Followers 0

Frequent flyer programi sirom sveta

78 posts in this topic

@bam-bam: nije mi bas jasno kakve su 'te' milje koje mogu da se koriste samo unutar Evrope?

Kad se pominju M&M, nemojte zaboraviti i FlySmart Awards

https://www.miles-and-more.com/online/myportal/mam/uk/spend/flight/offer?nodeid=2547915&l=en&cid=1000243

Inace, kod vecine kompanija, mesta za award booking se, cesto, ili oslobadjaju dosta rano [330 dana unapred] ili dosta kasno [dve nedelje pre leta].

Moj savet je da se dobro sagleda sta koji program nudi za skupljanje i trosenje milja, da se sagledaju planirani/potencijalni letovi, i onda odluci.

Ja u M&M imam jos samo 7.5k koje cu da potrosim za nesto iz WorldShop-a, jer se za ove kratke letove na koje bih mogao da ih iskoristim ne isplati [takse su povelike].

Ja imam neka dva 'pravila': da uzmem biznis klasu po ceni ekonomske [biz takse] ili da ih iskoristim za karte koje bi bile bar 5 puta skuplje da se kupe.

Za Star Alliance [ako se ne leti bas najjeftinijim kartama, koje donose milje samo u svojim programima, a nekad ni tu] bih preporucio United - dobar availability + male takse i ne naplacuju YQ.

Za OneWorld - British Airways jer su jako dobri za kratke letove [malo bolji iz UK, ali ok i worldwide] - malo poena i malo para.

Za SkyTeam - nemam pojma :D  Ja skupljam u Flying Blue, ali mi deluje da je najbolje da se trose na druge kompanije, jer AF i KL naplacuju puno takse i YQ [tu vredi prvo pravilo]. Takodje, imaju promocije gde su odredjene destinacije 50% milja.

vidis,interesantno ovo sto si napomenuo....

zimus kad sam trazio da kupim neku dalju kartu za milje, a to je bilo sve od pocetka oktobra do kraja decembra, znaci bas dug vremenski period, uopste mi nisu davali ponude za vecinu destinacija van evrope..znaci ukucam npr. beg, da hocu da kupim kartu do BKK, ili mumbai, ili doha, ili johanesburg, tako neka destinacija, i samo izbaci da nema ponude na toj ruti..

uvek sam, btw, trazio samo one destinacije i datume koji ulaze u moj br. milja...takodje sam pokusavao i iz nekih gradova u okolini beograda, i bila je ista prica...samo mi se otvarao dubai iz bga, a to je bilo uzasno skupo,takse su bile skuplje nego ta ista karta kad se regularno kupuje, bez milja..a ovde, naravno,plus potrosis i sve milje koje imas...to mi je sve bilo smesno, pa sam onda zvao njihovu kancelariju u beogradu, da se raspitam o cemu se radi, i oni su mi objasnili da te milje vaze samo za letove po evropi..takodje sam ih pitao, a kako onda da mi se otvara dubai, tj. da mogu da ga kupim miljama, onda me je sluzbenica pitala- a koliko kostaju takse za te letove...time mi stavljajuci do znanja da se to ne isplati, ili cak mozda i da namerno stavljaju toliko skupe takse, skuplje i od same karte...

anyways, evo sad kad idem na miles-and-more, mogu da otvorim skoro sve gradove koje sam pokusavao ranije, za let iz bga, a nisam mogao...cene su, naravno, i dalje visoke  :LOLLL:...

takodje, ranije nisi uopste mogao da otvoris let za koji nemas dovoljno milja, a sad vidim da izbacuju sve...

znaci, nesto su izgleda promenili na sajtu, u pretrazi letova...mozda su me culi hehehhe

time mi stavljajuci do znanja da se to ne isplati, ili cak mozda i da namerno stavljaju toliko skupe takse, skuplje i od same karte...

Ono sto vecina ljudi zaboravlja je da te karte za milje [award booking] su generalno dosta fleksibilnije [u skladu sa pravilima FF programa] u odnosu na te najjeftinije.

A razlog sto su takse vece je to sto za najjeftinije [promotivne] karte avio kompanije smanje fuel surcharge, dok ga za award booking [u programima gde ga ima] naplacuju u punom iznosu.

time mi stavljajuci do znanja da se to ne isplati, ili cak mozda i da namerno stavljaju toliko skupe takse, skuplje i od same karte...

