Followers 0

Brno - Ceska

49 posts in this topic

Pozdrav društvo,

idem za manje od mesec dana za Brno na dve godine. Bilo koja informacija o gradu, preporuka...bilo šta je više nego dobrodošla.

Hvala unapred! :party:

Dvije prijateljice su mi bile na masteru u Brnu, ali nisu bas pricljive. :( Ono sto znam - uvijek nosi pasos sa sobom, u protivnom (ako te legitimisu bez njega) kaznjavaju. Nema svercovanja u gradskom, kazne su visoke. Zamolicu ih za malo vise informacija, pa ti javljam. :)

Ja takodje nemam sta lepo da ti kazem o Brnu, sretao sam samo teske i mrzovoljne ljude, jedino je recepcopnar u hotelu bio kulturan po sljzbenoj duznosti inace svi su nekako lose volje.

Ali to su mozda samo moji utisci

Ako ides na dve godine onda ce ti sigurno biti lepo, svako kroji svoje drustvo  :)

Ja bas imam drugacija iskustva. Bila sam samo 3 dana, ali svi na koje sam nailazila bili su i vise nego ljubazni i raspolozeni da pomognu.

To za svercovanje u gradskom mogu da potvrdim, devojka u hostelu nije imala kartu i platila je visoku kaznu..ne mogu sada da se setim bas koliku.

Sam grad je miran i lep sa dosta zanimljivih mesta, kafica, restorana. Posto ces tamo biti 2 godine, ne sumnjam da ces ih sve obici ,kada sm ja za 3 dana pronasla nekoliko bas zanimljivih mesta.(cijih ima ne mogu da se setim:(( ali bio je jedan restoran,uredjen kao vagon u kojem pice ne donosi  konobar, vec vozic koji ide prugom kroz ceo restoran :D )

I okolina grada je zanimljiva. Priroda je lepa. Imas mnostvo velikih i lepih pecina. Neke od njih su ostale onakve kakvim ih je priroda stvorila, a neke preuredjene u doba raznih ratova i pretvorene u podzemne vojne objekte. Preporucujem da se raspitas i obidjes neku.

Ako dobijas stipendiju od 6000 kruna to ti je dovoljno za dom, hranu i tramvaj, za sve ostale "vannastavne" aktivnosti, tipa obilazaka, izlazaka i sl. treba dodatnih para. Mjesecna karta za tramvaj je 540 ili 570 CZK, ali se vise isplati uzeti tromjesecnu na koju bi trebao imati popust ako imas <26 godina.

Svi fakulteti imaju odredjene domove, tako da ti cijena doma zavisi od toga sta studiras (odnosno, koji je dom).

Osiguranje je obavezno i dosta je skupo, prijateljica misli da je sada oko 18000 CZK. Uglavnom, nesto oko tog osiguranja se izmjenilo, od ove godine treba neko drugo (zato nije sigurna za cijenu) ali za to se raspitaj u Brnu.

Jednan od lokala (pivnica) gdje je cesto izlazila i koje je bilo dosta jeftino je Pegas stanica na Konacneho namesti, tu smo pola kilograma rebaraca i 2 soka platile oko 7 eura.  :eat::pivoooo:

Bec je blizu, 2 sata busom, a ovaj prevoznik je najpovoljniji na toj liniji:

http://www.tourbus.cz/cenik.php?sd_linky=000080

Ja sam dobio stipendiju evropske komisije u visino od 1000 evra mesečno. Tako da mislim da tu neće biti nikakvih problema. Inace ici cu na Masarikov univerzitet - Ekonomski fakultet.

Inače hvala puno na informacijama društvo!

E pa Bagzy, izvini ali ti si ( da ne napisem sta...) pa valjda hvala "mama" carice!...Citas li ti duso ko ti sta salje....hajde prebaci to u Winamp,pa laptop na krilo, slusalice u usi pa kao ja: "Krajina sa mi paci, a ludija su mili".....I dugujem mi nosenje kofera i smesta u Brnu ( valjda i mi mame mozemo malo na CouchSurfing)...ionako planiram malo da skoknem kad dodjem u Bratislavu.

Evo i ja gresim: Dugujes mi nosenje kofera, kad dodjem u Brno!  Eto mi novog kuma: mamaburazer! lol::

Ao ljudi ala me nacrniste kao da sam najgori.  :x Greska u koracima, odgovarao sam juce na brzinu.

