Followers 0

Jedan lep projekat/blog

16 posts in this topic

Većina posetilaca ovog fourma je ugošćavala i ugošćava putnike preko Couchsurfinga, ali "malivoja" se dosetio jedne mnogo lepe ideje koja dodatno promoviše Srbiju i srpsku gostoljubivost među drugim putnicima. Kako je to Voja osmislio, možete videti www.globalserb.comhttp://ovde

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nije on te ljude ugostio zato što je Srbin, niti je ikad jedan čovek za drugoga učinio nešto lepo zato što je Srbin, Japanac ili Turčin. Ako želi da promoviše gostoljubivost, onda neka promoviše ljudsku gostoljubivost, a ne "srpsku gostoljubivost". Ali da vidimo šta tu piše.

"Ovo je priča o tome kako je zahvaljujući jednom sajtu koji besprekorno funkcioniše (www.couchsurfing.com)"

Svako ko ozbiljnije koristi kaučsurfing zna da ne funkcioniše ni blizu besprekorno, a otkad je privatizovan nalazi se na rubu propasti.

"dobroj volji i ideji, i ljubavi prema sopstvenoj zemlji"

Čekaj, ja tebe primim da spavaš pod mojim krovom zato što volim svoju zemlju?

"jedan Srbin"

Nivo "Blica", "Kurira" itd. Po svaku cenu ubaciti nacionalnu pripadnost gde god je to moguće, da slučajno neko ne zaboravi šta je najvažnija identitetska odrednica. Ne kakav si čovek, niti šta radiš ili si uradio, nego da li si Srbin ili si sve ono drugo što nije Srbin. Deluje bezazleno, zar ne? Pročešljajte malo dnevne novine pa pribeležite na koliko se mesta potpuno nepotrebno forsira nacionalna pripadnost protagonista. Čak je i članak koji je "Blic" objavio o našoj Putničkoj kući imao naslov "Putnička kuća Srbima u Istanbulu". Jezivo ispiranje mozga, nimalo suptilno i, kao što vidimo po autoru dotičnog projekta, uspešno. Idemo dalje:

"uspeo da izbriše granice među narodima, rasama i kontinentima, bar na kratko."

Kako se to brišu granice tako što se u prvi plan stavlja nacionalna pripadnost domaćina i gostiju? Meni se čini da se granice tako samo povlače i cementiraju. Živo me zabole da li je Srbin pomogao Marokancu ili je Azerbejdžanac pomogao Kostarikancu. Ja tu vidim da je čovek pomogao čoveku.

Share this post


Link to post
Share on other sites

A mene proglašavaju anti-Srpkinjom  :)

Moram priznati da mi je to Srb mnogo zasmetalo u naslovu bloga.

O Couchsurfingu mislim kao o dejting-sajtu.

Mislim da se poslednji citat u kontkestu naziva bloga i ostalih Lazarovih opažanja pojavljuje u drugačijem svetlu nego što je verovatno bila namera autora. Jeste čovek pomogao čoveku, ali stoji i da su mnogi od tih putnika prvi put čuli za Srbiju zahvaljujući njihovom hostu. I meni je to u redu, kao što mi je sasvim simpatična i slatka ideja da napišu poruku u kojoj pominju Srbiju.

O ostalom nemam šta da kažem jer ne pratim dnevnu štampu mada sam primetila da se mnogi žele na to da je sad svuda potencirano nacionalno u lošem kontekstu, s čime se nikako ne slažem.

Ono što je meni najviše zasmetalo osim naziva bloga, jeste poisoveććivanje Srb i Srbija, kao da u Srbiji nema drugih naroda i nacionalnih manjina.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Lazare,

Ugostio sam ih kao čovek čoveka, kao putnik putnika, kao što bih ugostio svakoga i kao što sam radio i pre toga. Rođen sam u Srbiji, rastao u Srbiji, uz naše običaje i kulturu, i samim tim u pokušaju da ljude, putnike, koliko toliko upoznam sa Srbijom, sa sprkom kulturom, jer dolazim iz iste, a pored toga naravno da ide i ljudska gostoljubivost.

Što se tiče samog sajta (www.couchsurfing.com), u mom slučaju je funkcionisao, kako sam i napisao.

"dobroj volji i ideji, i ljubavi prema sopstvenoj zemlji"

"Čekaj, ja tebe primim da spavaš pod mojim krovom zato što volim svoju zemlju?"

Ne Lazare, ja sam primao ljude, iz jednostavnog razloga, ako već imam mogućnosti, zašto da ne pomognem, zašto da neko plaća smeštaj, ako ja mogu da izađem u susret. A što se tiće ljubavi prema svojoj zemlji, nisam imao nameru da budem egomanijak, pa da pišu moje ime ili nešto slično, već da pošalju neku poruku Srbiji, i svako imao neku svoju ideju, vezano za Srbiju, neko za našu kulturu, neko da podstakne mlade na putovanje po svetu, neko opet neku svoju viziju.

I kao što je Sneža rekla, mnogi su bili oduševljeni da čuju nešto o Srbiji, pa da diskutujemo dugo u noćima.

A neki su nakon toga i posetili Srbiju, jer su bili oduševljeni hostovanje, pričom o Srbiji i na kraju zainteresovani da posete našu zemlju. Pa zar to nije lep odraz priče?

 

Prema načinu tvog pisanja, koje odmah kreće kao kritika i tako se završava, ne moram da čitam tvoje postove, i sigurno će se u nekima naći kako spominješ Blic, Kurir, ili neku žutu štampu, i ako postoji neka netrepeljivost prema njima, to nije moja stvar. Samo ja stojim iza cele priče, nema niko ko mi "ispira mozak".

"uspeo da izbriše granice među narodima, rasama i kontinentima, bar na kratko."

Da bi priča dobila smisao, kako su se mesecima družili putnici iz različitih zemalja, zato su poruke sadržale imena i mesta, a naravno uopšte nije bitno ko odakle dolazi, niti gde ide, što se vidi prema šarenolikosti putnika.

I cela priča je samo jedna stvar, pozitivna nota i nema nikakvu drugu ulogu, u ostalom takve su i bile impresije samih putnika!

Share this post


Link to post
Share on other sites
"Ovo je priča o tome kako je zahvaljujući jednom sajtu koji besprekorno funkcioniše (www.couchsurfing.com)"

Svako ko ozbiljnije koristi kaučsurfing zna da ne funkcioniše ni blizu besprekorno, a otkad je privatizovan nalazi se na rubu propasti.

Tu recenicu sam i ja primetio i jedina mi je zasmetala u celom tom tekstu (sistem koji SAVRSENO funkcionise?Ma da),ali reko da ne skrecem sa teme.

"dobroj volji i ideji, i ljubavi prema sopstvenoj zemlji"

Čekaj, ja tebe primim da spavaš pod mojim krovom zato što volim svoju zemlju?

(itd.)

Covek (sad vidim da je to clan foruma "malivoja") je pretpostavljam Srbin.Nebitno i da nije,ali covek voli svoju zemlju - Srbiju.To odmah ne valja?Sta ima lose u tome da volis svoju zemlju?Mozda i jos poneku zemlju (ili sve?),ali svoju svakako.Jel to treba da mrzis sopstvenu zemlju da bi bio "OK"?I ne docekan "na noz" na ovom forumu,cim se setis neke (po meni dobre) ideje da promovises gostoprimstvo,a usput i zemlju i/ili kulturu iz koje dolazis.

Ja vidim da se nekima na sam pomen "S" od reci "Srbija" automatski dize kosa na glavi.Ja ne razumem sta fali takvima.Cemu to?

Covek nije rekao da mrzi nekog,primio je vidim u goste razne ljude,i umesto da se to pohvali odmah se krece sa negativne strane.Bezveze.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mali Vojo,

Vrlo lepo, simpaticno, originalno-bravo od mene :)

A sto se tice "kriticara" ne obaziri se, ovo su javni forumi i svako ima pravo na svoje misljenje  kakvo god da je :-\

Pa sad sto neki ne mogu da shvate poentu, ne trudi se da im "crtas".

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ne znam za vas, ali ja na ovaj sajt dolazim tako što kucam serbiatravelers.org :)

Domen je odavno promenjen u klubputnika.org, ali smo serbiatravelers ostavili za svaki slučaj, za one koji nisu shvatili da je domen promenjen, da bi i dalje mogli da pronađu sajt. Domen "serbiatravelers.org", kao i sam naziv organizacije, smišljen je pre devet godina. Uviđamo svoje greške i pokušavamo da ih ispravimo.

Jel to treba da mrzis sopstvenu zemlju da bi bio "OK"?

Ne.

Ja vidim da se nekima na sam pomen "S" od reci "Srbija" automatski dize kosa na glavi.

Koncept "Srbije" se sistematski zloupotrebljava i iskrivljuje da bi se manipulisalo biračkim telom. Ne diže se meni kosa na glavi od Srbije, nego od zloupotrebe i rezultujućeg načina razmišljanja.

Razumem da je čovek ponosan na ono što je sam izgradio, smislio, učinio. Ali činjenica da je neko rođen unutar određenih političkih granica zaista nije lična zasluga. To je sticaj okolnosti. Kako biti ponosan na sticaj okolnosti? I još važnije - zašto?

Okej, možda je neko ponosan na srpsku kulturu. Ali kultura kojoj pripadamo mnogo je šira od nacionalih granica Srbije (ma gde se one tačno nalazile), i od granica srpskog jezika (ma šta se pod tim podrazumevalo). Ako iz "srpske kulture" odstranimo sve ono što nisu stvorili "etnički Srbi" (šta god to značilo), šta će tačno u toj kulturi ostati? Slovo ljubve? Narodne nošnje iz Mačve? Nažalost, neće ostati Slovo ljubve, jer alfabet nisu izmislili Srbi, kao ni mastilo ni hartiju. A bojim se da ćemo se loše provesti i sa narodnim nošnjama, jer smo i tehniku izrade i obrade tkanine takođe drpili od starijih kultura.

Share this post


Link to post
Share on other sites

"Koncept "Srbije" se sistematski zloupotrebljava i iskrivljuje da bi se manipulisalo biračkim telom. Ne diže se meni kosa na glavi od Srbije, nego od zloupotrebe i rezultujućeg načina razmišljanja."

Lazare, ajde da zaboravimo rec "politika" u svakom kontekstu, tj. u prici u kojoj se ja nalazim, opet naglasavam, ne postoji ni 0.01% dodirnih tacaka sa politikom, ili manipulacijom od bilo cije strane!

Opet kazem ako postoji neka frustracija prema tome, nema potrebe da je prenosimo na forum, kao ni reklamiranje turistickih agencija ili slicno, toga smo svi svesni, jos od kada smo se uclanili na forum, i nemoj nam to onda vise "nabijati"...

Jer smo ovde da bi iskljucivo radili samo jednu stvar, sirili pozitivnu energiju, kroz price, fotke, iskustva, pitanja, odgovore, pomagali jedni drugima.

"Razumem da je čovek ponosan na ono što je sam izgradio, smislio, učinio. Ali činjenica da je neko rođen unutar određenih političkih granica zaista nije lična zasluga. To je sticaj okolnosti. Kako biti ponosan na sticaj okolnosti? I još važnije - zašto?"

Lazare, ti si celu pricu shvatio kao "ponos", tako deluje iz tvog ugla i tu nema problema. Ali jednu stvar si predvideo, ako sudis o bilo kome sa KPS-a, to je kao da sudis i o sebi... Zasto?

Evo plasticnog objasnjenja, putnici koji ne putuju preko agencija, nego u svojoj reziji, kao sto smo mi putnici sa KPS-a, mahom smo otvorenog razmisljanja, sirokog shvatanja, zainteresovani za istrazivanja novih kultura, religije, nacina zivota, davanje sebe drugima bez trazenja nesto za uzvrat.

I onda u slucaju da sam nameski odradio, da se hvalim po KPS-a, tvoje kritike bi totalno bile ispravne!

Ali posto smo "mi/putnici koji putujemo na svoje nacine", razumemo da spavanje u kupeu sa 10 ljudi u nekoj nedodjiji, deljenje svoje klope na benziskim pumpama sa strancima koje smo upoznali pre 5 minuta, totalno normalno, bez obzira na boju kozu, pol, religiju ili zemlje, E TO TAKO NIJE normalno celom narodu nase zemlje, kao ni drugim zemljama.

Tako da prica oko zemlje, iz koje dolazim ili iz kojih su oni dolazili kod mene, je samo odradjena da bi ljudi videli da bas to o cemu ti pricas, da smo svi isti, jednaki, nema razlike. Da barem 1% ljudi vide i neku vedru i zdravu pricu o putovanjima, na neki njima drugaciji/cudniji nacin, njima, sa ljudima koji nisu sa svog prostora. To sutra da bude nekom kao podsticaj za putovanjima, u neku od zemlja iz kojih su bili moji surferi, projekat je uspeo! Znaci cilj je: podsticaj, motivacija, razmisljanje drugacije, otvorenije, pristupacnije.

I na kraju ako je prica imala neki los uticaj, pa naravno da ce se menjati, i traziti neka nova solucija.

A plus je samo ako se Srbija provuce kao pozitivna stvar, koji ce ljudi negde u svetu prepoznati, pa doci u posetu nase zemlje, da upozna i nasu kulturu, obicaje, jezik, nacin zivota, kao sto izmedju ostalog radimo i mi kada putujemo negde.

Tako da mi je drago da Srbija ima lepu poruku, i drago mi je, jer sam ja iz Srbije, tu sam rodjen, i nikoga ne omalovazam ili uzdizem, ili poredim, ko je rodjen bilo gde drugde, apsolutno smo svi isti!

P.S. Voleo bih da se ne "prepucavamo" u ovoj temi o svemu tome, da ljude koje zele da citaju, ne opterecujemo nasim licnim pogledima. Hvala na razumevanju i nadam se da se druzimo negde uskoro!!

Share this post


Link to post
Share on other sites

  Ostatak ove teme premešten u novu temu, "Nacija i nacionalizam", pošto već odavno nije bio o pomenutom blogu. Nova tema je u podforumu "Putologija", izvolite nastaviti tamo  flowers::

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Followers 0