Posted May 7, 2011 Primetio sam da su u vecini slucajeva (bar ove za koje ja znam) zenske osobe te koje se odricu mesa u ishrani Ne bih nikog da uvredim,ali po meni to bas i nije nesto posebno pametan potez (da se ne izrazim drugacije).OK,postujem ja to kad se neko odluci na taj korak,mada meni tu i nema bas mnogo logike.Meso je tu da se jede,da ne nabrajam sta sve ima od hranljivih/korisnih sastojaka i ne znam zasto bi se neko sad toga odricao?Svasta... Jedini "izgovor" koji bih mogao da prihvatim je to da hrana biljnog porekla ne goji toliko kao hrana zivotinjskog porekla,pa u stilu "htela sam da skinem kilu-dve" Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 7, 2011 Primetio sam da su u vecini slucajeva (bar ove za koje ja znam) zenske osobe te koje se odricu mesa u ishrani Ne bih nikog da uvredim,ali po meni to bas i nije nesto posebno pametan potez (da se ne izrazim drugacije).OK,postujem ja to kad se neko odluci na taj korak,mada meni tu i nema bas mnogo logike.Meso je tu da se jede,da ne nabrajam sta sve ima od hranljivih/korisnih sastojaka i ne znam zasto bi se neko sad toga odricao?Svasta... Jedini "izgovor" koji bih mogao da prihvatim je to da hrana biljnog porekla ne goji toliko kao hrana zivotinjskog porekla,pa u stilu "htela sam da skinem kilu-dve" Ja nisam vegeterijanac, ali to postujem, jedna od mojih najboljih drugarica je vegeterijanac - i osnovni, primarni razlog svih vegeterijanaca koje znam je - ne zelim da zivotinja bude ubijena zbog mene! Manje razumem vegane, jer se oni odricu i svih ostalih proizvoda zivotinjskog porekla, dakle i onih koji ne zahtevaju ubijanje zivotinje... Nikada nisam cula da neka cura/momak odustaje od mesa zbog kiograma - vise goje ugljeni-hidrati nego proteini Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 7, 2011 Ne tako davno na jednoj novosadskoj tarabi je pisalo:"Inteligentan čovek ne jede ništa što ima oči". Ali za neke taraba je samo taraba. Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 7, 2011 Више поштујем биљке него животиње и по мени је грех убити биљку. Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 7, 2011 Osnovni razlog zasto sam vegetarijanac je bilo zdravstveno stanje.I mislila sam da nikada necu moci bez mesa,ali evo vec toliko godina ga ne jedem. Moj muz ponekad pojede...dok sam bila na makrobiotici strasno su mi nedostajala jaja,a od kad ih jedem ponovo, skroz su mi zahtevi ispunjeni. Mislim da je najbolje biti umeren u svemu. Sutra za rucak: zapeceni praziluk sa tofu sirom,pecurke na zaru i pecene paprike ( od jesenas)!!! Pa sta god jeli sutra, prijatno vam. Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 8, 2011 pedjo.. Vegeterijanac? Nisam znao nego iskreno ja sam gurman i sve razumem osim da neko ne jede cak ni hranu ziwotinjskog porekla,mleko,sir,kajmak,jaja itd itd.. Npr pecurke sladje od bilo kog mesa,u madjarskoj sam jeo gulas od pecurki.. Dawio sam se e sad jedan minus za meso npr na kozi pileta ima najwise bakterija i kokos i svinje su svastojedi,to me nervira npr pile ako ugine,drugo pile dodje da kljuca isto i svinja bi uradila.. A i kad bi znali sta se swe prodaje u mesarama pola bi postali vegeterijanci. I biljke i ziwotinje je steta tamaniti,treba postovati prirodu i biti umeren. Ne treba ziweti da bi jeo,nego jesti da bi ziweo. Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 8, 2011 E vidiš ni meni nisu bili najjasniji vegani i vegetarijanci dok se nisam sprijateljio sa njima. Glavni argumenti vegeterijanstva su: >ne ubiti životinju, jer i one imaju osećanja >zdravije je ne jesti meso (smanjuje se verovatnoća da ćeš dobiti visok krvni pritisak, infark, šlog...) >neki čak dokazuju da čovekovo telo više liči na biljojeda nego na mesojeda te nije prirodno jesti meso. Vegani imaju iste ove argumente ali se dodaju još neki: >ne iskorišćavati životinje, ne krasti im mleko, jaja, med... (jer oni to prave za sebe i treba im za njihove potrebe) >veruju da ni životinjski proizvodi nisu zdravi. Ovo sam sve znao dok mi jedan anarhista vegan nije rekao njegov glavni razloge zašto je vegan: >Ne podržava masovnu mesnu industiju i talčenje životinja u fabrikama -Krave muzare koje se gaje u savremenim stajama nikada ne vide sunce, konstantno se nalaze u limenom boksu, špticaju u njih razna sranja da bi davale što više mlekam, daju duplo i troduplo više mleka neko obična krava i zbog toga im se vime zagnoje, da bi to sprečili proizvođači ih stalno kljukaju lekovima. -Kokoške nosilje za masovnu proizvodnju jaja isto su tako mučene. Petla nikada ne vide, već im daju hormone koji ih teraju da nose jaja. Nalaze se u kavezima u kojima ne mogu ni da ustanu. Kada se izlegu pilići sledi selekcija, kokoške idu na jednu stranu, a petlići na drugu tačnije u plastičnu kesu koja se kasnije spaljuje ili jednostavno baca na đubre. -Proizvodnja mesa iziskuje povećanu proizvodnju hrane za životinje. U nekim državama trećeg sveta se proizvodi hrana za životinje koja se potom izvozi, a narod u toj državi gladuje i proma donacije. Postoji neka računica da za kilogram mesa treba 10 kilograma kukuruza + struja, voda, benzin, samim tim se povećava i zagađenje. Postavlja se logično pitanje zašto jednostavno sa tim kukuruzom ne nahraniš ljude, više ljudi bi nahranio sa 10 kilograma kukuruza nego sa kilogramom mesa i ne bi zagađivao toliko životnu sredinu. Ja ne smatram da nije lepo ubijati životinje, ali smatram da ih treba lepo čuvati dok su žive. Kokške treba da trčkaju po bašti i kljucaju travu, krave da se vode na ispašu... Kad sam video snimke kako se gaje krave i kokoške po fabrika smučilo mi se i mleko iz tetrapaka i salama. Moj životni san je da živim u kući i da sam sve svoje proizvodim. Do pre 200 godina svi su tako živeli, svaka kuća je proizvodila sebi hranu i sve je bilo prirodno. Ako su onda mogli sa onako primitivnom tehnologijom to da rade, danas možemo mnogo bolje i lakše. Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 8, 2011 >zdravije je ne jesti meso (smanjuje se verovatnoća da ćeš dobiti visok krvni pritisak, infark, šlog...) >neki čak dokazuju da čovekovo telo više liči na biljojeda nego na mesojeda te nije prirodno jesti meso. Sve to si napisao stoji, i to sto su ti pricali, verovatno i jeste istina.. No nisu mi jasne dve stvari koje su napisao> Kao prvo, ipak se u mesu nalaze esencijalni elementi...zavisi koje meso jedes. Ako ti je meso kozura od svinje i pileta ili volis da "zamocis" hleb u mast od pecenja, jasno je da nije zdravo, ali ako jedes rostilj meso, bez ulja, ocisceno od masnoce... Meso moze da se delimicno zameni sojom, ali se uvek preporucuje dodavanje jos nekih suplemenata... Drugo, kako dokazuju da covekovo telo vise lici na biljojeda? Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 8, 2011 То је само још једна маркетиншка прича разних индустрија хране које се кољу међусобно и хоће свој део тржишног колача. Рецепт за дуг и здрав живот је умереност у храни и пићу, а не шетање из крајности у крајност. Нисам верник, али поштујем религиозне људе. Нисам вегетаријанац, али поштујем вегетаријанце. Проблем настаје када неко жели по сваку цену да ме убеди да је његова крајност боља од моје, а то су све ствари личног избора. И даље више поштујем биљке, које исто тако осећају, али не крећу се и немају очи - па могу да се једу. Којешта. Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 8, 2011 Svaka medalja dve strane...ako ne slusas Budu, koji kaze da slusas samog sebe , mozes debelo biti navucen ! Pre svega na verovatnocu povisenja krvnog pritiska, holesterola, bolesti srca, preventivno savrseno sprecavas sa fizickom aktivnoscu (koju nazalost veliki procenat zivotinjsko-osvescenih ne primenjuje ni u minimalnim granicama)... Isto tako, UMERENOST je tako blaga, ali veoma mocna rec, pa sve te bolesti mozes da izbegnes i ako kada imas prilike, ne pojedes 30 cevapa ili celu tepsiju omiljenih kolaca koje ti je baka napravila. U pristojnim zemljama, na policama trgovackih lanaca stoje i jaja "koja nisu videla petla ni svetlost dana" (minimal price) kao i jaja " koja su planinskom travom zadojena" (maxi price)... U svakom slucaju i pre milion godina se skladno zivelo, pa se opet uzimalo mleko, jaja etc Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 8, 2011 Mislim da je i ovde mali problem: ,,U svakom slucaju i pre milion godina se skladno zivelo, pa se opet uzimalo mleko, jaja etc'' tj u toj frazi, jer to jednostavno nije tacno, zapravo tacno je onoliko koliko i danas ljudi skladno zive. Jer tada su ljudi imali i te kako velike probleme koji su morali da se resavaju, i koje su resavali. Uvek kada se prica o proslosti ona se mistifikuje i skoro mitologizuje a nije bas tako i onda ispada da ono sto je bilo nekad je zapravo kako zapravo i treba da bude. Mozda sam otisao predaleko od teme.. Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 8, 2011 >zdravije je ne jesti meso (smanjuje se verovatnoća da ćeš dobiti visok krvni pritisak, infark, šlog...) >neki čak dokazuju da čovekovo telo više liči na biljojeda nego na mesojeda te nije prirodno jesti meso. Sve to si napisao stoji, i to sto su ti pricali, verovatno i jeste istina.. Malo sutra Da prokomentarisem ukratko to sto je Nikola91 naveo. "Zdravije je ne jesti meso".Bezveze.Odakle bi dobijali npr. gvozdje?U biljkama ga nema Da ne pricam o drugim stvarima. "Covekovo telo vise lici na biljojeda".Ne bas.Najvise lici na svastojeda (znaci i biljojeda i mesojeda).Dok bi,gledano samo na osnovu gradje zuba kod coveka,pre zakljucili da su gradjeni po tipu mesojeda.Kod mesojeda imamo izrazene sekutice i ocnjake koji sluza za kidanje hrane (mesa),biljojedi to nemaju (sta ce njima to kad brste travu). "Ne ubij zivotinju".OK,niko to ne voli (bar ne normalni ljudi).Ali brate,lanac ishrane je lanac ishrane,nesto mora da se jede.Sem toga i druge zivotinje jedu druge zivotinje,pa zasto bi ih mi sad izbegavali?One sektaske fore "Inteligentan covek ne jede ono sto ima oci" su...sektaske fore Inteligentan covek zna sta mu je potrebno u ishrani i to ce i da jede. "Od mesa ces pre dobiti infarkt,slog,itd." (<- parafraziram).Nastajanje povisenog arterijskog pritiska (cije su posledice infarkt i slog) je polietioloska bolest.Znaci,nece samo jedan faktor dovesti do toga.Meso samo po sebi ne dovodi do toga,vec mast (/masti) u covekovoj ishrani. Ali bih se sa ovim slozio (drugi deo recenice): "Ne podržava masovnu mesnu industiju i talčenje životinja u fabrikama". To sto se tamo radi...je zlo i naopako Inace,da se vratim na samo pocetno pitanje,sretao sam na putovanjima ljude koji ne jedu meso i ne odbijam takvu hranu (bez mesa),jer sta cu kad sam svastojed Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 9, 2011 e nekoliko iskustava sa moje strane na temu vegetraijanstva...postujem vegetarijanstvo(i bilo koje drugo opredeljenje drugih ljudi u bilo kom smislu i pogledu) sve dok to ne utice na mene... ...jedna stvar je biti vegetarijanac i gledati svoja posla a druga stvar je insistirati da drugi budu vegeterijanci i ubedjivati gurmane kako je gurmanstvo lose...naime jednom na turi jedan od likova je bio vegeterijanac, ok, nije problem uklopicemo se u to...posto smo kupovali klopu svaki dan doticni je imao izbor da kupi sta mu volja...u svakom slucaju cela farsa je bila u ubedjenosti lika da mirisi nase klope uticu na njegovu...dakle dva razlicita tiganja na plinu jedan pored drugog...to je vec malo previse...malo je glupo ici do te mere pogotovo ako je odnos ljudi 1:20 u grupi...mesec dana sam putovao po Kubi i gotovo sva klopa se svela na jela bez mesa, niti sam ja prigovarao sto tu nema mesa niti mi je sta falilo...s moje strane se slazem sa onom "za jednog vojska ne stoji".... ...opet s druge strane ovi argumenti oko ubijanja zivotinje kod mene ne piju vode...sta je sa vegeterijancima koji su bili u ratu(licno poznajem neke)...dakle pored izivljavanja na zivotinjama ubijali su i ljude... ...i ova prica oko creva...ok, teorija stoji samo sto pre tih creva i jos par organa dolze zubi medju kojima imamo 4(neki manje ) pod nazivom ocnjaci... Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 10, 2011 Jbt, koliko je po meni nebuloza ovde pomenuto na temi. Prvo, biljke nemaju nervni sistem i time ne osecaju bol. Drugo vegetarijanci prevashodno jedu PLODOVE biljaka pa time njihova ishrana ne zahteva smrt biljke. Deo vegetarijanaca ne jede biljke koje rastu ispod zemlje bas iz razloga sto se ne moze ubrati plod bez smrti biljke. Ima tu jako mnogo argumenata, na primer i ekoloski razlozi - koliko domace zivotinje konzumiraju biljne hrane i koliko to ima losih efekata po sredinu. Drugo semenje biljaka se moze cuvati hiljadama godina i njime reprodukovati tu vrstu, a zivotinje ne moze - postoji na severu Norveske `banka semenja`. Meni je sasvim dovoljan razlog muke i bol kroz koji prolaze domace zivotinje koje se gaje za ishranu bilo to tokom celog zivota ili samo na njegovom kraju. I to pogotovu danas kada postoje tolike alternative ishrani koja ukljucuje meso i plodove mora pocev od bezbroj raznih oblika soje, preko razlicitih vrsta pecuraka, sociva pa do obilja voca i povrca. Jedna je stvar ubiti da bi preziveo sto je po meni kao vegetarijancu prihvatljivo, npr. napadne te divlja zivotinja i ti je ubijes u odbrani, a sasvim druga da se svakodnevno ubijaju milioni zivotinja zbog ishrane za koju postoje alternative koje u potpunosti zadovoljavaju bioloske potrebe ljudi. Najveci je problem sto se `interesi drugih` pretpostavljaju `svojim interesima`, a istina je da partikularnih interesa nema. Npr. ljudima je vise stalo do svog tela nego do nezagadjenog vazduha. Moze li se ziveti bez ruku i nogu? Moze. Moze li se ziveti bez vazduha? Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 10, 2011 Skoro sam negde videla natpis i slatko se nasmejala : Vegetarian - Ancient tribal word for the village idiot who can't hunt, fish or ride! Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 10, 2011 Digresija na predhodni post: Na jednoj "ludari" u Bosni piše:"Mi smo ovde zato što smo drugačiji od drugih". A i to, uopšte, nije smešno. Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 10, 2011 Чега сам се све одве начитао... дође ми да почнем сам да кољем. Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 10, 2011 Meni je vegetarijanstvo sasvim ok. Jedino što ne volim je razmaženo, fanatično vegetarijanstvo. Ono, gladan si, nema da se jede ništa bez mesa, i onda je to sad problem i mora da se pretraži ceo grad dok se ne nađe nešto za tebe. Ili, dođeš nekome u goste, on ispeče pitu, a ti kažeš - a ne, ja to ne jedem. Meni se dešavalo, još dok nisam pio kafu i nisam mogao da je smislim, idem po planinama, svratim u neku kuću u selu da nešto pitam, zapričam se sa dedom, i baba donosi crnu kafu, već napravila i ništa me nije pitala. A ja ne mogu da zamislim ništa gore od čemer-gorke crne kafe. I šta ću, zahvalim lepo i popijem. Ali nema to toliko veze sa vegetarijanstvom, koliko sa mojom opštom netrpeljivošću prema razmaženim ljudima i fanaticima koji nisu sposobni ni za najmanji iskorak iz sebe i svojih pravila. Moje je iskreno ubeđenje da su takvi ljudi opasni. Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 10, 2011 Digresija na predhodni post: Na jednoj "ludari" u Bosni piše:"Mi smo ovde zato što smo drugačiji od drugih". A i to, uopšte, nije smešno. Ja sam cuo da pise: Mi smo ovde zato sto nasje manje. Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 10, 2011 Tako je. Tačno piše:"Mi smo ovde zato što smo u manjini". Hvala za ispravku. Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 10, 2011 Meni je vegetarijanstvo sasvim ok. Jedino što ne volim je razmaženo, fanatično vegetarijanstvo. Baš mi nisi jasan sa tim pojmom "razmaženog, fanatičnog vegetarijanstva". Ili jesi, ili nisi. Ako ćeš da jedeš meso, ili da u bilo kojoj situaciji povlađuješ nekome gazeći svoje principe samo da ga ne "uvrediš", onda nisi vegetarijanac, nego beskičmenjak. Čovek ima ličnost u onoj meri u kojoj uspeva da bude dosledan, čak i u situaciji kada se na njega vrši pritisak i kada time krši neke opšte prihvaćene konvencije u sredini u kojoj se trenutno nalazi. Bolje je i biti čudak, nego nemati stav. Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 10, 2011 Ili jesi, ili nisi..... takvo sto u danasnjem svetu ne postoji...stvari nisu cro bele vec su u boji.... onda nisi vegetarijanac, nego beskičmenjak ...kad smo kod principa i stavova...ev nevezano za vegeterijanstvo... recimo svi ovi fanatici(tesko ta se takva osoba moze zvati ekolog) koji se bore proiv izgradnje hidro elektrana...znaci da isti ne treba da koriste struju ni u kom slucaju... ...i kad smo kod primera tih sto ne jedu biljke koje rastu pod zemljom...voleo bih da vidim osobu koja ne jede kropmpir ili proizvode koji sadrze isti... Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 10, 2011 Čovek ima ličnost u onoj meri u kojoj uspeva da bude dosledan, čak i u situaciji kada se na njega vrši pritisak i kada time krši neke opšte prihvaćene konvencije u sredini u kojoj se trenutno nalazi. Bolje je i biti čudak, nego nemati stav. Potpisujem. Ali mislim da je OK ne biti dosledan ako ti od toga zivot zavisi. Mada tesko da mogu da zamislim situaciju da je nekome danima dostupno samo meso od hrane i nista drugo. Pitanje za vegane: da li bi na nekom iprovizovanom splavu u sred Tihog okeana pojeli teskom mukom upecanu ribu ili bi radije umrli od gladi? Uzgred, ne pijem tursku kafu vec vise od deset godina i ne pijem je ni iz kojih razloga, kao sto ne pijem alkohol petnaest godina i zato sto ga ne pijem ne pijem ga nigde i nakada. Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 10, 2011 И биљке осећају Не чупајте их! Ja radim na univerzitetu i imam pristup gotovo svim naucnim publikacijama. To sto je ovde pomenuto u linku ne mogu da nadjem. Molim te posalji link ka clanku pa da vidim kakvo je to istrazivanje. Drugo, hajde da pretpostavimo da biljke osecaju bol, da li to opravdava ubijanje zivotinja? Share this post Link to post Share on other sites