Followers 0

Veliki azerbejdžanski kompozitor?

45 posts in this topic

Primetio sam na novosadskom keju novi divovski spomenik - verovali ili ne, "velikom azerbejdžanskom kompozitoru". Da li sam ja zaista poludeo? Da li sam to sanjao? Nažalost, izgleda da nisam.

Evo nekog teksta o tome. Ne, spomenik nije taj sa slike, to su stavili neku glupost :) Ali tekst je zanimljiv.

Bez želje da zalazim u političke vode, ova tema mi je interesantna sa čisto fenomenološkog stanovišta, pa sam hteo da je podelim sa vama. Povremeno čovek stvarno ima utisak da se šeta kroz instituciju za mentalno obolele, a ne kroz Novi Sad ili Srbiju.

spomenik velikom azerbejdžanskom kompozitoru

Ljudska glupost je nemerljiva. (Ili sam ja naivan?)

Fontanu sam videla pre mozda dve nedelje, ali tada ne bese nikakvog spomenika, ako kazes da je 3 metra visok tesko bi ga bilo ne videti, znaci da je naknadno postavljen sto me ni malo ne veseli. Sramotno i jadno sta drugo reci.

"Zoki kaze da ce biti visok triiiiii i po metra" ;D

"U brooonzi, kod Ljubise livca"

U Beogradu su Azerbejdzanci donirali pare da bi se sredio Tasmajdan te su, verujem, zato ovi postavili statue svojih ljudi. Mozda je Novom Sadu slicna situacija.

Neverovatno, Novi Sad je grad kome po meni fali bar jedno 10-ak spomenika nekih zasluznih licnosti, a oni podizu spomenik od 3 metra coveku za koga niko u Novom Sadu nije ni cuo. Da me neko ne shvati pogresno, svaka cast i azerbejdzanskom kompozitoru i prvom predsedniku Azerbejdzana, ali glupo je da neciji spomenik stoji negde samo zato sto je njegova drzava isfinansirala nesto na toj lokaciji. Mislim jos je gluplje sto nasa drzava prihvata tako nesto i umesto da sama plati obnovu parka oduzuje se podizanjem spomenika. Srbija je postala jedna velika kurva-drzava ako mene pitate.

Takodje mi se ne svidja ovaj clanak iz prvog posta, podsmeva se svemu sto nije " vojvodjansko" i " evropsko-unijsko", pa cak i Lavu Nikolajevicu Tolstoju. Podseca me na hrvatske teorije sa pocetka devedesetih da su oni potomci nekog gotskog izgubljenog plemena. Sad smo mi Novosadjani veci Nemci od Nemaca i veci Evropljani od Evropljana pa to treba da svima naglasimo jednim Johanom Strausom Mladjim.

Taj članak je jedino što sam na internetu uspeo da iskopam o spomeniku. Zbog čega ta afera nije propraćena u medijima?

Inače, članak nisam doživeo kao podsmevački. Spomenik Tolstoju je veoma ružan. Nalazi se vazdušnom linijom 150 metara od moje zgrade, ovde na Grbavici. Kada sam čuo da su ga podigli, obradovao sam se, a kada sam ga video, deprimirao sam se. Prvo, uopšte ne liči na Tolstoja, i drugo, mislim da mu je umetnička vrednost čista nula.

Takođe mislim da je Štraus pomenut ne u smislu "mi smo Nemci" (ili Austrijanci, kao Štraus) nego u smislu - on je komponovao "Na lepom plavom Dunavu", pa bi bilo ok da njegova bista stoji na šetalištu na Dunavu.

Spomenik niste videli jer je još zavijen u najlon. Ali možete da zavirite. Mada, nemojte žuriti, nagledaćete ga se u godinama koje dolaze, neće on nikuda.

Jbt jedva sam preboleo onog Jašu Tomića u centru, sad još i ovo...

Potpisujem Lazarevu poslednju izjavu i mada moze zazvucati kao da sam promasila temu moram da vama da podelim pricu. Poznajem coveka sa Madagaskara koji je nekada davno cuo ovu poznatu Strausovu kompoziciju i pre tridesetak godina dosao u Novi Sad (da vidi taj Dunac koji je inspirisao velikana) i nastanio se ovde. I ostao dok ga nisu oterale bombe `99. Ja bih pre njemu podigla spomenik.

Sto se tice Tasmajdanskog parka, Azerbejdzan praktikuje da prijateljskim gradovima donira sredstva za uredjenje ponekog parka dok za uzvrat ocekuje da se u istom podigne spomenik njihovom prvom predsedniku. Ovo je osim u Bg-u, do sada uradjeno u Istanbulu i cini mi se Tbilisiju... Demokratske zasluge njihovog prvenca verovatno mozete da naslutite, no, ostaje nam da se tesimo fontanom i Pavicevom bistom koja ce biti odmah pored.

"Jbt jedva sam preboleo onog Jašu Tomića u centru, sad još i ovo..."

Il` ti stanuješ u ulici Miše Dimitrijevića il` bi u tu ulicu "ugurao" spomenik, spomenutom Jaši?

Glupi novinari, kakva opera "Lejla i Majnun"... Priča se zove "Lejla i Medžnun", zapisao ju je klasični persijski pesnik Nizami, postoji čak i prevod na srpski.

Hej peđalone, ne razumem šta kažeš. Osim ako se ne odnosi na činjenicu da je Jaša Tomić (kome sad stoji spomenik u centru grada) nožem zaklao Mišu Dimitrijevića (neki kažu zbog žene, neki kažu zbog političkih neslaganja). U svakom slučaju, ne sviđa mi se da u centru grada imamo spomenik političaru koji je umesto reči koristio čakiju :(

Evo nekog teksta o tome.

tekst je kao sa njuz.net, osim sto nazalost nije.

Upravo Lazare zbog toga, sto jedan ubica ne zavredjuje ni ulicu, a kamoli spomenik, bilo gde a komoli u "Srpskoj Atini". Navodno je ubio zbog ljubomore, jer je Miša Dimitrijević objavio pisma koje mu je pisala potonje žena Jašina.

Jasa Tomic je veoma bitan srpski politicar i po meni zasluzuje i spomenik, ulicu i mesto koje se zove po njemu, ukratko sve sto vec postoji. Istina je da je Jasa Tomic ubio Misu Dimitrijevica, ali to ubistvo je vezano za licne stvari i nema veze toliko veze sa njegovim politickim radom, u svakom slucaju nije ga ubio iz koristi ili neceg slicnog. Inace covek je bio naslednik Svetozara Miletica i veliki borac za nezavisnost Vojvodine od Austro-Ugarske i samim tim po meni zasluzuje spomenik i sve te ostale stvari.

Ajd dobro to, da li ubica nenaoružanog čoveka zaslužuje spomenik ili ne, ali kad su ga već podigli, mogao je da bude malo savremeniji. Civilizovane zemlje podižu zanimljive, neobične, duhovite spomenike, a ovde u 21. veku u centru grada dižu spomenik političaru koji prstom pokazuje nebo. Valjda zato da bismo gledali u prst.

Da ne preterujem, možda nije kameno doba, ali bronzano svakako jeste.

Evo, kad već imamo azerbejdžanski spomenik, da se malo obrazujemo...

Azerbejdzanci su nam ponudili sredstva za obnovu parkova, uz jedini uslov da se u parku nadje bista neke znamenite licnosti iz njihove istorije. I mi smo to prihvatili, sto je meni sasvim ok. Kao sto rece neko, oni to praktikuju i u drugim zemljama i to je, po meni, lep nacin da druge kulture upoznas sa znamenitim licnostima iz svoje zemlje. Zasto svaki park mora da bude renoviran sredstvima EU, SAD, Rusije, Japana ili ne znam ti ni ja koje velike sile? Meni svejedno da li ce biti bista Sopena ili azerbejdzanskog kompozitora, ako je park lepo sredjen. I tako mi ni jedan ni drugi nisu svirali na uvce ;D

Uostalom, podstaknuta je rasprava o Azerbejdzanu, a o tome bas i nismo puno diskutovali ovde, zar ne? Jedina kost u grlu kod cele price je sto je aktuelni predsednik Azerbejdzana upravo sin onoga ciji se spomenik stajati na Tasmajdanu zvizhd I sto neko rece, u njegove demokratske zasluge za razvoj zemlje uopste ne sumnjamo ;)

Ukoliko nekoga zanima, Azerbejdžanski kulturni centar (www.azerbejdzan.rs) koji postoji u Beogradu od prošle godine je izdao i knjižicu o Uzeiru Hadžibekovu (tako su preveli, mada vidim da na internetu uglavnom piše Hadžibejov, dok su ga naši prekrstili u Hadžibejlija :)). Njihov KC takođe je izdao i srpsko-azerbejdžanski rečnik. Inače Kleptonova "Lejla" je inspirisana upravo Lejlom i Mendžunom Nizamija iz Ganče.

Azerbejdzanci su nam ponudili sredstva za obnovu parkova, uz jedini uslov da se u parku nadje bista neke znamenite licnosti iz njihove istorije. I mi smo to prihvatili, sto je meni sasvim ok.

Meni nije OK dokle god oni bacaju pare na te stvari, a narod im jedva sastavlja kraj sa krajem. Bolje da upotrebe taj novac da povećaju standard života svojih građana nego da ih praktično bacaju. To je, vidim, neki novi trend u bivšim SSSR zemljama. To je radio Juščenko (zbog čega se i nije dugo na vlasti održao). A o razlici između Šopena i Hadžibeja bolje da ne pričam...

Ne moze se sve uvek gledati tako crno-belo. Nisu oni nama sigurno samo tek tako dali pare za obnovu parkova. Imaju oni interes zasto su to uradili. Potpisace kojekakve ugovore, plasirati neku svoju robu kod nas, dobice neku nasu firmu da im radi nesto za male pare, uvesti nesto iz Srbije pod povoljnijim uslovima... A za Sopena i Azera sam se, naravno, salio, aludirajuci na gaf naseg "poznatog" politicara ;D No, iskreno, svejedno mi je cija ce bista stajati. Na Kalemegdanu ih, recimo, ima gomila, da me pitas da ti navedem jednu licnost koja tamo ima bistu, ne bih znao! A verujem i velika vecina ljudi.

Jbt jedva sam preboleo onog Jašu Tomića u centru, sad još i ovo...

mislim da Novom Sadu posle Tomića fale još samo Nedić i Ljotić, tu na istom trgu, pa da bude potpun doživljaj. Mislim, na stranu što je počinio ubistvo, Tomić je bio javno izjašnjeni fašista i antisemita, i dan danas je uzor domaćim ćelavim ustašama. Meni ta stvar nije jasna oko spomenika njemu u centru Novog Sada.

Vlada Srbije je "prosjacka" gde god moze da dobije pare oni ih traze.

Koliko je prvi predsednik Alijev zasluzan? Za Azerbejdzan je mozda zasluzan ali za Srbiju sigurno nije.

Novi predsednik Azerbejdzana gura njegovu bistu gde stigne ali za sada je ubacio samo u Istambul, Tbilisi i Beograd.

Navodno su to sve iste statue po izgledu napravljene serijski u preko stotinu komada za postavljanje svuda po Azerbejdzanu (i svetu ako moze).

Ali obrni okreni stvar je prosta. Azerbejdzan dao 2 miliona evrica za obnovu parka i tu se uglavio Alijev no.1 i Pavic na osnovu Hazarskog recnika jer danasnji Azeri tvrde da su potomci Hazara. Sto ne drzi vodu jer bi onda verovatno Azeri trebali da budu Jevreji a ne muslimani vecinom siti. Ovaj kompozitor je verovatno bitan u Azerbejdzanu pa je postavljen u Novom Sadu. Zasto bas tamo ko zna. To je kao da u Bakuu postave bistu Stevana Mokranjca ili Kornelija Stankovica. U zamenu ovom kompozitoru u NS Alijev no.2 ce da postavi spomenik Nikoli Tesli u Bakuu.

Vest koja nije sire saopstena je da je Azerbejdzan kupio  od "Zastave" oruzje vredno 26 miliona evra.

Marko Nedic i Ljotic tesko da ce da dobiju spomeniku u Novom Sadu, vece sanse imaju u Kragujevcu. A zasto Jasa Tomic ima spomenik u Novom Sadu? I pored kontroverzi koje su ga pratile direktno je uticao na odluke u Narodnoj Skupstini u Novom Sadu prilikom ujedinjenja Vojvodine sa Srbijom.

I meni se sam spomenik ne svidja. Sta su hteli sa onim prstom prema nebu?

Interesantno je da u Jagodini postoji bista Svetozara Markovica takodje sa prstom uperenim prema nebu - barem je bio prema nebu dok nije polomljen.