Posted March 4, 2019 Pozdrav dobila sam EEA family permit meni su vizu dali nakon 10 radnih dana*ukoliko nekome treba pomoc neka pise*, sada sam stigla u UK pa bih da apliciram za Residence card,ali ne znam dal prvo da vadim NIN i otvorim racun u banci,ili prvo da apliciram,ako neko moze da me uputi? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 4, 2019 On 2/17/2019 at 4:00 PM, nikita61 said: Nije permanent resident, nije radio na tome, a nije ni boravio duze od 5 godina, pa bi tako automatski postao... Sto se tice NIN-a ima ga, nije ga imao...to su mu vec potvrdili kada ga je dobio, da je to dobio za ceo svoj zivot, to je njegov broj koji niko drugi ne moze dobiti, bez obzira da li boravi stalno u UK ili ne. On ovde radi neki posao, ali i tamo odradjuje neke stvari za stranog poslodavca preko interneta i placaju mu na racun u UK, ima slipove....za proslu godinu nije platio porez, zato sto nije presao dozvoljenu cifru od nekih 11000 funti... U krajnjoj liniji, sve ovo je malo komplikovano, tako da cu jos razmisliti koju vrstu vize cu traziti. Ako je duze od 6 meseci +1 dan van UK, onda ovde nema boraviste [residence]. Nezavisno od NI broja ili racuna u UK. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 5, 2019 A to se utvrdjuje...kako? On ulazi i izlazi iz UK bez ikakvog pecata u pasosu. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 5, 2019 3 minutes ago, nikita61 said: A to se utvrdjuje...kako? On ulazi i izlazi iz UK bez ikakvog pecata u pasosu. Može on da ulazi i izlazi na ličnu kartu EU države. Ali pošto UK nije u Schengenu svakako se beleži u sistemu kada je ušao i izašao. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 5, 2019 Može on da ulazi i izlazi na ličnu kartu EU države. Ali pošto UK nije u Schengenu svakako se beleži u sistemu kada je ušao i izašao. Upravo ovo - granicne sluzbe na ulazu i prevoznicke kompanije na izlazu. Sent from my iTelephone using Tapatalk Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 5, 2019 Poslednje sto decko ima u pasosu je samo izlaz iz Srbije, jer posto smo prosli pasosku kontrolu na aerodromu i lupili nam pecat, jave nam da je baba umrla i odustanemo od puta. Samo su nas odveli do izlaza iz aerodroma. Je l to moze biti sumnjivo pri dobijanju UK vize, da li da spominje to? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 5, 2019 Da li u aplikaciji moras da navedes da zivis sa ljudima koji su prijavljeni na tvojoj adresi iako oni vse ne zive tu, vec zivis sam? Da li mogu da kazem da zivm sama iako su moji jos prijavljeni na istoj adresi? Od nedavno zivim sama. Ne znam sta da radim, pomoc... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 5, 2019 Pomoooc drugari :) Decko i ja smo konkurisali za vizu i danas je stigao mail samo kod njega da ce ga kontaktirati za 2 dan. Sad, mene brine zastto i meni nisu poslali mail.. jel ima neko slicno iskustvo? A i mail mi je sam vesto “hladan”. Secam se prosli put su nam poslali nesto tipa : “we are delighted to inform you..” ili tako nesto...sad su nam samo napisali Your UK visa application has been despatched... Hvala drugari na odgovoru, pozzzz Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 23, 2019 Pozdrav drugari Od pocetka sam procitala sve sto ste ispisali, ali mislim da nisam nasla slucaj kao moj Moj muz zivi i radi u Velikoj Britaniji vec 5 meseci, i takodje je rumunski drzavljanin i nije imao problema sa papirima kao sto ih imam ja. On tamo ima redovnu platu, prijavljen je, ima ugovor, adresu i NIN. Takodje, ja imam rumunsko prebivaliste (permis de sedere), i nisam sigurna da li sa tim mogu da udjem u Veliku Britaniju, jer imam srpski pasos. Oboje radimo u istoj firmi, on u engleskom a ja u srpskom ogranku, ali nije moguce da odem preko radne vize jer firma nema licencu potrebnu za vizu. E sad mi je potreban vas savet, sta je najbolje da uradim i sta od papira da predam? Da li mozda neko od vas zna da li ja mogu da udjem u Veliku Britaniju sa tim rumunskim prebivalistem? Ukoliko apliciram za family permit da li je dobro ili lose ako kazem da me vec posao tamo ceka, ali firma nije mogla da me zaposli pre ove vize? Da li smem da napomenem da radimo u istoj firmi, razlicitim ograncima i da oni mene vec cekaju tamo? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 3, 2019 Pozdrav, da li je neko aplicirao za UK Spouse visa u posljednjih mjesec dana - preko Access UK? Ili neko da trenutno aplicira? Hvala Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 10, 2019 Pozdrav svima ponovo Nisam najbolje razumela sto se tice IELTS-a da li mi je potreban za fiance vizu ili mogu da apliciram za fiance i bez polozenog IELTS-a, a onda za spouse da imam polozeno? Ili je potrebno za fiance? I koji nivo mi je potreban da polozim? Hvala jos jednom svima koji izdvoje vreme da pomognu, da nije ovog foruma ne bih se snasla bi za turisticku vizu Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 16, 2019 Nisam nasao info na sajtu TLScontact, koliko se oni ugradjuju? Ovde na KP pise za BIH da je 104 EUR viza + 89 EUR "usluga", za Srbiju pise 110 EUR i ne spominje se tih 89 a na nekom od gov.uk sajtova sam dosao do cifre od 114 EUR. Na svim mjestima je ova "standardna" 6-mjeseci visitor visa. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 28, 2019 (edited) Pre svega, zaista hvala svima na svim dobrim i lošim iskustvima, kada vidim šta vam se dešava shvatim koliko FT1P nije nikakav problem naspram dobijanja UK vize. Moja priča je sledeća: - Imam dečka sa kojim planiram da započnem život u UK-u, koji živi i radi tamo i ima njihovo državljanstvo (odavde je, ali je još pre 25 godina otišao za UK). Ja naravno imam srpski pasoš hehe. - Samo jednom do sada sam aplicirala za turističku vizu, dobila je, gde sam išla u family friend posetu (njegovi roditelji su mi poslali pozivno pismo). Dva puta za 6 meseci bila tamo. - Ističe mi viza za mesec dana, i planiram da je obnovim. Ne planiram još da se udam, tako da bih za sada izbegla spouse vizu, kapiram turistička i fiance vize su u opticaju. Moja pitanja za vas su sledeća: - Čitam po forumu da je dosta onih koji su izbegavali fiance vizu i bili na turističkoj sve do udaje. Da li da to i sada radim sve dok ne odlučim da se udam? - U kom smeru da razmišljam sada kada ponovo apliciram, šta da navedem, da li njega kao point of contact, ili opet sa istom pričom o family poseti ići? Planiram da živim tamo, što znači minimum dva obnavljanja vize u narednih godinu dana, pa bih da "odigram" pametno od starta i dam info koje su bitne. - Inače, predstavlja li problem dužina veze pri dobijanju vize? Čitala sam da u nekim slučajevima moraš dokazivati da si u realnoj vezi (ok, poruke, slike i to), mada me više brine dužina od minimum 2 godine (tek smo godinu zajedno), ima li slučajeva koji su kraće zajedno i sve je prošlo kako treba? - Generalno, koje su vaše preporuke kada su parovi u pitanju? Svesna da ume biti komplikovano sa njihovim viziranjem, svaki savet bi mi dobro došao, ako treba neki dodatni info javljam. 🙏 Edited May 28, 2019 by tahmahrah Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 13, 2019 Pozdrav svima! S obzirom da su mi neki od odgovora na ovoj temi bili od pomoći, htela bih ukratko da podelim svoje iskustvo: Ja sam aplicirala 27.05. i podigla sam pasoš 12.06. Viza mi je odobrena. Nisam stalno zaposlena i nisam student, ali sam priložila sve potvrde koje sam imala sa različitih poslova koje sam honorarno radila, kao i konferencija i studentskih razmena. Takođe, u pasošu imam američku vizu, kao i boravišnu dozvolu koju sam imala kada sam živela u Nemačkoj, i dosta pečata sa putovanja, tako da verujem da je i to pomoglo. Imala sam pozivno pismo, ugovor o zaposlenju osobe koja mi je slala pismo, stanje na računu, ugovor o stanu,... Nadam se da će nekome biti od pomoći. Važno je da ne odustajete, jer je prikupljanje dokumentacije prilično stresno, bar je meni tako bilo. Ako nekome treba pomoć, slobodno mi pišite puno pozdrava! Tamara Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 15, 2019 Ajde da napišem svoje iskustvo, možda će nekome biti korisno ili zanimljivo Aplicirao sam za običnu, turističku vizu, kako bih posetio rodbinu u Engleskoj Kada sam stigao u agenciju u Novom Beogradu prvo što su me pitali je bilo "gde ti je formular koji se popunjava preko sajta viza4uk?" Ja odgovaram da mora biti tu, pa sigurno sam ga popunio! Žena koja radi na šalteru kaže da nije tu, i klima glavom, i počne da piše nešto na fascikli.. Već sam tu pomislio da ću momentalno biti odbijen za vizu Ispostavilo se da sam zaboravio da odštampam taj formular koji sam popunjavao jedno dva sata... Ali, vizu sam dobio :) Iako nisam imao taj formular, kontam da je presudilo to što sam bio zaposlen, imao sam dozvolu od firme da me puštaju na godišnji, izvod iz banke kao dokaz o redovnim primanjima i kao potvrdu da imam dovoljno novca za putovanje + izvod iz banke moje rodbine iz Engleske kao dokaz da mogu da me izdržavaju tokom moje posete Engleskoj Eto, izgleda da se viza može dobiti i kada fali jedan papir Mada mislim da sam imao više sreće nego pameti Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 17, 2019 Pozdrav, Može li neko da mi objasni ko od rodbine ima pravo na Article 10 residence card i kako se može dobiti? Hvala unapred. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 17, 2019 Supruznik i deca ? EEA national mora da zivi/radi u drugoj EEA zemlji. Sent from my iTelephone using Tapatalk Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 3, 2019 On 5/16/2019 at 10:06 PM, ThirstyTraveler said: Nisam nasao info na sajtu TLScontact, koliko se oni ugradjuju? Ovde na KP pise za BIH da je 104 EUR viza + 89 EUR "usluga", za Srbiju pise 110 EUR i ne spominje se tih 89 a na nekom od gov.uk sajtova sam dosao do cifre od 114 EUR. Na svim mjestima je ova "standardna" 6-mjeseci visitor visa. Odgovoricu sam sebi posto niko drugi nece. Za BIH je viza 114 EUR + 65 EUR beskorisnim TLS govnima koji apsolutno nista ne rade. U Srbiji se ovo drugo ne placa. Pasos mi je vracen nakon 10 dana. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 18, 2019 Pozdrav ljudi Da li je sa UK turistickom vizom moguce posetiti Gibraltar, ili mora da se vadi posebna viza? Nasao sam ovo objasnjenje na linku http://www.gibraltarborder.gi/visa Persons holding EU issued family permits, UK Residence Permits issued for a period of 12 months or more, UK Biometric Residence permits or a UK multiple entry visa issued for 6 months or more. Trebalo bi da moze prema ovome, ali ako je neko bio u toj situaciji voleo bih da mi potvrdi. Hvala Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 31, 2019 (edited) Evo i ja da odgovorim na ovu temu s obzirom da sam prosle nedelje predala za vizu. U Beogradu viza kosta 114eur + nekih 26e za usluge skeniranja. Rekose da ovih 26e moze i da se izbegne ukoliko sami skeniramo i posaljemo na adresu koju bi nam oni dali. Edited July 31, 2019 by Anny88 Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 31, 2019 On 7/18/2019 at 10:53 AM, sasha16 said: Pozdrav ljudi Da li je sa UK turistickom vizom moguce posetiti Gibraltar, ili mora da se vadi posebna viza? Nasao sam ovo objasnjenje na linku http://www.gibraltarborder.gi/visa Persons holding EU issued family permits, UK Residence Permits issued for a period of 12 months or more, UK Biometric Residence permits or a UK multiple entry visa issued for 6 months or more. Trebalo bi da moze prema ovome, ali ako je neko bio u toj situaciji voleo bih da mi potvrdi. Hvala Pa ako imas multiple entry visu naravno da moze. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted August 1, 2019 Ljudi pomagajte Putujem u UK sa suprugom i cerkom u oktobru i upravo sam popunila online formular za sebe i navela da njih dvoje putuju sa mnom. Cini mi se da svo troje moramo da popunimo zasebne online aplikacije, cak i za dete od 5 godina jer mi je sajt izbacio cenu samo jedne vize. Nadam se samo da cemo uspeti da dobijemo isti termin u agenciji. Da li neko moze da mi potvrdi da sam dobro razumela? Ima li neko kome je sveze da mi da da neku preporuku za popunjavanje formulara za dete - krenem redovno, unosim njeno ime, a posle svoje kontakte i u nekom momentu dodam da je maloletna i sta li vec ? Generalno imam iskustva sa vizama ali ovo mi deluje malo komplikovano, pogotovo sto nas ima troje. Hvala unapred. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted August 5, 2019 (edited) Pozdrav svima! Ja sam pratio uputstvo za popunjavanje vize i pojma nemam da li sam to uradio korektno ili nisam, ali sada to nije mnogo ni bitno jer sam zakazao intervju za sutra 06.08.2019. u 11AM. Obzirom da se na odobrenje ceka neko vreme, posle ovog posta podelicu svoje iskustvo u aplikacionom centru, kao i iskustvo za konzularnim odeljenjem u Varsavi. Ali pre toga opisacu sta sam do sada uradio i nadam se da je sve to ispravno. 1. Pre svega popunio sam zahtev preko https://visas-immigration.service.gov.uk, uplatio 114e za vizu, ostampao potvrdu o placanju vize, preuzeo i ostampao checklist-u potrebnih dokumenata za vizu, ostampao kompletno popunjen formular, posto sam izabrao Beograd kao mesto gde cu predati vizu po automatizmu me je prebacilo na https://pos.tlscontact.com/beg_en/tma/application/ gde sam zakazao intervju i izabrao da mi oni skeniraju dokumenta i uzimaju biometricke podatke, a to zadovoljstvo kosta 26.88e. Nisam bas siguran da li sam to morao ili nisam ali sam ipak uradio. Negde sam procitao da se i zakazivanje termina placa 30e, ne ovde nego na nekom drugom sajtu ali ja do toga nisam dosao ili sam nesto preskocio ili je to pogresna informacija, a to cu saznati sutra kada budem otisao u aplikacioni centar, jer tacku cetri u vasem uputstvu na sajtu "Odštampati zahtev i potvrdu preko navedenog portala" ja taj zahtev nisam nasao a potvrdu o placanju sam dobio na mail i ostampao sam, ako je to to. (recenica od 10km ) 2. Spremio sam pasos, koji je dosta ispecatiran ali ima desetak praznih stranica, putovao sam po evropi vise puta, Nemacka, Slovacka, Ceska, Italija, Slovenija, Hrvatska, Bugarska, Makedonija, Grcka, Kipar kao i van evrope Malezija (za koju mi je trebala viza), Singapur i Mjanmar (isto mi je trebala viza ali se nije lepila u pasos nego ide kao e-viza), pasos mi vazi do 2026. Nosim i stari pasos, iskopirao sam sve strane sa vizama i pecatima. 3. U stalnom sam radnom odnosu pa sam spremio Potvrdu o zaposlenju u kojoj pise od kada sam u stalnom radnom odnosu, kolika mi je prosecna plata u prethodnih 6 meseci, da imam 27 dana raspolozivog godisnjeg odmora i da cu u svrhu putovanja koristiti godisnji odmor, a uz potvdu sam dostavio i resenje za godisnji odmor za taj period. Takodje sam i iskopirao radnu knjizicu i nosim original sa sobom. 4. Uzeo sam overen izvod iz banke za prethodih 6 meseci gde su navedene uplate od strane firme po mesecima. Takodje sam stavio na devizni racun odredjenu svotu novca koja daleko prelazi potrebnu sumu za dane koje planiram da ostanem (pravilo 100e po danu boravka) i zato uzeo izvod, moja banka ga daje na engleskom pa to nisam morao da prevodim. Takodje sam uzeo izvod da posedujem kreditnu karticu sa limitom od moje dve mesecne zarade. 5. Rezervisao sam hotel preko Booking-a u Lutonu, kupio povratnu kartu, nisam hteo da se igram sa rezervacijama jer je karta bila 5458,00RSD sto je smesno jeftino pa i da mi propadne ako me slucajno odbiju za vizu nece mi biti mnogo zao. Ipak me je viza i prevodi kostaju oko 200e sama avionska karta je sitnica. Valjda nesto nisam propustio da napisem. Prevodi su me kostali oko 7000din. Sad nisam siguran da li je ispravno ili nije, prevodilac mi je iskopirao sva prilozena originalna dokumenta i prevode uvezao onim koncem za kopije, ja cu svakako poneti originale sa sobom pa cu videti sutra da li ce da mi prave probleme. To je u principu to, javljam se sutra kako sam prosao sa predajom dopkumenata. Ako neko ima neki savet neka pise do kraja dana da mogu da se spremim ili da spremim jos neki papir. Edited August 5, 2019 by skiner_x Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted August 5, 2019 To skeniranje za koje vas deru u kopirnici kosta 3 evra max. Nakon toga ostaje samo da skenirani dokument aploudujete na TLS sajt sto valjda svako zna u 2019. godini. Tl:dr ljudi, ne budite ovce. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted August 6, 2019 Ok za ovo je covek 100% u pravu, ja nisam bio siguran pa sam isao "sigurnim putem" i to me kostalo 3120rsd. No da opisem iskustvo. Dosao ispred centra 45min ranije, vratili su me i rekli da dodjem 15min ranije, sto sam i uradio, predao checklist-u i pasos i usao u cekaonicu. Posle par minuta su me prozvali sva dokumenta sortirali prema prioretetima, tipa posao, finansije, ostala dokumenta... skenirali, vratli mi dokumenta, potpisao sam nesto da se slazem da kako sam razumeo dozvoljavam da moje podatke koje sam dao mogu koristiti kako bi ispitali moj slucaj i dali su mi neki papir sa kojim cu podici pasos i poslali na salter za uzimanje biometrickih podataka. Tu su me prizvali nakon par minuta. Prvo sam okrenut ka kameri trebao da kazem svoje ime i prezime i datum rodjenja, nakom toga su mi uzeli otiske leve i desne ruke i na kraju slikali. Zahvalili se i rekli da ocekujem mail. Sto se dokumenata tice moraju da budu razvezani znaci bitan je pecat i identitet sudskog tumaca a ne da sve bude spojeno. Sve sami mozete da skenirate i posaljete nema potrebe da se izlazete trosku kao ja danas. Toliko za sada od mene, cekanje je pocelo Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites