Posted October 16, 2016 Mozes odmah da ostanes jos 90 dana bez izlaska, a mozes i da se vratis posle mesec dana. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted October 16, 2016 Imam nedoumicu, ušao sam 13 marta u šengen zonu ove godine, a izašao sam 2 Juna, manje od 90 dana, bio kod kuće 92 dana, i opet ušao 4. Septembra i trenutno sam u šengen zoni, da li će me kazniti na graniici ili mogu me strpati u zatvor? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted October 17, 2016 Ako si bio kod kuće 92 dana, sve je OK. Možeš da ostaneš još tamo negde do 4. 12., odokativno, pogledaj kalkulator. Trenutno "surfuješ" na nivou od nekih 80 dana -- za svaki dan koji sad provodiš u Šengenu, zaboravlja ti se po jedan tamo iz aprila (17. 10. - 180 ~= 17. 4.) Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted October 17, 2016 Super, hvala ti na odgovoru, greška, bio sam kući 94 dana, a od marta do juna sam bio 81 dan u Šengen zoni,Šengen kalkulator kaže da mogu ostati do 3. decembra.. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted October 20, 2016 Imam jedno pitanjce. planiram put do Nemacke na tri meseca u decembru mesecu,da li je moguce da budem od 1.12.2016 -28.02.2017 ,izadjem na par dana i vratim se na jos tri meseca na primer od 12.03.2017-9.06.2017? Da li ce mi proveravati koliko para imam ,normalno imam osiguranje? Plan mi je da obidjem Nemacku i spavam po po hostelima i slicno ,kao backpacker. Mozda odem i do Holandije na par dana,pojlske i lsicno kako sam blizu granica. Hvala napred. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted October 20, 2016 Naravno da nije moguce. Daj potrudi se malo, npr procitaj JEDAN post na ovoj temi. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 8, 2016 Sjajno, pa neki baš ništa ne čitaju ovde. Anyway, samo da podelim svoje iskustvo od skoro: Uvek računam dane ako ostajem negde duže vreme ali ovoga puta zaboravih i skontah da ću prekoračiti par dana i baš sam se brinula šta će biti. Međutim, na aerodromu u Eindhoven-u mi ništa nisu rekli, sve najnormalnije prošlo. Eto, čisto ako se neko nađe u sličnoj situaciji (mada ne znači da će svi isto proći, naravno). Iz pročitanih postova mi se čini da više Mađari zezaju na granici nego ovi po aerodromima (naravno, zavisi i od države). Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 9, 2016 Pozdravim svima.Moja prijateljica ima dvojno drzavljanstvo Srbijansko i Bosansk. Bila je tri meseca u Eu sa srbijanskim i vratila se e sad da li moze opet da ide sa Bosanskim pasosem s pauzom od tri nedelje? Vidim na svim sajtova da svi pisu da je to moguce ,mnogi to rade jer su oba pasosa izdata u skladu sa zakonima obe drzave. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 10, 2016 Trebalo bi da moze... Ima negde tema na forumu "Dva pasosa - duzi ostanak u EU?" ili tako nesto,potrazi je,procitaj. P.S. - Evo je ta tema: https://www.klubputnika.org/forum/topic/4502-dva-pasoša-duži-ostanak-u-šengen-zoni Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 10, 2016 Procitala sam ja to sve al reko da vidim neku skorasnju pricu.. Znaci moze vidim na svim sajtovima pise da moze da svi koji imaju takvu mogucnost to rade. A poznajes li ti koga? Staa pitaju na granici ? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 17, 2016 Ako mene pitas - ne znam ja nikog iz te ekipe takvih prevaranata...niti znam "sta pitaju" na granici. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 22, 2016 (edited) mVjerujte mi da sam procitala skoro sve komentare i jedino sam dosla do zaklnucka da sam mozda glupa. Molim vas pomozite mi da vidim koliko sam zabrljala. Naime ja sam bila ubijedjenja da ako sam bila dva mjeseca u Swedskoj pa u Bosni mjesec i dvadeset dana,da opet mogu biti dva mjeseca jer mi je ostao neiskoristeni mjesec i jos plus ovaj jedan.pa onda kad izadjem da ne mogu uci tri mjeseca. ali kad pogledam to racunanje ispade da sam u zadnjih 6 mjeseci bila 4 mjeseca.tacnije usla sam 8 juna izasla 8 augusta,pa opet usla 20 septembra i sad treba da izadjem za par dana. Molim vas samo mi kratko recite jesam li prekrsila taj mjesec.hvala mnogo unaprijed Edited November 22, 2016 by niki123 Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 22, 2016 18 minutes ago, niki123 said: Naime ja sam bila ubijedjenja da ako sam bila dva mjeseca u Swedskoj pa u Bosni mjesec i dvadeset dana,da opet mogu biti dva mjeseca jer mi je ostao neiskoristeni mjesec i jos plus ovaj jedan. Koji jedan? Pravilo je da smes da boravis 90 dana u okviru 180 dana. Ti si boravila 60 dana, pa potom 50 dana van. Dakle, od prvog dana kad si usla, proslo je 60+50=110 dana. Do 180 dana ti ostaje jos 70 dana, u kojim imas pravo da boravis jos 30 dana, koji su ti preostali. A ti si boravila preko 60. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 22, 2016 Quote e svaka mi cast. da li mogu to rjesiti samo placanjem kazne i da li se ona placa iskljucivo na licu mjesta. hvala ti na odgovoru svakako Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 22, 2016 U to se stvarno ne razumem. Mozda se javi neko ko zna. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 29, 2016 Ha,prikazuje mi samo prazan quote,iako sam quote-vao ceo post (kliknuo na dugme "quote"). @niki123: mislim da kaznu placas na licu mesta. Sto bi bilo i logicno (barem meni).Jer,ako treba da te kazne i onda te "puste",pa kao platices drugi put kad budes isla/prolazila/sta vec...rizikuju da ti vise nikad ne prodjes i da samim tim nikad i ne platis tu kaznu. Inace da,mislim da se moze resiti samo placanjem kazne (ne ides i u zatvor,ako na to mislis).Ako nemas da platis kaznu onda ti verovatno sleduje zatvor (tj. pritvor barem). Doduse,ne uzimaj ove informacije kao 100% tacne,najbolje je da proveris sa nekim advokatom (to je ipak pitanje za pravnika).Ili ako imas prilike da nazoves/pricas sa granicnom policijom (oni iz prakse to znaju). On 11/22/2016 at 2:41 PM, niki123 said: Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 29, 2016 7 hours ago, Laza GNR said: Ha,prikazuje mi samo prazan quote,iako sam quote-vao ceo post (kliknuo na dugme "quote"). ...zato što je niki greškom stavio svoj post u quote, a softver ne dozvoljava ugnježđene citate. Al da ne ispravljam sada. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 29, 2016 Dobro vece,htela sam da pitam samo dal neko zna dal je moguće posle provedenih 90dana u EU,otići u švajcarsku na 90dana!?bez da dolazim u srb!!hvala unapred na odgovoru Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 30, 2016 Iako Svajcarska (kao i Norveska npr.) nije u EU i ona je obuhvacena Sengenskim sporazumom. Dakle - nula bodova od te ideje. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 30, 2016 Da si samo ukucala u guglu, lakse bi dobila odgovor. Svajcarska nije deo EU, ali jeste deo Sengenskog prostora. Dakle, odgovor je ne. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 30, 2016 Dobro jutro!ipak sam se informisala u policiji,naravno da moze! Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 30, 2016 2 hours ago, ivancica8869 said: Dobro jutro!ipak sam se informisala u policiji,naravno da moze! Kad kažeš EU, da li misliš ne zemlje šengena ili ne? Npr. možeš da provedeš 90 dana u Hrvatskoj, pa onda 90 dana u Švajcarskoj, ali ne i 90 dana u Nemačkoj, pa 90 dana u Švajcarskoj. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 30, 2016 pa zar i hrvatska nije u eu??ja sam u italiji vec dva meseca,trebalo bi da idem za svajcarsku nzm kad,ali receno mi je da mogu ad budem 90 dana ali da polazak bude iz srbije i to avionom da bi izbegla evropske zemlje!ali ja sam htela samo da pitam dal je moguce da idem direktno odavde posto mi je malo cimanje da iz it odem za srb pa posle iz srb za svajcarsku,manje vise cimanje nego trosak!!jer ne zelim sebe da dodvedem u situaciju da me kazne ili udare neku zabrane,lepo i kulturno sam pitala,da znam ne bi pitala!!ali za svaki slucaj raspitacu se jos!!:) Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 30, 2016 "EU" nema apsolutno nikakve veze sa problematikom. Ono što ima veze jeste Šengenska zona, koja se ne poklapa sa EU, a u kojoj su i Italija i Švajcarska i Nemačka. Hrvatska, Srbija i npr. Rumunija nisu u Šengenskoj zoni. U toj zoni imaš pravo da sa srpskim pasošem boraviš 90 dana u poslednjih 180 dana, koji god datum da gledaš. Iz Italije u Švajcarsku smeš da ideš slobodno -- ne postoji čak ni granična kontrola -- pod uslovom da nisi prekršila ograničenje iz boldovane rečenice. Ako jesi, ne vredi ti da izlaziš (u Srbiju, Hrvatsku, gde god) na jedan dan i da se vraćaš, jer time i dalje kršiš pravilo iz boldovane rečenice. Ako ti provere pasoš i vide da si prekršila pravilo, na izlasku ili pri pokušaju ponovnog ulaska mogu da ti udare zabranu, napišu kaznu od nekoliko stotina evra... Možeš proveriti da li si prekršila pravilo na onlajn kalkulatoru u prvom postu na prvoj strani ove teme. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites