Posted May 27, 2011 Pročitao sam sve vezane teme koje sam našao i bilo je puno različitih mišljenja, ali izgleda da nije otvorena nijedna ovakva tema, i bilo bi lepo da to rasčistimo. Dakle, ukoliko poseduješ pasoše dve države koje imaju režim "3 u 6 meseci", da li možeš da izlaziš iz Šengen zone na svaka 3 meseca (ili manje) i vraćaš se sa drugim pasošem? Tu opet dolazimo do čuvene dileme da li kompjuter registruje svaki ulazak i izlazak, ili samo proverava da li imaš neki dosije. Drugo, tj. opet nazad na prvo:), da li oni imaju podatak u kompjuteru da osoba poseduje dva pasoša, npr. Srbije i Crne Gore, ili Srbije i Hrvatske? Treće, da li je ovo čak možda i potpuno legalno, jer ulaziš kao državljanin različitih država? Hvala unapred! Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 27, 2011 Moj educated guess bi bio da možeš. Ako kompjuter nešto beleži, to je svakako broj pasoša i država iz koje dolaziš. Ne verujem da beleži ime i prezime osobe, i onda svaki put poredi ime i prezime svake nove osobe na granici sa imenima i prezimenima svih osoba iz svih zemalja sveta koji su ušli u tu zemlju u protekla tri meseca. Mislim da bi to bilo suludo. Naravno, nemam nikakve informacije, samo razmišljam naglas. Ako u drugom pasošu nemaš nikakav pečat - a nemaš, i ako drugi pasoš nije skeniran i zaveden u kompjuteru - a nije - ne vidim kako bi mogli da znaju da si već bio. No dobro, sačekajmo da se javi neko ko ima proverenu informaciju. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 28, 2011 Nije moguce kombinovanje drzavljanstava. cak sta vise ta rabota je nelegalna...znaci iz zemlje treba da izadjes sa pasosem zemlje sa kojim si usao...na granici se belezi mnogo toga, tako da prilikom provere pasosa za ovaj drugi ne bi bilo nikakvih informacija sto znaci da si u zemlju usao na crno...a sa ovim prvim si vec prekoracio granicu boravka... broj paosa u kombinaciji sa zemljom iz koje se dolazi je unikatan...pored toga se beleze sve informacije koje se nalze na prvoj strani... 2D bar kod za razliku odmoze da sasdzi sijaset informacija http://en.wikipedia.org/wiki/Barcode http://en.wikipedia.org/wiki/PDF417 one linije sa brojem pasosa, imenom i kojecime jos sadrse mnostvo informacija pored toga sto se vidi na prvi pogled... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 28, 2011 Lazare i Zeljo, hvala puno na odgovorima... Zeljo, nisam mislio na to, nego da izađem iz Šengen zone sa onim paošem sa kojim sam ušao, i onda uzmem drugi i sa njim opet uđem, izađem sa njim posle 3 meseca ili manje itd. Misliš da je i to nelegalno, i ako slučajno znaš, koja je kazna? I da li si 100% siguran da kompjuter beleži podatke sa pasoša, ili ih samo proverava? Dakle, ako ih beleži, onda verovatno beleži i datum ulaska i izlaska. Onda mi nije baš jasno zašto oni broje pečate kod ljudi koji imaju mnogo pečata, kada bi im lakše bilo da prvo pogledaju u komp i vide sve prelaske kod kojih je pasoš provučen kroz komp. Lazare, slažem se, mada sam čuo, a čak i ovde pročitao ponegde da upoređuju ime i sliku, čak je bilo i priča o promeni imena:)... po meni, jedino ako slučajno preko JMBG-a proveravaju duple pasoše, ili ako im države dostavljaju podatke o svojim državljanima, mada u ovo drugo ne verujem, jer države uglavnom štite podatke o svojim državljanima (koji nisu kriminalci:)). U svakom slučaju, proverena informacija je dobrodošla. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 28, 2011 izaci iz zemlje i uci ponovu u istu sa drugim drzavljanstvom je ok... al opet, ima zapetljancija posto su zakoni nekih zemalja malo dvosmisleni po ovom pitanju...kontaktiraj imigraciono zemlje u koju putujes...da li se vracas u jednu od zemalja za koje imas pasos onda nema problema a ako ne onda dobro proveri uslove te zemlje... edit...PS puce net... Celi sistem jos nije potpuno razradjen i nije od pocetka bio uvezan sa svime a nisam siguran da li je sistem jos uvezan sa ostatkom zemalja koje imaju ovakav nacin parcenja kretanja ljudi...sto se brojanja pecata tice...to je glupost koja dolazi od ljudi koji ne veruju i nemaju pojma o radu na racunarima...u bosni je bila praksa(a mislim da i sad vecina to praktikuje) da se nakon svakog klijenta koji predaje za licnu kartu ili vozacku dozvolu restartuje racunar da bi se bilo sigurno da je informacija ostala u sistemu...pokusao sam da objasnim doticnoj da to ne potvrdjuje unos podataka vec da samo pravi zastoj na salteru na sta se ova nasla uvrednom i pozvala njihovog ITa koji mi je pokusao objasniti da to tako treba...(stari odrzavam sistem racunara kroz koji godisnje prodje vise para nego sto je vas gradski budzet al ajd...ti restartuj...)... za kazne ne znam ali sam se raspitivao u policiji i ambasadama vise puta oko toga posto planiram putovanje za koje jedan pasos nije dovoljan za sve pecate i vize... kod nas sistem ne bi trebalo da proverava jos koliko znam ali to je pitanje momenta kada ce poceti...ako recimo dolzasis u USA, cim provuku tvoj pasos imace pred sobom sve i jedan ulazak u zemlju...cak i promenu pasosa(tj da se radi o istoj osobi)... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 29, 2011 hvala puno na opsirnom odgovoru dakle, ako sam te dobro skapirao, siguran si da se u kompjuteru belezi svaki ulazak i izlazak iz Sengen zone, i to bas 100 %? pod 100 % ne podrazumevam "rekli su mi u ambasadi ili policiji kada sam pitao", ili "procitao sam u novinama", jer znas i sam da su sva tri izvora nepouzdana... ostaje pitanje da li mogu da vide da imas dva drzavljanstva/pasosa na kompu Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 29, 2011 Ma, mozes ti da ulazis i izlazis kako hoces, ali ako posedujes dva pasosa sa kojima nemas pravo boravka duze od tri meseca, moze da se pojavi problem jer ne verujem da oni bas nista ne beleze na granicama. Naravno, to je samo pretpostavka. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 29, 2011 Evo i ja da razmišljan na glas. Ne verujem da je oprema na granicama tako sofisticirana da može da "prepozna" da se radi o istoj osobi sa dva državljanstva tj dva pasoša. Samo napred. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 29, 2011 I ja zastupam pedjalonovu tezu Mislim da bi provera koju bi kompjuter morao da izvede bila previše složena i opsežna da bi se isplatilo praviti takav sistem samo zbog ljudi sa dvojnim državljanstvom. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 29, 2011 ...malo u off... sto se operacija racunara tice ista je prilicno jednostavna samo sto iziskuje nekoliko miunta da se izvrsi...dakle ako te pozovu da "sacekas malo" sa strane onda si sumnjiv pa detaljno procesljavaju sistem(kod nas to jos nije razradjeno)...a da se pojedinac moze pratiti to je u modernom svetu jako lako...dio sistema na kojem radim ima sistem za prepoznavanje lica koji je prilicno mocan(isti je razvijen u komercijalne svrhe i mogu da zamislim sta drzavni sistemi mogu u cije razvijanje su utroseni milion umjesto desetina hiljada dolara)... sto se isplativosti tice...radi se o drzavnoj instituciji tako da se isplativost projekata ne raspravlja mnogo... e sad niko te nece dirati dok ne pravis problem...koliko nasih ljudi radi na crno vani i sobodno se krece iako im je viza istekla(mislim ne krije se po kojekakvim budzacima vec zivi relativno normalan zivot)...nikom nije u interesu da juri tamo nekog Peru Perica zato sto su ustanovili da ima dva pasosa... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 30, 2011 puno hvala svima na odgovorima i informarmacijama o sistemima... Zeljo, ako sam dobro skapirao, definitivno si siguran da se na granici belezi svaki ulazak i izlazak, ali da oni ne mogu da znaju da imas dva pasosa dok ne izvrse detaljnu proveru koja traje par minuta... i onda mogu 100 % da utvrde da imas dva pasoša i kada si ulazio i izlazio sa oba, tj. ne koristi se samo taj sistem za prepoznavanje lica koji nije potpuno pouzdan... dobro je sto deluje da bi tu proveru radili bas retko ili ovo sve pretpostavljas na osnovu svog informatickog znanja i iskustva, i ostalih informacija? e sada ostaje pitanje sta bi se desilo ako utvrde da imas dva i da si prekoracio ukupan period... koliko sam te skapirao, u vecini zemalja je to cak potpuno legalno, molim te ispravi(te) me ako nisam dobro skapirao... kontam da bi u ovakvim situacijama bilo najbolje da kazem da sam bio u vise zemalja, i zbog poreskih zakona, i zbog imigracionih pitanja... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 30, 2011 svaki ulazak i izlazak se belezi... sto se tice toga ako te uhvate...pa u biti ti ne mogu nista...strpaju te na prvi prevoz i posalju te kuci... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 30, 2011 "sto se tice toga ako te uhvate...pa u biti ti ne mogu nista...strpaju te na prvi prevoz i posalju te kuci..." 01. Dobiješ zabranu ulaska na određeni broj godina u EU; 02. Platiš kaznu; 03. Dospeš na listu lica koja su prekršili uslove boravka u EU... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 30, 2011 Recimo da je ovako: Nekom je ime i prezime Aleksandar Petrovic. I ima pasos Srbije i BiH izdat u Beogradu i Banja Luci. Ne vidim zasto ne bi mogao da koristi oba pasosa bez problema, jer kad bi oni proveravali koliko A.Petrovica ima, pa datume rodjenja, pa mesta rodjenja... ne bi 50 ljudi dnevno preslo granicu. Jedina zvrcka po meni bi mogla da bude da su oba pasosa recimo izdata u Srbiji (bosanski naravno u BiH ambasadi), na isto ime i na istu adresu. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 31, 2011 ...dobro postoje sankcije al nece coveka da posalju zatvor zbog toga vec ce da ga vrate odakle je dosao... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 31, 2011 hvala puno svima... onda ona prica da je to ok ako imas dva drzavljanstva pada u vodu Pedjalone (i ostali), jesi li siguran da se zabrana ulaska dobija na određeni broj godina? meni deluje da su kazne drasticno manje u poređenju sa onim koje su se dobijale dok je vizni rezim bio na snazi... ovako ispada da je bolje da koristim samo jedan pasos i radim overstay, nego 2 juce sam sreo jednog lika koji mozda nesto zna, ali uopste nije pouzdan, i kaze da oni mogu da vide da imas dva pasosa cim provuku tvoj pasos... otkud znam, mozda oni urade tu proveru cim im stignu podaci za novi pasos (ako im stizu:?), i onda vežu ta dva pasosa u bazi, ili taj lik lupeta ... a kaze i da se beleze podaci a voleo bih i da jos jednom razmotrimo belezenje podataka o ulascima i izlascima u kompu... meni je to jos uvek sumnjivo iz 3 razloga: - niko nije rekao "siguran sam 100% zbog ovoga i ovoga" (Zeljo, ako npr. zbog posla ne smes da kazes zasto i koliko si siguran, bilo bi super da mi posaljes pm) - to je ozbiljno ugrožavanje privatnosti građana (pravnici?) - kontam da bi to napravilo neviđeno veliku bazu podataka i mozda usporilo cak i taj skupi sistem (informaticari?) Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 31, 2011 Da li se na osnovu tvog pasoša jedne zemlje može nekako videti da poseduješ i državljanstvo druge? Recimo imaš srpski pasoš, i onda vadiš hrvatski. Da li je u tom hrvatskom pasošu na neki način naznačeno da je to tvoj drugi pasoš? Makar u nekoj bazi podataka? U tom slučaju bi se moglo pretpostaviti da to na granici mogu da vide kada ubace pasoš u kompjuter. Možda bi najbolje bilo pozvati telefonom ambasadu neke EU zemlje (ako se igde javljaju na telefon) i pitati ih šta oni misle o tome. Jer, ti jednom ulaziš u EU kao (na primer) srpski državljanin, a drugi put ulaziš kao hrvatski državljanin. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 31, 2011 hvala na opsirnom odgovoru... ne pise to u pasosima... jedino su isti moji licni podaci, ukljucujuci i JMBG... hm, mislim da baza podataka o tome ne postoji kod njih, jer postoji gomila dvojnih drzavljana i u slucajevima kada jedna od zemalja ne dozvoljava dvojno drzavljanstvo... ili postoji pa oni zmure na jedno oko;), ali ne verujem... sto po meni ne znaci da EU granicari nemaju svoju bazu btw. sta ti kao neko ko se razume u informatiku kazes na ono (trece) pitanje o opterecenju baze zbog belezenja podataka o ulasku i izlasku? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 31, 2011 Bio sam prisutan kada su mojoj lepšoj polovini hteli da udare zabranu ulaska na godinu dana, upravo zbog prekoračenja boravka. Na srecu, nije bila prekoračila dozvoljeni broj dana, tako da su odustali od te namere. Zemlje čije imaš drugo državljanstvo, znaju da imaš i državljanstvo predhodne države. U vezi opterećenja, posredno ti je odgovorio Zeljko, to ne bi trebao da bude problem. Mislim da, slobodno koristiš dva pasoše da bi boravio u EU. Do god ne napraviš neki prekršaj tj dok te ne uhvate, nećeš imati problema. Ovo je samo moje mišljenje. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 31, 2011 hvala puno i tebi... Zemlje čije imaš drugo državljanstvo, znaju da imaš i državljanstvo predhodne države. siguran si? Do god ne napraviš neki prekršaj tj dok te ne uhvate, nećeš imati problema. Ovo je samo moje mišljenje. pretpostavljam da pod prekrsajem nisi podrazumevao duzi ostanak od dozvoljenog, vec nesto ozbiljnije, ispravi me ako gresim Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 31, 2011 Kada apliciras za državljanstvo neke države moraš da daš lične podatke o sebi. Samim tim znaju za tvoje postojeće državljanstvo. I duži ostanak od dozvoljenog je prekršaj koji povlači sankcije u vidu novčane kazne i moguće zabrane ulaska na određeno vreme. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 31, 2011 Kada apliciras za državljanstvo neke države moraš da daš lične podatke o sebi. Samim tim znaju za tvoje postojeće državljanstvo. Ali ova prva država ne mora da zna da ti poseduješ drugo državljanstvo. Isto tako pri uzimanju drugog državljanstva velik broj država zahteva da se odrekneš prethodnog državljanstva, a u slučaju srpskog državljanstva ti ga možeš uzeti u bilo kom trenutku ako dokažeš da si srpskog porekla (ne znam do kog kolena tačno). Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 1, 2011 E, sad dolazimo do pitanja koje mene vise zanima: s obzirom da se drzavljanstva Srbije bilo kada mozemo odreci i zatim ga opet bilo kada ponovo zatraziti da li se moze koristiti ova rupa da se uzme dravljanstvo zemlje koja ne odobrava dualno drzavljanstvo? Znaci konkretno: odreknemo se srpskog drzavljanstva, uzmemo drzavljanstvo zemlje koja ne priznaje dualno drzavljanstvo i pokazemo im potvrdu da smo se odrekli srpskog, zatim opet zatrazimo srpsko drzavljanstvo i time na kraju efektivno imamo dva drzavljanstva. Zanima me da li bi organi Srbije obavestili drugu zemlju da se osoba opet prijavila za srpsko drzavljanstvo? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 1, 2011 Nemaju razloga zašto to da urade, pošto za dobijanje srpskog državljanstva preko porekla nije potrebno da se odričeš bilo kojih drugih državljanstva (dok npr. preko obične naturalizacije si u obavezi da se odrekneš svih državljanstava koje poseduješ), tako da oni ne bi trebali da imaju bilo kakav kontakt sa organima druge državem, osim da izvrše proveru tvog identiteta. Što opet sumnjam da će se dogoditi ako si bio državljanin Srbije u prošlosti, pošto to znači da si imao pasoš/ličnu kartu i da te imaju zavedenog u njihom sistemu. Za ovu stavku nisam siguran, ali poznajem nekoliko ljudi koji imaju dvojna državljanstva, a jedna od njihovih država to ne dozvoljava. Pri tom su ih dobili običnom naturalizacijom. Da li si mislio na neku državu specifično ili samo generalno? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 1, 2011 Odricanje drzavljanstava nije neophodan deo naturalizacije vec to zavisi od toga da li zemlja za cije se drzavljanstvo prijavljujes dozvoljava dualno drzavljanstvo ili ne. http://www.sgwiki.com/wiki/Dual_citizenship Evo ovde sta pise: http://www.mfa.gov.rs/Srpski/konz/drzavljanstvo.htm#2b OTPUŠTENI STE IZ DRŽAVLJANSTVA REPUBLIKE SRBIJE, A ŽELITE DA GA PONOVO STEKNETE Ako ste otpušteni iz državljanstva Republike Srbije i stekli strano državljanstvo ili vam je na zahtev roditelja prestalo državljanstvo Republike Srbije otpustom ili odricanjem, možete ponovo steći državljanstvo Republike Srbije ako podnesete zahtev za ponovno sticanje državljanstva Republike Srbije, ako ste navršili 18 godina života i nije Vam oduzeta poslovna sposobnost i ako podnesete pismenu izjavu da Republiku Srbiju smatrate svojom državom. Skrećemo pažnju ovim licima da mnoge države u svojim propisima o državljanstvu predviđaju prethodnu saglasnost svog nadležnog organa za ponovno sticanje stranog državljanstva. U suprotnom, predviđa se oduzimanje stečeno) državljanstva te zemlje. Mislio sam specificno za Singapur koji ne priznaje dualno drzavljanstvo. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites