Posted March 19, 2014 Stavka koja je nama putnicima jako bitna i koja moze odneti na putovanju mnogo para (narocito manijacima koji vole da obidju milijardu stvari na putovanju - tipa ja ). E sad, ima tu dosta pitanja, filozofije, moralisanja oko toga, pa ajde da krenemo (nisam primetio da je slicna tema otvarana ikad?). 1.Najpre, obilazite li puno lokaliteta tokom putovanja i da li dosta trosite na tu stavku? 2.Dalje, ima nesto sto ja zovem diskriminacija i koju bih primenio u slucaju kada u nekoj zemlji (obicno siromasnim zemljama tipa Kambodza, Jordan, Alzir itd) imate 2 razlicite cene za jednu uslugu - u ovom slucaju za ulaznicu. Citajuci ove komentare (http://www.politicsforum.org/forum/viewtopic.php?f=32&t=147518) ne mogu da se nacudim kako veliki broj ljudi na zapadu opravdava tako nesto i kako jos idu dalje u tome smatrajuci da bi trebalo da postoje vise cenovnih kategorija u zavisnosti iz koje zemlje dolazite!?! Moj licni stav je da je u najmanju ruku bezobrazno i lopovski npr. tarifirati ulaznicu za Petru u Jordanu Srbinu, Hrvatu, Englezu i Ameru 60 eur, a Jordancu 1 eur! Da li su po vama te tarifne ''razlike'' opravdane i zasto? Ok, u slucaju Irana mislim da je zaista trebalo povecati cene ulaznica, ono sto sam ja placao tamo pre 4 godine je mnogo bilo smesno (a to je tipa 30 dinara za Persepolis) sada je vec bezobrazno skupo - ako je tacno to sto pise na ovom linku (Persepolis je sa 0,2 centa skocio na 10 eur!). 3.Na kraju, da li ste od onih tipova koji se pridrzavaju strogo discipline, pravila i placanja, pa ako vam traze i 500 eur za nesto a vi bas zelite da vidite, necete se opirati nego cete baciti te sve silne pare ili cete jednostavno gledati da nadjete neki nacin da udjete jeftinije, pa sto da ne i free (tipa PRESS, izgovori, preskakanje ograda itd)? Eto, par filozofsko-putnickih pitanja koja ranije nisu razglabana, cisto me interesuje kako razmislja prosecni putnik sa ovih prostora (znaci, da nije iz ultra-bogate zapadne zemlje a ni iz neke ultra-sirotinjske). Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 19, 2014 Spisku zemalja sa različitim cenama za domaće i strance dodajem: Indiju, Šri Lanku, a i mogao bih i Mađarsku. Naime u ovoj potonjoj ako obilazite parlament veću cenu pravdaju vodičem na drugom jeziku a ne Mađarskom. Odobravam niske cene za obilazak kulturne baštine. U tim zemljama se podrazumeva da stranci imaju "puno para" tako da su po njima cene za strance opravdane. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 19, 2014 Ja se sa tim problemom nisam suocavao toliko ranije jer po Bliskom Istoku i Evropi toga nije bilo u masi zemalja koje sam posetio, a u onima gde sam bio cene su bile niske i pristojne (ili su me pustali na PRESS ). Obisavsi do sad par zemalja jugoistocne Azije (Far East), prosto sam se zaprepastio stanjem. Upravo kao sto Pedja kaze, njima je to normalno sto stranci placaju XXX puta vise od domacih (koji u mnogim od tih zemalja nista i ne placaju!). U Angkorskim hramovima prosto ne mozes doci do daha od domacih smaraca koji tamo imaju pristup FREE i koji te ometaju da normalno obilazis te divne stvari. Sa bezobraznim cenama sam se redje suocavao ranije, ali po ovim dalekoistocnim zemljama je to na dobar dan. Sri Lanka, Kina, a verovatno ih ima jos (cekam da ih obidjem tek ). U Kini je izrazen problem trece vrste - nema diskriminacije stranaca, ali ima diskriminacije ljudi, jer ono sto oni tarifiraju i koliko tarifiraju ni u France ili Sweden necete da vidite. Placate bukvalno sve zivo, ulasci na planine, u hramove (svih religija), cak i parkove, zabavne-parkove, izrazene vidikovce, nacionalne parkove, ma SVE ZIVO! I to masno, da masnije ne moze. Jedan primer - imaju neke planine koje jeste izgledaju interesantno, ali sama ulaznica bude od 20 do 30 eur!!! Plus unutra (opciono) treba platiti voznju gondolom (od 10 do 15 eur jedan ili oba smera), hrana je tamo dosta skuplja, smestaj i da ne pominjem. Licno nisam bio zainteresovan za preskakanje ograda i preuzimanje takvog rizika... do dolaska ovde. Sada mi je to sasvim ok jer jednostavno ne vidim kao normalno da platim 30 eur ulazak na neku planinu. Rizik je, naravno, samo moj. Sad zamislite da placate po 30 eur ulazak na svaki deo Alpa, Prokletija, Durmitora itd... Normalno? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 19, 2014 Uh kakva tema! Đe me nađe!... Vidim da ste propustili da na listu stavite Egipat i dvojne cene - pri čenu niže cene (ali stvarno užasno niske) plaćaju SVI ARAPI a ne samo lokalci - makar bio i Saudi, Katari i sl. platiće kao "domaći" ! Crnjak živi. Posebno me nervira kada kao beli muzungu trebaš da platiš za ulazak u neku "svetinju" ! To sam viđao po muslimanskim zemljama - domaći & strani muslimani mogu da vide zdanje free. a mi "beli, debeli, ružni i BOGATI" ima da celnemo neku odokativnu kintu. Plati pa da uđeš u "kuću Božiji". Oni Saudi su makar iskreni - nisi muslimam, neme da uđeš nikako - i tačka. OK, respect... Ima i crkava u koje ulaziš sa kartom: (npr. Malta) ali to su MUZEJI sa stalnim & privemenim izložbama koje čega - i svi plaćaju istu cenu.. Razmem da se plaća za; muzej, arheološki lokalitet, i sl, ali za bogomolje? E to nikako ne kapiram...I u takve nikako ni ne ulazim... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 19, 2014 1. Do sad sam obilazio samo lokalitete koji su besplatni ili smešno jeftini, za skupe lokalitete sam uglavnom pokušavao da izbegnem plaćanje ulaza, ako mi to nie uspelo, uglavnom ih nisam ni obišao. Sve do Moskve, prošle godine, kad sam obišao Muzej kosmonautike, za koji sam ulaz platio 5 eura i uopšte mi nije žao, kao i Muzej Crvene armije (jedan od najboljih muzeja u kome sam bio). 2. Protivim se razlici u cenama. Ustvari, ja se protivim da se ulazi u lokalitete, muzeje, galerije... koji su u vlasništvu države uopšte plaćaju. Po meni kako je to nasleđe čovečanstva, tj svih nas, na isti način je i vlasništvo svih nas bez obzira na poreklo, zemlju rođenja. Moje mišljenje je da bi ulaz na sva ovakva mesta, posebno ona od velikog kulturnog značaja trebao da bude besplatan. Ne vidim pravni osnov da neka država/institucija prisvaja predmete/građevine i naplaćuje ljudima pravo da te predmete vide. 3. Vidi odgovor na prvo pitanje. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 19, 2014 Уз благо проширење видика пар примера могућег објашњења: Ако би на снази била јединствена цена, да ли узети вишу, нижу, неку средњу? Ако одаберу највишу, музеји/локалитети постају далеко недоступнији становништву, слично је и за неку средину. Најнижа цена вероватно не подмирује основне трошкове, па би држава морала додатно да их финансира. Има ли нека сиромашна држава интерес да финансира посете (доста) богатијих страних туриста? Музеји троше/плаћају струју, воду, чишћење, одржавање, имају висококвалификоване запослене... Зашто и да не зараде? Да ли су зараде становништва и страних туриста исте? На крају, да ли би вам било драже да су цене једнаке за све, али високе као у богатијим земљама? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 19, 2014 To je skoro svuda praksa, sto se dvojnih cena tice, ne samo u siromasnijim zemljama, sa ciljem da oderu bogate strance. Bili ste u EU, zar ne? Jesti videli vece cene za non-EU citizens? Ili, popust za studente, ali, samo za one iz EU i slicno... Neko je spomenuo Durmitor, kazu da je sad 3 evra dnevno taksa za ulazak u Nacionalni park Dakle, za 7 dana planinarenja, sto moji drugari cesto praktikuju, treba 21 evro, e to je cist bezobrazluk Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 19, 2014 Ja mislim da ni jedan muzej svojim ulaznicama ne podmiruje svoje troškove. U Srbiji sigurno ne, a ne verujem ni da podmiruju u inostranstvu. Što se tiče zaposlenih, u Srbiji radnici u muzejima (kulturi uopšte) zajedno sa prosvetnim radnicima imaju najmanji koeficijent od svih radnika koji su plaćeni iz budžeta, takođe ne verujem da se u inostranstvu bog zna koliko situacija razlikuje, jedino što tamo imaju veće plate u skladu sa njihovim prosečnim platama. Država mora da ulaže novac u kulturu,i to je jedna od retkih ljudskih delatnosti koje ne treba da donose profit (državi). Što se tiče naplaćivanja ulaza npr u Akropolj, kome je to Perikle testamentom prepisao te građevine da bi sad neko imao prava ulaz u iste da naplaćuje?? Inače možda sam malo pristrasan povodom ove teme, pošto sam i sam zaposlen u muzeju, tačnije u Muzejskoj jedinici u Odžacima. Kod nas je ulaz besplatan, svi su dobrodošli, dobiju i besplatne muzejske kataloge, a ponekad i kafu I da budem iskren ponosan sam na to što ne naplaćujemo ulaz. Ovo za Durmitor je još grđe, treba da ih je sramota. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 19, 2014 U Vijetnamu je ulaz u muzeje i slične objekte besplatan, ili skoro pa besplatan Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 19, 2014 Ja mislim da ni jedan muzej svojim ulaznicama ne podmiruje svoje troškove. U Srbiji sigurno ne, a ne verujem ni da podmiruju u inostranstvu. Они који имају стотине/хиљаде посетилаца дневно? Није исто ако држава плаћа све или додаје 30%, 50% за подмирење трошкова, зар не? Država mora da ulaže novac u kulturu,i to je jedna od retkih ljudskih delatnosti koje ne treba da donose profit (državi). А профит музеју (или другим установама) за развој, сарадњу са другим музејима, организовање заједничких изложби, стручно усавршавање запослених итд.? Зашто да сиромашна држава финансира посету/образовање/културу (доста) богатијег туристе из доста развијеније земље? То је тема. Различити су трошкови одржавања ако објекат посети 100 људи него ако га посети 1000 људи. Можда је решење договор да богате државе финансирају музеје/културне институције од значаја за њих и онда њихови туристи могу такође плаћати симболичну цену као становништво. Или треба подићи цену, па да они који живе ту не могу себи да приуште одлазак? Što se tiče naplaćivanja ulaza npr u Akropolj, kome je to Perikle testamentom prepisao te građevine da bi sad neko imao prava ulaz u iste da naplaćuje?? Незахвално је нагађати Шта рећи тек за Милоску Венеру у Лувру? Inače možda sam malo pristrasan povodom ove teme, pošto sam i sam zaposlen u muzeju, tačnije u Muzejskoj jedinici u Odžacima. Kod nas je ulaz besplatan, svi su dobrodošli, dobiju i besplatne muzejske kataloge, a ponekad i kafu I da budem iskren ponosan sam na to što ne naplaćujemo ulaz. Лепо Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 20, 2014 Slowly, ne bih se slozio sa tobom, barem sa nekim dobrim delom. Ja na muzeje gledam sa ekonomske strane - danas je trka za klijentima svuda, posetioci su klijenti, jel da, neka se trude da ih privuku, a ne da im turisti placaju ulaznicu od 10 eur i odrzavaju ih (a sto kaze Branislav - nije niko to njima ostavio na upravljanje i ubiranje para testamentom ). Dalje, mislim da nije Nemacka kriva sto je radna drzava i sto IMA para, a sto su npr. Kmeri zive lenjstine i nece nista da rade pa su uboga sirotinja. Jel treba onda taj bogati Nemac da placa nerad ovima time sto ce da placa ulaznicu za nesto sto se eto zadesilo na teritoriji te drzave? Cistokrvna diskriminacija. Dakle, ja sam da se naplacuju ulaznice, ali da cena bude umerena i dostupna svima. Npr. ako svi plate pola evra-evro, da li mislite da i dalje ti muzeji i druge kulturne ustanove nece imati posetioce? Onda ce i taj Kmer da bude zainteresovan (valjda) da prosiri svoje vidike i ode unutra i ispita sta ima, a ne da svaki dan valja ananase, vodu, motore, konje i vara turiste... a pojma nema sta je to unutra zapravo! Postoje drugi nacini da se zaradi a da svi budu zadovoljni. Ako ne teritoriji neke zemlje imate ogroman broj muzeja i arheo-parkova (primer: Turska, Grcka, Italija...), onda se moze uvesti nesto sto se zove godisnja ulaznica. Kosta tipa sta znam 20 eur i imas foru da mesecno/tromesecno/polugodisnje/godisnje ulazis u sve objekte sa tom kartom. E, to je jako fer. I verujem da bi se na taj nacin vise karata prodalo, zapravo, verujem da bi profit mozda na kraju bio i isti - ali bi definitivno vise ljudi posetilo objekte. Poenta je u pohlepi danas. Svi gledaju da ''oljuste'' turiste, i taj trend je rastuci. Svi trce za bloody kvantitetom, kvalitet ne postoji. Dragance: koliko sam putovao po Evropi, ja zaista nikad nisam video dvostruke cene, barem se ne secam da jesam uopste/da je bilo izrazeno? Evo, navodim primer Francuske, Hrvatske, Slovenije, Italije... Ispravi me ako gresim. U Kini su isto muzeji pod patronatom drzave free, sto isto ne smatram idealnom solucijom dok su na drugoj strani ulasci na planine 20-30 eur. Ti ljudi su otisli u teske krajnosti. Mada, njima se i moze. Ne trebaju im strani turisti UOPSTE jer domaci podmiruju potrebe i vise nego dovoljno. Na drugoj strani, tu je izrazeno ono o cemu sam pricao, ekonomski motiv? Videli ljudi da ima onih koji ce da placaju i 30 eur bez problema, pa deri. Boli njih uvo za masu naroda koja nikada nece ni da pomisli da dodje tamo. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 20, 2014 Ajde da preformulišem ako me nisi dobro razumeo, muzeji koji zarađuju dovoljno novca od ulaznica da se taj novac uopšte primeti u njihovom budžetu nisu ni 1% muzeja u svetu. Ako države skoro kompletno finansiraju ostalih 99%, mogle bi i tih 1%, pa da i oni budu besplatni. Ono što je po meni zabrinjavajuće je to da se u tih 1% muzeja nalaze, baš oni predmeti koje bi većina stanovništva i istraživača volela da vidi. Ti predmeti su u te muzeje došli uglavnom poklonom, ređe otkupom, ponekad pljačkom određenih kolonijalnih teritorija i mislim da ti muzeji nemaju prava da jedan deo tih predmeta i drže u svom vlasništvu, a kamoli da naplaćuju ulaz ljudima da iste predmete vide. U Srbiji generalno su muzeji jako slabo posećeni, ali uzmi primer Muzeja Vojvodine u Novom Sadu koji je uveo da je nedelja besplatan dan, a realno i nije neki skup muzej, ta mera im je enormno povećala posećenost. Ja znam da je trenutno u Srbiji jako u modi to preispitivanje evro-birokrata, koliko se svaka institucija isplati, koje je uglavnom samo formalno i služi za sticanje političkih poena (iako se veoma primilo u narodu), ali što se kulture tiče, ovakva prispitivanja vode u nestanak iste. Najgori primer mi je Muzej terora u Budimpešti (koji mi je apsurdan i kao čoveku koji se bavi istorijom, ali da ne skrećem sa teme), gde se ulaz naplaćuje 2 000 forinti. Sa zadovoljstvom sam preskočio neku šipku i napravio se lud. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 20, 2014 Mogu da potvrdim da u Italiji i Francuskoj ne postoji neka niza cena za lokalno stanovnistvo. Cena je ista za sve. Sto se tice popusta za studente, to je moguce, jer verovatno se studentske kartice koje prihvataju dobijaju samo na odredjenim univerzitetima, a ne bih se kladila da su to samo univerziteti u EU. Meni se najvise dopada americki sistem - suggested admission. Oni ti kazu koliko misle da bi trebalo/koliko bi voleli da im das, a ti im das koliko mozes/koliko mislis da je u redu. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 20, 2014 госн.