Posted January 21, 2007 Naletela sam negde na ideju da bi u nashem autostoperskom vodicu mogle da stoje autostoperske zapovesti... sta raditi a sta ne na putu, u kolima, sta pricati sta ne... Zelela bih da cujem vashe ideje na tu temu, ipak je autostoperski vodic nesto na cemu svi radimo. Nije bitno da li ce ih biti 10, 15 ili 50. Bitno je da su zanimljive i korisne navalite Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 21, 2007 Izgledati pristojno, gledati ih pravo u oci i nikako ne pusiti Prica u kolima... na meni je obicno da slusam, a ako se ocekuje replika, obicno se slazem sa njima, sta god pricali. To je jedina situacija u kojoj precutim sta mislim, cisto da izbegnem konflikt, ipak sam dobio voznju za dz. A svasta sam cuo... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 21, 2007 1) ako sat vremena niko ne stane, promeni mesto 2) uvek prihvati poziv za ručak 3) ljigavim osmehom neprestano pokazuj puzavu zahvalnost Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 21, 2007 3) ljigavim osmehom neprestano pokazuj puzavu zahvalnost .gif' alt='::'> Kad te povezu, slu?aj sa zanimanjem, govori sa rezervom, misli trezveno. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 22, 2007 Kad te povezu, slušaj sa zanimanjem, govori sa rezervom, misli trezveno. precutim sta mislim, cisto da izbegnem konflikt Ovo je već stvar ukusa, odnosno nešto što i mlađani neiskusni autostoper može da reši bez naših saveta, a u zavisnosti od svog stava. Ja bih u tom opštem autostoperskom vodiču koji pravimo forsirao neke tehnikalije za koje je potrebno iskustvo. Mapa. Uvek i svuda. I na poznatom pravcu ima nepoznatih detalja, zanimljivih i korisnih. Po mogućstvu detaljnija, ali i standardne saobraćajne karte 1 : nekoliko x E5 pružaju mnogo informacija i uz njih je najčešće moguće dosta lepo proceniti razdaljine između nekih značajnih objekata kao što su centar grada, tranzitni drum, petlja, naplatna rampa..., zatim oblik raskrsnice, prometnost puta... Zilion puta mi se desilo da napravim pogrešnu procenu i platim je velikim gubitkom vremena, a da kasnije ponovo proučavajući kartu ukapiram da sam mogao i bez tog lošeg iskustva sklopiti bolju taktiku. Ulazeći u nepoznat grad lepo je pažljivo osmotriti teren, biće korisno u povratku ;-). Treba razmišljati o saobraćajnim pravilima i birati za stop mesta na kojima je zaustavljanje vozila bezbedno i kolko tolko udobno. Pre nekoliko godina na Kamičku u Šapcu sam primetio onaj saobraćajni znak x u O, 3 metra ispred mesta na kome sam stopirao par desetina puta pre toga. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 22, 2007 Tehnikalije su odradjene... sad nam samo treba nesto sto ce vodic napraviti interesantnijim. Hvala na savetima, ovo za znakove se nisam setila. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 6, 2007 Posto kolima cesto idem na relaciji Novi Sad - Titel, usput kupim svakakve ljude. Evo sad zadnji put nekog covu i jednog srednjoskloca. Sve je to lepo, pomozi ljudima ali majku mu ako vec stopiras nemoj da smrdis ko da se nisi kupao mesec dana, jednog coveka nisam hteo da vozim samo zbog toga. I izgleda ok ali bazdi na ustajali les. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 6, 2007 Ustajao se cekajuci da mu neko stane -Nikada ne stopirati u vecim grupama- Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 8, 2007 - kada zauzimas poziciju za stopiranje..... nikada ne staj ipred stopera koji je dosao pre tebe - ne kradi - ne ubi nego ... sta se radi kada se pokvari auto koji te je povezao. Meni se to jednom desilo, i bilo mi je glupo da odstopiram dalje ( ipak se on meni nasao ), tako da sam popravljao auto sa njim 3 sata..... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 8, 2007 - kada zauzimas poziciju za stopiranje..... nikada ne staj ipred stopera koji je dosao pre tebe Sem ako si zensko, onda stani gde god ako je stoper koji je bio tu musko, svejedno ces otici pre njega Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 10, 2007 - kada zauzimas poziciju za stopiranje..... nikada ne staj ipred stopera koji je dosao pre tebe Sem ako si zensko, onda stani gde god ako je stoper koji je bio tu musko, svejedno ces otici pre njega :LOLLL: istina... i meni se jednom pokvario auto koji me povezao, tacnije, zapalio se. pitala sam coveka sta ce da radi, rekao je da ce cekati servisnu sluzbu i ja sam mu se fino zahvalila i... otisla. mislim, sta cu mu ja pomoci. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 12, 2007 birati deo puta sa najvise rupa, jer je tu usporavanje neizbezno, a onda skociti na auto. unutra coktati, jer nam je pobegao bus i saglasno klimati glavom na sve nesrecne teme naseg dobrotvora.. strasno zurimo, inace bismo rado popili ceps. naravno, nije frka sledeci put, evo laznog broja telefona. po izlasku se siroko nasmejati. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 13, 2007 ne znam, ja uvek kazem da stalno stopiram i da svuda tako stizem jer su ljudi divni da me povezu i nikad nisam imala problema ni sa kim, ispricam neku anegdotu, ljudi se zainteresuju, uzmu me zaozbiljno. valjda me zato nikad niko ne maltretira da, protiv svoje volje, idem na pice. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 25, 2007 Uvek nosite sa sobom cigarete i ponudite vozača (iako niste pušači). Naročito ako stopirate po Turskoj i Bugarskoj. Kupite paklu-dve kod nas, jeftinije su, ponesite i ostavite vozaču cigaretu-dve u znak zahvalnosti za vožnju, obradovaće se verujte mi. Ako je vozač nepušač...a u Turskoj ste .............. odmah uplatite loto tiket Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 11, 2007 izgledaj zainteesovano i nasmejano dok stopiras. Kad vidim nekog da se smorio sto stopira mrzi i mene da stanem.... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 1, 2008 e, i ruka koja ne stopira nikako u dzep =] Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 8, 2008 e, i ruka koja ne stopira nikako u dzep =] Tako je! Mislim da je dobro da se vidi slobodna šaka... ne treba u drugoj ruci držati mobilni ili tako nešto. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 8, 2008 e, i ruka koja ne stopira nikako u dzep =] Tako je! Mislim da je dobro da se vidi slobodna šaka... ne treba u drugoj ruci držati mobilni ili tako nešto. Hmmm... a da vi to obrazlozite? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 10, 2008 Na taj način deluješ prijateljskije, otklanjaš deo potencijalne sumnje sa sebe... Ako držiš ruku u džepu, ko zna šta imaš u šaci. Isto tako, ako imaš mobilni u ruci - vozači neće baš uspeti da vide da je to mobilni. Moglo bi biti bilo šta drugo... E sad, možda ćeš reći da ti sumnjičavi ljudi ionako nikad neće stati, ali moje iskustvo na kratkoj relaciji Sremska Kamenica - Novi Sad (stopiram 3-4 puta nedeljno) govori da razlika postoji. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 10, 2008 Na taj način deluješ prijateljskije, otklanjaš deo potencijalne sumnje sa sebe... Ako držiš ruku u džepu, ko zna šta imaš u šaci. Isto tako, ako imaš mobilni u ruci - vozači neće baš uspeti da vide da je to mobilni. Moglo bi biti bilo šta drugo... E sad, možda ćeš reći da ti sumnjičavi ljudi ionako nikad neće stati, ali moje iskustvo na kratkoj relaciji Sremska Kamenica - Novi Sad (stopiram 3-4 puta nedeljno) govori da razlika postoji. Mislio sam da je to... U tom slucaju, naocari za sunce su mi veca pretnja... kape sa siltom takodje... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 20, 2008 nabavi drugaricu i odmah ces ustopirati! Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 30, 2008 Iz visegodisnjeg stoperskog iskustva moga da dodam i ova pravila.... - izbegavajte pocepane farmerke, majice sa preupadljivim aplikacijama (pogotovo ne heavy metal aplikacije ) - po mogucnosti obucite odecu u svetlim, otvorenim bojama (izbegavajte crvenu odecu!) - ukoliko ste musko, nemojte biti zabradjeni - nikako ne nositi naocare za sunce! - dok stopirate, obavezno gledajte vozaca u oci! ukoliko je mrak, procenite gde se vozac nalazi i gledajte u tu tacku - ukoliko je noc, nikako nemojte stojati ledjima okrenuti izvoru svetlosti! ukoliko izvor svetlosti postoji, gledajte da se nalazi ispred vas i da vas ravnomerno osvetljava, bez senki - ukoliko stopirate nocu, ne spustajte glavu dole - na taj nacin dobijete spooky senku na licu kada su svetla automobila usmerena na vas. glavu gore! - ukoliko pada kisa (dok god bas nije tragicno) ne otvarajte kisobran (ukoliko se nalazi u torbi, naravno ) niti stavljajte kapu/kapuljacu na glavu. pre ce se sazaliti na vas kada vide kako se mucite - obavezno vezujte pojas Stoperska etika: - Ukoliko se vozilo parkira izmedju vas i kolege stopera, prepustite vozilo osobi koja duze stopira od vas - Pristojna razdaljina izmedju vas i kolege stopera je oko 10m, ukoliko je na stopu guzva prihvatljivo je i oko 5m - Ukoliko na stopu stoji i zenska osoba, ponudite joj da, zbog sigurnosti, stopirate zajedno osim sto cete uciniti jedno dobro delo, drasticno vam se povecavaju sanse da ustopate vozilo u kratkom vremenskom roku Hm, mislim da bi to bilo sve... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 2, 2008 i vrlo bitna stvar koje se niko nije setio... kad stopirate na autoputu, obavezno da nosite ličnu kartu ili neki validni dokument o sebi, jer kad vas nagazi saobraćajna patrola, dobićete kaznu od 3000 dinara umesto 3000+5000 zbog nenošenja ličnih isprava. pričam iz prve ruke iz jučeranjeg neprijatnog iskustva Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 2, 2008 Eh te licne karte... ja nosim licnu kartu svuda... Mene obozavaju da legitimisu, verovatno zato sto izgledam kao da sigurno nisam kriminalac (a to je ona vrsta ljudi koje policajci nikako ne razumeju). Bas zbog toga sam zakon o licnoj karti odstampao, stavio na desktop, uramio iznad pisaceg stola... Tih 5000 dinara je najveci iznos koji moze da ti bude naplacen zbog nenosenja licne karte. Iz mojih iskustava sa sudijama za prekrsaje, ni jedan ti nece naplatiti 5000. Naravno, moras biti uljudan i fini u ophodjenju, kajati se najiskrenije i biti "svestan svoje krivice/prekrsaja". Ako ne zelis da pokazes licnu kartu, kazna ide do 50.000 dinara. Mene su na stopu (i to daleko od autoputa) legitimisali 4 puta, a stopiram relativno retko. Po gradu, pa na svaka dva-tri meseca bar jednom, a jednu prijavu su mi napisali na 200 metara od kuce, dok sam u papucama objasnjavao drugu kako da stigne do centra... i dzaba objasnjavanje... Elem, dosta sa offtopicom... Slazem se, dokumenta su jako vazna... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 2, 2008 ma imao sam ja licnu kartu, od nje se ne odvajam, tako da sam dobio kaznu od svega 3000din. da platim sudiji 27.maja =[ nego objasnishe mi milicioneri sta bi bilo da i to nisam imao, itd.. pokazali mi i tu neku svesku gde su im formulari koje popunjavaju na licu mesta u skladu sa nacinjenim prekrsajem, tamo stvarno tako pishe.. tako da, hm, kajacu se kod sudije za stopiranje kroz jedno 25 dana, pa pishem ovde koliko su mi od tih 3000 smanjili, ako mi budu smanjili.... a vi, oprezno kad stopirate po otvorenom autoputu! Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites