Posted June 20, 2011 dakle varijanta oko photoshop-a otpada i u slucaju Srbije.... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 21, 2011 Znaci li to da je misterija razresena? Nema muvanja sa dva pasosa? Ako sam dobro primetio na listi musterija tog sistema se nalaze samo granicne policije Nemacke i Australije. Da li to znaci da je sistem implementiran svuda u EU i koristi se svakodnevno za sve prelaze pitanje je. Uopste se ne razumem u sirinu zenica i biometriju, da li je slika u biometrijskom pasosu dovoljna da sa 100% sigurnosti identifikuje osobu samo na osnovu razmere zenica (tj. da li je na istom nivou kao otisak prsta)? Drugo jos nismo nacisto da li se svi ovi podaci skladiste u nekoj bazi podataka ili se samo verifikuju. Ako se samo verifikuju onda nema uporedjivanja dva razlicita dokumenta koja koristi ista osoba, vec se samo proverava da li je trenutni dokument autentican. EU ima na snazi solidne zakone koje stite privatnost pojedinaca tako da nisam siguran da bi taj cross-checking i trajno pohranjivanje biometrijskih podataka bio legalan. Moguce da se opravdava sigurnosnim razlozima, ne znam da li je Evropa u tom smislu otisla u pravcu kojim se krece US. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 21, 2011 Što se tiče slike u pasošu, ona se takođe čuva u digitalnom obliku u RFID čipu koji se nalazi u biometrijskim pasošima, tako da verujem da je dovoljno dobra za indetifikaciju, ali nije na nivou kao otisak prstiju. Takođe se meni čini (iz mog ličnog iskustva) da više proveravaju autetičnost dokumenta i količinu provedenih dana (koliko vide po pasošu). Tako da je meni čudno to da ako imaju centralnu bazu podataka, zašto se uopšte trude da broje dane Da treba da ostanem duže u šengeni zoni nego 90 dana i da posedujem pasoš još neke države koja je na beloj šengen listi, sigurno bih probao i ne bih se preterano brinuo. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 31, 2011 hvala svima na odgovorima... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 6, 2011 Iznenađen sam odgovorima koji navodite iz ambasada da to nije dozvoljivo Pa kakve ima veze dali si ista osoba ako nakon 3 meseci ponovo ulaziš ali kao različiti državljanin tj. sa različitim validnim pasošem u šengen zonu? U tom kontekstu ne vidim kakve veze ima dali vam je ime i jmbg isto i šta je važno dali i šta računar memoriše(a logično je da sve to radi, pa to je granica pobogu). Na pr. Bio si kod tetke u Švedskoj 3 meseca sa srpskim pasošem, pa izađeš vratiš se u, recimo Beograd ili Suboticu, pa odeš na razgledanje muzeja i galerija na 3 meseca u, šta ja znam... Francuskoj, sa hrvatskim ili makedonskim pasošem. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted October 21, 2012 @ bill idol pa baza facebook-a je neuporedivo veca od baza imigracionih sluzbi EU i okolnih zemalja sto se ugrozavanja privatnosti...pa ne znam...mozda bi pre teme trebali diskutovati dostupnos podataka sa vaseg telefona(pogotovo 3g i novijih) pojedinim sluzbama...npr u danasnjem svetu pojedine sluzbe mogu da vide gde se nalazite(sto je korisno u slucaju hitne pomoci i sl) pa caki da pristupe dobrom delu podataka sa telefona ali gde staviti granicu izmedju privatnog i javnog... Ma ljudi svaka osoba ima svoj jmbg,i on je u oba pasosa.kad dodjes na granicu,tvoj jmbg sve pokazuje koliko si i kad usao.iy iskustva vam govorim.nelegalno je koristiti dva pasosa jer to bi ynacilo cetiri puta po tri mjeseca pa to je godinu dana boravka u inostranstvu Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted October 23, 2012 Joj, joj, sta sve ljudi napisase ovde, sacuvaj Boze... :LOLLL: clap :bang: Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted October 23, 2012 Sto je najgore neko ko je neupucen moze da im i poveruje Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted October 24, 2012 @ bill idol pa baza facebook-a je neuporedivo veca od baza imigracionih sluzbi EU i okolnih zemalja sto se ugrozavanja privatnosti...pa ne znam...mozda bi pre teme trebali diskutovati dostupnos podataka sa vaseg telefona(pogotovo 3g i novijih) pojedinim sluzbama...npr u danasnjem svetu pojedine sluzbe mogu da vide gde se nalazite(sto je korisno u slucaju hitne pomoci i sl) pa caki da pristupe dobrom delu podataka sa telefona ali gde staviti granicu izmedju privatnog i javnog... Ma ljudi svaka osoba ima svoj jmbg,i on je u oba pasosa.kad dodjes na granicu,tvoj jmbg sve pokazuje koliko si i kad usao.iy iskustva vam govorim.nelegalno je koristiti dva pasosa jer to bi ynacilo cetiri puta po tri mjeseca pa to je godinu dana boravka u inostranstvu http://en.wikipedia.org/wiki/Unique_Master_Citizen_Number Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted October 24, 2012 @ bill idol pa baza facebook-a je neuporedivo veca od baza imigracionih sluzbi EU i okolnih zemalja sto se ugrozavanja privatnosti...pa ne znam...mozda bi pre teme trebali diskutovati dostupnos podataka sa vaseg telefona(pogotovo 3g i novijih) pojedinim sluzbama...npr u danasnjem svetu pojedine sluzbe mogu da vide gde se nalazite(sto je korisno u slucaju hitne pomoci i sl) pa caki da pristupe dobrom delu podataka sa telefona ali gde staviti granicu izmedju privatnog i javnog... Ma ljudi svaka osoba ima svoj jmbg,i on je u oba pasosa.kad dodjes na granicu,tvoj jmbg sve pokazuje koliko si i kad usao.iy iskustva vam govorim.nelegalno je koristiti dva pasosa jer to bi ynacilo cetiri puta po tri mjeseca pa to je godinu dana boravka u inostranstvu http://en.wikipedia.org/wiki/Unique_Master_Citizen_Number I sta je poenta ovoga o JMBG? Ovo sa wiki? Sta si zeleo/la da objasnis sa tim? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted October 24, 2012 To da ga nemaju "svi" vec samo drzavljani bivse SFRJ, osim Hrvata. Ne razumem cemu taj svadjalacki ton, potpuno je ocigledno. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted October 25, 2012 O tome nisam ni mislio, ali imaš pravo. Mađari uopšte nemaju JMBG, zato što je protivzakonito identifikovati (poistovetiti) osobu sa jednim brojem. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 1, 2012 dobro i šta je sad zaključak? može ili ne? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 1, 2012 Može. (Mislim). Ali, ako si stalno na istom mestu a poštuješ zakon i prijaviš se nakon x sati/dana, moguće je da shvate da je to ista osoba sa dva dokumenta. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 1, 2012 E, a kad smo već krenuli: šta je sa skroz lažnim pasošem? Mislim, kad je bal nek je bal.. To me je uvek fasciniralo u špijunskim filmovima, kad otvore fioku a tamo 10 pasoša, Žak iz Kanade, Džoni iz Australije.. a sve ista faca.. Jel čuo neko za neke priče iz pravog života? Mislim, da li tako nešto uopšte prolazi danas sa ovom tehnologijom? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 1, 2012 Ne mora uopste da bude spijun. Dete rodjeno od roditelja emigranata iz razlicitih zemalja moze u startu imati minimum tri pasosa, a ako svaki roditelj ima dualno drzavljanstvo onda 5. Znao sam jednog decka Jevrejina iz Juzne Afrike koji je na osnovu predaka dobio pasose Izraela i Nemacke (jer su mu neki preci bili primorani da je napuste tokom 2 svetskog rata)... Moj bivsi sef iz Juzne Afrike ima i holandski pasos na osnovu porekla i australijski kao imigrant. U vecini zemalja moze se legalno promeniti ime i onda dobijes tu situaciju ako hoces. Ili na primer imas dva drzavljanstva ex YU, zivis u Kanadi i dobijes za 3-4 godine pa se preselis u Australiju dobijes za 4-5 i imas 4. Nikakvo cudo. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 1, 2012 .gif' alt='::'> Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 11, 2013 Pozdrav svima,nov sam na forumu,imam isto pitanje,pa me interesuje da li neko ima neka iskustva. Da bolje pojasnim imam pasoš SRB i BIH,upoznat sam sa pravilima 90 dana u 180,ali nisam siguran da li može da se iskoristi i ta pogodnost duplog pasoša. Na ovom forumu sam našao dosta dobrih info,naime da naš jmbg u eu ništa ne znači i da oni nemaju tu bazu podataka,logicno je da postoji mogucnost da se dve osobe isto zovu i da su iz iste drzave ako ne i grada,ali nisam siguran sto se tiče istog datuma rodjena,verovatno u nekom paralelnom svetu i to je moguce,ali da nedužim.Da li je u slučaju da jedine informacije koje oni mogu da uparuju su Ime i prezime i eventualno konture lica ili otisak prsta,i da li je onda promenom imena moguce naci rupu u tom sistemu. Ako neko ima slična iskustva,bio bi mu jako zahvalan kada bi iste podelio samnom. Hvala unapred Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 12, 2013 E, a kad smo već krenuli: šta je sa skroz lažnim pasošem? Jel čuo neko za neke priče iz pravog života? Mislim, da li tako nešto uopšte prolazi danas sa ovom tehnologijom? Nije neko iskustvo,ali prilikom razgovora sa jednim policijcem (dok me je legitimisao) sam saznao kako bi isla prcedura za to...kao,prijavis da si izgubio pasos (ili licnu kartu) i onda izvadis novi (/novu),a stari (/staru) prodas nekom.Pitao sam ga i koliko bi za to moglo da se dobije (he,he,he mada,vise iz zezanja),ali nije hteo toliko da mi detaljise... Inace,zbog raznih mahinacija sa pasosima,neduzni ljudi mogu da imaju problema. Jedan nas covek,koji je imao dvojno drzavljanstvo (nase i madjarsko),je na putu u inostranstvo bio pokraden (pasosi,pare...sve).OK,vratio se on kuci,izvadio novi pasos,ali za madjarski je morao da ceka...par godina,mislim.Cimali su ga i nisu mu ga dali zato sto su mislili da je on njihov pasos prodao nekom,pa sad trazi novi.Na kraju ne znam da li je uopste uspeo da dobije drugi (madjarski) pasos. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 16, 2013 Pozdrav svima,nov sam na forumu,imam isto pitanje,pa me interesuje da li neko ima neka iskustva. Da bolje pojasnim imam pasoš SRB i BIH,upoznat sam sa pravilima 90 dana u 180,ali nisam siguran da li može da se iskoristi i ta pogodnost duplog pasoša. Na ovom forumu sam našao dosta dobrih info,naime da naš jmbg u eu ništa ne znači i da oni nemaju tu bazu podataka,logicno je da postoji mogucnost da se dve osobe isto zovu i da su iz iste drzave ako ne i grada,ali nisam siguran sto se tiče istog datuma rodjena,verovatno u nekom paralelnom svetu i to je moguce,ali da nedužim.Da li je u slučaju da jedine informacije koje oni mogu da uparuju su Ime i prezime i eventualno konture lica ili otisak prsta,i da li je onda promenom imena moguce naci rupu u tom sistemu. Ako neko ima slična iskustva,bio bi mu jako zahvalan kada bi iste podelio samnom. Hvala unapred Мој познаник већ годину-две ради на црно у Шенген зони. Има србијански и босански пасош, кад му истекну 3 месеца са босанским, врати се у земљу, после пар дана оде назад са србијанским, и тако редовно, није имао никаквих проблема. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 27, 2013 Ja imam dva pasosa i isto sam pitala na vise granica. Rekli su mi jedna osoba ima pravo da bude 90dana u sngenu i onda mora da napusti 90dana. Nigde u zakonu se ne spominje pasos nego osoba... Isto su rekli ko god ide vise od 3x godisnje a ostaje duze od 7 dana podleze posebnoj kontroli. I ako posumljali da ide da radi ili radi neke aktivnosti koja moze da utice lose na red ili poredak imaju pravo da ga vrate uz pecat da ne moze uci narednih 6 meseci... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 20, 2013 Može se prelaziti sa dva pasoša, a evo i dokaz na ovom linku http://en.wikipedia.org/wiki/Schengen_Information_System "SIS does not record travellers' entries into and exits from the Schengen Area (there is no Schengen-wide centralised database tracking entries and exits in all 26 Schengen Member States). However, 10 Schengen Member States (Estonia, Finland, Greece, Hungary, Latvia, Lithuania, Malta, Poland, Portugal, Slovakia and Spain), as well as Bulgaria, Cyprus and Romania, have national databases which record travellers' entries and exits, although data is not exchanged between the national databases of these countries." Iako verujem da je pametnije ići na neki drugi granični prelaz kada ulazite sa drugim pasošem, čisto da vas policajac ne prepozna. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted August 3, 2013 Prosto i jednostavno..koristis jedan pasos maksimalno,napravis izlaz i koristis drugi..i tako sve ukrug.. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted August 3, 2013 Pozdrav svima,nov sam na forumu,imam isto pitanje,pa me interesuje da li neko ima neka iskustva. Da bolje pojasnim imam pasoš SRB i BIH,upoznat sam sa pravilima 90 dana u 180,ali nisam siguran da li može da se iskoristi i ta pogodnost duplog pasoša. Na ovom forumu sam našao dosta dobrih info,naime da naš jmbg u eu ništa ne znači i da oni nemaju tu bazu podataka,logicno je da postoji mogucnost da se dve osobe isto zovu i da su iz iste drzave ako ne i grada,ali nisam siguran sto se tiče istog datuma rodjena,verovatno u nekom paralelnom svetu i to je moguce,ali da nedužim.Da li je u slučaju da jedine informacije koje oni mogu da uparuju su Ime i prezime i eventualno konture lica ili otisak prsta,i da li je onda promenom imena moguce naci rupu u tom sistemu. Ako neko ima slična iskustva,bio bi mu jako zahvalan kada bi iste podelio samnom. Hvala unapred Naravno..glupo je reci na granici da ides sa drugim pasosem..to se nikad ne radi,normalno da ti nece dozvoliti.Ali moras overiti izlaz posle 90 dana i ponovo uci sa drugim pasosem i nema problema.Pozeljno je na drugi granicni prelaz ako bas s evracas u istom danu. Мој познаник већ годину-две ради на црно у Шенген зони. Има србијански и босански пасош, кад му истекну 3 месеца са босанским, врати се у земљу, после пар дана оде назад са србијанским, и тако редовно, није имао никаквих проблема. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 17, 2014 Pozdrav, nadam se da jos uvek pratite ovu temu, ali i da cete imati odgovore na moja pitanja Moja situacija je slicna sa vasom, dakle, imam pasos Srbije, i Bosne (ovaj jos nisam koristila). E sad, sa srpskim pasosem sam provela dva meseca u Turskoj, pa pauza od nekih mesec i po dana, i sada sam evo 40+ dana u EU. Sutra izlazim iz EU, i vracam se za mesec dana (na jos mesec dana). I opet na leto nekih 15 dana. Da li je legalno da ja sa bosanskim pasosem udjem u EU u tom letnjem periodu, znaci nakon sto ispucam EU dane sa srpskim?? Takodje, da li negde u bosanskoj bazi postoji podatak da ja imam i srpsko drzavljanstvo (dakle i srpske dokumente). Jer sam drzavljanstvo Srbije stekla rodjenjem, a bosansko po roditeljima. I ima li to uopste ikakve veze? Nadam se odgovorima, i izvinjavam ako sam malo zakomplikovala Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites