Followers 0

Tajland & Kambodza

366 posts in this topic

Postoji limit u podizanju sa automata. Taj limit određuješ kada podpišeš ugovor sa bankom, ako je kartica debitna. A ako je kartica kreditna limit određuje banka.

Dakle proučite uslove pod kojima ste dobili kartice. Onih 150batha mi izgledaju kao ekstra trošak.

Postoji limit u podizanju sa automata. Taj limit određuješ kada podpišeš ugovor sa bankom, ako je kartica debitna. A ako je kartica kreditna limit određuje banka.

Dakle proučite uslove pod kojima ste dobili kartice. Onih 150batha mi izgledaju kao ekstra trošak.

ne, drzave takodje to mogu da propisu, pod izgovorom regulisanja kolicine zivog novca u opticaju..sigurno je da i banke odredjuju, ali ovo je primarno...otud ja u vecini zemalja j. amerike ne mogu da podignem vise od 150-200$ dnevno, a sa istom karticom odem na tajland i odma podignem 1000 evra, kako ne bi morao da placam vise bankomat (hm, ne trebaju mi toliki evrici na taiju samo za sebe, to je i za druge heheh)

ne, drzave takodje to mogu da propisu, pod izgovorom regulisanja kolicine zivog novca u opticaju..sigurno je da i banke odredjuju, ali ovo je primarno...

Nisam cuo da bilo gde drzava propisuju limit za podizanje novca sa bankomata osim u Brazilu (300 reala) gde razlog nije regulisanje kolicine novca u opticaju (jer i dalje mozes da odes na salter i podignes koliko god imas na racunu) nego da se spreci praksa brazilskih kriminalaca da kidnapuju zrtvu i vode je od bankomata do bankomata terajuci je da dize novac.

ne, drzave takodje to mogu da propisu, pod izgovorom regulisanja kolicine zivog novca u opticaju..sigurno je da i banke odredjuju, ali ovo je primarno...

Nisam cuo da bilo gde drzava propisuju limit za podizanje novca sa bankomata osim u Brazilu (300 reala) gde razlog nije regulisanje kolicine novca u opticaju (jer i dalje mozes da odes na salter i podignes koliko god imas na racunu) nego da se spreci praksa brazilskih kriminalaca da kidnapuju zrtvu i vode je od bankomata do bankomata terajuci je da dize novac.

e pa evo vas obavestavam da je tako i u nekim drugim zemljama latinske amerike, npr. peru, ekvador...razlog zasto je to tako ne znam, ali znam da je tako :)...znam da je to bilo u jos nekim drzavama ali ne mogu da poimenice potvrdim jer nisam siguran koje su u pitanju

Pozdravi svima,

posle višegodišnjih planova da odem na Tajland, izgleda da će mi se ove godine želja ostvariti  :) Po trajanju ne baš u potpunosti ali šta da se  radi, zbog posla ne mogu duže :( Situacija je sledeća: najverovatnije krećem 28.12 (slećem u BKK 29.12 rano ujutru) i vraćam se 12.1 (polećem rano ujutru) dakle 14 punih dana. Kakvi su vaši predlozi? Da li ima smisla ubacivati i Kambodžu ili to ostaviti za drugi put? Da li čekati NG u Bangkoku ili na nekoj plaži? :) Ja sam ražmišljao da budem do 1.1 u BKK i da se onda Airasiom prebacim za Krabi odakle bi se 11.1 uveče vratio za BKK i samo promenio aerodrom.

Svaki savet/predlog je dobrodošao :)

Jovane moj savet ti je da ne ides u kambodzu jer imas jako malo vremena cak i za tajland

mozes air asiom  za krabi mada bih se ja pre odlucio za ovu drugu obalu i omiljeni mi phangan a tu su ti i samui i ko thao koje mozes obici do tamo mozes stici iz bkk vozom busom ili avionom do samui a ili do surat tanija pa odatle hvatas konekciju

Jovane moj savet ti je da ne ides u kambodzu jer imas jako malo vremena cak i za tajland

mozes air asiom  za krabi mada bih se ja pre odlucio za ovu drugu obalu i omiljeni mi phangan a tu su ti i samui i ko thao koje mozes obici do tamo mozes stici iz bkk vozom busom ili avionom do samui a ili do surat tanija pa odatle hvatas konekciju

Tako sam i ja mislio da je Kambodža previše za tako malo dana. Koliko dana da odvojim za BKK imajući u vidu ukupan broj dana? Ja nešto gledam ovako:

BKK 3 dana

Krabi+Pi Pi 3-4 dana

phangan+samui+ko thao 7-8 dana

BKK - Krabi avion

Samui - BKK avion

Da li je ovaj plan realan i dobar? :)

Kako je najbolje od Krabi do Samui?

