Posted September 28, 2016 Datumi iz Hrvatske se ne sabiraju. Hrvatska nije u Šengenu, ona ima svoja imigraciona pravila: http://stari.mup.hr/47.aspx Quote Stranac u Republici Hrvatskoj može boraviti na: - kratkotrajnom boravku (do 90 dana) - privremenom boravku (do godine dana) - stalnom boravku (neograničeno) Kratkotrajni boravak je boravak stranca u trajanju do 90 dana u bilo kojem razdoblju od 180 dana na temelju vize ili bez vize. Stranac kojemu za ulazak u Republiku Hrvatsku ne treba viza može boraviti u Republici Hrvatskoj do 90 dana u bilo kojem razdoblju od 180 dana. Tj. važi isto pravilo 90/180 ali samo za Hrvatsku, ne sabira se sa boravkom u zemljama Šengena. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 28, 2016 Hvala Duya,ma ostajem pa šta bude:) Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 28, 2016 Moje misljenje je da se ljudi dvoume iz razloga sto sopstvenu racunicu i racunicu kalkulatora mogu staviti pod znakom pitanja zbog granicara i njihovog racunanja... Zato se lepo izmaltretiramo sami, pa onda trazimo pomoc jos nekih ljudi, ne bi li bili sigurni. Moja situacija je kao jasna,ali kao i pojedinima jako mi je bitno da ne prekoracim zbog papira,boravka, zivota tamo posle Hvala osobama kojima nije tesko da odvoje vreme za resavanje enigme On 27.9.2016. at 4:47 PM, Laza GNR said: Eh,da nam je po jedno hladno pivo svaki put kad nekome razresimo nedoumice oko boravka... I to bi bilo moguce ako je isti grad u pitanju Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 28, 2016 Molila bih vas kada mi pomogli u vezi putovanja u Svedsku. Ja sam bila u Svedsku 20.04.2016. i vratila sam se u Srbiju 04.05.2016. znaci bila sam samo dve nedelje. Nakon toga sam otisla 17.07.2016. i vratila sam se 25.09.2016., znaci bila sam nepunih 3 meseca, konkretno 2 meseca i 8 dana. Zanima me da li mogu opet da odem u Svedsku nakon 2 meseca i 8 dana ili moram da cekam 3 meseca? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 28, 2016 U pravu si,upravo o tome je rec. Jel znaš nekog ko je imao isti problem? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 29, 2016 Pozdrav dobri ljudi, da li iko zna kako se prolazi na madjarskoj granici ukoliko postoji prekoracenje od 3 dana ako je od zadnjeg putovanja proslo skoro godinu dana? Da li se placa kazna i koliko ili postoji mogucnost da te jednostavno izbace iz autobusa i vrate? Hvala Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 29, 2016 (edited) 19 hours ago, Sladjica said: I to bi bilo moguce ako je isti grad u pitanju Drzim te za rec 33 minutes ago, AnabellLee said: Pozdrav dobri ljudi, da li iko zna kako se prolazi na madjarskoj granici ukoliko postoji prekoracenje od 3 dana ako je od zadnjeg putovanja proslo skoro godinu dana? Da li se placa kazna i koliko ili postoji mogucnost da te jednostavno izbace iz autobusa i vrate? Hvala Prilikom ulaska ili izlaska iz Madjarske? Ako je ulazak u pitanju,tj. ako ti nisu rekli nista proslog puta kad si izlazila,a ujedno je proslo i vise od 3 meseca od kako si poslednji put bila tamo,onda ne verujem da ce ni sada nesto komentarisati. Ako je izlazak u pitanju,onda se spremi ili na kaznu ili na zatvor i zabranu ulaska u EU par godina.Ne znam kolike su novcane kazne (lupam,100-200 evra,ne znam),a kazna zatvora je minimum 5 godina. A sto se tice toga da te izbace iz busa ako izlazis iz Madjarske (tj. vracas se u Srbiju)...pa gde mislis da te izbace i vrate?Nazad u Madjarsku? Ne ide to tako...kazem,ili novcana kazna ili,ako nemas da platis,onda zatvor. Mozda ti i progledaju kroz prste zbog malog "kasnjenja" 92-3 dana)...mada tesko. 23 hours ago, Mirko said: I ja sam to pomislio al me pokolebao ovaj iz konzulata našeg koji kaže suprotno. Ti iz konzulata su ili pijani ili ne znaju sta pricaju.Hrvatska nije u Sengenu,pa ne mogu onda ni da se sabiraju ti dani sa boravkom u Sengen zoni. 18 hours ago, Tatjana93 said: Molila bih vas kada mi pomogli u vezi putovanja u Svedsku. Ja sam bila u Svedsku 20.04.2016. i vratila sam se u Srbiju 04.05.2016. znaci bila sam samo dve nedelje. Nakon toga sam otisla 17.07.2016. i vratila sam se 25.09.2016., znaci bila sam nepunih 3 meseca, konkretno 2 meseca i 8 dana. Zanima me da li mogu opet da odem u Svedsku nakon 2 meseca i 8 dana ili moram da cekam 3 meseca? Ne moras da cekas 3 meseca,ali sacekaj 2 meseca i 10 dana,ne moras odmah prvog dana da zuris tamo,da slucajno ne bi nesto iskrslo na granici.Dan-dva mozes da se strpis. Edited September 29, 2016 by Laza GNR Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 29, 2016 14 minutes ago, Laza GNR said: Prilikom ulaska ili izlaska iz Madjarske? Ako je ulazak u pitanju,tj. ako ti nisu rekli nista proslog puta kad si izlazila,a ujedno je proslo i vise od 3 meseca od kako si poslednji put bila tamo,onda ne verujem da ce ni sada nesto komentarisati. Ako je izlazak u pitanju,onda se spremi ili na kaznu ili na zatvor i zabranu ulaska u EU par godina.Ne znam kolike su novcane kazne (lupam,100-200 evra,ne znam),a kazna zatvora je minimum 5 godina. A sto se tice toga da te izbace iz busa ako izlazis iz Madjarske (tj. vracas se u Srbiju)...pa gde mislis da te izbace i vrate?Nazad u Madjarsku? Ne ide to tako...kazem,ili novcana kazna ili,ako nemas da platis,onda zatvor. Mozda ti i progledaju kroz prste zbog malog "kasnjenja" 92-3 dana)...mada tesko. Da, u pitanju je ulazak posle 10 meseci. Prilikom izlaska u januaru mi nisu nista rekli, dobila sam pecat i pustili su me normalno ali...carinik jeste video da je u pitanju 93 dana i nesto je otkucao na tastaturi kad mi je skenirao pasos. Mene ne plasi kazna koju bi platila, mene plasi da me u sred noci izbace iz autobusa i stave mi zabranu od ko zna koliko. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 29, 2016 Ma kakvi... Kazem,ako ti nisu nista rekli prosli put onda nece ni ovaj.Da su hteli da te maltretirjau uradili bi to odmah,tad kad si izlazila.A to za skeniranje i kucanje u kompu - svakom pasosu se to radi. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 30, 2016 Pozdrav svima! postavio bih jedno pitanje sto se tice Šengena, iz razloga sto vise citam ovde na forumu budem vise zbunjen Naime ja sam ispucao punih 3 meseca odjednom u Šengen zoni od 14/06 do 14/09, nikakvih problema nisam imao na aerodromima, niti su postavljana pitanja. Imam dva pecata u pasosu ulaz/izlaz, sad mene zanima do kad ja moram da se strpim da bih mogao ponovo u EU? Svaka pomoc bi i dobrodosla. Hvala unapred Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 30, 2016 1 hour ago, Sasha123 said: Pozdrav svima! postavio bih jedno pitanje sto se tice Šengena, iz razloga sto vise citam ovde na forumu budem vise zbunjen Naime ja sam ispucao punih 3 meseca odjednom u Šengen zoni od 14/06 do 14/09, nikakvih problema nisam imao na aerodromima, niti su postavljana pitanja. Imam dva pecata u pasosu ulaz/izlaz, sad mene zanima do kad ja moram da se strpim da bih mogao ponovo u EU? Svaka pomoc bi i dobrodosla. Hvala unapred OD 14/9 do 14/12 , znaci naredna 3 meseca +/- par dana, pogledas u kalendar tacno da se ne zeznes kao ja, racunaj da neki mesec ima 30, neki 31 dan, uglavnom 90 dana pa mozes ponovo na put. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 30, 2016 Hvala puno! Sracunao sam i bice opet tacno 14/12.. postavio sam ovde pitanje iz razloga sto mi svi daju razlicite informacije, uglavnom da idem na crno..tipa cekam 2 nedelje sam i palim nazad. Iskreno nisam smeo da se usudim, iako mi je dobra vecina rekla "iz njihovih" iskustva da tako rade Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 30, 2016 Koliko ja vidim ti si sa tim datumima prekoracio 90dana. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 30, 2016 Po mom acunaju jesam prekoracio svega 2 dana, ali kao sto rekoh nije bilo nikakvih posledica, i niko mi nije pravio probleme, niti postavljao dodatna pitanja. Tako da smatram da posle 3 meseca necu imati problema da se vratim opet Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 30, 2016 4 minutes ago, Sladjica said: Koliko ja vidim ti si sa tim datumima prekoracio 90dana. 2-3.... Samo je moje misljenje da ides ne tacno na 90dan, nego malo posle. Stvarno se pitam kakvu oni evidenciju vode kada ne primete da neko prekoraci.... Dobro za tebe Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 30, 2016 2 minutes ago, Sladjica said: 2-3.... Samo je moje misljenje da ides ne tacno na 90dan, nego malo posle. Stvarno se pitam kakvu oni evidenciju vode kada ne primete da neko prekoraci.... Dobro za tebe To kakvu evidenciju vode sam bog zna, mozemo mi da nagadjamo ali niko ne zna bas sa tacnoscu da kaze. Hvala na savetu, necu bas odmah nakon 90 dana, sacekacu jos par dana preko za svaki slucaj Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 30, 2016 17 minutes ago, Sladjica said: Bolje za tebe,a ovi sto su ti rekli da nakon 2.nedelje ides ponovo....krsis zakon i to kakav! Ništa nije toliko vredno,a strpljenje u ovim situacijama čekanja...zlata vredno Srecan put u svakom slucaju Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted October 4, 2016 Prilično sam sigurna da razumem celu tu frku u vezi sa računanjem datuma, ali mi jedna stvar nije najjasnija.... Ako se iskoristi 90 dana Šengena, i posle par nedelja hoćeš da odeš do Rumunije/Bugarske na par dana, da li prave problem? One ne pripadaju Šengenu, pa ispadne da možeš 90 dana boraviti u Šengenu, pa 90 u Rumuniji (na primer), što mi je malo čudno. No, da li je problem biti par dana u Rumuniji/Bugarskoj posle isteka tih famoznih 90 dana? I je l' imaju oni (na aerodromima/granici) pravo da vam prave problem sledeći put kad uđete u Šengen ako ste prethodnog puta prekoračili nekoliko dana a niko vam ništa nije rekao? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted October 4, 2016 8 hours ago, NatashaNS said: Ako se iskoristi 90 dana Šengena, i posle par nedelja hoćeš da odeš do Rumunije/Bugarske na par dana, da li prave problem? One ne pripadaju Šengenu, pa ispadne da možeš 90 dana boraviti u Šengenu, pa 90 u Rumuniji (na primer), što mi je malo čudno. Pa ne znam kako ti je cudno,kad su to dve odvojene stvari (boravak U Sengen zoni i boravak VAN Senegen zone).Jesu obe te "stvari" u EU (tj. zajedno cine EU),ali opet,kazem,to su jasno odvojene celine i tako ih treba i posmatrati (vezano za duzinu boravka).Boravak u jednoj nema veze sa boravkom u drugoj,niti se ti dani sabiraju. A ovo drugo... Pa,mislim da teoretski imaju prava...ali to je teoretski.Prakticno ne verujem.Ako ti tad,prilikom cinjenja prekrsaja niko nista nije rekao,cisto sumnjam da ce neko nesto reci sledeci put. Jer,kad se pogleda - kad napravis prekrsaj...sto bi te oni pustili,kad time rizikuju da te vise nikad ne vide (tj. ko zna kad vide sledeci put),umesto da te odmah kazne?Ako je to jednom proslo,onaj sledeci put i taj,sto ce mozda videti to,ce verovatno pomisliti "Ma ajde,kad je proslo prosli put onda je gotovo/nevazno/nebitno". Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted October 5, 2016 Istina, da, to sam i ja mislila (da me ne bi smarali sledećeg puta), al' otkud znam. Na kraju sve zavisi od toga na koga naiđeš. A i Rumuni nisu nadležni za kažnjavanje ako vide prekoračenje u prethodnim (Šengen) putovanjima, je l' tako? A to za Šengen i EU....čudno mi je jer ispadne da ne moraš ni biti u Srbiji nego 3 meseca u Šengenu, pa 3 u, recimo, Rumuniji i tako stalno haha. Ali dobro, onda je sumnjivo, naravno, ne bi to dopustili (iako ispadne da je dozvoljeno). Ok, onda se nadam da će sve biti ok. Hvala ti. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted October 7, 2016 (edited) pozdrav svima Moze li mi neko razresiti ovo oko tih 180 dana u Šengenu. Ja sam ušao 08.05. i izasao 21.05. pa sam ušao 04.09. i još sam u Nemačkoj. Od kada se računa tih 180 dana,jel od mog prvog ulaska 04.09. ili nesto drugačije?Ako je tako,onda je to oko 30 oktobra.Jel moram tada da izadjem i opet mogu da se vratim za par dana kada počne novo računanje? Edited October 7, 2016 by Mirko Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted October 7, 2016 Ma kakvi.Ne trebas da izlazis. Napravio si pauzu 3 meseca (od 21.5. do 4.9. je proslo vise od 3 meseca),tako da sad mozes da ostanes 90 dana (racunajuci od 4.9.) - ili koliko vec zelis.Nemas potrebe da izlazis i ulazis ponovo (ako ne zelis). Inace,bilo bi red da svi to zapamte vec jednom: Izlaskom iz Sengen zone (tipa na dan-dva) i ponovnim vracanjem u nju vam se ne "ponistavaju" (anuliraju ili kako vec) predhodno provedeni dani u Sengen zoni,tj. time ne dobijate "nova" 3 meseca. Ta logika - izadjem na nekoliko dana iz Sengena,pa kad se opet vratim pocece da mi se racunaju "novi" dani/"novi" period od 90 dana - to uopste nije tako Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted October 8, 2016 hvala ti Lazo. I sada ja tih 90 dana mogu da potrosim u narednih 180 dana pocev od 04.09,a ako napravim pauzu duzu od tri meseca onda se od tada racuna novih 180 dana? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted October 16, 2016 Pozdrav svima, Citao sam ovde na forumu ali mozda su se pravila promenila, u pitanju su samo informacije iz 2011-e godine, tako da moze i neko da javi neku sveziju informaciju a pitanje je sledece : U Aprilu ove godine u konzulatu u Beogradu dobio sam vizu koja mi je garantovala sest meseci boravka u Nemackoj sa ciljem obavljanja studentske prakse (D viza). Moje pitanje je da li nakon isteka vize (31.10.2016) ja mogu da se vratim u Nemacku ili bilo koju clanicu EU kao turista bez cekanja vec u novembru ili decembru ili moram provesti van EU tri meseca (90 dana)? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites