Followers 0

Couch surfing

146 posts in this topic

Napravila sam skoro nalog na Couch Surfingu i planirala sam za leto da idem sa drugaricom Interrailom otprilike Italjia-Svajcarska-Francuska-Spanija-Portugal... Kakva su iskustva ljudi koji su to vec praktikovali i osim onih uobicajenih stvari da se detaljno cita profil coveka kod kog se ide i preporuke prethodnih gostiju, da li postoji jos nesto na sta posebno treba obratiti paznju?

Hvala puno!

Proveriš kojim grupama pripada i ako postoji, gde tačno živi pa proveriš koliko je to daleko od železničke stanice, da li je lako da se dođe i slično. Ne znam za kada ste planirali da krenete, ali krenite da šaljete zahteve što pre da biste dobili odgovor na vreme ;)

Potrudi se da i tvoj profil izgleda interesantno i popunjeno. Jer, koliko god da je tebi u glavi opreznost (što je i normalno, razume se), stavi se u situaciju potencijalnog hosta, pošto on prima u goste neznanca.

Ja bih ti prvo preporučio da se potrudiš da ugostiš nekoga pre polaska, jer se time povećavaju šanse da te neko primi (mada ne mora da znači).

Dalje, usvoji ovo što su dvojica kolega pre mene rekli.

Italija - pošto si cura, a njihovi muškarci obožavaju da hostuju isključivo cure (baš se pitam zašto  ;) ), cenim da imaš velike šanse. Mada, s obzirom da je sezona, ponovo ne mora da znači.

Za ove ostale zemlje bi kao trebala lakše da nalaziš, ali ponovo, turistička sezona i svi navaljuju...

Kako god, puno sreće.

Odakle si zvoncice? Da li ta tvoja drugarica ima CS profil takodje? Ukoliko nema, nek napravi, nece da se baci... (ima dosta ljudi koji nece da hostuju ljude bez profila). Najvaznije je da imas sto vise referenci, ali da ne budu od drugova iz ulice ili coska, tako da pocni da posecujes mitinge CSa na lokalu, da te ljudi upoznaju i tako to... Prvo moras da izgradis svoj profil, a onda polako da citas profile drugih i trazis skrivene reci isl. :D

Slazem se svime sto su prethodnici napisali i smatram da je sve to podjednako vazno, tacno je da Italijani vole da hostuju skoro iskljucivo devojke (nisam probala li takva su iskustva drugih ljudi) obavezno se potrudi da "nabacis" neke reference pre no sto krenes na put tj. pre no sto pocnes da saljes zahteve i moj savet je da kada resis da ides u neki grad (ovo posebno vazi za vece gradove koje leti pogotovo "opsedaju" turisti pokusaj da pronadjes nekoga koje u nekom manjem mestu nedaleko od grada jer takvim osobama ne stize mnogo zahteva i lakse ces nekoga pronaci a prevoz je uglavnom savrseno organizovan, tako da moze da se desi da iz obliznjeg sela stignes pre do centra grada nego iz nekog udaljenog ili saobracajem zakrcenog dela grada.

Hvala puno na svim savetima, znacili su :) Iz Nisa sam. Uspele smo manje-vise da se organizujemo oko smestaja, gde bude zafalio couch bice hostel :) S obzirom da imamo interrail, mozemo da se vozimo neograniceno, tako da nije nikakav problem i da smo malo dalje od grada. Again, hvala :)

vidim da dosta ljudi na forumu hvali ovo, moze li koji komentar, ima li neko negativna iskustva, itd,itd...inace na prvu izgleda jako zanimljivo, pre svega jer sam jako dobar domacin ( kuntalo brdo rusa kod mene, svi se raspametili od kevine gibanice)...pa eto da ne otvaram bzv novu temu, svaki dobar savet je zlata vredan  :party:

@ punter

CS je sjajan. I ja sam dosta vremena oklevao. Čak i da imaš neko negativno iskustvo jedna dobra osoba će učiniti da ona odu u drugi plan. Probaj. Dok ne probaš nećeš znati.

КС је одлична ствар.

Реко КСа сам упознао гомилу добих и неколико заиста сјајних људи. Чак сам једном  тамо нашао девојку:-)

Мада, често се шалим да у Србији КС није потребан, људи су гостољубиви и без оног сајта:-)

Што се тиче евентуалног негатива.

Сваке године све више људи праве налог на КС, што је иначе добро, али долазе и чланови "потрошачи", тј ако си хост, могу да дођу неки гости који траже бесплатан хотел уместо КСа. Зато, гледај одазиве, "референц". 

Dodajem svoja pozitivna, super pozitivna i OK iskustva. Nikad negativno, osim jedne devojke iz Finske koja mi je ostavila u kadi gomilu svojih crvenih dlaka  :x  Eto, to je bilo najgore od svega za nekih sedam godina iskustva na CS i HC (hospitalityclub.org)

Eh, kada bi svaki surfer koji dođe bio kao ovaj lik...  :-\

Član sam CS od juna ove godine i dosta ljudi mi je dolazilo u goste (Francuska, Poljska, Turska, Italija, Kina, Australija... i ne znam ti ni ja koje još sve zemlje) i nisam imao nikakvih posebnih neprijatnosti. Glavna neprijatnost za mene je kada vidim da su to neki paraziti ili pijavice kojima je problem sebi da plate pivo od 100 dinara, iako je to isto pivo tamo negde na zapadu tri do četiri puta skuplje, a kamoli hostel. Ali preživiš nekako. Osmeh, energija, pozitivno razmišljanje obično srede situaciju u tvojoj glavi. Iz mog kratkotrajnog iskustva, najbolji gosti su iz Poljske i generalno, ljudi iz istočne Evrope, jer i oni su prošli kroz gomilu sranja i znaju šta znači beda i nemati novca, tako da dele sa tobom apsolutno sve što mogu da podele. Ali, ovi sa zapada... Uh...  :o

da da Blagoje u potpunosti si u pravu.....

mada sve su to lepa i pozitivna iskustva.....

;o)

jedan rumun iz temisvara trazio da ga ugostim u subotu, kaze uvece dolazim iz istanbula, sutradan se vracam u temisvar, ja odbijem 5,6 ostalih zbog njega, dasa se ne pojavi, jos ga zovem, saljem poruke, nista, i dasa ponedeljak uvece salje poruku evo me stigao sam  lol:: naravno da mu nisam odgovorio...nisam ja sluzba za docek...

Kada mi neko dodje u goste? Da li je pravilo da moram da ga hranim, da ga izvodim po gradu itd.?

Skoro 80% dana nisam kuci, tacnije kuci sam samo kad spavam, a nekada ni tada pa me zanima kakve su mi obaveze :)

Naravno da nije pravilo. Tako i napišeš na svom profilu. Ako možeš gostu da ponudiš prenoćište, super. Ostalo nisi obavezan, u šta tvoj gost najbolje može da bude upućen ako pročita profil.

imam nalog na CSu vec neko vrijeme...nisam imao negativno iskustvo mada su me par puta iznervirali sa izvjesnim stvarima...recimo kad neko odluci da se ode tusirati u 2 posle ponoci a pre toga je cijelo vece viso za kompom(mozda ovo malo zvuci smesno ali ako zivite 25km od centra u mjestu gdje mozete samo ponekad cuti sovu tokom noci onda necije jednosatno tusiranje i lomljava u kupatilu moze prilicno iznervirati :) )...druga stvar je bila koncert...znaci kazem da je ulaz 5e, po dolasku ovima se ne ide unutra kao skupo je(dobro ostanite napolju sa gomilom drughih ljudi koji nece ulazit posto se odlicno cuje i napolju) i onda nakon 1h pocnu da kukaju kako hoce kuci... :?

tacno je da su zapadnjaci vece skrtice i moje iskustvo govori da su Francuzi najgori po ovom pitanju... ;)

Kada mi neko dodje u goste? Da li je pravilo da moram da ga hranim, da ga izvodim po gradu itd.?

Skoro 80% dana nisam kuci, tacnije kuci sam samo kad spavam, a nekada ni tada pa me zanima kakve su mi obaveze :)

Nisi u obavezi! Naprotiv, on/ona bi trebali da budu presrećni što su našli nekog ko će da ih primi u kuću i uštedi im minimum 10 evra za noćenje u hostelu + ostale režije. Upravo iz tog razloga smatram da je kranje uljudno, kulturno, fer i, pre svega, ljudski da kada ti dođe gost da te časti pićem, skuva neko jelo o svom trošku ili tako nešto. Ali, nažalost, tu vrstu kutlure nije imalo 90% ljudi koji su meni dolazili. Šta više, odoh u minus čašćavajući pivom i ostalim stvarima... Zato kažem, najbolje iskustvo sam imao sa ljudima iz Poljske i Slovačke. Em se mnogo dobro zezaju, em nema zapadnjačke namrgođenosti, em ti uvek donesu neki poklon ili se potrude da te napiju pa da nekako pokušaju da te donesu do kuće.  pijjj

Kao što je rekao Željo, Francuzi su poprilično škrti, ali za mene su pobednici Austrijanci i Nemci. Takvu vrstu tvrdičluka i rigidnosti je teško dostići.  :ll: Ali, Kanađani, Australijanci i Englezi su sjajni za zezanje i odličan provod (uh kada se setim nekih situacija ::crazy:), ali su, brate mili, mnogo ludi. Pogotovu Englezi. Danas bih razmislio dva puta da li bih neke primio.  :maddd:

Nisam imao prilike da hostujem nazalost jer uvek delim stan ili kucu sa cimerima.

Bio sam ugoscen od strane raznolikih ljudi koje mogu uporediti po stepenu organizovanosti-rigidnosti: na ekstremu nerigidnosti je bio jedan ucitelj engleskog kojem je skola iznajmljivala dvosobni stan, on je za stalno primio jednog surfera koji je trazio posao predavanja engleskog bez ikakve naplate plus je primao ljude u svoju sobu; cesto nisu zakljucavali ulazna vrata, nije ga bilo briga sta drugi misle o njemu npr. nosio je poneki deo odece sa rupama... i mislim da mi je on do sada bio najbolji host; s druge strane izuzetno organizovani ljudi sa kojima ugovaras u minut gde cete se sresti, koliko cete boraviti, koji vam daju gomilu informacija gde ici i koji uglavnom imaju pravilo da morate napustiti stan kada oni nisu tu. Bilo mi je odlicno i sa drugima jer su pouzdani i mozete se osloniti na prethodni dogovor. Dok sa prvima moze biti sjajno, ali moze biti i bezveze, kako ti zapadne. Na primer moje prvo CS iskustvo: dogovorim se sa deckom mesecima unapred da me ugosti u gradu na drugom kraju sveta, odrzavam kontakt sa njim sve vreme, i nekih mesec dana pred moj dolazak on jednostavno izbrise svoj profil.

Da hostujem verovatno bih bio jedan od organizovanih jer radim puno radno vreme i studiram uz to.

Nisi u obavezi! Naprotiv, on/ona bi trebali da budu presrećni što su našli nekog ko će da ih primi u kuću i uštedi im minimum 10 evra za noćenje u hostelu + ostale režije. Upravo iz tog razloga smatram da je kranje uljudno, kulturno, fer i, pre svega, ljudski da kada ti dođe gost da te časti pićem, skuva neko jelo o svom trošku ili tako nešto. Ali, nažalost, tu vrstu kutlure nije imalo 90% ljudi koji su meni dolazili. Šta više, odoh u minus čašćavajući pivom i ostalim stvarima... Zato kažem, najbolje iskustvo sam imao sa ljudima iz Poljske i Slovačke. Em se mnogo dobro zezaju, em nema zapadnjačke namrgođenosti, em ti uvek donesu neki poklon ili se potrude da te napiju pa da nekako pokušaju da te donesu do kuće.  pijjj

Kao što je rekao Željo, Francuzi su poprilično škrti, ali za mene su pobednici Austrijanci i Nemci. Takvu vrstu tvrdičluka i rigidnosti je teško dostići.  :ll: Ali, Kanađani, Australijanci i Englezi su sjajni za zezanje i odličan provod (uh kada se setim nekih situacija ::crazy:), ali su, brate mili, mnogo ludi. Pogotovu Englezi. Danas bih razmislio dva puta da li bih neke primio.  :maddd:

Ti si druze izgeneralizovao najstrasnije. Ja sam recimo imao u gostima dve Francuskinje koje su mi na  poklon donele jedno veoma skupo vino (iako vino skoro da i ne pijem), bio sam kod Nemca koji me je toliko nutkao svim i svacim maltene iznosio ceo svoj frizider pred mene, tako da mi je na kraju vec bilo malo neprijatno posto sam bio pri kraju putovanja i skoro bez para, pa nisam mogao da mu se oduzim. Sa druge strane imao sam dve Poljakinje koje su zivele o nasem trosku 3 dana i za ta 3 dana progovorile 4 reci. To je sve relativno i zavisi od osobe do  osobe, posebno na KAucsurfingu. Mislim verovatno ima i Srba koji idu okolo i grebu se, pa je glupo poistovecivati sve nas sa njima.