Što se tiče skutera, kolika je cena koju mogu da očekujem po danu?

Pozdrav Jovane,

Evo moje iskustvo, nadam se da ce da ti pomogne. 14 dana je malo kako god da okrenes, ja sam tamo bio vec 3x i ako da bog idem opet, nikad nije dosta :))

BKK mozes ostati koliko oces, no za prvi put ni 3 dana nije lose, ako putujes sam, novu godinu bolje docekaj na plazama vece su sanse da ces upoznati "nekog" i lude se zabaviti :) ja sam imao priliku da docekam novu godinu sa drustvom sa kojim sam doputovao u BKK na ulicama sa lokalcima.

Klasika, gomila mase na ulici, haos! :) alkohol na sve strane, i street food da bi mogao da izguras dalje i duze :)) neko moje zapazanje je da nema mnogo stranaca na ulicama, bude na par lokacija docek, tamo pored Grand Palace bude kao glavna festa sa vatrometom, inace Grand Palace odvoji jedan dan, poseti sve tu ti je odmah pored "lezeci buda" plus tik preko reke imas i "wat arun" imaju camci kojima prelaze lokalci, nesto sitno kosta, nemoj da te navuku da platis skuplji brod idi sa lokalcima.

I kad to obavis obavio si vecinu stvari koju vredi ugurati u tih 3 dana, a sve ti je tu blizu i mozes ugurati u jedan dan.

No, novu godinu docekuju i kod onih fensi trznih centara zatvore jednu ulicu i ima kao mali trg, u blizini Paragona negde, tu svaki brend piva ima svoj zatvoren deo i malu binu, pevaljke ovo ono, upad je oko 1200 bata i nema sanse redovi su ono strasni, ... no svuda po ulicama je haos i generalno je ql ako si sa drustvom, nema stranaca kontam da su po vrhovima hotela i restoranima, gde ti je upad recimo ~50 evra pa na vise.

Sto se tice plaza, ja sam 2 godine zaredom govorio da je Krabi sranje i tek 3 skontam da nisam u pravu :))

Kod Krabija se svi stranci, osim burzuja no oni su prica za sebe, manje vise nabiju na gradsku plazu Ao Nanga i tu je haos guzva, ja sam sad zadnji put manje vise od nove godine do polovine februara, tako da ti govorim iz prve ruke.

Smestaj je znacajno bio skuplji na Krabiju, nego na Samui, mi smo na Krabiju bili smesteni tipa 2,5 km od plaze za 600 bata trosobna soba pristojna. Dok je dole u Ao Nangu bez 1200 bata nije moglo plus je bio krs smestaj.

Phi Phi u sezoni je meni extra skup, tipa 1500 - 2000 bata za krs sobe.

Moj savet ti je smesti se negde gore uz 4203 put (tako pise na google mapi da se zove) kad krenes od Ao Nanga pa skretanje desno, tu smo mi negde bili.

Iznajmis skuter, uzmes odmah za sve dana dobices dobru cenu, ide od 150 - 300 bata na dan, sve ispod 150 na dan je dobar dil u tom trenutku bio.

Zaj*bes plazu u Ao Nangu odmah na skuter i istrazujes plaze, ima VRH plaza ali VRH gde su ti fens hoteli, na tipa 15-30 min od Ao Nanga, skuter slobodno ostavljaj nece niko, mozes cak i kacigu da ostavis, ako ti drmu ti drmnes nekog drugom.

Kako se spustis skroz dole ka plazi samo ides desno (levo ne moze) i redom sve plaze mi smo isli i do 30-40 min od Ao Nanga i vrh je, ...

Tu dole kad se spustis tik uz plazu su ti odmah i camci, sa fiksnim cenama (skoro pa fiksnim) voznji, obici sve ostrva vredi para kao i Railay Bay, posle sam odradi izlet ono klasika Maya Bay + Phi Phi, ... meni je bilo skupo da nocim tamo.

Da prelazis na Phuket nema smisla, bruka je skupo u sezoni, ... puno amera kontam. Posle Samui, odradis nacionalni park i begas.

Ko thao je lep, ali je ono romantika meni makar, malo je, ima i kafana/klubova ali nije to to. Samui Chaweng mi je najbolji za provod. Ko Phangan ako se ne uklapas u full moon mozes i da preskocis, siguran sam da ima lepe divljnine bla bla, ali ono.

Nemoj tih 14 dana provesti u premestanju u selidbi cimaju sa smestajem, ...

Odradi BKK 3 dana, dodji na Krabi uzivaj, posle skokni do Samuia 2-3 dana, i begaj za BKK.

Ako te nesto zanima slobodno pitaj!

Poz Jovane,

ako ne zelis da obilazis ostrva sa zapadne strane, ja ne bih trosila vreme na Krabi.

Mada opet, zavisi kakvu zabavu ocekujes i sa kim putujes. Phangan vazi za ostrvo provoda, i kome se tamo dopadne, vraca se sigurno. Full Moon party (meni bar) nije nista posebno, ali mi je Jungle experience vrhunska zurka! (napomena: isla sam u vreme NG, i kazu ljudi da to nema veze sa pravim Full Moon-om, ali opet).

Bungalovi mogu da se nadju povoljno, ali proveri na kom si delu ostrva ( smestaj na Haad Rin-u, nikako!)..ako uzimas skuter, onda ti je svejedno. Oko praznika imaju obicaj da uslovljavaju sa min 5-7 dana, ali nije pravilo.

Koh Tao je fantazija za ronjenje. Na Samui-u nisam bila.

Da ne zaboravim, ako ipak resis da odes u Krabi, organizuj se sam za obilaske susednih ostrva. Izleti su bas sr*anje :)

Ja bih isla 3 dana Bkk, krenula pa Phangan 6,7 dana, Samui ili Tao na 2,3 dana i nazad za Bkk.

Ili naprosto dodjes u Bkk, i zapalis za Kambodzu!i budes 13,5 dana na recimo Otres beach-u u  Sihanoukville-UUuuuuuuUuuuuuu :))))

i nema greske!

Hvala na odgovorima :) Karte kupljene, definitivno idem 28.12 (slećem 29.) i vraćam se 12.1 (jedva i ovo dobih) tako da Kambodža svakako otpada.

Za one koji me budu u budućnosti savetovali: idem sa devojkom (iako po mnogima glupa ideja :P) pa treba i ovo da uzeti u obzir :)

Za sada je plan da dočekamo NG u BKK i da 1.1 zapalimo dalje odakle bi se vratili kasno uveče 11.1 i samo promenili aeordrom i nazad za BG. Dakle 9 dana za uživanje na plaži :) Želja nam je da odemo na opušten odmor, bez previše jurcanja ali da nam  žurke i provod budu dostupni po potrebi :) Ako sam dobro shvatio, Samui je najbolja opcija i tamo bismo proveli 5-6 dana (tamo bismo se bar stacionirali) a ostatak pre polaska bismo proveli u Krabi sa izletom na Pi Pi.

Da li ovo deluje kao dobar plan? :)

Koje su 3 stvari koje su po vama "must" na Tajlandu za koje bi drugima mogli da kažete ".......kao da nisi ni bio tamo"?

Meni u taj must ide i Chiang Mai ako imas vremena :)

Da!!! Chang Mai! kazu da je Pai jos bolji, ali ja bih se ponovo vratila za Chang Mai. U tvom slucaju, Jovane, to ce biti Phi Phi..

Obavezna voznja tuk tuk-om po Bangkoku, tajlandska masaza ( kazu da su trandze najbolje) i sveze cedjeni sokovi!

Imas i raznorazne programe, tipa ping pong show i tako to  :)..mi na to nismo isle, a kazu recimo da je must..

Hvala na odgovorima :) Nažalost, Chang Mai će morati sa sačeka drugi put (kao i Kambodža).......sve ostalo bi trebalo da bude ok! :)

Nego koliko para treba odvojiti za "beach front" bungalov? Nešto kao http://www.tripadvisor.com/ShowUserReviews-g293918-d662860-r119132822-Secret_Garden_Beach_Resort-Koh_Samui_Surat_Thani_Province.html

U kom delu Koh Samuia ih tražiti? Ili ih tražiti na Koh Phangan?

Ne znam za Samui, mi smo na Phanganu placali 15e bungalov ( po danu), u vreme Nove godine, na Ban Tai-u..ako se ne varam ti ides posle novaka, pa bi trebalo da moze i jeftinije,ali zavisi od toga kakav luksuz ocekujes

Green Peace bungalovi u Baan Thai-u (Koh Phangan). Imaju malo "nadrndanog" vlasnika Marud Mike hehe ali nije on tako los posle 2 - 3 piva hehehe... Kvalitet i cena su ok skroz, malo dalji od 7 eleven prodavnice ali skuter je jeftin :D

Nasao sam ovih dana dosta jeftinu kartu za Tajland (530e) u martu, pa sam je neplanirano kupio i sada poceo da planiram put. Medjutim, ovo mi je prvo putovanje u Aziju i na toliko vremena (3 nedelje), pa nemam dobru predstavu sta mogu da vidim za to vreme. Procitao sam ostale topice i za sada imam okvirnu sliku sta bih hteo da vidim, ali ne znam da li je to realno, s obzirom na broj dana.

Naravno, poceo bih i zavrsio sa par dana u Bangkoku (ukupno 5, recimo), a hteo bih da vidim i sledece:

Angkor Wat (na jedan dan, samo da obidjem Big Circle)

Chiang Mai - cuo sam da postoji neka tura treking dzunglom gde se onda camcem predje u Laos na kratko (cisto da kupim onaj viski sa kobrom), ali nemam vise informacija o tome, pa ako neko moze da pomogne

Ratchaburi, Kanchanaburi - Erawan, Tiger Temple

Krabi - cisto usputno do Ko Phi Phi, mada nisam siguran da li to ili Ko Phanagan

I sad gledam da li je to sve realno (nije iskljuceno da bih se ispruzio za let avionom od severa Tajlanda do juga) i da li sam nesto propustio. Takodje, ako bi neko mogao odokativno koliko kosta taj put (neracunajuci kartu), cisto da znam otprilike, ne putujem fensi.

Mislim da ces se smoriti 5 dana u Bkk-u ali ukusi su razliciti.. Chiang Mai je extra i tamo je najbolja klopa. Treking varijanta je super. Mi smo bile na jedan dan bez nocenja ali uzmi 3 dnevnu turu, bolja je. U Chiang Mai-u imas dosta agencija koji nude pakete izleta tako da to tamo, na licu mesta. Guest house je kod same reke u dzungli. Ovo je moj blog koji sam pisala dok me, na zalost nije smorilo pa ti mozda moze pomoci neki info i fotke http://go-where-the-sun-takes-you.blogspot.com/2012/12/escaping-cold-european-winter.html Mi smo isle vozom od Bangkoka 3 klasom (ali bolje uzmi drugu, mi nismo imali mogucnost) i putovalo se dobrih 18 sati. Karta je cini mi se bila nesto oko 350 - 400 bata.

Tiger temple je meni totalna turisticka zamka i zao mi je tih zivotinja pa na turi koju smo mi isle iz Bangkoka nismo ulazile u hram. Na mom blogu ti pisu nasa iskustva.

Krabi i generalno zapadna strana Phuket itd iz mog ugla nije toliko lepa kao istocna, ne racunajuci Phi Phi. Istocna stana ima lepse plaze i ostrva. Ali ako je tebi cilj Phi Phi onda idi :) Ali ne propusti istocnu stranu kao npr Koh Phangan. Bices odusevljen.

Za Laos nije bas brza varijanta da se predje brodom i za to treba vremena pa ako si u fazonu da trosis vreme onda ok..

Uzivaj.

Preko AirAsia-e imas dosta povoljnih letova iz Bkk..mi smo tako neplanirano otisle za Krabi, karta nam je bila 13e!( za Trang doduse) pa smo onda isle busom

Tiger temple je meni totalna turisticka zamka i zao mi je tih zivotinja pa na turi koju smo mi isle iz Bangkoka nismo ulazile u hram. Na mom blogu ti pisu nasa iskustva.

Pa citao sam o tome na netu, i znam da ima mesta na kojima ih drogiraju i tako to, ali za ovo mesto konkretno sam cuo da to bas nije slucaj. Ili recimo ovo - http://www.tigerkingdom.com/Home.htm

Krabi i generalno zapadna strana Phuket itd iz mog ugla nije toliko lepa kao istocna, ne racunajuci Phi Phi. Istocna stana ima lepse plaze i ostrva. Ali ako je tebi cilj Phi Phi onda idi Smiley Ali ne propusti istocnu stranu kao npr Koh Phangan. Bices odusevljen.

Ne bih se zadrzavao u Krabiju, vise mi je to samo usputna stanica do Phi Phija. Nije iskljuceno da bih otisao do Phangana, ali treba mi prvo neka odokativna procena koliko mi dana treba za sta. Definitivno bih hteo da ostanem bar 3-5 dana dole po ostrvima, ali ne znam koliko mi treba za taj severni deo (Chiang Mai + treking).

Za Laos nije bas brza varijanta da se predje brodom i za to treba vremena pa ako si u fazonu da trosis vreme onda ok..

Pa koliko treba vremena?

Varijanta je uglavnom sporim brodom takozvani slow boat. Putuje se 2 dana od Chiang Khong (Thailand) preko Huay Xai (Laos) do Luang Prabang-a Mekon rekom.

I da, na Tajlandu se cuvaj dengi groznice (ubod zarazenog komarca), drugarica je bila u bolnici 4 dana u Krabiju... Ako nemas osiguranje lecenje je mnogo skupo. Zastita je jedino autan ili neki njihov 90to procentni zastitni sprej (toliko je jak da skida lak sa noktiju hehe)