Posted May 30, 2012 za neki izlet izvan lisabona (osim sintre i kaskaisa) dodala bih i obidos, prelepo seoce blizu lisabona. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 30, 2012 Pošto vidim da su zastupljeni različiti načini pisanja Kaškaiša, piše se: - Cascais na portugalskom - Kaškaiš na srpskom Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 30, 2012 Tomar i Fatima za sve koji imaju sopstveni prevoz. Tomar posebno. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 31, 2012 Uh na mene Fatima nije ostavila nikakav poseban utisak osim jos jednog strasnog dokaza da u 21. veku, u evropi, i dalje ima ljudi koji su ubedjeni da im je sudbina iskljucivo u bozijim rukama i da ako naprave 3 kruga na kolenima oko crkve bice im oprosteni svi gresi... Mada, ok, mozda treba videti... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 31, 2012 I probati. haha, da ne znam.. ja sam inace ljubitelj bizarnosti, ali ovo kad sam videla nije mi bas bilo dobro... posebno sto ima i jako mnogo mladih ljudi.. mislim, kad je papa dosao u posetu portugalu pre neku godinu klinci se obradovali i napravili mu docek ko justinu bieberu, transparenti, vristanje, autogrami Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 31, 2012 E,pa drugari,hvala na korisnim informacijama:)A koliko vidim Fatima ce se zaobici u sirokom krugu jer nije mi bas do verskih fanatika na odmoru Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 1, 2012 Kao sto su ti vec napisali gore samo da potvrdim, cene su ti kao kod nas, hrana im je dosta jaka tako da velicina nemoj da te zavara (kao sto mene jeste nekoliko puta). Pice u gradu ti je kao kod nas ili cak jeftinije. Sto se tice karte za ceo dan postoje neke od 5.5e i neke od 15e ova od 5.5e ne obuhvata sve prevoze. U svakom slucaju meni se nije isplatilo da ih kupujem jer su pojedinacne karte 1.2e a smestaj mi je bio u centru tako da se nisam vozio vise od 4 puta dnevno. Ne znam koliko planiras da ostanes ali ti je za Lisabon dovoljno 3 dana za obilazak (ako sve lepo isplaniras) a ako ces i do kaskaisa dodaj jos jedan dan. Znamenitosti su uglavnom otvorene do 17h a ponedeljkom je sve zatvoreno. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 4, 2012 I probati. haha, da ne znam.. ja sam inace ljubitelj bizarnosti, ali ovo kad sam videla nije mi bas bilo dobro... posebno sto ima i jako mnogo mladih ljudi.. mislim, kad je papa dosao u posetu portugalu pre neku godinu klinci se obradovali i napravili mu docek ko justinu bieberu, transparenti, vristanje, autogrami slazem se ali ako se vec prolazi blizu iste mislim da bi trebalo svratiti. Cisto iz razloga da se "snimi situacija" i vidi kuda plovi ovaj brod... Kao osobu koju religija, kao pokret za kontrolu nad masama napravljen u doba kada su se ljudi plasili oblaka i zemljotresa jer ih salju bogovi neba i podzemnih svetova, ne interesuje - ovo sam posetio da bih video stepen ostrascenosti, slepe sledbenosti jednoj virtualnoj ideji, megalomanskim poduhvatima i pre svega, karakteru ljudi koji tu dolaze. Fatima je grandiozni "projekat" i svakako ce imati svoje (istorijsko) mesto u dalekoj budcnosti... mozda isto kakvo danas imaju Belem, Tomar, Sintra... Impozantan je broj mladih osoba, sto kaze Golosina, koji su postali verski fanatici. Kada sam bio u Kabulu i gledao ondasnje verske fanatike... skoro i da nema razlike a to vodi u razmisljanje da li oni koji proizvode religijska misljenja mogu da kontrolisu do kog ce stepena ostrascenost kod vernika biti izrazena. A na kraju, idealno mesto za prenociti jer odlican hotel kosta stvarno simbolicno (a na pola puta je izmedju Lisabona i Porta)... Nisam znao ali na Cabo da Roca postoji mogucnost, pored kupovine onih suvenira i sertifikata da ste bili na najzapadnijoj tacki Evrope, kupiti paket koji za 10e obuhvata obilazak svetionika, ulazak u neke lagume i isti sertifikat na papiru urolanom kao poruke iz starih vremena sa sve zigom. Za taj paket treba pitati u kancelariji Turisticke org a ne u kucici gde su suveniri. Sa svetionika je pogled stvarno predivan. E,da.... u Lisabonu treba otici i popeti se na vrh statue hrista. Fotografije su carobne. Treba birati dan kada je promenjivo oblacno... U Lisabonu smo bili 4 puta i ukupno 15 dana. Mislim da jos nismo obisli sve sto smo zeleli. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 4, 2012 Sve to stoji, fenomenoloski zanimljivo, al mene je svaki put kad sam bila u Fatimi stigla neka mucnina Wolfovi i ostali, setih se jos jednog simpa mesta "usput", ako neko krene iz Lisabona na sever. Zove se São Martinho do Porto, slatko seoce. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 4, 2012 link O Fatimi sam citao dosta a obisao sam je jer mi se nasla "na putu". http://www.visit-sao-martinho-do-porto.com/html/ing-index.html jel mislis mesto za kupanje, odmor ili za obilazak? edit: skracen link Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 4, 2012 jel mislis mesto za kupanje, odmor ili za obilazak? Bas to, kupanje i odmor. Nema sta mnogo da se obidje, nego je bas lepa uvala/plaza pa nije toliko hladno kao inace na toj obali... http://www.casa-de-grande.com/pictures/Portugal_sao_martinho_sky_view.jpg Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 4, 2012 Pozdrav, Biću u Lisabonu početkom jula pa bih hteo da skoknem do Sintre, Cabo da Roca-e i Kaškaiša. Koliko sam uspeo da nadjem, idem vozom do Sintre, zatim odatle hvatam autobus br. 403 do Cabo da Roca i potom istim autobusom do Kaškaiša. Od Kaškaiša do Lisabona opet vozom. Interesuje me da li je ovo izvodljivo obići u jednom danu bez žurbe? Da li postoji neka jedinstvena karta za ovu turu (čini mi se da sam tako pročitao) i koja je njena cena? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 4, 2012 ima jedinstvena cena, mislim da je 12 eura,i mozes je uzeti na zeleznickoj stanici kad krenes za Sintru i vazi ti ceo dan i moguce je za 1 dan da se to izvede, ali u tom slucaju tesko da ces moci da vidis vise od jednog zamka...ili kreni jako rano ujutru, potrudi se da za zalazak sunca budes na najzapadnijoj tacki Evrope. Fenomenalan dozivljaj. Trebalo bi da oko 7 uvece krece zadnji autobus za Cascais. I pogledaj dobro kada krecu zadnji autobusi/vozovi za Lisabon, da ne prespavas negde u kockarnici ) Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 4, 2012 ... da ne prespavas negde u kockarnici ) Ne bi ni to bilo tako loše. :LOLLL: ...potrudi se da za zalazak sunca budes na najzapadnijoj tacki Evrope. Kad zalazi sunce u Cabo da Roca? Je l' pre 7, pošto kažeš da je tada poslednji bus za Kaškaiš? Hvala puno! Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 4, 2012 zalazi dosta kasnije... http://www.timeanddate.com/worldclock/astronomy.html?n=133 Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 5, 2012 da u pravu si, ja sam zaboravila da sam bila u prvoj polovini marta... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 25, 2013 Pozdrav svima, interesuje me da li neko ima iskustva sa stopiranjem od Porta do Lisabona? ili neki savet.. hvala ! Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 25, 2013 Porto -Lisabon je 300km Ja sam putovala vozom IC ili AP...stize se za 2h i 30min...brza brzina nema sta Ako zelis bas da stopiras...imas odeljak na forumu autostop,pa pitaj za savet Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted October 19, 2015 Pozdrav svima,Dosta korisnih informacija sam nasao na ovoj temi. Skoro da sam spreman za Portugal. Jedino me interesuje da li voznu kartu od Porta do Lisabona treba da kupim unapred ili mogu pola sata ranije na zeleznickoj stanici? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted October 19, 2015 jeftinije je (i to podosta) ako se kupi unapred. Ali mislim da moze i na licu mesta da se kupi Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted October 20, 2015 Nema potrebe za rezervacijama, kupi na stanici pola sata ranije slobodno. Ja sam putovao Porto - Braga bez ikakvih problema na taj nacin, i mesta uvek ima, imaće ih i na relaciji Porto-Lisabon.Vozovi su fenomenalni, brzi udobni i cisti, daleko bolje nego u Spaniji recimo. A karte su ti kao za metro, pre nego što udjes u voz overis ih ispred perona i to je to. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted October 27, 2015 (edited) Ukoliko se kupi 5 ili više dana ranije, na cp.pt sajtu, karta je za mnoge vozove 30% jeftinija. Inače po punoj ceni možeš kupiti i malo pre polaska, na stanici.Ima i RyanAir Lisabon-Porto ko više voli da leti, a i bus, ko hoće da malo uštedi. milos_lg, on 19 Oct 2015 - 13:50, said:Pozdrav svima,Dosta korisnih informacija sam nasao na ovoj temi. Skoro da sam spreman za Portugal. Jedino me interesuje da li voznu kartu od Porta do Lisabona treba da kupim unapred ili mogu pola sata ranije na zeleznickoj stanici? Edited October 27, 2015 by golosina Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted October 27, 2015 Ukoliko se kupi 5 ili više dana ranije, na cp.pt sajtu, karta je za mnoge vozove 30% jeftinija. Inače po punoj ceni možeš kupiti i malo pre polaska, na stanici.Ima i RyanAir Lisabon-Porto ko više voli da leti, a i bus, ko hoće da malo uštedi. Pozdrav svima,Dosta korisnih informacija sam nasao na ovoj temi. Skoro da sam spreman za Portugal. Jedino me interesuje da li voznu kartu od Porta do Lisabona treba da kupim unapred ili mogu pola sata ranije na zeleznickoj stanici? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted October 28, 2015 Hvala na odgovorima. Kupujem unapred onda. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites