Britanske vize

2,302 posts in this topic

Pozdrav ljudi. Imam nekoliko pitanja u vezi sredjivanja papira i vize za dolazak supruge (sa kojom sam u braku vise od godinu dana) u UK. Naime, ja imam hrvatski pasos i dosao sam u UK pre mesec dana, poceo sam raditi, ali trenutno preko agencije, dakle trenutno nemam stalni posao. Za 13 decembar zakazan mi je razgovor za NIN. Supruga ima srpski pasos pa me interesuje koja je procedura i sta je potrebno od dokumenata da bi joj omogucili da dodje u UK pored njenog i mog pasosa, internacionalnog vencanog lista, slika koje prilazemo. Nasao sam i informacije na https://www.gov.uk/family-permit  ali ima dosta stvari koje mi nisu jasne, kao sto je npr. godisnji prosek plate od 18.000£? Ako ima neko broj od agencije koja sredjuje papirologiju bio bih mu zahvalan, moze i na pp da posalje da se ne reklamira agencija.

Hvala na informacijama i pozdrav

Da li je neko aplicirao za spouse vizu na 10y route?

Sta ti je to?

Jedino sto mi je poznato sa deset godina je Long residence ILR.

Sent from my iTelephone using Tapatalk

2 minutes ago, jms_uk said:

Sta ti je to?

Jedino sto mi je poznato sa deset godina je Long residence ILR.

Ima prilikom aplikacije short route 2,5-5y za koji treba tih famoznih 18k+ i long route 10y za koji nije potrebna nikakva novcana garancija

Ima na ukvi sajtu, samo me interesuje da li je neko aplicirao za istu, jer predpostavljam sa garancijama mozes brze da dodjes do settled statusa , tj ne trebas da cekas 5-10 godina za to. Jos nesto, vidim da su uveli i neke izmene sa IELTS testom pa preporucuju da se uzme A1 za family/spouse a da pri tom se polozi A2 u narednih 2 godine u UK, da li se moze priloziti vec polozen IELTS na nekom vecem nivou i pri tom preskociti polaganje u UK za A2?

Moram da napisem par reci o mom iskustvu dobijanja family EEU permit. Prosle godine sam aplicirala za dete, a nedavno za sebe i danas sam dobila pasos nazad, sa dobijenom vizom. Papire sam predala 16.11. i zaista nisam ocekivala da tako brzo odgovore, u petak sam dobila mail da mogu preuzeti pasos. Od dokumentacije sam predala sledece (ako nekome bude znacilo): kopije starih pasosa sa vizama, potvrdu o zaposlenju, platne listice za prethodna 2 meseca, izvod iz banke (dinarski), medjunarodni izvod iz maticne knjige vencanih, suprugov pasos, potvrdu o registraciji njegove firme, potvrdu o placenom porezu, izvod iz banke (devizni), pozivno pismo od njegove sestre koja je UK drzavljanin, i povratne karte. Dakle, odgovor je stigao nakon 10 radnih dana. Mozda je ovo i previse dokumentacije ali nista mi nisu rekli da je visak, i sve su prihvatili. Dokumenta na srpsko sam sama prevela. Srecno svima :) i hvala ovom forumu sto postoji posto sam ovde saznala da mozemo u UK a da ne placamo vizu :D 

Pozdrav svima, 

planiram da apliciram za EEA family permit,zanima me što se tiče fotografija koje trebaju da se prilože (da bi se videlo koliko smo momak i ja zajedno), jel potrebno da jedna slika bude na a4, ili je moguce poredjati par, da li je potrebno da pisu datumi ispod,ili je dovoljno printscreenovati fotografije sa drustvenih mreza samo?

On 12/18/2018 at 12:40 PM, dzoodzoo said:

Pozdrav svima, 

planiram da apliciram za EEA family permit,zanima me što se tiče fotografija koje trebaju da se prilože (da bi se videlo koliko smo momak i ja zajedno), jel potrebno da jedna slika bude na a4, ili je moguce poredjati par, da li je potrebno da pisu datumi ispod,ili je dovoljno printscreenovati fotografije sa drustvenih mreza samo?

Ja sam stavljao po 4-6 fotografija na stranu, na nekim slikama se video datum na nekima ne ali sam ih poređao hronološki po godinama koje sam takođe naveo.

Print screenove viber i ostalih poruka sam stavljao po 10 na stranu, dovoljno velike da se jasno vidi datum dopisivanja.

Pozdrav 

Pozdrav svima,

U proteklih par meseci sam dobila mnogo poruka zbog svojih postova. Ja stvarno hocu svima da pomognem ali satima odgovaram na poruke i mejlove, i onda vidim da osoba opet pita isto (verovatno moja detaljna objasnjenja nisu dovoljna) i na kraju mi niko i ne javi da li je dobio vizu.

Ja sam udata za Britanca, imam residence permit i njeni troskovi su bili veliki, 1200£ za vizu, 600£ zdravstveno i jos oko 150£ za IELTS test. Permit mi istice uskoro, a izdata je na manje od 3 godine.

Iako je moj muz rodjen ovde, morali smo da dokazemo da on ima tih 18600£ inace ne bi bili zajedno. 

Oboje se vodimo kao ne EU gradjani tako da ja spadam u ovu kategoriju i permit mi dozvoljava SAMO da radim. Kad kazem samo, mislim da ne mogu da studiram, jer se od mene ocekuje da platim international fee i nemam pravo na loan, koji bi mi mnogo pomogao da se fokusiram na kurs a ne da radim samo da bi platila skolarinu (ovo se odnosi na univerzitetske, koledz i profesionalne kurseve, bilo sta sto moze da obogati CV).

Mozda to nekome izgleda kao nebitno, ali zapravo je jako vazno. 90% poslodavaca nema pojma sta je Beogradski Univerzitet, automatski me zovu samo za poslove za minimalac, ne mogu da se prijavim za apprenticeship (placeno staziranje) jer je delom finansirano od strane drzave a ja na drzavnu pomoc nemam prava. Od mene se ocekuje da iskesiram 6-7000£ za neki jednogodisnji kurs dok UK/EU gradjani uzimaju zajam i skolarina im je bar 50% manja.

Radim u hotelu i mrzim taj posao, razlika u poslu u odnosu na onaj koji sam imala u Beogradu je sto me placaju, inace je odnos isti.  Sad kako mi istice viza za manje od godinu dana, poslodavci me odbijaju iako prodjem sve faze intervijua, nikog ne interesuje moje objasnjenje da cu vizu obnoviti sledece godine jer se plase situacije da ce firma morati da snosi troskove moje vize.

Vec sam se pomirila sa svojom sudbinom dok nisam upoznala osobu iz Srbije koja je u braku sa UK drzavljaninom i ima EU permit a ne residence permit. Kako ju je dobila?
Lepo, bila je vise od 3 konstantno meseca u zemljama EU sa suprugom, on nije imao tih famoznih 18600£ da je izdrzava i ona se prijavi za EU family permit i plati 80£ funti i sad zivi normalno u UK.

Dakle, ako imate istu situaciju, umesto spouse vise, samo idite u bilo koju zemlju EU i provedite tamo vise od 3 meseca a onda se prijavite za EU family permit i resen problem.

Dakle, ako imate istu situaciju, umesto spouse vise, samo idite u bilo koju zemlju EU i provedite tamo vise od 3 meseca a onda se prijavite za EU family permit i resen problem.

Samo?

Mislim, slazem se da je bzvz da je to EU pravilo mnogo lakse od ovog UK, ali nisam siguran da svako moze da ostavi posao na 3+ meseca, a i da isto tako vrlo lako nadje drugi u EU (plus kintu za zivot tamo)...

Hvala na ovom postu. Zanima me jer moj decko Englez i ja planiramo da se vencamo. Poslednja opcija ne bi dosla u obzir je ne bi on mogao da napusti posao na tri meseca.

Dakle opcije su nam ili da se vencamo u Srbiji i odmah apliciramo za spouse ili prvo fiance i tamo da se vencamo pa spouse. Ne znam sta je manje komplikovamo. Znam da je skupo sve kako god da okrenes ali nije nam to problem. Vise bih da se sve sto pre zavrsi i sa manje nerviranja.

Ali on je bas Britanac, nema veze sa Srbijom, pa pretpostavljam da bi trebala gomila dokumenata za njega, plus prevodioci itd ako bi se bi se vencavali u Srbiji. Za tu varijantu me isto brine koliko bi dugo cekala u Srbiji na odgovor bez pasosa, dakle bez mogucnosti da mrdnem bilo gde.

Druga varijanta, fiance viza, to mi zvuci bolje jer cu iz Engleske da cekam odgovor za spouse ali onda opet mi je samo kao da se produzava proces za jos 6 meseci barem.

Ja nisam videla tvoje prethodne postove i bas mi je zao jer mi je svaki savet pd nekog ko je sve ovo prosao vise nego dobrodosao.

A sto se tice print screenova viber i ostalih poruka u kojoj meri treba da se prilozi, moj momak i ja smo preko 5 godina zajedno ima tu dosta poruka :) jel dovoljno po nekoliko poruka mesecno da se prilozi po godinama ili je ok samo poslednjih godinu,dve?

Pozdrav svima! 

Imam dilemu oko moje vize za UK ako neko može da me posavetuje. Naime imam turističku vizu na 2 godine, bio sam do sada 2 puta u Londonu, prvo 3 i po meseca, onda 2 nedelje kući u Srbiji pa zatim ponovo 2 meseca i desetak dana u Engleskoj, ukupno 177 dana. Došao sam ponovo kući 12 novembra i planirao da se vratim u London polovinom januara 2019. Obzirom da mi je jedan prijatelj koji živi tamo savetovao da izadjem iz Engleske pre isteka boravka koji je 180 dana, da li imam ikakve šanse da me puste i ovaj put da udjem u Englesku? Viza mi važi do aprila 2020 godine. Ako neko ima informaciju u vezi ovoga molim vas javite mi.

unapred hvala

Ne moze niko osim imigracionog na ulazu da ti kaze kakve su ti sanse.

Po mom misljenju, mozes biti u problemu jer ces posle 4 dana prebaciti 180 dana (a to vec postaje boravak u UK).

Cao, zanima me, posto mi pise da mi viza vazi od 1. 2. 2019. I ispod pise jedan mesec, da li ja moram krenuti nazad vec 28. Februara, a u aplikaciji sam navela da se vracam 8. Marta 😰

9 hours ago, Duda0707 said:

Cao, zanima me, posto mi pise da mi viza vazi od 1. 2. 2019. I ispod pise jedan mesec, da li ja moram krenuti nazad vec 28. Februara, a u aplikaciji sam navela da se vracam 8. Marta 😰

Gde ispod?

UK viza treba da ima datum od kad vazi, datum do kad vazi, tip vize, broj ulazaka i trajanje boravka.

7u5dwrx.jpg

Nadam se da to znaci da od 1. februara imas mesec dana da udjes [a da ce imigracioni da ti odredi/da duzinu boravka].

I ja mislim da je tako ali nisam 100% siguran. Objasni granicnom policajcu kad stignes koliko planiras da ostanes i nadaj se najboljem :)

Ako su ista pravila kao za UK onda bi trebalo da bude sve ok.

8 minutes ago, ThirstyTraveler said:

I ja mislim da je tako ali nisam 100% siguran. Objasni granicnom policajcu kad stignes koliko planiras da ostanes i nadaj se najboljem :)

Ako su ista pravila kao za UK onda bi trebalo da bude sve ok.

Hvalaa :)

da li jos uvek moze da se aplicira za family permit? da li mozemo i ako smo svi ovde u srbiji ili mora jedan os supruznika biti vec u uk?

Pozdrav svim. Jedno pitanje ako neko zna ili ima informaciju. Ja imam madjarski pasos a suprug i deca imaju srpske pasose. Zelimo da idemo u UK da li postoji neka mogucnost da suprug i ja odemo zajedno za UK na osnovu mog madjarskog pasosa ili bi morala ja prvo da odem gore pa onda oni odavde da resavaju vizu za dolazak. Hvala unapred.

On 6/24/2017 at 8:33 PM, BelLon said:

Napisaću moje iskustvo i celokupnu proceduru za EEA Family Permit. Takođje i da se zahvalim ljudima sa ovog foruma koji su mi sa informacijama pomogli. Samo da kažem da ja imam EU pasoš i da smo dobili za moju suprugu EEA Family Permit.

APLICIRANJE ZA EEA FAMILY PERMIT

Uslovi se nalaze na sajtu - https://www.gov.uk/family-permit/eligibility

Mi smo išli opcijom da zajedno putujemo u UK u roku od 6 meseci od dana podnošenja zahteva.

Aplicira se online na sajtu - https://www.visa4uk.fco.gov.uk/home/welcome

Napravi se nalog za praćenje vize na sajtu - https://uk.tlscontact.com/rs/BEG/index.php

Vizni aplikacioni centar se nalazi u Airport City centru na Novom Beogradu.

Online aplikacija se sastoji od nekih 130 pitanja (manje/više u zavisnosti od odgovora). Apliciranje za EEA Family Permit je besplatno, što se i vidi na kraju aplikacije. Kada se završi aplikacija odabere se termin za predaju dokumenata (ima slobodnih termina za nekih 2 do 3 dana), takodje se i obavezno odštampa primerak aplikacije, i primerak zakazanog termina, koji se nosi u vizni centar.

Od dokumenata smo predali: Pasoš aplikanta, kopiju starog pasoša, kopiju EU pasoša, kopiju EU lične karte, internacionalni venčani list, izvod stanja sa deviznog računa, fotografije iz proteklih 6 godina (da se vidi koliko smo zajedno), skype razgovori i dopisivanja, viber dopisivanja, whatsapp dopisivanja, rezervacija avio karata, propratno pismo (o našoj vezi i budućim planovima, napisano od strane EU osobe) i odštampana aplikacija.

Predaja dokumenata u viznom centru traje nekih 15 do 20 minuta, gde se skeniraju svi vaši dokumenti i tako skenirani šalju, i vama se svi odmah vraćaju osim pasoša aplikanta. Odluka o dodeli vize traje maksimalno 15 radnih dana po zakonu. Sve informacije o vašoj vizi, u tom vremenu dok se obradjuje, vam šalju na vaš e-mail. U našem slućaju su iskoristili svih 15 radnih dana i odmah nakon toga nam javili da je odluka doneta. Zatim je prošao još jedan dan dok pasoš nije stigao u vizni centar.

Takođje bih savetovao da nema potrebe da se radi preko agencije, jer oni naplaćuju samo aplikaciju, vi morate lično da predate sva dokumenta u vizni centar (u prevodu, vi njima pričate vaše podatke da bi oni ubacili to u aplikaciju, pa zašto onda ne bi i sami ubacili podatke!?)

Nadam se da će ovo biti od pomoći,

Pozdrav! :biggrin:

Mozete li mi reci kako se engleskom zove propratno pismo?

On 1/12/2019 at 10:17 AM, marija ilic said:

da li jos uvek moze da se aplicira za family permit? da li mozemo i ako smo svi ovde u srbiji ili mora jedan os supruznika biti vec u uk?

moze jos uvek da se aplicira. mora prvo vas suprug da ode tamo, da nadje posao, stan, da najmanje 3 meseca zivi i radi, da ima svoj NIN, bankovni racun i onda na osnovu svih tih njegovih podataka mozete da vadite falimy permit. u istoj poziciji sam kao i vi. i ja cekam svoju verenicu da se vrati, pa da se vencamo i onda da vadim family permit.