Followers 0

Facebook - za sta i zasto vam je potreban?

21 posts in this topic

Poprilicno sam siguran da ogromna vecina vas ima Facebook profil (ako ne i po 2-3 profila).

Neki su cak i zavisnici od toga (sram vas bilo :maddd:).

Kad bi vas neko pitao:

1. za sta konkretno koristite Facebook?

2. zasto koristite Facebook?

3. da li vam se cini da je Facebook neophodan danasnjem coveku?

4. (ako da,onda) zasto mislite da je neopodan?

sta bi mu odgovorili na ta pitanja?

Za ostajanje u kontaktu sa ljudima širom planete. S obzirom da mi skoro niko od starih drugara više ne živi u Novom Sadu, to mi je zgodan način da ih imam sve na jednom mestu. Tu je i gomila nekih ljudi koje sam upoznao na putovanjima, a sa kojima bih sigurno izgubio kontakt. Takođe mi je korisno kada negde putujem, napišem na fejsu "Hej, biću u Istanbulu tada i tada, hoće neko na kafu?" Onda mi se jave ne samo poznanici iz Istanbula, nego i ko zna odakle, za koje nisam imao pojma da su će biti tamo u to vreme.

Da li je neophodan... mislim da sem leba, vode i krova nad glavom ništa nije neophodno :)

Da li je neophodan... mislim da sem leba, vode i krova nad glavom ništa nije neophodno :)

... i vođenja ljubavi, morao bih da dodam!

Šta znam, ja recimo nemam fejz. Furam taj retro fazon- dopisivanje preko mejla i to. Znam da je to postupak u stilu pećinskog čoveka, ali kada sam video da čak i moj ćale ima 400 prijatelja na fejzu rekao sam- palim ja odavde!

Mada, ko zna, možda se to jednog dana promeni pa ćete moći da me nađete pod imenom Behemot, a prezime Gangster, hehe.

Ali svakoko može da bude jako koristan baš zbog razloga koje je Lazar naveo. Plus imaš informaciju o svemu i svačemu, a informacija je valuta koja nikada ne izlazi iz mode, što je rečeno u onoj knjizi (ne mogu tačno da se setim kojoj, ali je rečeno)

Jedino što ponekad može da bude opasan po švalersku zajednicu, dilere droge i tajne agente. S tim da ovo ne govorim iz iskustva, nego sa naučne strane.

Koristim ga zbog kontakta sa ljudima, sa prijateljima koji su 'biseri rasuti.' Definitivno nije neophodan, pa kako su ljudi ziveli dok ga nije bilo?!

S druge strane FB je kompilacija galerije slika, chata i bloga, pa ce kao takav jos dugo opstati (barem tako mislim), jer mnogi ljudi (ne svi, naravno) imaju potrebu za tim.

Za ostajanje u kontaktu sa ljudima širom planete.

(itd.)

Zar se to ne moze postici i e-mail-om?

(hm,ne znam kako bih napisao "e-mail" + "-om" u tom obliku)

Može, naravno, ali ovako je lakše :) Fejsbuk ne samo što će još dugo opstati, nego će i pojesti dobar deo interneta, što se već dešava.

Za ostajanje u kontaktu sa ljudima širom planete.

(itd.)

Zar se to ne moze postici i e-mail-om?

(hm,ne znam kako bih napisao "e-mail" + "-om" u tom obliku)

Ima ljudi koji ne koriste nista drugo osim fejsbuka...ja sam prestao da koristim fejsbuk pre vise od godinu dana, ali sam se vratio naknadno, jer sa nekim Pravim Prijateljima, nisam mogao da imam kontakt...

A ne treba zaboraviti i to da je vecina ljudi pre recimo 10 godina imala e-mail naloge kod lokalnih provajdera, gde se sve brisalo sa servera. Ja sam na primer promenio bar 4 (primarne) e-mail adrese dok se nije pojavio gmail. Nijedan od tih starih naloga nisam namerno "gasio", ali ipak kada se ulogujem na bilo koji od njih vidim da su mi sve poruke i kontakti u medjuvremenu pobrisani.

Nista bolja situacija nije ni sa brojevima telefona.

1. za sta konkretno koristite Facebook?

Kontakt sa dragim ljudima sirom sveta ,lepo je povremeno videti sta im se desava u zivotu,ujedno okaciti neku dragu slichicu iz svog zivota.

2. zasto koristite Facebook?

Dobar deo ljudi koje poznajem ima nalog ...cak pre nego skype ili bilo sta drugo samim tim je lakse da ostanem u kontaktu sa njima.

3. da li vam se cini da je Facebook neophodan danasnjem coveku?

Ni najmanje neophodan kao ni vecina stvari u danasnjem drustvu al opet to je mnogo sira tema

Nikada necu razumeti one koji se protive feisbuku...

Danas moramo imati jedno mesto na mrezi gde mozemo da pronadjemo svakoga i podelimo informacije drugima.

Posto sam ja jedan od "bisera rasutih" meni fb sluzi da ostanem u kontaktu sa rodbinom i prijateljima. I posto upoznajem dosta ljudi iz svih delova sveta mislim da je najjednostavniji nacin za komunikaciju. 

Mail mi je mnogo komplikovaniji za dogovaranje a i ne mogu da zamislim da saljem porodici i rodbini 50 slika u mailu, nego lepo stavim na fb, pa koga zanima moze da pogleda :)

P.S. nista nije neophodno, smatram da su samo hrana i voda neophodni, sve ostalo je relativno, ali ako imamo mogucnosti zasto da ih ne iskoristimo. Znam da su pre ljudi koji su dolazili u Ameriku razmenjivali par pisama godisnje sa rodbinom u Evropi, ja mojima skoro svaki dan posaljem poruku ili preko fb ili whats app-a...

Edited by usa

Meni je najkorisnija upotreba organizovanje sastanaka sa drugarima.

Petoro ljudi, i svako moze da predlozi gde i kada se naci i odgovoriti na predloge drugih.

Ovo je nekada telefonom bila glavobolja. Zovnes jednog, on ti kaze slobodan u subotu, pa drugog slobodan u nedelju, pa treceg... pa onda sve opet u krug.

Dosta ima programa za sifrovanje poruke tako da se kuca u programu, u Facebooku se pojavljuju simboli bez znacenja a osoba/e sa kojima pricate dobijaju prevod sifara. Potpuno besplatno ko nece da NSA zna sta radi. Nekima je to bitno, drugima nije, komuniciram sa obe grupe.

Edited by noskich

Ima ljudi koji ne koriste nista drugo osim fejsbuka...ja sam prestao da koristim fejsbuk pre vise od godinu dana, ali sam se vratio naknadno, jer sa nekim Pravim Prijateljima, nisam mogao da imam kontakt...

Jadni li su ti,ako samo za koriscenje FB-a znaju (pored toga sto znaju i koriscenje e-mail-a/telefona/face-to-face-a).

@Lazar:ne znam u kom smislu je lakse?

Možda je lakše samo zato što sam lenj da održavam prepisku sa ljudima :) Na fejsbuku vidiš šta se nekome dešava, izlazi ti samo od sebe u feed-u, drugi vide šta se tebi dešava, jedan klik, lajk, i kontakt se nekako održava. Mejl ne sedam da pišem bez sat vremena. Ako neko živi na drugom kraju sveta i vidimo se jednom u tri godine ili ređe, ne mogu mu napisati "Hej, šta ima novo, evo kod mene ništa posebno." Fejs je dobar za kratke konverzacije, hej čoveče šta ima, vidim da si tamo-i-tamo, kako je? Jbg, lenjost, a i živimo u vremenu kada niko ni za šta nema vremena.

Nažalost, fejsbuk je postao novi telefon + televizor. Možeš bez njega, ali ne i ako želiš da budeš delatan član društva.

Konkretno, ja ga koristim za promociju Kluba putnika, za promociju stvari koje radim i za komunikaciju sa ljudima daleko od Pančeva i Beograda, a to su gotovo svi moji prijatelji.

S obzirom na sve to, verujem da bi takav servis morao biti javan, ne privatan, nikako u vlasništvu neke korporacije ili imperijalne vlade. Međutim, pošto je sasvim nemoguće održavati servis tih kapaciteta bez podrške neke imperijalne vlade, pristajem da im dajem svoje informacije u zamenu za sve ostalo.

Pristajem jer nemam izbora, kao što nemam izbora ni hoću li imati ličnu kartu.

Edited by Uroš Krčadinac

Facebook koristim uglavnom za chat, mnogo je lakse dogovoriti se sa svima na grupnom FB chatu nego zvati svakog pojedinacno.

To je u glavnom to, statuse menjam jednom godisnje (cisto da se zahvalim kad mi cestitaju rodjendan), ponekad nakacim neku fotku i to je to.

Promocija stranice koju vodim za studente koji idu na Work and Travel program, kao i kontaktu sa ljudima van zemlje.

Za ovo prvo, FB je najefikasniji način, a za ovo drugo - najlakši.

Danas sam cuo jednu nasu staru izreku,ali u novom (modernom) ruhu:

Facebook je dobar sluga,ali zao gospodar.

Problem kod nekih (hm,mnogih?) je sto misle da im je FB sluga,a poodavno im je postao gospodar  :bag:

ja ga koristim samo za igranje slagalice i za to je dobar sluga.

Prijatelje nemam na facebooku, vec samo uzivo ili ukoliko su udaljeni kontakte odrzavam mailom ili skypom.

Mislim da nije neophodan i posato previse hvalisanje: vidite sta sam dobio/la pa slika, vidite gde sam bio/la pa slika, vidite u kom restoranu sam sada  itd itd. Ljudi su prestali da cene privatnost. Meni je bio ranije koristan da ostanem sa prijateljima u kontaktu, ali od kada ima viber, wats up i slicno, nije mi iskreno potreban...

Pre nedelju dana smo imali neko predavanje, ne znam da l je podatak i dalje aktuelno, 42% postova i fotografija se kaci sa putovanja.