Followers 0

Šengen - novo pravilo za dužinu boravka (90/180)

1,145 posts in this topic

Uvek pali gruba strategija "90 unutra - 90 napolju", tako da možeš.

Jos jedno pitanje,da li zemlju moram napustiti prije isteka 90 dana,npr 5 dana prije,ili bez peoblema mogu izaci dan pred istek 90 dana,tj 89-ti dan boravka? Gospodja koja je kaznjena zbog prekoracenja,mi rekla da moram izaci 5 dana prije ,tj.85-ti dan, pa mi je to malo nelogicno!

7 minutes ago, Gordy said:

Jos jedno pitanje,da li zemlju moram napustiti prije isteka 90 dana,npr 5 dana prije,ili bez peoblema mogu izaci dan pred istek 90 dana,tj 89-ti dan boravka? Gospodja koja je kaznjena zbog prekoracenja,mi je rekla da moram izaci 5 dana prije ,tj.85-ti dan, pa mi je to malo nelogicno!

Ja sam se u utorak vratio iz Svedske, 87.dan mi je bio. Brojali su mi dane i na ulasku i na izlasku. Mislim da neces imati problem ako izadjes 89.dan

I ja sam planirala da izadjem 87 dan,ali me je zena zbunila!

5 hours ago, Gordy said:

Jos jedno pitanje,da li zemlju moram napustiti prije isteka 90 dana,npr 5 dana prije,ili bez peoblema mogu izaci dan pred istek 90 dana,tj 89-ti dan boravka? Gospodja koja je kaznjena zbog prekoracenja,mi je rekla da moram izaci 5 dana prije ,tj.85-ti dan, pa mi je to malo nelogicno!

Hvala vam na odgovorima,nikad nisam jos bila u ovakvoj situaciji,pa ne znam kako da postupim! Onda cu izaci 87-mi dan kako sam i planirala,vjerujem da ce sve biti ok! Prema vasim uputama poklapa se moja racunica sa kalkulatorom. Hvala vam na pomoci.

Zdravo moze pomoc ? Vako usao 06.01.2017 izasao 13,03,2017 usao 19.05 izasao 30.07,2017 eh sad me zanima da li imam pravo na ulazak i kad ?

Interesuje me : Šta može da se desi ako me u nekoj stranoj državi saobraćajna policija zaustavi sa srpskom probnom vozačkom dozvolom ? 

Iskljuće te iz saobraćaja i platiš kaznu oko 500 evrova, u zavisnosti od države.

Ako u vozilu nemaš osobu sa validnom vozačkom dozvolom, pozvaće šlep službu i odneti vozilo. Koliko ta "zabava" košta, nemam pojma.

20 hours ago, mveruovic said:

Mrzi me da racunam ali si ti jedno mesec dana sigurno prekoracio...

I kad mogu sad opet da udjem ?

06.01 do 13.03 pa onda 19.05 do 30.07 dali imam pravo i kad ? da udjem opet ?

Racunaj od danasnjeg dana (ili dana kad zelis da udjes) 90 dana unazad i vidi koliko si dana boravio, pa ces znati da li mozes da udjes. Koristi kalkulator pomenut na jednoj od prethodnih stranica i iscitaj temeljno sta je vec pisano na temi.

32 minutes ago, Dragance said:

Racunaj od danasnjeg dana (ili dana kad zelis da udjes) 90 dana unazad i vidi koliko si dana boravio, pa ces znati da li mozes da udjes. Koristi kalkulator pomenut na jednoj od prethodnih stranica i iscitaj temeljno sta je vec pisano na temi.

Po tome nisam prekrsio ako brojim dane u nazad,a vamo citam isto da se broji  unaprijed i po tome sam prekrsio sad mi nije jasno,znaci ako hucu da udjem 0.1.10.2017 brojim unazad 180 i vidim.. ako je tako onda hvala rrazumio sam

On 13. 01. 2014. at 4:08 PM, Lilienthal said:

Ma jok nije ni uzimao pasose cak nije ni bio u kucici nego je stajao napolju i :mah:

A nemam dokaz, kolima

pozdrav

imam pitanje, u Njemackoj sam boravila od 30.12.-11.03 sto je nekih 71 dan zatim od 

18.03.-27.05. isto tako nekih 71 dan...

e sada me zanima da li ja te preostale dane mogu iskoristiti ??

Koje bre preostale dane kad si prekoracila preko mesec dana??

06.01 do 13.03 pa onda 19.05 do 30.07 dali imam pravo i kad ? da udjem opet ?

Ne znam kad mozes da udjes, zovi ambasadu te zemlje pa pitaj... Gledas od danas 180 dana u nazad. Od npr 10. februara gledas koliko si bio, a bio si vise od 90 dana.

1 hour ago, maky said:

pozdrav

imam pitanje, u Njemackoj sam boravila od 30.12.-11.03 sto je nekih 78 dana zatim od 

18.03.-27.05. isto tako nekih 71 dan...

e sada me zanima da li ja te preostale dane mogu iskoristiti ??i

3 hours ago, omaa said:

Po tome nisam prekrsio ako brojim dane u nazad,a vamo citam isto da se broji  unaprijed i po tome sam prekrsio sad mi nije jasno,znaci ako hucu da udjem 0.1.10.2017 brojim unazad 180 i vidim.. ako je tako onda hvala rrazumio sam

Ne razumem to sto spominjes za brojanje unapred. Svakako, prekrsio si dozvoljen boravak i ne znam kako si prosao nekaznjeno. Eto, pogledaj od datuma kad si izasao (30/07) 180 dana unazad i izracunaj koliko si dana boravio, pa ces videti da si debelo prekoracio.

Dakle, ako hoces danas da ides, gledas 180 dana unazad i vidis da li imas manje od 90 dana boravka, ako imas, znaci, mozes da udjes. Sutra brojis 180 dana unazad od sutra i brojis dane boravka, a tad ti se ponistava onaj 181. dan unazad, ako si tad mozda boravio u Sengenu. Prekosutra gledas 180 dana unazad i ponistavaju ti se onaj 181. i 182. dan, ako si tad boravio u Sengenu, itd. Vazno je da ni u kakvoj kombinaciji kad pogledas 180 dana u nazad nemas vise od 90 dana, jer ako imas, prekoracio si.

Lijep pozdrav,

Imam jedno pitanje koje se odnosi na temu. Naime zivim i radim u Austriji. Posjedujem njihovu Rot-Weis-Rot kartu. U oktobru trebam na nekoliko dana da putujem u Poljsku. Da li ja kao BH drzavljanin sa tom kartom mogu bez vize uci u Poljsku? Da li u toj situaciji podlijezem ovom 90 dana pravilu?

Hvala

Nosioc takve kartice je u legalnom boravku u zemljama EU i na iste se ne odnosi pravilo 180/90.

U roku 180 dana prv 90 dani sam proveo kuci i posledni 89 dana sam bio u shengen zonu ,89 ti dan idem kuci dali moze posle 3 dana boravak kuci opet da idem na 90 dana u shengen zoni??? 15/06/16 prvi put sam ushao u sengen zoni izasao sam 10/09/16 iz sengen zoni,imao sam tranzit preko grce i bugarije za novu godinu da idem do turske znaci da sam ulazio opet na sengen zone na 31/12/16 a izasao na 03/01/17no to samo nekoliko sati da prodjem drzave za da stignem do turske i nazad,  od 09/01/17  ushao sam u sengen zona 05/04/17 sam izasao od sengen zone,  opet sam ushao u sengen zone 05/07/17 sad planiram da izadjem na 01/10/17 iz sengen zone po mom racunanju od 01/10/17 unazad 180 dana je 05/04/17 mislim da sam ispravan do sad 90 dana kuci 90 dana sengen zoni , mogu li da se vratim u sengen zoni 04/10/17 i da imam prestoj 90 dana bidejki mislim da sam zapoceo novih 180 dana u koj mogu da iskoristim 90 dana shengen zona kad hocu :/ jel sam u pravi il nisam odnapred hvala

Edited by Alex12

Ne mozes. Praktikuj kao i dosad, 3 meseca u Sengenu, 3 meseca kod kuce, to je ok. Ako bi usao 04/10 i ostao, recimo, do januara, tad bi, ako pogledas unazad 180 dana, od tog nekog januara, ti bio prakticno 177 u Sengenu, sto je, naravno, debeli prekrsaj.

Mene buni sto citam po internetu da racunam od zadnjeg izlaska posledni 180 dana unazad negde pise a negde pise od prvog ulaska  tako uracunam da ako izadjem na 01/10/2017 unazad 180 dana je 05/04/17 i mislim da pocinjem novi 180 dana samo izlaz ulaz da treba da napravim ??? zbunjen sam posto svasta citam po internetu evo jedan zapis koi sam izvadio da vidite kako je napisano:

Kako se to računa?

Prvi put kada uđeš u Šengenski prostor, započinje prvi period od 180 dana u okviru kojeg možeš da boraviš u toj zoni 90 dana, računajući svaki započeti datum, bez obzira na to da li ovo pravo koristiš neprekidno ili s prekidima. Ako si, na primer, prvi put ušla u Šengenski prostor 1. marta, onda period od 180 dana ističe 27. avgusta. Sledećeg dana, 28. avgusta, počinje novi period od 180 dana u okviru kojeg imaš na pravo na novih 90 dana boravka u Šengenskoj zoni. Taj period ističe 23. februara sledeće godine, a 24. februara počinje novih 180 dana, i tako redom.