Posted February 20, 201411 yr Danas sam slučajno naišao na fotografiju ovog spomenika, koji se nalazi u Budimpešti (da li ste čitali "Dečake Pavlove ulice" Ferenca Molnara? Spomenik je posvećen toj knjizi.) pa sam pomislio da bismo mogli da otvorimo temu o spomenicima. Znate li za neki neobičan, originalan, čudan, lep, ružan, dirljiv, bizaran spomenik?
February 20, 201411 yr Zanimljiv spomenik na koji sam naleteo u predgrađu Praga, ne znam ime vajara ni razlog zašto je podignut.
February 20, 201411 yr Prijatno sam se iznenadio u Jerevenu. Imaju mnogo skulptura, statua po gradu i to veoma zanimljivih, scena iz filmova, životinja itd. Evo jednog lava od automobilskih guma.
February 20, 201411 yr Na konto ovog šoferšajbninog posta, koji neću komentarisati , Prag ima dosta zabavnih spomenika, mahom zahvaljujući Davidu Černiju (http://en.wikipedia.org/wiki/David_Cern%C3%BD). Svima su poznate puzeće bebe na TV tornju (a ima ih i u nekom parku, zaboravila sam kojem, guglajte), koje su inicijalno planirane tek za neki zgoditak, ali se ljudima dopale, pa ih zadržali. Meni je, inače, taj TV toranj omiljena građevina u Pragu, pa me tucite. Ovde Frojd visi na jednoj ruci, takođe Černi. I još jedan, pa u drugom postu neki drugi grad (i drugi umetnik).. Sveti Vaclav na mrtvom konju.
February 20, 201411 yr Eto, preduhitri me Černy je super! Evo zato jedne skulpture u Kaliforniji, "the Magic Carpet Ride" poznatija kao the Cardiff Kook. Sama skulptura nije toliko zanimljiva, koliko to što joj se dešava: moja omiljena: Ima toga još dosta
February 20, 201411 yr Author Pitanje za gosn.sofersajbnu: Gledajući ovu prvu fotku, nikada ne bih pretpostavio šta se vidi odozdo. Kako si znao da treba da pogledaš? Ako ovo pitanje suviše zadire u tvoju privatnost, razumeću...
February 20, 201411 yr Meni su cudna dva "necega" u Berlinu. Jedan je spomenik LGBT osobama poginulih u nacistickoj Nemackoj koji se nalazi preko puta Jevrejskog memorijala i skoro da ga ne bih i ja primetio da nisam udario potkolenicom u nj. Sliku nemam... Drugi "nesto" je u Krojcbergu i predstavlja deo zida, koji je izresetan raznim mecima i granatama, verovatno ostalo iz vremena WWII, nalazi se u parku blizu Muzeja tehnologije, preko puta je Aldi, opet nemam sliku...
February 20, 201411 yr Meni su cudna dva "necega" u Berlinu. Jedan je spomenik LGBT osobama poginulih u nacistickoj Nemackoj koji se nalazi preko puta Jevrejskog memorijala i skoro da ga ne bih i ja primetio da nisam udario potkolenicom u nj. Sliku nemam... Drugi "nesto" je u Krojcbergu i predstavlja deo zida, koji je izresetan raznim mecima i granatama, verovatno ostalo iz vremena WWII, nalazi se u parku blizu Muzeja tehnologije, preko puta je Aldi, opet nemam sliku... Misliš li na ovaj (homoseksualnim žrtvama nacističkog režima)? Nije na oko zanimljiv (mada je u rupi ekran gde se može pogledati odgovarajući video snimak). Dok je spomenik/memorijal žrtvama holokausta jezivo fantastičan (iako ni tu nema eye-candy komponente), ali to je već za drugu temu. Nemam pojma na šta to misliš, a što je u Krojcbergu (moram se najzad odlučiti oko ove transkripcije, Kreuzberg tako bolje izgleda!). Ajd' nađi .
February 20, 201411 yr Da se sad ne pomisli da sam očitu metaforu zaobišla, kad je manipulisanje emocijama jednostavnom i promišljenom formom u pitanju, Berlin ima mnoštvo primera.
February 20, 201411 yr Споменик Породица, на тргу Маларен (Mälartorget) у Стокхолму. Свака скулптура (отац, мајка и дете) може да се окреће, тако да ћете увек видети скулптуру у другачијем положају, а можете и сами да је наместите како вам се свиђа. Аутор је скулпторка Пие Енгстром (Pye Ester Agneta Engström).
February 20, 201411 yr Још две из Стокхолма: Скулптуру Ненасиље (Non-Violence) направио је шведски вајар Карл Фредрик Ротерсвард (Carl Fredrik Reuterswärd), инспирација му је била убиство Џона Ленона. Широм света данас постоји 16 копија ове скулптуре. (мени) Непознати аутор: Еверт Таубе (Evert Taube), један од најпоштованијих Шведских музичара, скулптура у старом граду постављена 1985. године.
February 21, 201411 yr Pitanje za gosn.sofersajbnu: Gledajući ovu prvu fotku, nikada ne bih pretpostavio šta se vidi odozdo. Kako si znao da treba da pogledaš? Ako ovo pitanje suviše zadire u tvoju privatnost, razumeću... Okliznuo sam se, i ostao šokiran koliko se išlo do detalja pri izradi spomenika
February 21, 201411 yr Ma imas oko za detalj, gosn. shofershajbna! Evo, jedne iz Italije: autor je Maurizio Cattelan, skulptura se zove L.O.V.E. - akronim za libertà, odio, vendetta, eternità (sloboda, mrznja, osveta, vecnost), prestavlja saku u rimskom ili fasistickom pozdravu, sa izgrizenim prstima, osim jednog.... Ispred zgrade berze, u finansijskom srcu Milama (i Italije).
February 28, 201411 yr Ево мало из моје колекције Јарац из Брисела Посејдон из Гента (изгледа као да напада бродиће у каналу, само што се то не види на слици) Ко год да је из дворишта катедрале у Анхену И просјак поред фонтане из истог града
March 18, 201411 yr Author Spomenik u spomen-parku Popina nedaleko od Vrnjačke Banje, delo Bogdana Bogdanovića: Ovde se bolje vidi, ima gomila fotki: http://www.pionirovglasnik.com/print.php?content=557
April 24, 201411 yr Nisu klasnicni spomenici, ovo su skulpture uz setaliste u Seveningenu:I jedan primjer kako su djeci zanimljivi
May 5, 201411 yr Author Fotka statue u Berlinu, uz naziv "Političari raspravljaju o globalnom zagrevanju", nedavno se proširila internetom. Međutim, u pitanju je bila privremena statua iz 2011, pod nazivom "Izborna kampanja", autora Isaka Kordala. Neki dosetljiv korisnik interneta smislio joj je upečatljiviji, moćniji naziv, i fotka se viralno proširila. Pre toga, niko nije ni znao za nju. Tako bar piše... na internetu
July 5, 201411 yr Na boredpanda sam naletila na slike skulptura i statua. Neke ste vec postavljali ali vecinu niste tako da vrijedi pogledati. Ne znam koja mi je bolja.http://www.boredpanda.com/worlds-most-creative-statues-sculptures/