Sto se Kaucsurfinga tice, ono sto se meni ne svidja posebno u poslednje vreme je  komercijalizacija sajta. Ne potpisujem nikakve peticije i ne ucestvujem u raspravama o tome, ali je sve to tesko ne primetiti. Zivim u malom mestu i imam los internet, da udjem na Kaucsurfing treba mi dan i po, a verujem da na ovom svetu ima mnogo losijih internet konekcija od onih u srpskoj vukojebini. Kako onda neki stoper bez para u sred Sibira, brzo i lako da nadje kauc, kad ne moze ni da pristupi sajtu. Sve manje ima ljudi koji primaju goste, sve vise onih koji posecuju zurke i okupljanja, dobro je da se ljudi druze, ali sajt gubi svoj osnovni smisao, a to je gostoprimstvo na fazon: ja cu nekome pomoci, a neko drugi ce meni. Kad trazite hosta kao da trazite bracnog partnera, sad postoji opcija: ''zasto ste bas odabrali tog hosta'', koja ne moze biti kraca od ne znam sad kog broja slova.... Ljudi sve vise traze neku preterano veliku zahvalnost za cin hostovanja, to je mozda i normalno posto ipak primaju ljude u svoj dom, ali potpisujem da pre sve to nije tako funkcionisalo. Onda odem u Belorusiju, zemlju gde je Kaucsurfing u povoju i upoznam gomilu ljudi punih entuzijazma i zeljnih druzenja i upoznavanja novih ljudi, gde se kauc nalazi u roku od odmah, odusevim se i setim se da je Kaucsurfing nekada tako funkcionisao u svakoj zemlji.

Slazem se i ja. Hostovali i surfovali, i super opcija kada imas lokalca pored sebe koji te moze uputiti i dati savete. Lepo je da surfer casti domacina picem ili slicno, ali to nikako ne znaci da je u obavezi da finansira i domacina tokom svog boravka kod njega. Opet, postoje i oni surferi koji 'zive' na racun domacina, sto opet nije nikako korektno. Ja sam za podelu troskova, ukoliko se zajedno klopa, pije i slicno. I sa sajtom sva super iskustva do sada  :mah:

Ja sam recimo imao u gostima dve Francuskinje koje su mi na  poklon donele jedno veoma skupo vino (iako vino skoro da i ne pijem),

имао сам слично искуство, пре три године боравили су код мене момак и девојка из француског дела Белгије, поклонили су одлично и скупо француско вино, које смо заједно попили.

Да, чуо сам да су западњаци конзумери итд али срећом "моји" западњаци уопште нису били такви

ja sam imao poljake stopere kao prve goste, doneli su jednu poljsku vodku za mene kao poklon, drugu da popijemo zajedno... :D

ok su bili, malo su se opustili sa kupanjem, ajde za poljakinju ocekivano,  pa potrosise svu toplu vodu, to je jedina negativna stvar , ali opet sa druge strane ja im nisam rekao prehodno da pripaze...inace raspametili se od gurmanskih plejskavica i gibanice  :eat:

Kad trazite hosta kao da trazite bracnog partnera, sad postoji opcija: ''zasto ste bas odabrali tog hosta'', koja ne moze biti kraca od ne znam sad kog broja slova....

clap.gif' alt=':clap:'>

Ma cijela situacija je od gosta do gosta, od hosta do hosta. Al' nekako ako se pozitivno / normalno postaviš prema cijeloj stvari nekako tako sve i bude.

CS rocks!  :banana:

p.s. Sa svim francuzima smo imali totalno  pozitivna iskustva!

p.p.s. Priznajem da imam predrasude prema mladim putnicma, cca do 24 godine... nekako me umaraju.