Evo izvinite svi koji ste se nasli uvredjenim. Nikakve namere nije bilo.  :blob:

Kad kreces bagzy posto ja treba da sam u Brnu 9.9. -11.9. 2011. ? Trazim i prevoz ili moj muz kombi prevozom da nas vozi ako ides u tom terminu pa da podelimo troskove??? Imas li ti neku dobru varijantu kako najlakse da se stigne do Brna? Direktno ide samo Lasta ali mi ne odgovara jer je sredom? Hvala!

Hvala, odgovorila sam i ja tebi sad. Sto se tice prevoza, izgleda da je jedna od opcija i vozom do Budimpeste (nocni voz koji stize tamo u 5 ujutro a put traje oko 6 sati) pa odande sa Keleti stanice odmah na voz za Brno (idu bar tri puta u toku dana). Po njihovom planu, put traje 4 sata do Brna sto je sasvim ok.

Ako se putuje tacno po planu u 5:25 ima voz kojim bi se mogao nastaviti put. http://czech-transport.com/index.php?lang=en&menu_id=trainres&trns=1 Ali to se moze desiti samo ako nas voz stigne na vreme ili malo PORANI  ;)

Povratna karta Budimpesta- Brno navodno kosta 55 evra. A Novi Sad - Budimpesta oko 30.

Sta mislite o ovoj opciji???

Ласта вози за Праг за 8000 динџи. Мора да има неш између да се сиђе :D

Hvala, odgovorila sam i ja tebi sad. Sto se tice prevoza, izgleda da je jedna od opcija i vozom do Budimpeste (nocni voz koji stize tamo u 5 ujutro a put traje oko 6 sati) pa odande sa Keleti stanice odmah na voz za Brno (idu bar tri puta u toku dana). Po njihovom planu, put traje 4 sata do Brna sto je sasvim ok.

Ako se putuje tacno po planu u 5:25 ima voz kojim bi se mogao nastaviti put. http://czech-transport.com/index.php?lang=en&menu_id=trainres&trns=1 Ali to se moze desiti samo ako nas voz stigne na vreme ili malo PORANI  ;)

Povratna karta Budimpesta- Brno navodno kosta 55 evra. A Novi Sad - Budimpesta oko 30.

Sta mislite o ovoj opciji???

Taj voz u 21.20 iz Beograda za Budimpestu obicno stize na vreme, dva puta sam isao istim.

Lasta vozi samo sredom i nedeljom, ide do Brna  ali samo ako se uklopimo u taj raspored. U Brnu je po redu voznje oko 3 ali kazu da stize mnogo ranije. Ne znam sta bih radila da stignem tako rano. Treba da sam u Brnu od petka po podne pa mi zato Lasta ne odgovara.

Hvala bagzy. Ako ne bude druge opcije (kombi) idem vozom, pa javljam kako je prosao put.

Lasta vozi samo sredom i nedeljom, ide do Brna  ali samo ako se uklopimo u taj raspored. U Brnu je po redu voznje oko 3 ali kazu da stize mnogo ranije. Ne znam sta bih radila da stignem tako rano. Treba da sam u Brnu od petka po podne pa mi zato Lasta ne odgovara.

Hvala bagzy. Ako ne bude druge opcije (kombi) idem vozom, pa javljam kako je prosao put.

Ajde vidi do utorka-srede sta i kako da znam kako da se izorganizujem.

najverovatnije ću u petak za Brno ,pa bih želeo da skoknem na kratko do Olomouca . Interesuje me prevoz do ovg grada. Našao sam BUS prevoz preko češke Studen agencije,  ima li još koji alternativani prevoz (voz ,autobus). Ako je neko bio u ovom gradu može li nešto da mi preporuči , i koliko sati će mi trebati da ga obiđem.

najverovatnije ću u petak za Brno ,pa bih želeo da skoknem na kratko do Olomouca . Interesuje me prevoz do ovg grada. Našao sam BUS prevoz preko češke Studen agencije,  ima li još koji alternativani prevoz (voz ,autobus). Ako je neko bio u ovom gradu može li nešto da mi preporuči , i koliko sati će mi trebati da ga obiđem.

Ja sam u Brnu, raspitacu se malo pa ti pustam pm!

Bagzy odakle krecu busevi Student Agency iz Brna. Kupio sam kartu do Olomouca za onaj polazak ujutro u 07:10 ,  u Olomoucu sam u 08:13. Piše Brno , AN u hotelu . :mah: