Followers 0

Peking i Shanghai u 10 dana

50 posts in this topic

Evo da se javimo,stigosmo iz daleke Kine..Bili smo 6 dana u Pekingu,hostel u centru,lepo,cisto,svaki dan su cistili i sredjivali sobe.Isli smo na Kineski zid,zaista za postovanje kako dobro izgleda.Tjenanmen trg je oroman,i dalje ne shavatam zapravo koliki je taj trg..klopa,ulicna na sve strane,dobra ,jeftina..skorpiju sam probao,zmiju...setali ceo dan,trudili smo se da obidjemo sto vise..malo nas je zbunilo posto nigde nema menjacnica,ali tako je..sve smo u banci zavrsavali sa gomilom kineza lol:: ...malo smara pri svakom ulasku u metro stanicu kontrole i provere,moraju torbe,rancevi i ostalo kroz trake one da prodju,ali tako je.Zatim odlazimo na Beijing railway train south station i ukrcavamo se u voz,hight speed train za Sangaj.Karte smo kupili u Beogradu,mesec dana pred put.za 4.5h smo stigli u Sangaj...Sangaj me dosta podseca na Hong Kong,bar novi deo,pozat po oblakoderima,samo sto nema brdo iza :spot: ...vreme je bilo jako cudno,prvo duva jak vetar,pa suncano,pa opet duva..guzva na sve strane,setnja svakodnevna po hutongovima,klopa na sve strane,obilazak baste u centru grada.Menjanje para opet u bankama,desilo nam se da smo hteli da promenimo 50e,novcanica je bila malo ostecena na ivici,skoro neprimetno,ali ipak nismo mogli u jednoj banci,pa su nas slali u bank of china gde smo promenili.Smestaj nam je bio u centru,10 minuta od setalista Waitan,the bund.Povratak je bio iz Sangaja,Pu Dong aerodrom.Leteli smo Etihadom,sve je bilo u najboljem redu,konekcija idealna.Jedino je malo nezgodno kada iz velikom Airbusa udjete u A319 za Beograd,a let traje skoro 6h..malo prostora za noge,pun avion do poslednjeg mesta...eto toliko,ako ima neko da pita bilo,sta,rado cu pomoci i dati savet...eh,da,posto imamo Etihad guest kartica,imali smo klopu,morske plodove,da biramo,kao special meals...

Pozdrav svima, putnici!

Dragi i ja planiramo da provedemo u oktobru  nekih 6 nedelja po jugoistocnoj Aziji, pocetak bi bio Moscow - Shangai via Beijing (22h pauze u Pekingu) i Shangai - HK, pa dalje Singapur, pa se penjemo na sever.

Pitanje je - posto za nase gradjane postoji varijanta u gradovima Peking, Sangaj (i jos neka dva ::crazy: ) da ne treba viza za zadrzavanje do 72h - u Pekingu bi proveli 22h cekajuci connection, malo prozujali po gradu i onda let do Sangaja gde bi evtl.proveli 48h i otisli dalje za HK.

Kako racunaju ulaske i izlaske, posto ce Peking - Shangai linija biti domestic flight ? Da li je ova zamisao izvodljiva bez viza ?

Hvala puno, pozz svima :party:

ps. i da, karta Shangai - HK je posebna karta, jel pustaju "napolje" ako nije presedanje u pitanju ?

Edited by Yeca Pereca

Pitanje je - posto za nase gradjane postoji varijanta u gradovima Peking, Sangaj (i jos neka dva ::crazy: ) da ne treba viza za zadrzavanje do 72h - u Pekingu bi proveli 22h cekajuci connection, malo prozujali po gradu i onda let do Sangaja gde bi evtl.proveli 48h i otisli dalje za HK.

Kako racunaju ulaske i izlaske, posto ce Peking - Shangai linija biti domestic flight ? Da li je ova zamisao izvodljiva bez viza ?

Hvala puno, pozz svima :party:

ps. i da, karta Shangai - HK je posebna karta, jel pustaju "napolje" ako nije presedanje u pitanju ?

Ćao,

ja sam skoro imao sličan slučaj, pa ću probati da ti objasnim. 

Pošto živim u Šangaju, a isticala mi je ova viza na duži period, zapalio sam u Kambodžu na odmor i planirao da u povratku samo pokupim stvari i zapalim za Bg. Karta za Bg mi nije bila vezana, ali je bila u ovih 72h , tako da nisam imao nikakvih problema. Iz Kambodže sam otišao za Šangaj, na aerodromu su mi dali dozvolu da se zadržim tačno do momenta kada mi je karta označena za Bg i to je to. Tako da to što ti nije vezana karta nema nikakve veze - BITNO JE DA IMAŠ KARTU ZA TREĆU DESTINACIJU, odnosno da im je pokažeš.

Što se tiče ovvog pitanja - da li možete da izađete u Pekingu ako vam je sledeći let za Šangaj  prilično sam siguran da to nije moguće. Jer lepo piše u pravilu - ako hoćeš da se zadržiš u jednom od gradova maksimum 72h bez vize, onda moraš da imaš bukiranu kartu za treću destinaciju za koju imaš vizu ili čiji si državljanin. U ovom slučaju vi samo nastavljate za Šangaj, tako da u mislim da morate da budete na aerodromu, a pravo na 72h imate tek u Šangaju. Pošto idete za HK posle toga.

Opet ne znam koliko oni kapiraju HK kao treću zemlju :) Može i tu da bude začkoljica.

Najbolje vam je da okrenete ambasadu Kine u Bg i pitate. Malo vam je komplikovana ruta.

Pozdrav

Što se tiče ovvog pitanja - da li možete da izađete u Pekingu ako vam je sledeći let za Šangaj  prilično sam siguran da to nije moguće. Jer lepo piše u pravilu - ako hoćeš da se zadržiš u jednom od gradova maksimum 72h bez vize, onda moraš da imaš bukiranu kartu za treću destinaciju za koju imaš vizu ili čiji si državljanin. U ovom slučaju vi samo nastavljate za Šangaj, tako da u mislim da morate da budete na aerodromu, a pravo na 72h imate tek u Šangaju. Pošto idete za HK posle toga.

Opet ne znam koliko oni kapiraju HK kao treću zemlju :) Može i tu da bude začkoljica.

Najbolje vam je da okrenete ambasadu Kine u Bg i pitate. Malo vam je komplikovana ruta.

Pozdrav

Da, i meni je delovalo da je skroz skakljiva varijanta, ali mi ne pade na pamet da moze i sa HK da se zakomplikuje. Provericu s ambasadom, hvala najlepse na odgovoru! :party:

Da, i meni je delovalo da je skroz skakljiva varijanta, ali mi ne pade na pamet da moze i sa HK da se zakomplikuje. Provericu s ambasadom, hvala najlepse na odgovoru! :party:

Pazi vrlo je moguće da grešim za HK, jer ti se odlazak u HK računa kao izlazak iz kineskog mejnlenda, tako da bi logično bilo da ti se računa kao treća destinacija. Ali najbolje ti je da proveriš, u ambasadi će ti reći kako jeste. Pozdrav

Cao...gledam da mozda odem do Pekinga i Sangaja sl godine, na 15 dana. Preporuke za najbolji period godine za obilazak? Najvise me interesuje cena avio karte, da znam sta da jurim? Koliko povoljno moze da se nadje karta? Hvala

Edited by nova putnica

Mi smo kupili kartu za Šangaj za kraj aprila, pa ćemo do Pekinga ili avionom ili bullet train-om. Idemo takođe na 15 dana. Čekali bismo najvjerovatnije promociju Qatar Airwaysa (iz BG-a bude oko 500e povratna do Šangaja), ali je bio nedavno error fare Austrian Airwaysa preko ctripa, pa smo kupili dvije povratne karte za 540eur. :D

Edited by awinaken

ThirstyTraveler je naveo sajt koji objavljuje error fare vijesti. Secret Flying je generalno dobar sajt da pratiš za (jeftina) putovanja. 

Nikad nije dovoljan samo jedan sajt, skupi sto vise mozes :)
Mnogi se pojavljuju na temi o jeftinim avio kartama na ovom forumu. Ja pratim jos samo ovaj.

Da, da, nisam znala da li je ovo pravo mesto da se raspitam o tome, ali ajde kad se vec pomenula error fare, pa da pitam.....hvala, pogledacu I tamo. Vidim da ljudi objevljuju, ali ne znam gde dolaze do tih info.

Ne idite u Sudzou. Dovoljan savet :)

zasto? trebalo bi da je jako lepo.

Edited by GerdaBudenbrok

Zato što ljudi očekuju nekakvu kinesku Veneciju, a zapravo je zaista NIŠTA. Mada je možda okej otići ne očekujući ništa. U tom slučaju vam možda i bude korektno

Treba mi savjet: za osobu koja prvi put obilazi Kinu (Hong Kong ne računam), da li je previše ambiciozno posjetiti Šangaj, Peking, Xian i Guilin za 13 dana ili se bolje odreći nečega? Ako je bolje odreći se, pitanje je, šta izbaciti? Ukoliko bismo sve obilazili, bili bismo po 2-3 dana u svim gradovima, a putovali bismo noćnim vozovima.

Da li je bolje izbaciti Guilin, a posjetiti Šangaj, Peking i Xian ili izbaciti Xian, a imati balans urbanog i prirode dok smo tamo? 

Edited by awinaken

On 3/19/2016 at 3:10 PM, awinaken said:

Treba mi savjet: za osobu koja prvi put obilazi Kinu (Hong Kong ne računam), da li je previše ambiciozno posjetiti Šangaj, Peking, Xian i Guilin za 13 dana ili se bolje odreći nečega? Ako je bolje odreći se, pitanje je, šta izbaciti? Ukoliko bismo sve obilazili, bili bismo po 2-3 dana u svim gradovima, a putovali bismo noćnim vozovima.

Da li je bolje izbaciti Guilin, a posjetiti Šangaj, Peking i Xian ili izbaciti Xian, a imati balans urbanog i prirode dok smo tamo? 

Moj ti je savet da izbaciš Peking. Opet, to sam samo ja.

Prljav je i zagađen, ljudi su katastrofa, a na mestima koja te interesuju da vidiš je zilion turista na metru kvadratnom. 

U Šangaju sam živeo par godina, tako da mogu da ti toplo preporučim ovaj grad. I da, nije ti dovoljno 2-3 dana za njega. Iskoristi dane koje si nameravao da protraćiš u Pekingu za Šangaj :)

Guilin i Šian obavezno :)

Sila je sa tobom

On 19.3.2016. at 3:10 PM, awinaken said:

Guilin maximum dva dana a i to je mnogo. Par prevara od pećina na koje ćeš samo da baciš pare, i ništa drugo.

Glavna atrakcija u tom delu je gradić Yangshuo i reke Li i Yulong . To je priroda par excellence.

Edited by Macphisto

Hvala vam na odgovorima. Ipak smo se odlučili za Šangaj, Peking i Xian, najviše iz razloga što nemamo mnogo vremena, pa ćemo, nadam se, imati priliku da posjetimo jug sledeće godine.

Za Guilin znam da je bezveze, nego sam više mislila geografski, ići na jug.

Guilin uopšte nije bezveze. Ne znam odakle ti to. Mislim jeste bezveze ako očekuješ lunapark i magične medvede koji lete sa brda na brdo, onda ponesi pečurke i opet će ti biti dobro. 

Jedino što se slažem da ne treba biti tamo duže od dva dana, osim ako nisi zaluđen za prirodom. Ali da je bezveze - to je lupetanje gluposti.

Nakon iscitavanja ovog i drugih foruma, Guilin se malo kome dopao. U svakom slucaju, ako budemo imali priliku da posjetimo juzni dio Kine, sigurno cemo se i tu zaustaviti.

Dobro i ja lupam, ukusi su razliciti. Meni je Guilin odličan recimo. Dok mi je recimo Hangzhou neviđeno sranje, iako mi ga je većina hvalila i govorila da moram da odem da vidim to jezero, kada sam već u Šangaju, za koje je tobože Marko Polo rekao da je najbožanstvenije na svetu i ostali bakrači. 10 od 10 mi je reklo da je fascinantno. Ja odoh, videh i smorih se. Tako da da, sve je stvar ukusa.

U ssvakom slučaju uživanje želim

Heh, ja sam i za Hangzhou procitala da nije toliko vau, ali kao sto sam i gore rekla, smatram da uvijek treba posjetiti, bez obzira na to sta se prica ili ne. Meni npr. Pariz nikad nije ostavio neki jak utisak, dok sam bila odusevljena manjim gradovima. Sto ti kazes, o ukusima...