шофершајбна, Причамо, а не чујемо се Тема је била: 2.Dalje, ima nesto sto ja zovem diskriminacija i koju bih primenio u slucaju kada u nekoj zemlji (obicno siromasnim zemljama tipa Kambodza, Jordan, Alzir itd) imate 2 razlicite cene za jednu uslugu - u ovom slucaju za ulaznicu. Затим: Није исто ако држава плаћа све или додаје 30%, 50% за подмирење трошкова, зар не? Oвај податак о 1% профитабилних и 99% осталих изгледа мало произвољно. Можда у Србији... Музеји углавном нису бесплатни ни у богатијим земљама Европе, како онда очекивати да буду бесплатни у сиромашнијим земљама? Зашто да сиромашна држава финансира посету/образовање/културу (доста) богатијег туристе из доста развијеније земље? Имају ограничена средства и избор да ли да финансирају музеј који може из цене карата делимично/потпуно да подмирује сопствене трошкове или да уложе у нешто друго. Приоритети су разни. Начелно, нема спора. Требало би да култура буде доступна свима, бесплатна. Мир у свету. Итд... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 20, 2014 Dakle, ja sam da se naplacuju ulaznice, ali da cena bude umerena i dostupna svima. Па зар то већ није случај? Становништво има 10x мање зараде, улазницу плаћају мање. Западни туристи имају веће зараде, већа им је и цена улазнице. Dakle, ja sam da se naplacuju ulaznice, ali da cena bude umerena i dostupna svima. Npr. ako svi plate pola evra-evro, da li mislite da i dalje ti muzeji i druge kulturne ustanove nece imati posetioce? Onda ce i taj Kmer da bude zainteresovan (valjda) da prosiri svoje vidike i ode unutra i ispita sta ima Дакле, тамо где је теби скупо да појефтини, где је бесплатно, да уведу плаћање, да те гужва коју ствара становништво не омета? госн.шофершајбна, неки коментар на ово? А ако је бесплатно, није заинтересован да прошири видике? Мало звучиш контрадикторно... Dalje, mislim da nije Nemacka kriva sto je radna drzava i sto IMA para, a sto su npr. Kmeri zive lenjstine i nece nista da rade pa su uboga sirotinja. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 21, 2014 Slowly, i ja pričam ali se definitivno ne čujemo. To ti je onaj psihološki momenat (barem u nas Srba): kada je nešto besplatno, svi znaju da mogu da odu kad hoće - i obično nikad ne odu. A kada se nešto plaća, onda ljudi navale (makar iz znatiželje). Nema kontradiktornosti. To je moja logika i ostajem pri njoj. Па зар то већ није случај? Naravno da nije! Pomenuti Kina i Vijetnam NE TARIFIRAJU ulaznice za muzeje, Luvr i Ermitaž su oko 10 eur. O toj krajnosti sam pričao. Cena treba da bude ZA SVE ista. ZA SVE znači za mene, tebe, Kmera, Francuza, svakog stanovnika planete. Bez obzira da li si ti bogati Norvežanin koji ima platu 15.000 eur, da li si Srbin koji ima 300 eur i krpi kraj sa krajem ili Kmer koji ima 50 USD. Po tvojoj logici definitivno treba kažnjavati one koji imaju a nagrađivati one koji nemaju. Savremeni Robin Hud. Ako bolje razmisliš, shvatićeš da su te cenovne kategorije prava diskriminacija. Na taj način je teško zadovoljiti sve, zadovoljavaš samo tu državu koja pljačka strance. I da - uvek će neko naći argument da je diskriminacija. Kako god, besmisleno je da se natežemo oko ovoga. Ja sam ti dao sve argumente, ti takođe, Branislav isto, ajde da čujemo i druge. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 27, 2014 Kao i uvjek u zivotu sve ima dobru i losu stranu . Besplatni ulazi , naravno da gode ali , a jbg uvjek jedno ali . Npr nacionalni muzej u Pekingu sam uspio posjetiti tek iz treceg puta (moja greska je sto sam uvjek bio tamo oko nekih praznika) . Besplatno jeste ali red kilometarski . Sa druge strane Tadž Mahal ako se dobro sjecam karta je oko 10evra a za Induse nesto bas simbolicno . red opet zmijolik , taman ka nekad kod dafine u Bgd .Uz svu antidiverzionu kontrolu nebi stigli ohoho da udjemo . Uz ovu kartu za strance smo unutra bili za par minuta . Nekome ko ima poprilicno gust program to je bolja varijanta . Iste cijene ok ali kada je zemlja tako sredjena da mozete brzo uci nrp Japan ili kada nemaju toliko domacih posjetilaca npr Italija .o preskakanju ograde necu nista reci , samo da je kradja kradja . mozete je pakovat u ukrasnu foliju ali je opet kradja . Nazalost po Evropi nas po tome poznaju Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 28, 2014 Muzej vazduhoplovstva kod aerodroma u Bg ima različite cene za nas i strance, stranci 500din, domaći državljani 290din. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 28, 2014 ja se najezim kad vidim razlicite cene u Iranu su me jednom tako presli i nikad vise, posto su drugarice Iranke s kojima sam bila kupovale, ili bih samo prisla nekom lokalcu i najsladjim glasicem upitala da mi kupi kartu Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 28, 2014 a ja koji zivim od turizma se sav najezim kada vidim kako se neko "prodaje" da bi ustedio par evra . Pa se posle pitajte zasto nas svugdje gdje odemo gledaju (nazalost cesto u pravu) kao zadnje .... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 28, 2014 nije toliko do ustede koliko do principa...taj da dodje u Evropu i neko mu naplati pet puta vise zbog toga sto je stranac, na sva usta bi vikao RASIZAM...dakle nije u pitanju neka mala razlika od 10%, nije mi ni do para (ako mogu da finansiram put, mogu da finansiram i sve sto uz to ide) ali ne volim da me neko za moje pare pravi ludom...i da me dere samo zato sto moj izgled vristi da sam stranac.....naravno ne bih preskakala ograde ili isla u tako neku krajnjost, kao sto sam rekla kartu sam posteno placala, doduse tako sto bih dala pare nekom lokalcu koji ceka u redu pa da kupi i za mene Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 28, 2014 ako je ovo 89 u nicku godiste onda se Vi ne sjecate da smo mi u SFRJ imali u turizmu dvojne cijene . svugdje od smjestaja nadalje . i niko se nije bunio. sta mislis kako je to rijeseno ? jednostavno . podigli smo cijene za domace na nivou stranih . mislite da je to dobro resenje ? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 28, 2014 jeste godiste....ne podrzavam dvojne cene...sta mislis ako bi u Maksiju stajale dvojne cene, ili kod frizera...nema razlike na trzistu, cena je takva kakva je i za strane i domace i niske i visoke...i to je jedino najpostenije Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 28, 2014 Da li je najpostenije ? ako izuzmemo kontravezne biznismene ilii lopove po naski ko moze evo kod nas u bd sebi priustit neki bolji hotel (cirka 200-400 noc) ili veceru u boljem restoranu (tesko ispod 200 za dvoje ) . Evo uzmimo ponovo Tadž Mahal , Kazu da ga posjeti dnevno izmedju 25 i 35 hiljda ljudi . Nek stranaca ima 1000 (a tesko da ih ima dnevno toliko ) . Izjednace kartu nek bude na sredinu 5 evra recimo . Koliko ce ih domacih posjetiti ?Da li trebam , zato sto to mogu domaci lopovi a i bjelosvetski , sto mogu zapadnjaci , trebam da j..... riblju veceru platim 200evra u Bd ?Zato nam je i turizam tu gdje jeste tj nigdje . Da li je normalno da je kod mene soba u hotelu skupllja nego u Marina Bay-u (Singapur) koji je naskuplja gradjevina ?A sto se tice preskakanja ograda bilo je i tih tema , i kako se svercovati u metrou a pre neki dan i kako dodji iz Bgd-a do Bara bez karte .samo nisam jos naso kako ovdje na forumu kako napraviti atomsku bombu .Razumijem ja da ljudi hoce da produ jeftinije , da idu stopom , da spavaju u vreci ili po hostelima , sve je to ok . Ali ne mogu da razumijem da covjek ode na drugi kraj svijeta i da se blamira zbog par evra u metrou , vozu ili gdje vec, u stvari oni i se vjerovatno blamirali i za vise ali nemaju m... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 28, 2014 I u muzeju Nikole Tesle su karte duplo skuplje za strance i treba da budu, Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites