Followers 0

Spanija kolima (Italija, Azurna obala) - Barselona i Madrid?

89 posts in this topic

Ha, imas dosta bas velikih gradova na spisku - veliki grad, puno vremena...trcati kroz takav grad ne vredi, pogotovo sto je za vecinu vaznije osetiti atmosferu nego nesto u njima videti...

Bolonja je super, solidno mala i 3-5sati moze biti OK...dovoljno za setnju po centru, da se zaluta koji put po onim ulicama i da se popije kafa...

La Spezia...ne znam da li ovde mislis na Cinque Terre? Za tih pet gradica ti treba nesto vise vremena, jer se u svaki ide vozom (od prvog do drugog moze pesaka), a oni ne idu bas jako cesto...sve zajedno, verovatno barem 6-8sati...nije skup parking, bas kod same zeleznicke stanice u La Specii, gde hvatas prvi voz...

Djenova...meni se grad bas, bas dopao...koliko sam shvatio, grad dodje neka vrsta zapadne Venecije, ne po kanalima nego bogatstvu koje je dolazilo brodovima...mislim da bi 3-4sata bilo dovoljno...mi smo tu prespavali...

San Remo, Menton...cela ta strafta Azurne obale je prilicno slicna...put, brdo, tunel, pa naseljeno mesto...i sve je prilicno slicno...sam prolazak kolima ti moze dati dovoljnu sliku svega toga, ne samo ova dva grada nego bas sve sto je usput...

Monte Karlo, Nica, Kan...po meni ovo je nista posebno, ali ako je bas da se prodje, onda bukvalno samo to...izmedju ce se svakako videti i more i taj put od grada do grada...mozda negde popijes kafu...i realno, ako imas bas interesovanje za te fensi gradove, onda opet jedan od ta tri moze da bude dovoljan i da sliku sva tri...

Marsej, Monpelje...jedini gradovi u kojima nisam bio, a da cu napisati nesto...oni spadaju u grupu vecih gradova i mislim da nema smisla zavlaciti se bez duzeg ostajanja...pogotovo sto je Marsej bas poznat po svojoj atmosferi, a ne nekoj arhitekturi...

Mi smo bili i u Aix-de-Provance, mozda i najpoznatije mestasce na toj magistrali i 2-3sata je dovoljno...

Velika preporuka jeste Beziers...tamo smo mi bili na preporuku mog prijatelja koji vec 20god. zivi u Parizu i prespartao je Francusku mnogo puta...opet manji gradic i par sati...

Bili smo i u San Tropeu, ali se puno vremena moze izgubiti za ulazak u gradic i prilicno je van rute...

I za kraj, nemate nista u Spaniji, pa cu dodati obavezni Figueres...em, zbog blesavog Dalija, em je gradic prilicno lep i nimalo ne zaostaje za svim ovim pomenutim ITA i FRA gradicima...

I jedna veeeelika preporuka...za Francusku probajte da imate precizniji plan sto se tice spavanja, jer je u pojedinim gradovima i nemoguce naci smestaj na licu mesta...svakako je u celoj Provansi i dosta skupo, pa cete sa rezervacijom ranije mnogo bolje proci...

Pozdrav dobri ljudi

Ja se javljam ponovo. Unapred se izvinjavam ako sam pogresio temu ali da ne bih otvarao novu a ova mi deluje slicno,elem ja planiram put u portugal ali ovg puta autom.Eh sad posto sam u vise navrata isao autom do Aix en Provence taj deo puta mi je veoma dobro poznat,mene interesuju preporuke za mesta koja vrede da se obidju a da su na ruti ka portugalu kroz spaniju.Ja cu vam sad predstaviti moj rutu a vi mi predlozite ili recite vase misljenje..

Bg-Porto

Bg-Milano dan prvi

Milano-Tuluz dan drugi

Tuluz-Valjadolid,ili da skoknem do Madrida ili Segovije dan treci

Valjadolid-Porto dan cetvrti

3154 km

i sad bih cunjao tamo po portugalu i u povratku bih isao rutu

Faro-Sevilja dan prvi

Sevilja-Granada dan drugi

Granada-Valensija dan treci

Valensija-Marsej dan cetvrti

Marsej-Trst dan peti

Trst-Bg dan sesti

3470 km otprilike to nisam racunao:)

Unapred zahvalan

Nije perfektan, ali je grad koji ima taj pravi Francuski smek i ima se i sta videti...

Preporuku sam ja dobio od prijatelja, koji oko 20god zivi u Parizu, a poslom je obisao SVE !

Nisam siguran da li cu ispravno napisati, a mrzi me da guglam - Beziers !

Malo upozorenje za Francusku. Pošto je gotovo nemoguće pronaći benzinsku pumpu na kojoj ljudi sipaju gorivo i naplaćuju, već je sve automatizovano, izbegavajte Avia pumpe. Ukoliko platite karticom, skinuće vam dvostruki iznos za, kao, nekakvo obezbedjenje. Na bančinom izvodu će se zaista prikazati pravi, potrošeni, iznos ali na taj novac, koji je skinut preko, ne možete da računate dok ste tamo.

Što se tiče vožnje van autoputa tj. bez putarine, imajte na umu da su, naročito u severnoj Italiji gde su ti putevi paralelni sa autoputom, zakrčeni kamionima, mahom iz istočne Evrope, koji verovatno pokušavaju da ostvare neku extra dobit. Prolazi se kroz naseljena mesta, tako da to baš ume da se otegne. Preporučujem samo ukoliko vam faktor vreme nije bitan.

Kad se već spominje sipanje goriva u Francuskoj, onda da dodam da je ubedljivo najjeftinije sipati gorivo na pumpama koje su kod hipermarketa (svaki je ima), može biti i 20 centi po litru manje u odnosu na cenu goriva na pumpi pored autoputa. I kod njih često može da se plati kešom na izlazu, ne mora karticom.

Pozdrav svima,

Za mjesec dana putujemo kombićem iz Rijeke u Portugal.

Planiramo proći južnom Francuskom, preko španjolskog Bilbaa, Santandera, Santiaga- do sjevera Portugala, a onda se pomalo spuštati prema jugu i za nazad preko Seville, Valencie, Barcelone...

Pa eto, bilo kakva preporuka, savjet, upozorenje bi dobro došli. Koji grad, mjesto, selo ne propustiti, što pojesti, popiti, gdje se popeti, gdje skočiti, gdje vrištati, a gdje slušati :)

Pozdrav svima,

Za mjesec dana putujemo kombićem iz Rijeke u Portugal.

Planiramo proći južnom Francuskom, preko španjolskog Bilbaa, Santandera, Santiaga- do sjevera Portugala, a onda se pomalo spuštati prema jugu i za nazad preko Seville, Valencie, Barcelone...

Pa eto, bilo kakva preporuka, savjet, upozorenje bi dobro došli. Koji grad, mjesto, selo ne propustiti, što pojesti, popiti, gdje se popeti, gdje skočiti, gdje vrištati, a gdje slušati :)

Svratite u San Sebastián (Donostia na baskijskom), grad je lep, popnite se na Monte Igueldo i uživajte u fenomenalnom pogledu na grad. Ako ste voljni da se zadržite u Baskiji i okolini, možete da svratite do simpatičnog sela Hondarribia i/ili da se popnete u Francusku i posetite selo Bayonne i grad Bijaric koji se nalazi u blizini. U Portugalu možete da svratite do Gimaraeša, simpatičnog mesta koje je bilo Evropski grad kulture 2012. godine. Zapadno od Lisabona se nalazi Cabo da Roca, najzapadnija tačka Starog kontinenta. U blizini Lisabona je i Sintra, interesantan gradić u kome se nalazi veliki broj spomenika i pod zaštitom je Unesko-a. U Lisabonu posetite park Nacija (Parque das Nações) gde je održana Svetska izložba 1998. godine. Neizostavna je šetnja starim delom grada (Bairro alto) u kome se nalazi veliki broj kafića, restorana i fado barova. U neposrednoj blizini kule Belem se nalazi poslastičarnica koja pravi nadaleko poznati kremasti kolač pod nazivom Pastéis de Belém. U Valensiji posetite Grad umetnosti i nauka u kome se nalazi i najveći akvarijum u Evropi. Na putu kroz Francusku preporučujem Arl (Arles na francuskom) koji je poznat po spomenicima iz rimskog vremena. Ako imate vremena, možete da se spustite i do Marselja i prošetate starim gradom i popnete na tvrđavu, samo obratite pažnju gde parkirate automobil, nekim prijateljima su obijali automobile. Ukoliko budete svraćali u Nicu, popnite se na brdo Le château de Nice i uživajte u pogledu na grad i azurno plavo more. U podnožju postoji besplatan lift koji vozi do gore, a možete da se spustite stepenicama i vijugavim stazama na kojima se nalazi još nekoliko vidikovaca sa pogledom na grad i more.

Srećan put! :)

Ovako, posto sam prosle godine prosao tu turu,mogu vam dati mali savet a vezan je za proputovanje kroz Francusku..svratite u Grasse mali gradic par kilometara u zaledju Cannes. Tu imate lepe male restorancice destileriju parfema sa muzejom. Marseille hmm zanimljiv grad ali je i velika luka...puna radnika i imigranata iz Severne Afrike, ima da se vidi ali je meni veci utisak ostavila Nice, prelep grad sa velikom Promenades des Angles, naravno prelepim Muzejom lepih umetnosti , Place Massena sa velikom fontanom ako me dobro sluzi secanje.Ovo sve naravno pod uslovom da imate vremena da svratite na dan ceo.Takodje sam obisao grad Beziers ..po preporuci kolege sa foruma mislim da je to bio @Un I.Q.ue ....u Francuskoj mozete prespavati u gradicu na magistrali Aix-en-Provence dok budete obilazili u tih dan dva ova mesta..Sto se tice Spanije tu sam svracao u Barcelona, Valencia i San Sebastian..Bilo je vec X puta reci o ovim gradicima tako da ne bih vise mracio ljude..al sta god treba tu sam..Gorivo tocite van autoputa u Italiji i Francuskoj.U Italiji i Spaniji mozete  voziti i magistralama koja idu paralelno sa autoputevima pa i tu mozete ustedeti posto sad ne verujem da ima guzve jer nije sezona.

Bila bi šteta proći kroz Asturias a ne posvetiti mu neko vreme. 

Za Oviedo se već zna, ali preporučujem i Aviles, koji ima zaista posebnu atmosferu, a uz to je kompaktan i da se obići za jedno popodne; vrlo šarmantan stari grad, zatvoreni pijačni trg (probajte lokalni ovčiji sir), plus ako vas iole zanima arhitektura trebalo bi videti Niemayerov centar, za koji je on sam izjavio da mu je najsavršenije delo

Od hrane probajte pirinač sa jastogom koji je vrlo povoljan u tim krajevima i zalijte ga čuvenom "sidrom" koju treba sipati u čašu sa bar metar visine da bi se dobili mehurići (napravićete svinjac za stolom, ali niko vas neće gledati popreko).

Nešto zapadnije, prema Korunji je "praia das catedrais" (ukucati u google images)

Edited by Raymond Luxury-Yacht