Posted June 1, 2011 @ bill idol pa baza facebook-a je neuporedivo veca od baza imigracionih sluzbi EU i okolnih zemalja sto se ugrozavanja privatnosti...pa ne znam...mozda bi pre teme trebali diskutovati dostupnos podataka sa vaseg telefona(pogotovo 3g i novijih) pojedinim sluzbama...npr u danasnjem svetu pojedine sluzbe mogu da vide gde se nalazite(sto je korisno u slucaju hitne pomoci i sl) pa caki da pristupe dobrom delu podataka sa telefona ali gde staviti granicu izmedju privatnog i javnog... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 1, 2011 @noskich - Ja ti mogu preneti sta je gro ljudi radilo vezano za austrijsko drzavljanstvo. Kad ispune uslov za dobijanje austrijskog drzavljanstva, umesto da donesu potvrdu da su se odrekli srpskog, donesu potvrdu da su u sudskom postupku (uglavnom zamole nekog od rodbine da pokrene neku glupavu tuzbu...par mojih poznanika je za to iskoristilo babe). Austrija im da drzavljanstvo, uz napomenu da se, cim se okonca sudski proces, odreknu srpskog drzavljanstva. E sad...vecina tih baba je odavno umrla...a svi su zadrzali oba drzavljanstva...sto nikako nije zvanicno dozvoljeno Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 1, 2011 Singapur ni na koji način ne dozvoljava dvojno državljanstvo. Po singapurskom zakonu o državljanstvu neko ko ima dvojno državljanstvo (npr. ako mu je jedan roditelj singapurski državljanin, a drugi državljanin neke druge države), je dužan do svoje 22. godine da se odluči koje državljanstvo će zadržati. Slični su i zakoni o državljanstvu Japana i Republike Koreje. Što se tiče samog odricanja državljanstva, slažem se da to apsolutno zavisi od države do države, ali se one mogu podeliti u 3 grupe u zavisnosti od toga šta zahtevaju pri običnoj naturalizaciji: 1. Države koje ne dozvoljavaju dvojna državljanstva ili ih ozbiljno ograničavaju, kod njih pri naturalizaciji se odričeš svih postojećih državljanstva osim ako nisi u situaciji da to učiniš, ako si izbeglica, progonjen od strane države, prevelika cena za podnošenje zahteva za otpuštanje iz državljanstva ili u zakonu u državljanstvu ne postoji mogućnost da se odrekneš državljanstva (neke arapske zemlje imaju ovakav zakon). I kod njih ima izuzetaka, ali je pravilo da je jako teško da se dođe do dozvole za zadržavanje starog ili dobijanja novog državljanstva. Kao što sam rekao na početku ima onih koje dozvoljavaju pod specijalnim uslovima (Norveška, Austrija...), a ima i onih koje uopšte ne dozvoljavaju (Singapur, NR Kina, Japan, R Koreja, Indija...) 2. Države koje dozvoljavaju dvojna državljanstva, ali pri naturalizaciji si dužan da se odrekneš svih postojećih državljanstva. Tu spada veliki broj država: Srbija, Slovenija, Hrvatska, Makedonija, Poljska, Meksiko... Kada postaneš državljanin jedne od ovih država, one takođe zahtevaju da se odrekneš postojećih državljanstva (osim u specijalnim slučajevima koji su isti kao kod gore navedenih), ali te ništa ne sprečava da kada postaneš njihov državljanin da uzimaš druga državljanstva. 3. Države koje dozvoljavaju dvojna državljanstva, i pri naturalizaciji ne traže otpust iz postojećih državljanstva. To su: Švedska, Finska, Švajcarska, Belgija, Italija, Luksemburg, Australija, Novi Zeland, Kanada... Ove države ne traže otpust iz postojećih državljanstva i nemaju skoro nikakva ograničenja oko posedovanja više državljanstava. Ovo što sam napisao važi samo za običnu naturalizaciju (to znači da se ti preseliš u tu državu, zaposliš tamo, dobiješ trajnu boravišnu dozvolu i ostaneš tamo vreme koje je propisano da bi se dobilo pravo na naturalizaciju), postoje mnogi izuzeci u ovom pravilu, ako se vrši naturalizacija preko porekla, preko braka ili neke druge olakšavajuće okolnosti (u nekim državama ako si u braku sa državljaninom te države, ne moraš se odricati državljanstva i smanjena je dužina minimalnog boravka). P.S. Odricanje držvljanstva i otpušanje iz istog znače isto samo me je mrzelo da prepravljam tamo gde sam napisao jedno umesto drugog Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 1, 2011 Da i Mađarska tu isto pripada, nisam ih sve napisao pošto ih ima previše da se nabroje sve. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 1, 2011 Singapur ni na koji način ne dozvoljava dvojno državljanstvo. Po singapurskom zakonu o državljanstvu neko ko ima dvojno državljanstvo (npr. ako mu je jedan roditelj singapurski državljanin, a drugi državljanin neke druge države), je dužan do svoje 22. godine da se odluči koje državljanstvo će zadržati. Slični su i zakoni o državljanstvu Japana i Republike Koreje. Cekaj bre prijatelju, pitao sam za varijantu odricanja srpskog drzavljanstva, dobijanja singapurskog, pa nakon toga ponovnog sticanja srpskog. Naravno da znam da Singapur ne dozvoljava dvojno drzavljanstvo, da dozvoljava ne bih ni pitao. Pretender - dobra fora, samo sto mi deluje da je Singapur restriktivniji po ovom pitanju od Austrije i Nemacke tako da bi jedina mogucnost bio proces koji sam vec opisao. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 1, 2011 Pa nisam bas siguran da je Singapur restriktivniji...procedura dobijanja austrijskog drzavljanstva je jedna od obimnijih i komplikovanijih (i to nakon 10 godina legalno provedenih, pride gomile testova vezano za jezik, istoriju itd), dok imam utisak da Singapur relativno lagano dodeljuje drzavljanstvo. Mislim da kad vec udjes u proceduru dobijanja, da te niko nece kociti ako imas "problem" (poput neke tuzbe) sa prvim drzavljanstvom. A kad jednom dobijes...bas njih briga da posle proveravaju. Jer onda bi isto tako mogli da provere da li si trazio neka drzavljanstva nakon dobijanja njihovog. U sustini, cenim da bi ti obe varijante upalile, samo je na tebi da izvagas koja ti vise odgovara. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 1, 2011 Pa nisam bas siguran da je Singapur restriktivniji...procedura dobijanja austrijskog drzavljanstva je jedna od obimnijih i komplikovanijih (i to nakon 10 godina legalno provedenih, pride gomile testova vezano za jezik, istoriju itd), dok imam utisak da Singapur relativno lagano dodeljuje drzavljanstvo. Mislim da kad vec udjes u proceduru dobijanja, da te niko nece kociti ako imas "problem" (poput neke tuzbe) sa prvim drzavljanstvom. A kad jednom dobijes...bas njih briga da posle proveravaju. Jer onda bi isto tako mogli da provere da li si trazio neka drzavljanstva nakon dobijanja njihovog. U sustini, cenim da bi ti obe varijante upalile, samo je na tebi da izvagas koja ti vise odgovara. Mnogo je komplikovanija, pošto su kao je singapurski zakon poprilično restriktivniji, kod njih ni u kom slučaju ne možeš posedovati singapursko i drugo državljanstvo, ako se takva situacija dogodi moraš se odreći jednog od njih u nekom zakonskom roku i ako se nisi odrekao u tom roku gubiš singapursko državljanstvo. Dok u slučaju austrijskog piše u njihovom zakonu da ako nisi u mogućnosti da u tom trenutko da dobiješ otpust i prošlog državljanstva, da je dovoljna potpisana izjava da ćeš to učiniti kada se ukaže prilika, čak možeš i da izdejstvuješ dozvolu da zadržiš drugo državljanstvo, ako imaš dovoljno dobre razloge. Pošto je Singapur dosta mala država i koliko mi izgleda po njihovoj politici da rade dosta temeljno, ne verujem da postoji takva mogućnost. Čak i da naša država ne izvrši proveru podataka prilikom predavanja zahteva za povraćaj srpskog državljanstva, pretpostavljam da će Singapur izvršiti proveru da li poseduješ srpsko ili neko drugo državljanstvo. Koliko sam ja video od ljudi koji su radili slične stvari (sa Austrijom i Norveškom) da ove države nisu saznale da su povratile svoje državljanstvo, ali opet to nije nikakva garancija da će se tebi to dogoditi. Možeš to uraditi, ali kao što rekoh ako te provale u bilo kom trenutku automatski gubiš singapursko državljanstvo. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 1, 2011 Pedja i Zeljo, hvala puno na odgovorima... ok, znaci da je informaticki definitivno moguce beleziti ulaske i izlaske ljudi bez problema... a pravnika jos uvek nema da nam pojasne taj deo:)... koliko ja znam, te sluzbe u Srbiji moraju da imaju nalog da nekom spijuniraju mejl, telefon ili tako nesto, nadam se da je tako i sa belezenjem podataka na granici Pretender, cini mi se da si ti postovao na onoj temi da se ulasci i izlasci beleze u kompu, ali da komp ne sabira dane... jesi li siguran? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 1, 2011 Moje misljenje je da se ne cimas previse oko tih tehnickih detalja. Ukoliko vec imas potrebe da provodis vise vremena u EU nego sto ti je dozvoljeno, pa cak i ako imas samo jedan pasos, niko te nece cimati sve dok ne pravis probleme. Silom prilika poznajem previse ljudi koji nelegalno borave na prostoru EU i svi su se vracali u medjuvremenu (i vracaju se) za Srbiju na neko vreme kad im to odgovara...Neko potplati carinika, cesto se samo da vozacu autobusa novac, nekad ni ne provale na granici (u vozu), nekad ni ne gledaju (u avio saobracaju). Nikome ne ide u prilog da te maltretira, lupa zabrane i slicno...cim ti zivis nekako u EU bez da pravis krivicna dela i probleme... Generalno kad je zivot u EU u pitanju (a iz nekog razloga se covek ne moze snaci za papire), najbolje je da se sto manje filozofira...Samo treba preseci. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 2, 2011 Generalno kad je zivot u EU u pitanju (a iz nekog razloga se covek ne moze snaci za papire), najbolje je da se sto manje filozofira...Samo treba preseci. Resenje sa dva pasosa je samo privremeno. Ako neko ima nameru da trajno zivi u EU, a ne moze da dobije papire, najbezbolnija solucija je brak sa spanskim drzavljaninom - moze se prijaviti za drzavljanstvo nakon jedne godine u braku provedene u Spaniji; u praksi se odobrava oko jedne godine nakon prijave, sveukupno dve godine do pasosa, nekoliko meseci do radne dozvole. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 2, 2011 Mnogo je komplikovanija, pošto su kao je singapurski zakon poprilično restriktivniji, kod njih ni u kom slučaju ne možeš posedovati singapursko i drugo državljanstvo, ako se takva situacija dogodi moraš se odreći jednog od njih u nekom zakonskom roku i ako se nisi odrekao u tom roku gubiš singapursko državljanstvo. Pošto je Singapur dosta mala država i koliko mi izgleda po njihovoj politici da rade dosta temeljno, ne verujem da postoji takva mogućnost. Čak i da naša država ne izvrši proveru podataka prilikom predavanja zahteva za povraćaj srpskog državljanstva, pretpostavljam da će Singapur izvršiti proveru da li poseduješ srpsko ili neko drugo državljanstvo. Koliko sam ja video od ljudi koji su radili slične stvari (sa Austrijom i Norveškom) da ove države nisu saznale da su povratile svoje državljanstvo, ali opet to nije nikakva garancija da će se tebi to dogoditi. Možeš to uraditi, ali kao što rekoh ako te provale u bilo kom trenutku automatski gubiš singapursko državljanstvo. Naravno da ce izvrsiti proveru i da ce se osoba u hipotetickoj situaciji odreci srpskog drzavljanstva i dobiti singapursko. Nije mi logicno da bi Singapur nastavio da proverava status svojih novih drzavljana redovno svake godine ili meseca. Prvo ovo mi logisticki deluje malo iracionalno, a drugo nisam siguran da po medjunarodnom pravu jedna zemlja moze da zahteva od druge da joj redovno salje podatke o gradjaninu, pa makar on bio i dualan. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 2, 2011 puno hvala i Pretender-u i Noskich-u ipak, ne bih voleo da u bilo kojoj bazi moze da se vidi da sam prekoracio rok, niti da strepim da ce mi policajac lupiti zabranu pre nego sto stignem da mu ponudim mito, ili da cak nece primiti mito:)... zato se i raspitujem da li se podaci beleze u bazi, i da li imam pravo beskonacnog ostanka sa 2 pasosa Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 3, 2011 Billy, na prethodnoj temi sam napisao isto sto cu napisati i ovde: promeni lepo ime u jednom od pasosa, a mozes i kao dodatak da na jednom pasosu budes obrijan bez naocara, a na drugom sa bradom i naocarima (stavi bez dioptrije ako ne nosis naocare). Tako mozes da dosta minimizujes rizik da te otkriju. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 3, 2011 hvala na savetu... meni je malo nelogicno da bi mi uporedjivali ime i sliku kada imaju JMBG koji je isti na oba pasosa i koji verovatno ne mogu da promenim... jel to znaci da si siguran da oni ne mogu da vide da imas dva pasosa odmah, niti to stoji u bazi? kao i da si siguran da ne uporedjuju na osnovu JMBG-a? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 3, 2011 A sta Singapurcanin zna sta je JMBG Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 3, 2011 A i ne die u Sigapur već u EU. Hajde čoveče šta si utripovao. Slobodno putuj, radi, šta već. Mala je verovatnoća da pukneš ako ne radiš još nešto nelegalno. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 4, 2011 hvala... "utripovao" sam se, tj. hocu da ostanem skroz cist iz jos jednog razloga, mogu da ti pustim pm ako te zanima... naravno, nije nista nelegalno u pitanju... zvao sam par ambasada, pa evo da podelim odgovore sa vama iz zahvalnosti za vasa misljenja: - nije legalno ostajati duze od 3 u 6 sa dva pasosa - slozili su se da se svaki ulazak i izlazak belezi, i da se moze saznati da imas 2, nisu se potpuno slozili oko toga da li policajac moze to odmah da vidi - kazne su od 2-10 godina, neki kazu samo za jednu drzavu pa kao ne mozes ybog toga da udjes u druge, neki kazu da je za ceo Sengen + EU za ovu trecu stavku pretpostavljam da preteruju, mozda i za drugu... tako da, misterija se nastavlja evo sta kaze wiki, onaj zvanicni dokument ispod nigde ne pominje brojanje dana na osnovu podataka iz kompa, mada ga nisam bas celog procitao... samo je pitanje da li su ti propisi jos uvek na snazi, ili je izasao neki novi dokument http://en.wikipedia.org/wiki/Border_checkpoint http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/site/en/oj/2006/l_105/l_10520060413en00010032.pdf Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 4, 2011 @Billy Idol - ako je ova tema teoretskog karaktera, please naglasi to Stvarno ne znam sta vise treba da se doda na vec postojecu pricu...Ovaj forum kontam kao vrlo prakticno mesto...a prakticnih saveta iz prve ruke u ovoj temi ima i na pretek. Relax and just do it Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 19, 2011 ev cisto malo oko toga sta se prati a sta ne.... juce upoznah lika koji zastupa ovu softversku kucu www.cognitec-systems.de ...nakon demonstracije koja je izgledala prilicno impresvino i mogucnost softvera da prepozna lice i do 15% zakrivljenosti sa nevidjenom brzinom obrade podataka covek nabroja neke od kupaca... i sami pogledajte listu na http://www.cognitec-systems.de/Customers.10.0.html Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 19, 2011 Lepo napisah iznad: jedna fotografija obrijan bez naocara, druga sa bradom i naocarima. Dodatne varijacije: boja koze (bez i nakon suncanja, boja kose i facijalnih dlaka, duzina kose, tezina (+- 5 do 10 kila se primecuje u licu), mindjusa itd. Mozes napraviti preko 15% zakrivljenosti bez problema. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 19, 2011 jedna fotografija obrijan bez naocara, druga sa bradom i naocarima to ne pije vode...sistem se vodi nizom parametara na koji ove promene ne uticu...za pocatak razdaljina izmedju zjenica ti je ista... nabacivanje 10-15 kila takodje ne igra veliku ulogu...to je vec prevazidjeno i kod jednostavnijih sistema...na 15% zakrivljenosti se misli da ja recimo imam sliku iz pasosa gdje osoba gleda pravo a druga je uhvacena na nekoj od nadzornih kamera gdje je osoba uslikana skoro iz profila... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 20, 2011 Ma moze sve da se Photoshop-uje, a da ti sluzbenik u MUP-u odobri takvu sliku. Malo pomeris zenice, nos, usta... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 20, 2011 ne znam za srbiju al u bosni te slikaju na mestu za licnu kartu(ista slika se koristi i za vozacku) a trbalo bi da je tako i u ostatku evrope...isti podaci su dostupni policiji i granicnim sluzbama u svakom trenutku.... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 20, 2011 Isto je i u Srbiji Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites