Followers 0

Da li ce nakon ulaska Hrvatske u EU hrvatima i dalje biti ogranicen boravak u EU

31 posts in this topic

Pozdrav svima!

Interesuje me da li ge gradjani Hrvatske nakon ulaska Hrvatske u EU i dalje imati ogranicenje od 90 dana u okviru 180 dana boravka u EU, posto Hrvatska nece uci u sengen zonu?

Da li ce ostati isti sistem kao i sada 90 dana u okviru 180 dana, ili ce se nesto promeniti za gradjane Hrvatske tipa 90 dana maksimum u kontinuitetu, pa izadjes i nakon par dana mozes ponovo da udjes? Ne znam kakva je situacija sada sa Rumunijom, Bugarskom i grckim delom Kipra, pa me to interesuje ukoliko neko moze da mi pojasni.

Hvala puno!

Milos

Bez obzira na državljanstvo jedne od članica EU, moguć je boravak od 90 u drugoj državi EU.

Ukoliko postoji osnova tipa radne dozvole, stalnog nastanjenja, boravak nije ograničen na 90 dana.

@pedjalon

Hvala na odgovoru, ali nisi mi odgovorio na pitanje. Znam da mogu da borave do 90 dana u okviru 180 dana trenutno. Moje je pitanje da li ce moci da borave duze bez boravisne dozvole?

Znaci, interesuje me da li ce se ista promeniti u smislu kretanja i boravka u zoni sengena za drzavljanje Hrvatske nakon ulaska u EU?

Na primer, da li ce biti moguce da hrvatski drzavljanin udje u neku od zemalja sengen zone i tamo boravi 80 dana, onda se vrati u Hrvatsku, pa nakon par dana ponovo ode na 80 dana? To znaci da je u ovom primeru boravio krace od 90 dana u kontinuitetu, ali vise od 90 dana u okviru 180 dana.

Nadam se da sam precizan.

Hvala

Koliko znam, imaš pravo da putuješ koliko želiš po EU, nema ograničenja od 90 dana. Ukoliko želiš da radiš u nekoj zemlji članici, onda si podložan ograničenju. Ako želiš da se nastaniš u nekoj zemlji, drugačije su formalnosti. Za više informacija, pogledaj recimo http://www.nyidanmark.dk/en-us/coming_to_dk/eu_and_nordic_citizens/eu-eea_citizens/ ili http://europa.eu/youreurope/citizens/residence/worker-pensioner/faq/index_en.htm, a možeš ih i kontaktirati i pitati

@Cika Sima

hahaha ..daj molim te, pojasni mi sa da, ili ne, to sto mi je odgovoreno?

Ja sam pitanje postavio toliko precizno da ne moze preciznije, tako da se odgovor jasno moze dati ukoliko se zna!

Odgovor koji mi je dao pedjalon, samo se konstantuje ono sto sam ja i rekao u pitanju i daje se informacija koju nisam ni trazio. On je napisao do 90 dana sto ja i znam, niti sam to pitao. Nije mi odgovorio da li posle toga drzavljanin Hrvatske treba da ostane 90 dana u Hrvatskoj, kao sto je sada slucaj, ili moze samo da udje u Hrvatsku i vrati se nazad za par dana.

Ne volim kada neko pise samo da bi pisao. Ukoliko ne zna odgovor, moze da mi posalje privatnu poruku ako mu se caska o nekim temama sa mnom.

@chivitli

..tebi hvala na odgovoru. Mene ne interesuje da li moze da radi, ili zivi, vec samo da li je ogranicen na 90 dana u okviru 180 dana nakon ulaska Hrvatske u EU ukoliko ne poseduje boravisnu, niti bilo kakvu drugu radnu, ili slicnu dozvolu, vec samo turisticki. Hvala jos jednom, naravno provericu kod nadleznih institucija, ali posto nisam u mogucnosti da ih pozovem telefonom, cekam od njih odgovor putem email vec dva dana.

@chivitli

Na ovom sajtu "http://www.nyidanmark.dk/en-us/coming_to_dk/eu_and_nordic_citizens/eu-eea_citizens/" jasno se vidi da gradjani Rumunije, Bugarske, itd koje jesu clanice EU, ali nisu potpisnice sengenskog sporazuma, mogu slobodno putovati i kretati se unutar granica sengen zone bez ikakvog ogranicenja od 90 dana. Verovatno ce to biti situacija i sa Hrvaskom. :)

Znaci prema ovom sajtu, nece postojati ogranicenja od 90 u okviru 180 dana, a cak nema ni ogranicenja od 90dana, pa nazaj jedan dan i opet u EU. :)

Hvala jos jednom :)

Po zakonu si ogranicen na boravak do samo 90 dana. U praksi ne postoji kontrola koliko boravis u nekoj zemlji. Znaci, ako boravis u hotelu ili na crno onda mozes ostati koliko hoces.

Medjutim, ako zelis da prijavis boravak u nekoj zemlji, onda ces morati da das neko opravdanje za boravak. To moze biti rad, studiranje ili drugo, a nadlezni organ ce onda odluciti da li da ti izda dozvolu. Ako ti je ne izda, onda teoretski ti treba da napustis tu zemlju. Opet, u praksi nece uciniti nista tj. nece te deportovati, ali ako prekrsis neki zakon pa se utvrdi da ti nemas prava da boravis u toj zemlji, onda ces imati nekih problema.

Milose, hocu da kazem da ne razumem sta pitas. Zasto bi boravio u EU ako ne radis tamo nista? A ako radis, onda nemas problema sa boravisnom vizom i ostajes koliko hoces.

Ako se postavi pitanje legalnosti onda je dat odgovor.

Ja sam tako shvatio pitanje. Dakle LEGALAN boravak.

A da bi se legalno boravilo u bilo kojoj zemlj, zemlji EU, Shengena ili ne, postoji utvrđeni rok u kom se strani državljanin mora prijaviti.

Ali ako putuješ, i ne prekoračiš dati rok, onda se ne moraš prijaviti.

Ako poseduješ ličnu kartu jedne od zemalja EU, sa istom možeš nesmetano da putuješ i prelaziš i u neke zemlje koje nisu u EU. (Srbija, Bih, CG, Albanija... i Htvatska).

Pitanje je kako će se odnositi sa državljanima zemlje članice EU koji NEMAJU boravak u toj zemlji. Kako se meni čini u ovom slučaju je upravo to.

@chivitli

Na ovom sajtu "http://www.nyidanmark.dk/en-us/coming_to_dk/eu_and_nordic_citizens/eu-eea_citizens/" jasno se vidi da gradjani Rumunije, Bugarske, itd koje jesu clanice EU, ali nisu potpisnice sengenskog sporazuma, mogu slobodno putovati i kretati se unutar granica sengen zone bez ikakvog ogranicenja od 90 dana. Verovatno ce to biti situacija i sa Hrvaskom. :)

Znaci prema ovom sajtu, nece postojati ogranicenja od 90 u okviru 180 dana, a cak nema ni ogranicenja od 90dana, pa nazaj jedan dan i opet u EU. :)

Hvala jos jednom :)

To pravo su Rumuni i Bugari dobili tek  od 1.1.2013. Od tog datuma mogu i da rade u zemljama EU. A do tada su vazila ista pravila kao i za nas. Hiljade Rumuna je u UK, kaznjeno zbog rada bez radne dozvole. Od nove godine mogu da rade u UK i vise im nije potrebna radna dozvola. I sad se Englezi bune zbog najezde Rumuna u Englasku.

Jos nekoliko godina ce za Hrvate vaziti isti rezim kao i do sada. Nece moci da rade u drugim zemljama bez radne dozvole i imaju pravo boravka do 90 dana u 180 dok ne udju u Sengen. Sve do ulaska u Sengen, postojece i granicni prelazi izmedju HR i Sengen zone, gde ce se ulazak i izlazak u Sengen evidentirati.

Medjutim posto nema neke ozbiljne kontrole, u praksi ce moci da ostanu u Sengenu neograniceno, ali ne i da rade bez prethodno dobijene radne dozvole.

Ne, nisu važila ista pravila. Nemoj mešati pravo na putovanje i pravo na boravak i rad u jednoj konkretnoj zemlji. Takođe, u ovom slučaju pravilo o maksimalno dozvoljenom boravku važi za pojedinačnu zemlju, a ne za ceo šengen. Dalje, ne treba mešati ograničenja koje uvode pojedine zemlje sa celom EU. Samo su neke zemlje uvele restrikcije Bugarskoj i Rumuniji, ne sve. A pogotovo se ne može reći da nisu imali pravo da rade u EU, jer su i sami bili deo EU. Ako i dalje nije jasno, evo lepo tabela kad je ko dobio pravo na rad u kojoj zemlji: http://en.wikipedia.org/wiki/Freedom_of_movement_for_workers#Transitional_provisions_in_new_member_states. Za dodatno čitanje može da se pročita i šta je EEA :)

I za kraj, Miloš je pitao za putovanje, ne za rad.

Evo za rad. Rumunima i Bugarima cak ni ove godine nije dozvoljeno da rade u EU. Tek od januara 2014. Neke zemlje mogu da im jednostrano ukinu zabranu, ali treba da prodje 7 godina dabi se otvorilo trziste rada za novu clanicu.

http://www.entereurope.hr/cpage.aspx?page=clanci.aspx&pageID=13&clanakID=5620

Hrvat pravo na putovanje ima, ali pravo na boravak i rad nece imati jos nekiliko godina. Isto kao i Rumuni i Bugari.

U cilju kvaliteta informacija na ovom forumu, dođe mi da moderišem postove sa pogrešnim informacijama...

EU ima 27 članica (bez Hrvatske i dalje). Bugarska i Rumunija imaju pravo na rad u 15 zemalja članica (od samog ulaska u EU imali su pravo na rad u 11 članica). Nemaju pravo na rad u 10 zemalja članica, za sad. Kako neko može da napiše "nije im dozvoljeno da rade u EU", zaista ne razumem. Prvo, Bugarska i Rumunija su članice EU. Sledeći jednostavne logičke korake iz rečenice "Bugarima i Rumunima nije dozvoljeno da rade u EU" sledilo bi da im nije dozvoljeno da rade u sopstvenoj zemlji, jer su i oni deo te EU. Takođe, uvođenje zabrane je opciono, odluka svake države pojedinačno, a 7 godina je period koji pojedinačna država maksimalno može da drži zabranu, ako dokaže da je neophodno da postoji toliko dugo.

Drugo, kada se kaže EU, misli sa na celinu, sve države članice. Ako 15 država nešto dozvoljava, a 10 ne dozvoljava, kako je moguće izjaviti da SVE to nešto ne dozvoljavaju? Ako neko podrazumeva da su EU samo Nemačka, UK i ostale najrazvijenije članice, to je njegov problem, i njegova greška, ali molim da se ne ponavlja ovde.

I po ne znam koji put, ako neko pita da li može da putuje, zašto mu se objašnjava da ne može da radi, kad to nije ni pitao?

Ja sam prvi koji se lsže da treba pisati samo činjenice.

Ali Miloš nije pitao za putovanje, već uopšteno.

Bez ljutnje chi ali prošitaj još jednom miloshbg[/i ] post.

Cika Simo NIJE TACNO to sto pises.

Radim sa bugarskim drzavljaninom vec dve godine u EU. Tako da to sto si napisao, ne zameri, ali nije tacno.

Nisam hteo da pisem vise na ovu temu, ali nema smisla da se sire pogresne informacije.

Vidim da se mnogo brkaju pojmovi boravka u EU.

Stvari stoje ovako:

Svi drzavljani zemalja EU imaju pravo da zive i rade u drugm zemljama EU.

Nakon dolaska u neku drugu zemlju EU, imaju pravo borvka u njoj do 3 meseca uz prijavu policiji (u roku od tri dana od ulaska u tu drzavu), i to ide bez problema.

Ukoliko zele da produze boravak mogu to uciniti takodje jednostavno, na osnovu recimo zaposlenja.

Dovoljno je da imaju ugovor o zaposlenju i ODMAH dobijaju boravak na 1 godinu. Svi drzavljani zemalja clanica EU

imaju pristup trzistu rada u drugim zemljama EU, tako da im radne dozvole nisu potrebne da bi dobili boravak. Samim konkurisanjem i dobijanjem zaposlenja, dobija se i boravak. Mnogo je drugacije nego za drzavljane trecih zemalja kako oni to kazu.

U tom slucaju, privremeni boravak se dobija u odseku za strance u obliku kartice na kojoj pise datum vazenja i licni podaci.

Isto kao i obicna licna karta, ali za strance. Nakon prve godine, moguce je produziti boravak, opet na osnovu ugovora o zaposlenju, ali ne duze od 2 godine.

Posle pet godina neprekidnog boravka u zemlji, dobija se stalni boravak. Sve ovo isto vazi i za drzavljane trecih zemalja, jedina razlika je u PRVOM dobijanju boravka. Postoje neki uslovi, ali je i to moguce.

Zahtev za drzavljanstvo je razlicit od zemlje do zemlje. Uglavnom posle 10 godina, ako je u pitanu boravak po osnovu zaposlenja.

Ukoliko je u pitanju sklapanje porodice, moguce je zahtev za prijem u drzavljanstvo podneti i ranije, opet u zavisnosti od zakona odredjene zemlje.

Pozdrav.

I da, da dodam jos nesto.

Isti ovi uslovi vazice i za drzavljane Hrvatske od dana kada postane clanica EU. Posto svi pomenuti gradjani mogu po EU da se krecu samo sa licnim kartama, nije tesko zakljuciti da mogu i da borave u drugim zemljama duze od 3 meseca bez prijave. Ali to je vec druga tema.

Jos jednom pozdrav svima.

Mora se napraviti razlika izmedju zemalja Sengena i zemalja EU. Postoje zemlje koje su u Sengenu a nisu u EU, i obrnuto. Ako govorimo o slobodi kretanja Hrvata koji ce biti u EU ali ne i u Sengenu, za njega vazi 90 dana u 6 meseci, ako ulazi u Sengen. Kakvi su uslovi za boravak Hrvata u drugoj zemlji EU koja takodje nije u Sengenu (Bugarska na primer) to vec ne znam.

@Camalus

Nisi bas sasvim u pravu!

Procitaj: http://www.entereurope.hr/cpage.aspx?page=clanci.aspx&pageID=13&clanakID=5620

Znaci 7 godina ne moze da se radi u EU, osim ako im pojedinacne zemlje ne dozvole rad na svojoj teritoriji. Nakon 7 godina, EU im dozvoljava rad u svim svojim clanicama.

Mozda je Bugarima u zemlji u kojoj si, dozvoljen rad. Ali ima zemalja gde nije. A chivitli je sve to lepo objasnio.

Simo, nažalost i dalje grešiš. Ne mešati šengen u ovo, građanin EU ima pravo na slobodu kretanja, koja nema veze sa šengenom. Pročitati http://www.eurofound.europa.eu/areas/industrialrelations/dictionary/definitions/freemovementofcitizens.htm, a ako i dalje nije jasno, evo i zakon: http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=CELEX:32004L0038R(01):EN:HTML. Građanin EU zemlje van šengena (recimo Bugarin, Rumun, uskoro Hrvat, Englez) može da ode 90 dana u Francusku, zatim 90 dana u Nemačku, zatim 90 dana u Španiju, pa na Mars, pa gde god. Nema 90 dana u šest meseci za ceo šengen. Nema. Ako hoće da ostane duže od 90 dana u Francuskoj recimo (dakle jednoj istoj zemlji), onda treba da zatraži residence card.

I ponovo, pojedinačne zemlje mogu da zabrane pristup tržištu rada, podrazumevano je dozvoljeno. Ne postoji zabrana na nivou EU, pobogu i oni sami su deo EU, neće sami sebi uvoditi dozvolu (hint: logičko zaključivanje). Ponovo: Zabrana pristupa tržištu rada uvodi se pojedinačno, a ne dozvola.

Stvarno se puno pojmova ovde brka, pogotovo kakva prava ima EU građanin :-\

Prvi deo posta odnosio se na slobodu kretanja, a drugi na rad.

Ne mogu da otvorim te linkove.

Da li je svima dozvoljeno po difoltu, pa se naknadno zabranjuje ili zabranjeno pa se naknadno dozvoljava, je stvar procedure EU administracije. Cinjenica je da Rumuni ne mogu da rade bez radne dozvole u svim zemljama EU, vec samo u nekim. Isto ce biti i sa Hrvatskom. Odmah ce uslediti zabrane s tim da ce Hrvatima biti jos teze doci do liberalizacije trzista rada, jer je nezaposlenost u EU sada dostigla maksimum.

I moj odgovor je prvo o slobodi kretanja, a zatim o pravu na rad, mislim da je dovoljno jasno iz sadržaja paragrafa.

Opet se ne razumemo. Gradjani EU i neEU zemalja koje su na beloj Sengen listi moraju proci granicnu kontrolu na ulazu u Sengen zonu, pa samim tim ja smatram da NEMAJU PUNU SLOBODU KRETANJA.

Mnogo puta se desava da Madjari ne puste Rumune u Madjarsku (Sengen zonu), nego ih vracaju sa granice u Srbiju ili Rumuniju. Najcesce Rome!

To što ti smatraš je sasvim druga stvar, a i nema veze sa onim 90 dana u 180. Imaju ekvivalentnu slobodu kretanja, ali su podložni graničnim kontrolama jer nisu ukinute. Graničari imaju pravo da odbiju ulazak nekome u zemlju pod određenim okolnostima. Mogu i Nemca poslati nazad iz Francuske isto tako. A to što neki koriste to pravo diskriminatorno, i to često nažalost... Da ne zalazimo u tu temu, sasvim je odvojen problem od dužine boravka.

edit: ispravio sam linkove gore, tek sam sad skontao tvoj edit

Evo za rad. Rumunima i Bugarima cak ni ove godine nije dozvoljeno da rade u EU. Tek od januara 2014. Neke zemlje mogu da im jednostrano ukinu zabranu, ali treba da prodje 7 godina dabi se otvorilo trziste rada za novu clanicu.

http://www.entereurope.hr/cpage.aspx?page=clanci.aspx&pageID=13&clanakID=5620

Hrvat pravo na putovanje ima, ali pravo na boravak i rad nece imati jos nekiliko godina. Isto kao i Rumuni i Bugari.

Ko ti to kaze kad rade bez problema u Nemackoj,licno znam x slucajeva..cak i kredite mogu da dobiju..

Aaam... ne bi d azapočinjem novu temu pošto ono što mene interesuje se već dosta ominje u ovoj.

Naime, mene interesuje, kao državljanina HR, da li mogu u roku od 90 dana boraviti recimo 5 puta po 7 dana, što znači da bi redovno ulazio i vraćao se iz Austrije u HR.

A da pritom ne prijalvjujem boravak.

I ako dođe do toga da želim ostati nešto duže od 90 dana, npr 120 dana bez prijave boravka, a ne bi da navodim konkretne razloge, ima li tu neke mogućnosti da se prođe neopaženo od strane Austrijskih vlasti. 

Da li se preko putovnice beleži datum ulaska pa po tome i dužina boravka.

Kao prvo, ne moraš koristit putovnicu, nego je osobna dovoljna. Mislim da hrvatskim državljanima ulaskom u EU nije ograničen boravak u zemljama Unije, nego je samo za većinu zemalja potrebna radna dozvola u slučaju da želiš tamo radit, a za turističke, shopping i sl. posjete, ne bi trebalo bit nikakvih ograničenja. Također, kako se radi o carinskoj uniji, možeš kupovat šta god oš u Austriji i to vozit u RH. Dakle, "sosedi" na svojoj "meji" samo provjeravaju dokumente.