Ono sto vecina ljudi zaboravlja je da te karte za milje [award booking] su generalno dosta fleksibilnije [u skladu sa pravilima FF programa] u odnosu na te najjeftinije.

A razlog sto su takse vece je to sto za najjeftinije [promotivne] karte avio kompanije smanje fuel surcharge, dok ga za award booking [u programima gde ga ima] naplacuju u punom iznosu.

da, u pravu si za ovo da su karte flexibilnije,moze da se promeni datum uz 50evra doplate, kod miles-and-more npr..

ali ovo za fuel surcharge mi nije bas najjasnije..aj sto je za najjeftinije karte nizi, ali kako je moguce da je za "award booking" skuplji sam fuel charge od cele avio karte , te najjeftinije ( promo, kako ti napisa, mada ja licno smatram da to ne mora da bude promo, nego jednostavno-najjeftinija regularna tarifa) ?

a pravo da ti kazem, to putnike mnogo i ne zanima koliko oni naplacuju fuel i zasto, bitno je da meni za kartu do dubaija treba 450 evra + 40000 milja ( oko 12 prekoatlantskih letova, i to u skupim tarifama, u jeftinijim je ovo oko 20-24 prekookeanska leta), a regularnu kartu za iste datume kod lufthanse mogu da kupim za 440 evra  :bang: :bang:..

a za iste datume mogu da kupim i za 350 evra kartu iz bga preko nekih drugih kompanija...

pa to bi onda samo idiot mogao da kupi preko miles-and -more..zato smatram da je to tako i napravljeno da bi te award bookings mogle da se koriste samo po evropi, ne i dalje, kao sto rece ta riba iz lufthanse...

a fuel surcharge za evropu, em sto mozes da ga platis miljama (ove van evrope ne mozes, ni za dubai), em sto je procentualno daleko jeftiniji....npr. za frankfurt je bio negde oko 70evrita, a za istanbul cak i manji ( za koji se leti preko minhena heheh), i to je ipak mnogo veca razlika u odnosu na 450 evra za dubai, poredeci sa rastojanjem

hahah evo sad pogledah beg-fra za maj...

traze mi 30000milja za povratnu kartu, i 30838 din. za taxes and fees  ::crazy: ::crazy:, al taxes mogu da se plate i miljama- 18000..

pa oni su znaci jos vise poskupeli...i to poprilicno....

stvarno ne vredi imati kod njih karticu, sem za free shop shopping

da, u pravu si za ovo da su karte flexibilnije,moze da se promeni datum uz 50evra doplate, kod miles-and-more npr..

ali ovo za fuel surcharge mi nije bas najjasnije..aj sto je za najjeftinije karte nizi, ali kako je moguce da je za "award booking" skuplji sam fuel charge od cele avio karte , te najjeftinije ( promo, kako ti napisa, mada ja licno smatram da to ne mora da bude promo, nego jednostavno-najjeftinija regularna tarifa) ?

a pravo da ti kazem, to putnike mnogo i ne zanima koliko oni naplacuju fuel i zasto, bitno je da meni za kartu do dubaija treba 450 evra + 40000 milja ( oko 12 prekoatlantskih letova, i to u skupim tarifama, u jeftinijim je ovo oko 20-24 prekookeanska leta), a regularnu kartu za iste datume kod lufthanse mogu da kupim za 440 evra  :bang: :bang:..

a za iste datume mogu da kupim i za 350 evra kartu iz bga preko nekih drugih kompanija...

pa to bi onda samo idiot mogao da kupi preko miles-and -more..zato smatram da je to tako i napravljeno da bi te award bookings mogle da se koriste samo po evropi, ne i dalje, kao sto rece ta riba iz lufthanse...

a fuel surcharge za evropu, em sto mozes da ga platis miljama (ove van evrope ne mozes, ni za dubai), em sto je procentualno daleko jeftiniji....npr. za frankfurt je bio negde oko 70evrita, a za istanbul cak i manji ( za koji se leti preko minhena heheh), i to je ipak mnogo veca razlika u odnosu na 450 evra za dubai, poredeci sa rastojanjem

Ne zelim da zvucim kao da branim M&M, vise FFP koncept generalno :)

Osim ranije pomenutih FlySmart awards, M&M takodje imaju i http://www.mileagebargain.com/ gde je npr. Abu Dhabi 40k u biznis klasi ;)

Onda gde su milje jos jako korisne je 'last minute' kupovina, kad vise nema tih najjeftinijih karata koje kostaju manje od fuel surcharge-a [ne mislim ovde samo na FlySmart koji je moguc dve nedelje pre puta, vec i na to da dosta avio kompanija oslobadja award mesta u tih par nedelja pred let].

Evo konkretan primer: Beograd-Dubai, 26-27 marta, povratna karta u ekonomskoj klasi.

Onaj sto si ga nazvao idiotom u prethodnom postu bi platio 40k milja i 46k RSD takse. Ako nece da koristi milje, ta ista karta bi kostala 130k RSD. Skoro tri puta vise.

Ne zaboravi i da milje mogu biti korisne izmedju raznih destinacija [ne samo za put negde od 'kuce'] - ja pre neki dan potrosih neke United milje za letove unutar Juzne Amerike.

stvarno ne vredi imati kod njih karticu

Zavisi od slucaja do slucaja, koliko/kako/kojom kompanijom letis... Tacno je da puno kompanija ne daje 100% milja ako se leti najjeftinijim kartama, ali ko leti puno, svakako se moze imati koristi od ovih programa....

Hocu da kazem da ne treba niko kategoricki da izjavljuje da nesto ne vredi imati/koristiti - svako treba da se dobro informise i sam odluci da li ima koristi od toga.

mislio sam na to da ne treba stavljati milje na lufthansinu karticu, vec na neke druge iz star alliance udruge...united ima dosta povoljnije tarife cini mi se...

u svakom slucaju, ono sto si ti napomenuo su neki bas specificni primeri, koji nisu toliko cesti, ja sam pricao o nekim opstim pravilima..

jer ko bi ostavio kupovinu karte za 10-ak dana pred put, na dalekoj destinaciji, i to sa miljama...

kao stekas milje i onda ti slucajno iskrsne neki put, i ti kazes- juhhuuuu imam milje :)...i uporedis cenu sa regularnom cenom karte kod  lufthanse  koja je 10-ak dana pred put 140 hiljada, a ne uporedis sa npr. qatarom koji za isti datum ima kartu za 490 evra...

pa pre bi platio 490 evra qatarom, nego 450 lufthansom + da potrosim 40000 milja...

a sto se tice tih njihovih promocija, mozes da ih pazaris samo za letove u okviru tekuceg meseca ( znaci max 30 dana pred put, ako npr. bacis pogled 1og u mesecu)..e sad, tu je ogromna kocka..

prvo treba da se kockas i da cekas let koji tebi bas treba, jer nisu promocije od svuda za svuda, onda treba da ubodes i dane, jer od tih mesec dana, bar 15dana uopste nema ponude za kupovinu sa award miles, a nekad ostave samo 1-2 za award..takodje, da odresis kesu za taxe..i sve to samo da bi ustedeo nesto milja, ne pare za taxe...a za sve to vreme mozes lepo 2 meseca ranije da kupis regularnu kartu po mnogo nizoj ceni...

sve u svemu, ne znam bas puno ljudi koji bi se tako kockali..

ne kazem ja da te milje ne znace nista, posto sam njima kupio jednom kartu do frankfurta, za dz...ali kazem da to najvise znaci ljudima koji putuju bas cesto ( i imaju kintu za to heheh), a u sustini bi trebalo pomoci siromasnije, a ne bogate, zar ne?

imam ja milje i kod qantas-a i USairways -a (do pre par godina su bili sky team, sad star alliance), i kod njih su mi mnogo bolji uslovi...

a cimanje za miles-and -more stvarno ne vredi truda, bolje stavljati na neku drugu karticu...

ali kazem da to najvise znaci ljudima koji putuju bas cesto ( i imaju kintu za to heheh), a u sustini bi trebalo pomoci siromasnije, a ne bogate, zar ne?

Clue is in the name ;)

ali kazem da to najvise znaci ljudima koji putuju bas cesto ( i imaju kintu za to heheh), a u sustini bi trebalo pomoci siromasnije, a ne bogate, zar ne?

Clue is in the name ;)

:LOLLL:

Ja imam LH karticu i mislim da su uslovi isti za sve star alliance clanice. Najbolje od svega je sto cesto daju upgrade u business na boardingu, samo treba sacekati da svi udju u avion.

Ja imam LH karticu i mislim da su uslovi isti za sve star alliance clanice. Najbolje od svega je sto cesto daju upgrade u business na boardingu, samo treba sacekati da svi udju u avion.

Pa ne bas. Ako se leti najjeftinijim LH (i LX i OS) kartama po Evropi, tipa klase K, E, L, T; ne mozes da zaradis milje ni u jednom drugom Star Alliance programu osim Miles & More.

Ja sam uglavnom skupljala milje po Aziji, letovima LH, Thai i S'pore (plus Avis, Vodafone, etc.) Da sam imala, recimo, Krisflyer, da li bih imala vise opcija? Ne razumem se zaista...

I sad se razmisljam - izgubicu status u februaru, osim ako ne uplatim 500 evra, nemam pojma da li mi se isplati.

Kupio sam karte kod Turkish airlains, ali nisam mogao da se registrujem za njihov 'miles and smiles ", pa sam se registrovao za 'miles and more '. Kada se upisuju milje ? Na aerodromu? Karte sam kupio preko aerogage, da li njima da se obratim?

Inače sam kupio karte na popustu I

To za ekonomsku klasu, dal se isplati da se cimam?

Ako su u W klasi, neces moci da zaradis milje nigde osim u Miles & Smiles.

Ako je to slucaj, probaj da se registrujes za taj program i daj im broj na check in-u (ili promeni u Manage My Booking, ako moze online).

Kako bih mogao da proverim koja mi je klasa aviokarte kod Turkisha za let koji je vec odradjen? Na sajtu Turkisha ne moze, kao ni na sajtu Checkmytrip.

Ubedjen sam da su svi letovi bili iste klase, da li neke T ili tako nesto, ali, za jedan segment karte mi nisu dodali milje na programu TAM fidelidade, pa bih hteo to da proverim.

Registrovao sam se na linku koji si dao, ali još ništa... nema ni na mejlu nekog linka za potvrdu... jel možda treba da protekne 24h, ili ima neka druga fora? Dobro bi mi došlo tih 1000 milja da namirim na 28000, koliko treba za jedan gratis evropski let, :-)

I ja sam se registrovao, ali, jos ne videh da su dodate te milje. Ne secam se da sam procitao, ali moguce je da ima neki rok u kome dodaju milje, koji, verovatno jos nije prosao.

Nema ih ni kod mene, deluje da je bila navlakuša.

Nema ih ni kod mene, deluje da je bila navlakuša.

:D

Ne bih rekao, pre ce biti da je u pitanju ciljana kampanja ;)

Ok drugari, meni je sve ovo malo konfuzno.

Imam oko 7 000 milja kod Turkisha i oko 1 000 milja kod Delte.

Šta bih mogao da uradim sa njima?

Hvala!

Ok drugari, meni je sve ovo malo konfuzno.

Imam oko 7 000 milja kod Turkisha i oko 1 000 milja kod Delte.

Šta bih mogao da uradim sa njima?

Hvala!

1k Delta : godisnja pretplata na neki magazin, samo USA adrese.

7k Turkish : skupi jos 3k i imaces dovoljno za povratnu kartu u ekonomskoj klasi unutar Turske.

Uuu, pa to nije tako loše!

Da sam znao za ove programe ranije (odnosno da me nije mrzelo da se cimam) sada bi stanje na miljnom računu izgledalo mnogo bolje. 

Hvala James!

I ja sam se registrovao, ali, jos ne videh da su dodate te milje. Ne secam se da sam procitao, ali moguce je da ima neki rok u kome dodaju milje, koji, verovatno jos nije prosao.

Dobih danas mejl od SIXT-a. Koliko sam rastumacio sa nemackog, poziv za ucesce u toj nagradnoj igri je trebalo da bude lican, a ne prenosiv, tipa, da neko postuje link na nekom forumu i svi odu na tu stranicu i registruju se. I kao, eto, zbog toga nisu u mogucnosti da mi prebace 1000 milja(koje sam posteno zaradio :) ). Ali, posto su oni, jelte, velikodusni, resili su da mi ipak, ako rentiram auto preko njih, daju tih 1000 milja, toboz, kao Uskrsnji poklon.

Hvala vam lepo na vasoj navlakusi i daleko vam lepa kuca.

Edited by Dragance

Dobih i ja, al me mrzelo i da prevodim šta su rekli (dalo se naslutiti tako nešto) i da tražim ovu temu da odjavim. Dakle, hvala ti za obe stvari flowers::

Air Asia je takodje otvorila svoj program, registrujte se na www.tune2big.com