Posted October 2, 2022 Ovde https://www.gov.uk/government/news/transit-visa samo pise: Quote If you are transiting landside and passing through immigration control you will also need to fulfill all of the following criteria; you arrive and depart by air; you have a confirmed onward flight which leaves by 23.59hrs the following day; Nema nista specificno o odvojenim kartama. I na kraju, obavezno: Quote The decision to allow transit without a visa is made by the immigration officer at the border. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted October 3, 2022 Ja sam jednom tranzitirao preko Londona sa US vizom iz Amerike za Bg ali bez napustanja tj prolaska kroz dodatnu kontrolu. Sestra je jednom (pre jedno 7-8 godina mozda) tranzitirala i napravila je pauzu ili je bio otkazan let ili pomeren ne mogu da se setim ali je dobila pecat u pasos kao privremeno da ima fore 24 sata da ostane ali do ponoci, mislim da su bas i vreme napisali. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted October 3, 2022 (edited) 20 hours ago, Dule said: Pročitao sam sada na Home Office-u da ukoliko posedujem važeću US vizu mogu da tranzitiram bez vize (Direkt transit bez prava prelaska granice) za bilo koju zemlju kao krajnju destinaciju (npr. Gvatemalu) , dok ukoliko posedujem US vizu i krajnja destinacija mi je US mogu da napuštam i aerodrom i nastavim let do sledeceg dana do ponoći bez vize. Imam srpski pasoš. Da li ima neko iskustva sa ovim trazitima bez vize? Da li u drugom slučaju kada sam u tranzitu ka US I imam pravo napuštanja aerodroma mora da oba leta budi na istoj rezervaciji ili mogu biti dve odvojene avio karte uz poštovanje pravila o maksimalnom vremenu trazita? ja sam neposredno pred koronu tranzitirao preko hitroua na putu sa tajlanda za madrid....imao sam USA vizu, ali karta nije imala nikakve veze sa USA niti je pocetna ili krajnja destinacija bila USA.....uslov je da se ne napusta bescarinska zona, i da se napusti aerodom ( bescarinska zona) u toku istog kalendarskog dana kada se sleti na hitrou....znaci ako sletis u 09.00 ujutru, moras da ostanes u bescarinskoj zoni, nema napolje, i moras da odletis drugim letom do 00:00 te veceri...ako sletis na hitrou u 21:00 uvece, ponovo moras da napustis hitrou tog istog dana, znaci najkasnije do ponoci....odlazni let ne sme da bude ni 5 minuta posle ponoci, vrlo su striktni.....tj. ne bi te pustili ni u avion na pocetnoj destinaciji, da moras da ostajes duze od jednog kalendarskog dana..... ako letis u USA ili iz USA preko engleskih aerodroma, onda vec mozes da napustis i aerodrom, udjes u englesku, vatas drugi let sa drugog aerodroma ili stagod, ali moras da napustis englesku do kraja narednog kalendarskog dana u odnosu na onaj kad si usao...kao sto je james gore vec napisao..... Edited October 3, 2022 by bam-bam Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 15, 2023 Pozdrav, jedno pitanje. Da li je problem sto sam promenio prebivaliste a na pasosu mi stoji jos uvek stara adresa? Ocigledno nije problem prilikom putovanja, ali me zanima konkretno prilikom izdavanja UK turisticke vize... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted October 4, 2023 Sta se desava ako se putuje low cost i preseda se u Londonu? Leti se sa rucnim prtljagom a let na kog se preseda je istog dana? Da li u ovom slucaju pomaze americka viza? Sta se desav u situaciji ako se zakasni na vezani let? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted October 4, 2023 (edited) 4 hours ago, zagor said: Sta se desava ako se putuje low cost i preseda se u Londonu? Leti se sa rucnim prtljagom a let na kog se preseda je istog dana? Da li u ovom slucaju pomaze americka viza? Sta se desav u situaciji ako se zakasni na vezani let? hm, posto low cost nema vezane karte, onda bi trebalo da ne moze da se odradi ta akcija....ali ako izadjes iz aviona, imas boarding pass isprintan za sledeci low cost let, ostanes u bescarinskoj zoni ( naravno) , onda bi trebalo da vazi ta opcija sa americkom vizom....medjutim, mislim da ovde dosta vazi i do kompanije koja te pusta na prvi let...najbolje bi ipak bilo da zoves imigraciono na aerodromu u londonu, zovi ih telefonom, i raspitaj se za konkretan slucaj... meni se jednom desilo da sam se iskrcao s broda u egiptu, kompanija mi je kupila kartu kuci iz kaira preko londona, kompanija za koju sam radio je bila engleska, i imao sam dosta engleskih viza u pasosu, ali je zadnja viza bila istekla tipa nekoliko dana ranije...takodje sam imao i americku vizu....na salteru u kairu su iz aviokompanije ( british je bio u pitanju) zvali london, i ovi su rekli da me nece pustiti.....koliko sam shvatio iz razgovora sa imigracionim policajcem, posto mi je salteras dao telefon da licno pricam, problem je bio jer je do londona trebalo da letim britishem, a od londona JAT-om, iako je bio u pitanju isti aerodrom....e sad, kapiram da je mozda bilo zbog prtljaga, koji je trebalo da se prebaci, ali mislim da sam ja imao direkt prebacivanje prtljaga....u sv. slucaju bio je problem jer je razlicita kompanija bila u pitanju....e sad, davno je to bilo, mozda se od tad nesto u pravilima i promenilo.....ja u sv. slucaju izbegavam da idem preko londona, bas zbog ovakvih zavrzlama... ako zakasnis na let, moras da kupis novi let koji te vodi izvan UK pre ponoci.... Edited October 4, 2023 by bam-bam Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted October 4, 2023 Prvu avio kompaniju ne zanima sto ti imas kartu, oni te samo isporucuju u London, za koji treba viza. Sent from my iPhone using Tapatalk Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted October 5, 2023 12 hours ago, zagor said: Sta se desava ako se putuje low cost i preseda se u Londonu? Leti se sa rucnim prtljagom a let na kog se preseda je istog dana? Da li u ovom slucaju pomaze americka viza? Sta se desav u situaciji ako se zakasni na vezani let? Trenutno Airside transit kao opcija jedino važi za London Heathrow (mislim da je bio za još neke aerodrome ali da to više nije slučaju. Tako da u tvom slučaju ti treba Visitor in transit exception (link sa uslovima). tldr; ako ne ideš iz/za SAD, Kanade, NZ ili AUS u okviru neke "smislene" rute nećeš moći bez UK vize ali možeš sa https://www.gov.uk/transit-visa/visitor-in-transit-visa ići koja je duplo jeftinija £64 Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted October 5, 2023 7 hours ago, deleter said: Trenutno Airside transit kao opcija jedino važi za London Heathrow (mislim da je bio za još neke aerodrome ali da to više nije slučaju. Tako da u tvom slučaju ti treba Visitor in transit exception (link sa uslovima). tldr; ako ne ideš iz/za SAD, Kanade, NZ ili AUS u okviru neke "smislene" rute nećeš moći bez UK vize ali možeš sa https://www.gov.uk/transit-visa/visitor-in-transit-visa ići koja je duplo jeftinija £64 Visitor in tranzit visa potrebna je ako se ide na pasošku kontrolu. Ako se putuje sa rucnim prtljagom koliko mogu da vidim dovoljna je https://www.gov.uk/transit-visa/direct-airside-transit-visa koja je £35. Gde si video da se ovo odnosi samo na London Heathrow? 13 hours ago, jms_uk said: Prvu avio kompaniju ne zanima sto ti imas kartu, oni te samo isporucuju u London, za koji treba viza. Sent from my iPhone using Tapatalk Hoces da kazes da cak i ako se leti za USA sa presedanjem u Londonu ako imas dve odvojene karte koje se uklapaju u potrebno vreme za tranzit prva kompanija moze da te ne primi na let? 16 hours ago, bam-bam said: ....ali ako izadjes iz aviona, imas boarding pass isprintan za sledeci low cost let, ostanes u bescarinskoj zoni ( naravno) , onda bi trebalo da vazi ta opcija sa americkom vizom... Izgleda da ovo ipak nije moguce, tj nije moguce uci na prvi let Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted October 5, 2023 (edited) 1 hour ago, zagor said: Visitor in tranzit visa potrebna je ako se ide na pasošku kontrolu. Ako se putuje sa rucnim prtljagom koliko mogu da vidim dovoljna je https://www.gov.uk/transit-visa/direct-airside-transit-visa koja je £35. Gde si video da se ovo odnosi samo na London Heathrow? Hoces da kazes da cak i ako se leti za USA sa presedanjem u Londonu ako imas dve odvojene karte koje se uklapaju u potrebno vreme za tranzit prva kompanija moze da te ne primi na let? Izgleda da ovo ipak nije moguce, tj nije moguce uci na prvi let ja bih ti ipak savetovao da zoves imigraciono odeljenje na aerodromu....verovatno te ne bi pustili na prvi let, ako nije povezana karta, ali ipak, vredi pitati... sto se tice presedanja u Londonu ukoliko se leti za USA, onda je dozvoljeno mislim 48 h zadrzavanja napolju, tj. mozes i da udjes u UK, prodjes pasosku kontrolu, i prespavas napolju 2 noci dok cekas novi let...ako treba Ponovo je pitanje da li to sve moze ukoliko nije povezana karta, tako da sve te nedoumice moze resiti imigraciono sa aerodroma u UK..... Edited October 5, 2023 by bam-bam Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted October 5, 2023 (edited) Posto postoji mogucnost da se objasnjava sa radnikom na salteru koji radi check in ipak bih radije da vidim negde napismeno koje su opcije jer iz iskustva znak kako znaju da budu neobavesteni. Istrazio sam malo specificnosti za Srbiju https://www.gov.uk/check-uk-visa/y/serbia/transit/somewhere_else/no Ovde pise da postoji sledeci izuzetak "a flight ticket from the Schengen area, if you can prove that you entered the Schengen area in the previous 30 days on the basis of a valid Schengen ADS visa" Jel ovo znaci da ako se dolazi iz neke sengen destinacije ne treba direct airside za UK? A kada se putuje za USA i prolazi granicna kontrola maksimalo se moze ustati u UK do sledeceg dana do ponoci https://www.gov.uk/check-uk-visa/y/serbia/transit/somewhere_else/yes Sta znaci "you’re travelling to (or on part of a reasonable journey to) Australia, Canada, New Zealand or the USA and have a valid visa for that country" Da li se na ovaj nacin moze posetiti 1 dan London bez vize ili su ovo reasonable journey stavili da bi sprecili takve opcije? Edited October 5, 2023 by zagor Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted October 5, 2023 (edited) 6 hours ago, zagor said: Posto postoji mogucnost da se objasnjava sa radnikom na salteru koji radi check in ipak bih radije da vidim negde napismeno koje su opcije jer iz iskustva znak kako znaju da budu neobavesteni. Istrazio sam malo specificnosti za Srbiju https://www.gov.uk/check-uk-visa/y/serbia/transit/somewhere_else/no Ovde pise da postoji sledeci izuzetak "a flight ticket from the Schengen area, if you can prove that you entered the Schengen area in the previous 30 days on the basis of a valid Schengen ADS visa" Jel ovo znaci da ako se dolazi iz neke sengen destinacije ne treba direct airside za UK? A kada se putuje za USA i prolazi granicna kontrola maksimalo se moze ustati u UK do sledeceg dana do ponoci https://www.gov.uk/check-uk-visa/y/serbia/transit/somewhere_else/yes Sta znaci "you’re travelling to (or on part of a reasonable journey to) Australia, Canada, New Zealand or the USA and have a valid visa for that country" Da li se na ovaj nacin moze posetiti 1 dan London bez vize ili su ovo reasonable journey stavili da bi sprecili takve opcije? Da, London se moze posettiti bez vize, ukoliko putujes za USA, Kanadu, Australiju, kao sto rekoh u predhodnom postu...mislio sam da je bilo 48 h, medjutim , i ako je do sledeceg dana u ponoc, ok.....svakako, moze.... Za prvo pitanje je odgovor negativan, bar po meni, jer kao sto pise, treba da imas ADS shengensku vizu, da bi na taj nacin usao u UK....a ti posto putujes solo, bez agencije, a drzavljanima Srbije i ne treba viza za EU, onda to ne vazi u nasem slucaju.....to je za one ljude kojima je potrebna turisticka viza za EU, a ADS je samo za turisticke grupe.... ali , kao sto vidis, ni na tom linku ne pise sve, jer nista ne pominje o dozvoljenom time frame-u koje se moze provesti u airside tranzitu, i koje se razlikuje od jednog do drugog slucaja....zato ti je moj savet, jos jednom, da zoves imigraciono na aerodromu u UK, ako ti potvrde da npr. mozes da udjes onako kako si planirao, pitaj ih da ti to posalju napismeno, a kako bi pokazao na salteru aviokompanije...ako ne mozes da udjes na taj nacin, onda cao zdravo, resen problem Edited October 5, 2023 by bam-bam Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted October 6, 2023 21 hours ago, zagor said: ... Gde si video da se ovo odnosi samo na London Heathrow? https://en.wikipedia.org/wiki/Visa_policy_of_the_United_Kingdom#Transit Nema izvor zašto je samo LHR u pitanju, pretpostavljam da je on jedini trenutni aerodrom koji dozvoljava sterilni traznit (možda sam u krivu nisam nikad video nijedan drugi aerodrom u UK. Ali skoro sigurno se sećam da su tu pre pisali i London Gatwick i Manchester pre Korone/Brexita. 21 hours ago, zagor said: Hoces da kazes da cak i ako se leti za USA sa presedanjem u Londonu ako imas dve odvojene karte koje se uklapaju u potrebno vreme za tranzit prva kompanija moze da te ne primi na let? Da, ja sam čak i za ove proste tranzite (Airside) umeo da imam problem kada sam leteo sa aerodroma iz SAD, da ih prosto mrzi da pročitaju more teksta da dođu do situacije koja im nije česta u praksi pa sam u dva navrata bukvalno im pokazivao iza pulta zajedno sa supervizorima... 16 hours ago, zagor said: ... Sta znaci "you’re travelling to (or on part of a reasonable journey to) Australia, Canada, New Zealand or the USA and have a valid visa for that country" Da li se na ovaj nacin moze posetiti 1 dan London bez vize ili su ovo reasonable journey stavili da bi sprecili takve opcije? Reasonable journey znači šta god gospoda iza šaltera na ček-inu i na pasoškoj odluče da je reasonable. U skorije vreme (jednom tek pred Brexit i jednom ove godine) sam prespavao u Londonu, u hotelu na ovaj način. Prvi put sam leteo British-om i imao originalno 23h layover koji se smanjio na 17h zbog kašnjenja aviona, direkt za SAD posle toga, drugi put u povratku na ruti Mineapolis - Čikago - London (22h layover) - Helsinki - Budimpešta, letovi sa American-om i Finnair-om. Prvi slučaj razgovor je bilo 0 razgovora sa check-in šalterom ali neprijatan razgovor za graničnim policajcem koji je završio sa komentarem da bi bilo pametno da sledeći put izvadim vizu za ovaj slučaj (tada mi je napisao 2 days ili 48 hours leave to enter). Drugi put je bilo više priče na check-in-u ali su našli, i pustili me na letove, a na granici je došao i supervizor i propitao me verovatno najviše do sada na nekoj granici, posebno kada se uzme u obzir da imam hotel, confirmed ticket i sve ostalo (tada su mi upisali sutrašnji datum kao leave to enter). Iskreno se ne sećam da li sam imao još Visitor in transita na LHR-u, ALI sam prošao to mesto preko 25 puta u poslednjih 5 godina, tako da sam se svačega nagledao i na ček-inu i svugde drugde. A pošto sam mazohista jelte, svaki put su letovi bili iz Budimpešte, pa u povratku su uvek pravili dramu da li mogu ući i koliko ostati tamo... da Terminal 3 nema najbolje airport lounge-eve u Evropi mislim da bih aktivno izbegavao Britaniju u širokom luku. I ako je bitno iz bilo kog razloga, nikad nisam imao nikakvu vizu za UK prilikom ovih puteva. Mislim da negde u dubini ove teme postoji osoba koja je radila Visitor in transit sa srpskim pasošem čisto da pokuša sa dve odvojene kompanije i dva odvojena aerodroma (što je dozovoljeno) i da je bilo malo čupavo. Ali u isto vreme je imao i hrvatsku putovnicu, koju kad je posle cele birokratijice pokazao graničaru, ovaj je prevrnuo očima i bio kao zašto si me cimao da sve ovo radim (pre Brexita ofc). tldr; Najverovatnije ti treba visitor in transit visa, (pošto pretpostavljam da ne ideš preko LHRa), a kao što je bam-bam rekao treba nazvati imigraciono na konkretnom aerodromu i proveriti ako slučajno može. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted October 6, 2023 (edited) 4 hours ago, deleter said: tldr; Najverovatnije ti treba visitor in transit visa, (pošto pretpostavljam da ne ideš preko LHRa), a kao što je bam-bam rekao treba nazvati imigraciono na konkretnom aerodromu i proveriti ako slučajno može. Meni je inicijalno bila ideja neka lowcost konekcija preko London Luton. Prema zvanicnim informacijama https://www.gov.uk/check-uk-visa/y/serbia/transit/somewhere_else/no za to treba Direct Airside Transit visa a kako imam USA vizu ne treba mi ni ona "You do not need a Direct Airside Transit visa if you have one of the following: a visa for Canada, New Zealand, Australia or the USA (this can be used for travel to any country) Prema ovom linku kog si postavio treba visitor in transit visa. Konfuzno bas. A recimo da se kupe karte wizz sa rucnim prtljagom Bg-London i London-Fuerteventura, cekiranje da se radi online u oba slucaja. Pretpostavljam da se nakon online cekiranja BG-London ne dobile boarding pas vec mora da se ide na salter. Da li se za let London-Fuerteventura dobije boarding pass pa da se moze ici direktno na gejt? Ostaje i dalje ideja da se poseti london ali nakon tvog iskustva definitivno i ako dodje do toga da ce biti na povratku iz USA Edited October 6, 2023 by zagor Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted October 6, 2023 (edited) Definitivno treba visitor in transit visa za london luton tako da otpada ideja sa lowcost konekcijom preko London Luton https://www.london-luton.co.uk/to-and-from-lla/transit-passengers Edited October 6, 2023 by zagor Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted October 6, 2023 47 minutes ago, zagor said: Definitivno treba visitor in transit visa za london luton tako da otpada ideja sa lowcost konekcijom preko London Luton https://www.london-luton.co.uk/to-and-from-lla/transit-passengers eh, da si odma rekao da ides preko lutona, rekli bi ti da ne moze heheh..tamo nema direct airside transit.... Koliko ja znam, ima samo na Heathrow, mozda na Getwick-u.... ali ono pitanje oko direkt prolaska kroz airside i ukrcavanje na drugi avion za fuenteventuru, sa vec odstampanim boarding pass-om je pravo pitanje, to i mene interesuje....To je mozda moguce na Heathrow, ali ponovo, trebalo bi pitati imigraciono sa Hitroa, oni bi to najbolje znali... Bilo bi lepo da se neko iscima da pita, jer bi ta informacija svakako svima znacila.... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted October 6, 2023 1 hour ago, bam-bam said: eh, da si odma rekao da ides preko lutona, rekli bi ti da ne moze heheh..tamo nema direct airside transit.... Koliko ja znam, ima samo na Heathrow, mozda na Getwick-u.... ali ono pitanje oko direkt prolaska kroz airside i ukrcavanje na drugi avion za fuenteventuru, sa vec odstampanim boarding pass-om je pravo pitanje, to i mene interesuje....To je mozda moguce na Heathrow, ali ponovo, trebalo bi pitati imigraciono sa Hitroa, oni bi to najbolje znali... Bilo bi lepo da se neko iscima da pita, jer bi ta informacija svakako svima znacila.... Da je rekao da je Luton, ne bi se mi svi ovde lepo ispričali. Gatwick i Manchester su 100% bili na tom spisku kada sam gledao u nekom trenuktu u prošlosti, e sad oni su dosta menjali stvari posle Brexita i Korone tako da ko zna. Zapravo postoji transit desk u LHR tako da bi potvrđena karta u teoriji trebala biti dovoljna za ovakvu ekzibiciju, posebno što neaerodromski boarding passevi i London + SRB državljanstvo mi zvuči kao siguran način da promašiš let dok oni shvate da je sve u redu. Tako da tu zapravo nema neka dilema piše u njihovim uslovima na tebi je da to objasniš zaposlenima na check-in desku. Digresija, ta Airside viza mi je uvek bila najveći idiotluk koji sam susreo u svojim putovanjima, pošto vadiš vizu koju ako sve prođe kako treba NIKADA neće videti imigracioni službenik države preko koje putuješ... Ali standardna UK priča i logika, dovoljno je pogledati spisak država kojima nije potreban sve će biti (ne)jasno Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 5, 2023 Dobar dan Da li je neko skorije aplicirao i kakva su iskustva? U proteklih 6 godina sam 2 puta dobio vizu, drugu sam dva puta iskoristio prošle godine. Aplicirao bih na proleće ili leto Kako sad stoje stvari? Hvala :) Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 11 Pozdrav dragi ljudi, Trazim odgovor u vezi sa UK vizom i ulaskom i ne mogu da ga nadjem nikako. Jasno mi je da vi nemate nikakve veze sa ovim, niti ste strucni da odgovarate na ovakve stvari ali se nadam da mozda neko ima slicna iskustva i da ste voljni da ih podelite :) Naime, ja sam EU drzavljanin, a supruga i deca imaju srpske pasose. Da li mozemo da upadnemo na 5 dana turisticki? Inace imamo rezidenciju u Oslu. Tu zivimo, radimo, deca u vrticu itd. Uzeli smo karte vec pa gledamo da li da trazimo refund ili idemo dalje sa ovim :) Svaki komentar dobrodosao, Hvala puno unapred, Radovan Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 11 Supruga i deca ne mogu bez vize. A odgovor je vrlo jedostavno naci na zvanicnoj stranici: https://www.gov.uk/check-uk-visa Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 18 Kad smo vec kod vize, plan mi je za sledecu godinu ako dobijem vizu, da obidjem London,Dablin, Edinburg, da li je to izvodljivo sa jednim ulaskom? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 18 4 hours ago, Bokinjo said: Kad smo vec kod vize, plan mi je za sledecu godinu ako dobijem vizu, da obidjem London,Dablin, Edinburg, da li je to izvodljivo sa jednim ulaskom? UK viza se dobija na vise ulazaka, najcesce daju na 6 meseci Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 18 Hvala, mislio sam da ima onih fora prvo u Englesku pa tek onda Irska ili tako nešto...Mada je sve to UK.Sent from my 2201123G using Tapatalk Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 18 5 hours ago, Bokinjo said: Hvala, mislio sam da ima onih fora prvo u Englesku pa tek onda Irska ili tako nešto... https://www.irishimmigration.ie/coming-to-visit-ireland/short-stay-visa-waiver-programme/ 5 hours ago, Bokinjo said: Mada je sve to UK. Ja ne bih ovo govorio u Dablinu... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 18 6 hours ago, Bokinjo said: Hvala, mislio sam da ima onih fora prvo u Englesku pa tek onda Irska ili tako nešto... Mada je sve to UK. Sent from my 2201123G using Tapatalk Kao da u Hrvatskoj kazes- ma sve je ovo Srbija Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites