Posted December 9, 2011 Nemam telenta da pisem zanimljive putopise (a da to bude prikladno/umetnicki vredno),pa sam resio ovde da postavim temu. So... Muka i zlo (resenost da se krene par dana pred polazak,sto je kasno za nabavljanje neke povoljne avionske ili vozne karte) me je nateralo letos da idem busom za Nemacku.I to nasim prevoznicima (ekipa Beograd-Sombor).A jos vece zlo me je cekalo u busu... Uzeo sam povratnu kartu do Frankfurta,mislim da je 140 evra.Uzeo sam je u NS-u. Dodjem na salter gde se prodaju karte za inostranstvo,ova na salteru mi kaze "A ti si onaj sto hoce da ide u Nemacku,a?Aj' sacekaj malo tu sa strane,sad ce da dodje Cica [da je tako nazovemo,da ne pisem prava imena],pa ce ona to da ti sredi".Meni malo cudno to,pogotovo sto sledeci iza mene (neki matori sa unucadima) lepo kupuju kartu tu na salteru,al ajde,nema veze.Dodje ta zena,i kao - Aj' da izadjemo napolje - Sto napolje?Zar se karte ne kupuju na salteru? - Ma ajde bre,tamo napolju mozemo da sednemo,da ti lepo napisem kartu Sve mi malo cudno,al reko nema veze... Odemo mi u onaj parkic tamo iza autobuske (koji inace nocu sluzi za "one" stvari;znaju novosadjani za to),sednemo na klupu,i tu ona zivadi neki notes,papire,sta vec,popunjava kartu do Frankfurta,ja je gledam,reko hoce li to da vazi,kaze ona "Hoce,hoce,ne brini".Ajde... 140 evra mi je naplatila po nekom levom kursu,al ajde i to... Za kraj: - E,znas,trebace ti i osiguranje,imam ga,uzeces ga od mene.To ti je toliko-i-toliko [ne secam se sad cene] - Ma neka hvala,ne treba meni osiguranje,sta ce mi to. - Bolje da ga uzmes,javili su mi da su neke bas juce skinuli sa granice iz busa. Malo sam se tu zamislio,reko nece valjda put da mi propadne zbog osiguranja (a imao sam fiksni datum kad da stignem na festival),al na kraju ipak iskusno "Neka,hvala".A u sebi "Bezi bre". OK,pijem pivo,cekam bus da dodje u NS,stize bus,ja prvo pitam konduktera jel mi vazi ona karta,kaze mi da vazi.Reko dobro,nije me Cica zaj... Oko busa...njih 300.Pola od tog su putnici - izasli da naprave pauzu (da zapale cigaretu,odu u WC...),deca trckaraju i vriste unaokolo - a druga polovina su prodavci.Svega i svacega. - Ej,decko,ides u Nemacku?Aj' kupis tvojima tamo ovu divnu falsu za rakiju? Flasa sva u znaku Srbije - ogrnomni pravoslavni krst,Sveti Nikola,4 "S"...ima vise razlicitih flasa. - Jel ima u njoj rakije? - Pa nema...al vidi kako je lepa?Ajde,uzmi jednu. - Neka,hvala. Prilazi neka baba: - E,sine,ajde uzmes marame?Vidi,imam crvenu,imam zelenu... [drzi ih sve presavijene preko podlaktice jedne ruke,a drugom rukom mi ih pokazuje] - Ma man'te me bre ljudi,moram stvari da stavim u bus,jos to nisam obavio. Treci lik prolazi tuda: - Kikiriki,grickalice,semenke...Fanta,Coca Cola,sokovi...ukrstenice,horoskop,sudoku...Grand Revija,Kasandra,Trece oko... Da skratim pricu,svima sam im se zahvalio (plus jos nekom koji mi je nudio "molitvenik pravoslavni" i jos neke knjizice),usao u bus i dovidjons.Da vas ne vidim vise,odo' ja na Wacken (festival u Nemackoj) A u busu...zanimljiva situacija. Čerga Roma i mi (ja i Marko,drugar koji je isao samnom)!I jos par putnika. Ovi Romi zauzeli pola busu (mozda i blizu 2/3),s'tim da su zauzeli "zadnji deo" (sredinu+zadnji deo).I na svakom sedistu sedi,tacnije LEZI po jedan od njih.Mestimicno je neko resio da mu 2 sedista nisu dovoljna,pa je rasirio noge i preko 2 susedna sedista ("prekoputa").Ja se ponadao da su bar šarage (ona skroz zadnja sedista u busu) slobodne,pa krenuo tamo,ali - No Pasarán!Jedan stariji Rom (valjda vodja te čerge),kao - E,brate,a de ces ti? - Pa u sarage. - A ne moze tamo.Tamo su deca! Pogledam,stvarno pocnu da izviruju nege glave dece odande. - Ona su tamo,moraju da spavaju,mali su...ne mozes tamo. - Pa gde cu?Nema mesta. - Sacekaj. Viknu on nesto na ciganskom nekoj matoroj babi (koja je tek upala u medvedji san),ova se uz vidno negodovanje i mrmljanje pomeri sa svog mesta (tj. svoja 2 mesta/sedista),pomeri i njene kese/torbe i ode na drugo mesto pozadi. - Evo,vidis da ima mesta! Reko vidim...oslobodjeno mi je mesto na sredini busa,na "granici" izmedju ne-cerge i cerge.Sta je tu je. Da ne bih sad duzio pricu o toj cergi (sta su sve radili za vreme putovanja),iovako sam vec skrenuo sa teme malo,da se vratim na ono sto smatram da je bitno navesti.A rec je o vozacima/kondukterima,tj. haraču pre granice. Kad smo presli Suboticu,bus je blago smanjio gas i obratio nam se jedan od vozaca,predstavljajuci sebe i kolege,kao i kompaniju (kad sam isao za Nemacku bila je Lasta,a kad sam se vracao bio je Severtrans Sombor).I onda [po secanju]: - ...blizimo se granicnom prelazu Kelebija.Mozemo se dogovoriti sa madjarskim carinicima da obavimo ovaj prelazak preko granice sto brze i bezbolnije.Potrebno je da svako od putnika da po 3 evra,u busu nas ima 20-ak putnika,to je 60 evra koje bi dali madjarskim carinicima da nas propuste...ako se vi slazete tako.Neka dodje neko od putnika do mene,ja cu mu dati (vec je bio spremio i pokazuje nam) ovu ciniju i u nju cete ubacivati svako po 3 evra.Ako nemate sitno rasitnicemo,nije problem.Moze i u dinarima ili drugoj valuti ako bas nemate evre,ali gledajte da budu evri.Mala deca ne placaju.Dakle,tako cemo uraditi...ako se vi slazete sa tim. Cergari iza mene se vec deru "Da,da,naravno da se slazemo,tako je najbolje",dok ostali putnici gledaju u neverici i pitaju se kakav je ovo sad harac? OK,taj vozac je govorio kao "...ako se vi slazete sa tim" (uz opasku "Ako se ne slazete onda nista"),ali je jasno da je nabacivao svima tu ideju da se skuplja harac.Reko ne verujem Posto to (verovatno) ne smeju da rade sami soferi,na poziv "Neka dodje neko po ovu posudu za novac" odmah je skocio neko iz cerge i krenuo redom da skuplja od ljudi taj harac.Nit da pita dal se slazu ljudi slazu,samo "Stavljaj pare".Sve je to uradjeno nekako na brzinu (ni da shvatis sta te je snaslo),plus ono od sakupljaca haraca "Ajde,nije valjda da ides u Nemacku,a da nemas ni 3 evra?",do "Dobro [nekom od pripadnika cerge],ti si mali,ti ne moras da das,a i ti si mala,ne moras" tako da je od njih pozadi mozda dvoje-troje dalo,a ostatak nista...od njih sto dvoje-sto troje ukupno. Anyway,tako je bilo kad sam isao,tako je isto bilo i kad sam se vracao u Srbiju.Opet pre granice "...bla,bla,ako se slazete da damo novac Madjarima da nas puste..." i opet je cerga Cigana bila najglasnija u tome da se naravno da harac,samo sto tog puta ja iz principa nisam dao 3 evra.Bila je tu kraca rasprava sa tim iz cerge sto je sakupljao novac kako to da ja ne dam,al reko nemam i aj' zdravo Sve u svemu,ako putujete nasim prevoznicima (Eurolines) leti za Nemacku,budite spremni na ovo: 1. pola busa,tj. putnika ce biti Romi 2. oni ce zauzeti vise od pola sedista (pa i sarage),posto ce svaki od njih prisvojiti 2 do 4 sedeca mesta 3. harac pre granice (3 evra) 4. ti Romi ce biti prilicno glasni - sto zbog dece koja povremeno vriste,sto zbog njihovih fiks ideja (pri povratku su hteli da naprave pobunu u busu ako im vozac ne posti neki njihvo CD - da svi uzivaju u 5 ujutru u glasnoj muzici ) Izvinjavam se na duzem tekstu Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 9, 2011 Uf bre, koji horor...Što me ne pita, mogli ste za manje više iste pare vozom i 5 minuta pre polaska da ste kupili kartu... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 10, 2011 Ja sam išao prevoznikom "Srbija turs".Tamo je tarifa 5 evra,ali to uspeš da izbegneš tako što staviš slušalice i kada prolazi pored tebe i nekoliko puta traži,onda skineš slušalice i mirno kažeš da nemaš..Ne treba biti bezobrazan i reći da ne daš,nego samo reći da nemaš.Pa hajde da te proveri.(ovo treba reći svakome ko ide autobusom u Nemačku,a nije upoznat sa ovim bezobrazlukom).Obično onda mrmljaju,ali baš te briga.Vidiš ih tada i nikada više.Ako nemaš ništa što nelegalno,ne treba da se bojiš.S obzirom da sam imao samo svoju odeću,litru vode i telefon,znao sam da nemam čega da se bojim. Iako su vozači (kod nas su vozači )većini uzeli pare,mađarski carinici su nas držali 2 sata na granici.Toliko o tome da su dobri sa carinicima. Ta ekipa koja putuje zna raspored svih pupmi na putu do Srbije i tačno znaju gde se plaća toalet,a gde je besplatno Zašto nisi napisao koje ste filmove gledali Mi gledali "Ivkovu slavu" 2 puta u jednom pravcu! P.S. U tim autobusima besplatno kuvaju kafu,a prodaju sokove i vodu po ceni 1 evro. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 10, 2011 kul nisam imao pojma da se takve stvari dešavaju. Nisi mogao neki avio da završiš za tih 140 evra? Deluje poprilično skupo. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 10, 2011 Претпостављам да под овим Роми мислиш на Ганције Шалу на страну, "подмићивање" је редовна ствар. Бугарски су својевремено били јефтинији, мислим да смо једне подмитили са 10 евра и прошли колону од једно 15 аутобуса и стали први... Моја кева је летос путовала у Праг и иста прича... Мађари су ваки-наки.. за пљуге пишу казну итд. Сви у бусу дали по неку цркавицу осим једне бабе која је инсистриала да не да кеша. После тога улази цариник и право на ту бабу... отвори торбу а торба јој пуна лекова (торба тзв. крмача). Написали јој неку папрену казну. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 10, 2011 Koji cirkus! Mora da su vozači "pikirali" babu Znači u tome je fora sa podmićivanjem. Ja sam mislio da se podmićuju da carinici ne bi kontrolisali torbe. Lazo, jesu li barem vratili pare ovima koji su dali pošto su već čekali dva sata? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 10, 2011 strašno je to što si doživeo ! Što se tiče harača i ja sam to doživeo u autobusu Mićka Lapovca koji vozi za Pariz. 3 evra za mađare a izbacili nas sve napolje i detaljno torbu po torbu. U povratku pored 3 evra za mađare tražili su i 10 evra za naše da nas kao ne bi pretresali. U busu nije bilo čerge ali je bilo kućnih ljubimaca. Zamislite sad taj put od 24 časova a da je pored vaših nogu pas koji se oseća (sreća nije bio pored mojih nogu). Oni jedini za Pariz voze životinje i zato bežite od njih u širokom luku. Repertoar u busu : Šaban Šaulić , Šemsa Suljaković i Južni vetar. Zatim u Mađarskoj staju u neki napušteni restoran , gde mislim da niko i ne svraća osim njih . Tu vozači imaju besplatnu hranu , a ovi što prodaju sladoled , grickalice i ostalo gledaju da opelješe putnike. Sećam se da mi je prodavac tražio za sladoled 2 evra iako je bio ispod 400 forinti (naravno cenovnik je bio sklonjen sa strane). Zato savet svima koji putuju autobusom , dobro otvorite oči oko izbora prevoznika. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 10, 2011 Ja putujem za Minhen isto busom,doduse meni odgovara jer ide iz mog grada(Loznica),ali je prevoz skroz kulturan,autobus nov.Nema nikakvog sibicarenja,sakupljanja para,nema cergara,sve je cisto,pauza u madjarskoj,pauza kod Beca,i kod Salzburga..Ista je situacija kad se vraca bus..Usput staje u Sapcu,Rumi i NS ide se na Backi Breg,ko ima telefon od vozaca,moze da se najavi usput.."JV REISEN,München",Touring linija Stuttgart-Sabac-Loznica..I jos nesto,uvek ima mesta,skoro svaki put po 2 sedista svako.. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 10, 2011 Ja putujem za Minhen isto busom,doduse meni odgovara jer ide iz mog grada(Loznica),ali je prevoz skroz kulturan,autobus nov.Nema nikakvog sibicarenja,sakupljanja para,nema cergara,sve je cisto,pauza u madjarskoj,pauza kod Beca,i kod Salzburga..Ista je situacija kad se vraca bus..Usput staje u Sapcu,Rumi i NS ide se na Backi Breg,ko ima telefon od vozaca,moze da se najavi usput.."JV REISEN,München",Touring linija Stuttgart-Sabac-Loznica..I jos nesto,uvek ima mesta,skoro svaki put po 2 sedista svako.. Ovo je realno izuzetak sto se medjunarodnih linija tice, posebno gasterbajterskih. Od i do Beca je opsta ludnica...skoro pa uvek. A cena ne opravdava uvek gubitak vremena u putovanju i efekat koji putovanje ostavlja na pojedinca. I ja sam dugo isao autobusima do i od Beca, ali u poslednje vreme izbegavam to maksimalno bez obzira sto je razlika u ceni izmedju najnize cene avionske karte (90 E) i najnize cene autobusa (42 E) ipak osetna. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 11, 2011 :?Vozi Mishko! Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 11, 2011 Glupa upadica ali.... Zar nije bolje ici Wizz-om do Memmingena. Za 30tak eur povratna pa odatle kud koji mili moji (sanse nema da nakrcate jos 100e koliko su ti famozni busevi). Posebno za putnike koji su se namerili na Minhen, Stutgart, Cirih.... sve je u krugu oko 150km... I, naravno....vreme koje ste ustedeli i culo sedenja, mirisa i ukusa koje ste pohabali na 24h linijama.... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 11, 2011 Zavisi šta se nosi u torbama Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 11, 2011 Glupa upadica ali.... Zar nije bolje ici Wizz-om do Memmingena. Za 30tak eur povratna pa odatle kud koji mili moji (sanse nema da nakrcate jos 100e koliko su ti famozni busevi). Posebno za putnike koji su se namerili na Minhen, Stutgart, Cirih.... sve je u krugu oko 150km... I, naravno....vreme koje ste ustedeli i culo sedenja, mirisa i ukusa koje ste pohabali na 24h linijama.... odgovor lezi u ovom delu posta: Muka i zlo (resenost da se krene par dana pred polazak,sto je kasno za nabavljanje neke povoljne avionske ili vozne karte) me je nateralo letos da idem busom za Nemacku. evo recimo moras da krenes za 2 dana i vratis se za 9 karta i recimo MORAS da nosis prtljag karta za 13 - 20 dec povratna sa prtljagom i placanjem karticom (nam vremena za bank transver) to je 170eu do memmingena a do frankfurta posle ima jos dosta para za potrositi..... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 11, 2011 Glupa upadica ali.... Zar nije bolje ici Wizz-om do Memmingena. Za 30tak eur povratna pa odatle kud koji mili moji (sanse nema da nakrcate jos 100e koliko su ti famozni busevi). Posebno za putnike koji su se namerili na Minhen, Stutgart, Cirih.... sve je u krugu oko 150km... I, naravno....vreme koje ste ustedeli i culo sedenja, mirisa i ukusa koje ste pohabali na 24h linijama.... Jeste brate Memmingen,30 EUR,ali fiksni datumi putovanja,3 meseca ranije najmanje..a dalje od Memmingena??Pa opet nazad..jos 200 EUR..eeeeeeeee Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 11, 2011 Verujem da je sve tako....al ja pazario kartu u petak i odleteo u utorak za Memmingen za 3290 na tamo i 4390 za nazad pa reko....to je 80e....i to 05.08. kupio a 08.08. odleteo pa ko veli....ne moze crnje od tog termina (osim Bozic i Nova Godina)... Al dobro, da ne detaljisem i da ne kvarim temu koja je trebalo da bude interesantnog karaktera..... rezime....140e za 40 sati u BUS-u mi je osim mucenja i preterana cifra i prosto iz znatizelje sam trazio danas za prekosutra da putujem i.... Bgd-Frankfurt povratna varijanta za 115e... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 12, 2011 @Wolfbgd Procenat gastosa koji je upoznat sa aviJonom i mogucnostima je prilicno nizak. Velika vecina zivi dalje od Beograda i aerodroma, pa im je racunica malo komplikovanija. Istina je da se kod Mice Lapovca "uziva" u 30 sati audio-vizualnih efekata propracenih kucnim ljubimcima itd, ali Mica Lapovac vozi do ispred vrata od Lapova pa do Svilajnca...Skoro pa u svako selo. Takodje, u avion ne mozes uci u papucama i iscepanoj neopranoj siledzijki i poneti 3 praseta iz Srb, a 10 kutija toalet papira i 50 pakovanja supe u kesici za Srb...mogao bih do sutra da nabrajam... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 12, 2011 nego, sta je siledzijka Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 12, 2011 Uf bre, koji horor...Što me ne pita, mogli ste za manje više iste pare vozom i 5 minuta pre polaska da ste kupili kartu... A jebi ga... Gledao sam na Bahn.de raspored i cene vozova (Budimpeste-Bec-Hamburg),al sve je bilo oko/preko 200 evra u jednom pravcu.Naleteo sam jedan dan da je karta bila prihvatljiva (ispod 50 evra u jednom pravcu),al je onda bio neki drugi problem.Treba to da se naruci/rezervise,a iz Srbije je to malo komplikovanije (kad trebas da rezervises artu u Budimpesti),trazili su valjda ne-znam-koliko dana unapred da mora biti rezervacija (a ne 3-4 dana,kad sam ja mislio da uradim to),pa je na kraju i to otpalo... A o avionima da ne pricam. Претпостављам да под овим Роми мислиш на Ганције Znaci,sta su oni sve nosili u onim kesama...mogu misliti. Sto neko rece,jebote,cist sam,nemam sta da svercujem i cega da se plasim,pa i nemam razloga da placam taj harac za "carinu".Jedino ovi sto diluju tu sve i svasta imaju razloga da se plase carine. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 12, 2011 Siledžijka - majica "na brtele" koja se na leđima sužava, pa plećke lepo dolaze do izražaja :hihi: Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 12, 2011 Zašto nisi napisao koje ste filmove gledali Mi gledali "Ivkovu slavu" 2 puta u jednom pravcu! Ma da sam krenuo da pisem sta je sve bilo usput ne bi zavrsio za 100 godina Mi gledali Montevideo i Selo gori,a baba se ceslja.Bar su nas vozaci postedeli Juzni vetar produkcije Repertoar u busu : Šaban Šaulić , Šemsa Suljaković i Južni vetar. Horor Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 12, 2011 Kroz istu situaciju sam prosla prosle godine sa Euroline-som do Dizeldorfa. Prosto nisam verovala da traze tih 3 evra, navodno za madjarske carinike, ali nesto nisam sigurna da su pare tamo zavrsile... Svejedno na granici su carinici pregledali sve putnike. Po povratku sam odbila da dam tih 3 evra i bolje prosla, jer nas ni carinici nisu mucili a i sacuvala sam tih 3 evra:) Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 12, 2011 Nadjoh za shodno i ja da procitam ovaj poduzi tekst. Imam i ja "zanimljive" dogadjaje iz busa za Frankfurt ovog Jula. Tad sam rekao sebi NIKAD vise busom za Nemacku makar granicu ne presao u sledecih 5 reinkarnacija. Verovatno kontate vec... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 12, 2011 Uf bre, koji horor...Što me ne pita, mogli ste za manje više iste pare vozom i 5 minuta pre polaska da ste kupili kartu... A jebi ga... Gledao sam na Bahn.de raspored i cene vozova (Budimpeste-Bec-Hamburg),al sve je bilo oko/preko 200 evra u jednom pravcu.Naleteo sam jedan dan da je karta bila prihvatljiva (ispod 50 evra u jednom pravcu),al je onda bio neki drugi problem.Treba to da se naruci/rezervise,a iz Srbije je to malo komplikovanije (kad trebas da rezervises artu u Budimpesti),trazili su valjda ne-znam-koliko dana unapred da mora biti rezervacija (a ne 3-4 dana,kad sam ja mislio da uradim to),pa je na kraju i to otpalo... A o avionima da ne pricam. Претпостављам да под овим Роми мислиш на Ганције Znaci,sta su oni sve nosili u onim kesama...mogu misliti. Sto neko rece,jebote,cist sam,nemam sta da svercujem i cega da se plasim,pa i nemam razloga da placam taj harac za "carinu".Jedino ovi sto diluju tu sve i svasta imaju razloga da se plase carine. da bi dobio skroz jeftinu kartu,moras da narucis 2-3 meseca ranije..tako je i ovde u Austriji..isto to vazi..vidis po datumima kolika je cena,voz/avion.. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 13, 2011 Nadjoh za shodno i ja da procitam ovaj poduzi tekst. Imam i ja "zanimljive" dogadjaje iz busa za Frankfurt ovog Jula. Tad sam rekao sebi NIKAD vise busom za Nemacku makar granicu ne presao u sledecih 5 reinkarnacija. Verovatno kontate vec... Potpuno te razumem. To je ono sto sam rekao na pocetku posta - "Muka i zlo su me naterali na to". U normalnim okolnostima ne bih (tj. bila bi mi to poslednja opcija). Prosto nisam verovala da traze tih 3 evra, navodno za madjarske carinike, ali nesto nisam sigurna da su pare tamo zavrsile... A i ja tako nesto kapiram... Jer,nedugo od kako smo dali harac (i presli granicu) smo napravili neku pauzu (restoran uz put),gde su vozaci uzeli sebi da naracuju hranu,i to da OBILATO narucuju.Ko da im je za dzabe dosla Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 13, 2011 Uf bre, koji horor...Što me ne pita, mogli ste za manje više iste pare vozom i 5 minuta pre polaska da ste kupili kartu... A jebi ga... Gledao sam na Bahn.de raspored i cene vozova (Budimpeste-Bec-Hamburg),al sve je bilo oko/preko 200 evra u jednom pravcu.Naleteo sam jedan dan da je karta bila prihvatljiva (ispod 50 evra u jednom pravcu),al je onda bio neki drugi problem.Treba to da se naruci/rezervise,a iz Srbije je to malo komplikovanije (kad trebas da rezervises artu u Budimpesti),trazili su valjda ne-znam-koliko dana unapred da mora biti rezervacija (a ne 3-4 dana,kad sam ja mislio da uradim to),pa je na kraju i to otpalo... A o avionima da ne pricam. Može sve u Srbiji. ŽS je povezan sa sistemom DB-a u Frankfurtu, tako da u Srbiji može da se kupi i rezerviše karta na gotovo svim relacijama u Evropi. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites