Posted December 11, 2011 Jel vas frustrira kad vidite ovakvu listu na wikitravelu: "Foreign nationals of the following countries/territories do not require a visa to visit the Bahamas: American Samoa, Andorra, Anguilla, Antigua & Barbuda, Argentina, Armenia, Aruba, Australia, Austria, Azerbaijan, Azores, Bahrain, Bangladesh, Barbados, Belgium, Belize, Bermuda, Bolivia, Bosnia & Herzegovina, Botswana, Brazil, Brunei Darussalam, Bulgaria, Canada, Cape Verde, Cayman Islands, Chile, Colombia, Cook Islands, Costa Rica, Croatia, Curacao, Cyprus, Czech Republic, Denmark, Dominica, Ecuador, El Salvador, Estonia, Falkland Islands, Fiji, Finland, France, French Guiana, French Polynesia, Gambia, Galapagos Islands, Georgia, Germany, Gibraltor, Greece, Greenland, Grenada, Guadeloupe, Guam, Guatemala, Guyana, Honduras, Hong Kong SAR (HKSAR passport or CI), Hungary, Iceland, Ireland, Israel, Italy, Jamaica, Japan, Kenya, Kiribati, Korea-South, Kuwait, Latvia, Lesotho, Liechtenstein, Lithuania, Luxembourg, Macedonia, Malawi, Malaysia, Maldives, Mali, Malta, Marshall Islands, Martinique, Mauritius, Mexico, Moldova, Monaco, Montserrat, Namibia, Nauru, Netherlands, Netherlands Antilles, New Caledonia, New Zealand, Nicaragua, Norfolk Islands, Norway, Northern Mariana Islands, Oman, Panama, Papua New Guinea, Paraguay, Peru, Pitcairn, Poland, Portugal, Puerto Rico, Qatar, Reunion, Romania, Russia, Saint Barthelemy, Saint Helena, Saint Kitts & Nevis, Saint Lucia, Saint Martin, Saint Vincent & The Grenadines, Saint Marten, Saint Pierre & Miquelon, San Marino, Sao Tome & Principe, Seychelles, Sierra Leone, Singapore, Slovakia, Slovenia, Solomon Islands, South Africa, Spain, Sri Lanka, Suriname, Swaziland, Sweden, Switzerland, Tahiti, Tanzania, Tokelau, Trinidad & Tobago, Tonga, Turkey, Turks &Caicos, Tuvalu, Uganda, United Kingdom, United States Of America, Uruguay, Vanuatu, Vatican City, Venezuela, Virgin Islands (Us & Uk), Western Samoa, Zambia and Zimbabwe" (ima i brutalnijih primera, sad me mrzelo da trazim) Zar ne moze nas vrli ministar kad vec putuje u svaku zabit da moljaka za glasove u UN da potrosi jos pet minuta i sredi tu formalnost, bar kod ovakvih mesta koje prakticno nikome vise ne traze vize?!? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 11, 2011 Jesi li pokušao da pošalješ pismo našem vrlom ministru? Ili ministarstvu? I mene je frustrila činjenica da bih za vizu morao da platim oko $50, pa sam na kraju odustao od jednodnevnog izleta prošle godine. ps. podsetio bih da političarenje nije dozvoljeno, za slučaj da tema išeta van tog okvira. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 11, 2011 Možemo da im uputimo nekakav dopis, ako hoćete, mada iskreno ne verujem ni da će stići do bilo koga. Stvarno je neverovatno, ja sam se bezbroj puta susreo sa takvim listama, otprilike - "Viza ne treba nikome osim građanima Srbije i Severne Koreje". Da nije bilo bi Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 11, 2011 Hoćemo, (hoću). Mene je posebno bolela činjenica da nam treba viza za Maleziju gde je gnezdo AirAsie. To mi je prilično ograničilo putovanje po JIA. A znati li kome treba viza za Maleziju, pored Srbije? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 11, 2011 Izrael. Nama jer smo izvrsili "genocid" u Srebrenici, a Izraelcima jer su okupirali Palestinu Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 11, 2011 Mi smo zapravo napredovali na malezijskoj skali, pošto do pre par godina nismo ni mogli da uđemo na teritoriju te zemlje . Tako da sami događaji u Srebrenici (sa ili bez znakova navoda), nisu bili okidač za uvođenje viza našoj zemlji. Heh, sećam se da sam 1994. samo ja ostao u avionu na relaciji Sofija - Singapur, tokom međusletanja u KL-u. Jedino meni nije bio dozvoljen izlazak u bescarinski deo aerodroma. Što se Izraela tiče, nisam 100% siguran, ali mislim da njima ni vize ništa ne znači pošto im je zabranjen ulazak na teritoriju Malezije. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 12, 2011 Mozda Lazar da posalje zahtev ministarstvu u ime KPS Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 12, 2011 hm... secam se da je pre godinu-dve bila nekakva inicijativa nasih ljudi koji zive u Brazilu da se ukinu vize, bilo je i u medijima; Brazil je jedna od onih zemalja sa vrlo opustenom viznom politikom i prakticno je samo bilo potrebno da mi njima ukinemo vize pa bi automatski ukinuli i oni nama (ili tako nesto). A radi se o jednoj od trenutno najjacih ekonomija na svetu i drzavi u koju se emigrira cak i iz zapadne evrope u potrazi za boljim poslom.. I evo vidim da i dalje trebaju vize i u jednom i u drugom smeru.. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 12, 2011 Jel vas frustrira kad vidite ovakvu listu na wikitravelu: (ima i brutalnijih primera, sad me mrzelo da trazim) Države čijim građanima je potrebna tranzitna viza za Irsku: TRANSIT VISAS ARE REQUIRED BY CITIZENS OF THE FOLLOWING: AFGAHNISTAN ALBANIA CUBA DEMOCRATIC REPUBLIC OF THE CONGO ERITREA ETHIOPIA GHANA IRAN IRAQ LEBANON MOLDOVA MONTENEGRO NIGERIA SERBIA SOMALIA SRI LANKA ZIMBABWE Link Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 12, 2011 Pisano je o tome na temi o brazilskim vizama. Oduka o ukidanju viza je donesena pre godinu i po kad je brazilski ministar inostranih poslova boravio u Srbiji. Trebalo je "samo" da to prodje kroz proceduru u parlamentima dveju zemalja i da bude usvojeno. Ovde na forumu je neko pisao da je kod nas to izglasano, a u Brazilu ga bas preterase sa kasnjenjem. Ne znam da li je iskrsao neki drugi problem ili sta vec kad toliko kilave. Da li zbog ucestalih hapsenja nasih kriminalaca po Brazilu i Juznoj Americi uopste ili cega vec, pojma nemam! Pravdali su se izborima pocetkom ove godine, ali od tad prodje godinu dana... Ja ne znam sta ti njihovi poslanici rade, osim sto mlate neverovatne pare. Cak me zabrinjava cinjenica da su Ambasadi Brazila u Srbiji nedavno uveli novi integrisani sistem za izdavanje viza... Ne znam sta bi to trebalo da znaci. Mislim, turisticku vizu uopste nije tesko dobiti, nisam jos ni za kog cuo da je odbijen. Ali, treba skupiti par papira, platiti, utrositi vremena... Mnogo je lepsi osecaj samo sesti u avion kad ti se hoce i poleteti bez briga o vizama. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 12, 2011 A sto se tice samog naslova teme, mislim da ipak nije korektan. Setite se samo da smo do pre 2-3 godine na ovom forumu uglavnom diskutovali o vizama, o tome kako se snaci, sta od papira predati, jer nam je za skoro svaki izlazak iz zemlje bila potrebna viza. Danas je srpski pasos sto se toga tice neuporedivo vredniji i iz licnog ugla, osecam se prilicno komotno. Sve cesce ovde citam vesti da su ukinute vize za ovu, onu zemlju, sto svakako raduje. Nemojte sad da cepidlacimo i kukamo za nekim Bahamima, Irskom ili sta vec. Bice i to, mozda jednog dana... Gde smo bili do skoro, sad nam je odlicno sto se viza tice. Dokle god se ovaj pozitivni trend ukidanja viza nastavi, ja cu biti srecan! Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 15, 2011 Tako je, ja sam veoma zadovoljan tempom kojim nam ukidaju vize, do pre par godina su nas poredili sa Severnom Korejom i nismo nigde mogli maci bez viza (kosje smo inace tesko dobijali), sad je sve pesma, mozemo i na istok i na zapad. Jos da nam "prijatelji" iz GB i SAD ukinu vize i na konju smo, tada ce i mnoge druge zemlje to isto uciniti. Ja cekam jos samo Maroko, oni nemaju vize prema celoj EU, a prema nama imaju, jbg:( Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 15, 2011 Mislim da Ameri neće još jedno 10 godina da nam ukinu vize, s tim da mislim ukoliko ikada EU propadne da na ukidanje viza možemo da zaboravimo. Nadao sam se da će Britanci ove, ali izgleda ništa pre 2013. ili 2014. (kada već pada onaj period u kojem obnavljaju, odnosno preispituju svoje odluke). Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 15, 2011 Maroko nam nikad nece ukinuti vize jer po nekoj prici 1984. godine SFRJ je medju prvima priznala Zapadnu Saharu kao nezavisnu drzavu (valjda smo to povukli kasnije, ali izgleda to nije moguce ili tako nesto). Posto je Srbija naslednik SFRJ, onda to ispada tako Inace: http://wikitravel.org/en/Western_Sahara. Slicna prica je za Moldaviju, hteli bivsi Otporasi da se zajebavaju sa opozicijom, ufatili ih, pa svima nama napravili problem... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 15, 2011 Slicna prica je za Moldaviju, hteli bivsi Otporasi da se zajebavaju sa opozicijom, ufatili ih, pa svima nama napravili problem... Kakva crna z...ja, pare su u pitanju. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 17, 2011 Ali u Moldaviji su sad na vlasti ti koji su bili uz naše Otporaše, pobedili na regularnim izborima. Mene inače baš zanima da li išta pokušavaju sa Moldavijom, jer ja ne znam ni za kakav kontakt naših vlasti sa njima, osim toga što smo zajedno članice CEFTE, a Moldavija je tu samo zato što nema s kim drugim. Mada, da se ne lažemo, nisam znao ni za kontakte sa Gruzijom pa nam ukinuše vize. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 18, 2011 Uradjen je solidan posao i sa Moldavijom. Pre nekoliko dana sam zvao njihovu ambasadu u Bukurestu da se raspitam za turisticku vizu i rekli su mi da pozivno pismo vise nije potrebno da bi se dobila viza. Od dokumenata treba pasos, kopija pasosa, fotografija, rezervacija hotela i povratna karta. Inace, u ambasadi sam se raspitao jer mi je agencija koja sredjuje pozivna pisma rekla da Srbima vise ne trebaju pozivna pisma. Kako su me samo obradovali...mislim da cu uskoro konacno posetiti Moldaviju Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites