi da nastave da pričaju za i protiv, nek to nastave ovde - https://www.klubputnika.org/forum/index.php?topic=5435.0 Ovde se molim vas držite teme. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 18, 2011 Ja nisam vegetarijanac, ali preferiram biljnu hranu. Po Srbiji, kada nisam hteo da jedem meso, zaista nije bilo lako, jer se izbor svodi na sir, proju i salatu (po restoranima) ili odvratne vegetarijanske sendvice (po fast fudovima). Moj predlog je npr - banane, kg banana je uglavnom jeftiniji od jednog sendvica, a mogu se kupiti gotovo svugde po gradovima. I svakako su dve banane zdravije od vegetarijanskog sendvica. Kesica lesnika ili badema takodje nije na odmet. Jabuke ili neko drugo sveze/suseno voce, sargarepe, rotkvice ili keleraba mogu se kupiti na pijaci i poneti npr na planinarenje ili negde gde ne ocekujete da cete naci hranu koja vam odgovara. U Maroku sam npr jeo mandarine, urme, suve smokve, nar, palacinke sa medom i sirom, cedjene sokove, bademe, kaktus voce itd, jer ono sto su od mesa prodavali mi se gadilo i da pogledam a ne da jedem. Mislim da smo za dve nedelje tamo, max dva puta jeli kuskus sa piletinom i dva puta neku svezu ribu, a sve ostalo je bilo iskljucivo vegi. Po zapadu je lakse naci po fast fudovima jos nesto sem vegetarijanskog sendvica - falafel, indijska brza hrana, prolecne rolnice i kojesta drugo a i prodavnice i pijace su cesto opremljenije razlicitim plodovima i biljnim proizvodima. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 18, 2011 U Beogradu je pre nekoliko dana otvoren na Zelenjaku "Tel aviv" fast food (ne reklamiram, ali nisam ranije vidjala prodavnice tog tipa) ...imaju falafel, humus, i jos neke zanimljive stvari. Prodaju i meso, ali ima masa stvari od zitarica, leblebija..itd. koje su sjajne Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 18, 2011 Tel Aviv - da li je to izraelska hrana ili je samo ime u pitanju? Inače u kineskim restoranima se može uvek jesti neka vrsta vegetarijanske hrane. Sad ni Beograd ne kuburi sa njima. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 19, 2011 Probao sam pre dva dana falafel u tom fast foodu. Ok, ko do sada nikada nije jeo falafel, može da mu bude interesantno. Mešutim, za cenu od čitavih 260 dinara, sam sendvič je prilično mali a i lepinja više podseća na naše pljeskavičarske, nego na pravi pita hleb, na koji su ljudi navikli ako su jeli slične stvari po arapskim zemljama. Što se samih falafel ćuftica tiče, ukus im je sasvim pristojan. I, samu lepinju prvo premazuju humusom, tako da je to jedan plus u celoj priči. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 20, 2011 Inače u kineskim restoranima se može uvek jesti neka vrsta vegetarijanske hrane. Sad ni Beograd ne kuburi sa njima. Ovo mi je cudna tvrdnja. Kada god sam sticajem okolnosti (posto imam dosta prijatelja iz Kine/Koreje/Japana) jeo u nekom od restorana sa jelima istocne Azije uvek je to zahtevalo posebna objasnjavanja kako treba da se pripremi, a u svim slucajevima se izbor sveo na par improvizovanih jela (tipa smuckaj sta god imas od povrca sa pecurkama i sipaj soja sos iznad). Sa izuzetkom specijalizovanih vegetarijanskih restorana (ovo se gotovo iskljucivo odnosi na tajvanske restorane) nikada nisam na meniju nekog od klasicnih pomenutih restorana video i jedno jelo posebno osmisljeno i pripremljeno za vegetarijance (ne racunajuci tofu, miso supu, `side dishes` u korejskim restoranima i dezerte). S druge strane, klasicni Thai restorani (koji nisu specijalizovani samo za vegetarijance) redovno imaju vegetarijanske opcije, mada i oni cesto nisu svesni da ubacivanje sosa od ribljeg ulja i ulja ostriga nije prihvatljivo. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 20, 2011 @ noskich Pa, dobro onda kada si napisao da nisi video bas ni jedno jelo. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 20, 2011 Voleo bih da znam ako mozes da mi kazes (posto bi i meni licno to bila korisna informacija) koje se to vegetarijansko jelo u vecini kineskih klasicnih restorana moze naruciti sa menija, a da je glavno jelo (main course). Na primer u libanskim to su falafel uz koji se sluzi libanski hleb, salata i humus ili foul (nisam siguran kako se pise) koji je nesto kao prebranac sa limunovim sokom i sluzi se uz libanski hleb takodje. Za ovakvo nesto ne znam u kineskim restoranima, Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites