Wizzair - najčešće postavljana pitanja

404 posts in this topic

Pozdrav ljudi da ne otvaram novu temu potrebna mi je jedna informacija hitno.Trebalo bih sutra putovati za Beograd wizz air-om i pogresio sam pri cekiranju naime upisao sam da putujem sa ID i stavio broj pasosa a putovacu sa pasosem da li ce mi praviti problem i ako da kako da resim?Nasao sam samo ovo : 

"НАВЕО/ЛА САМ БРОЈ НАЦИОНАЛНОГ ИДЕНТИФИКАЦИОНОГ ДОКУМЕНТА ТОКОМ ЧЕКИРАЊА ПУТЕМ ИНТЕРНЕТА И ОДШТАМПАО/ЛА САМ КАРТУ ЗА УКРЦАВАЊЕ. МОГУ ЛИ УМЕСТО ТОГА ДА ПУТУЈЕМ СА ПАСОШЕМ?

На аеродрому морате да покажете исти путни документ помоћу кога сте се чекирали путем интернета. Ако сте током чекирања навели број националног идентификационог документа, не можете да путујете са пасошем и обрнуто. "

Informacija o takzovanom "prioritetnom ukrcavanju" ako će nekome to išta značiti.

Let je bio do Larnake i prioriteno ukrcavanje sam uzeo isključivo da bi poneo dodatni ranac mada to na sajtu nije naznačeno već tamo piše mala torba za laptop itd.. Pošto sam i na stranim i na domaćim forumima nalazio oprečne informacije o tome šta oni tačno podrazumevaju pod tom "malom torbom" rešio sam da okušam sreću i ponesem ranac koji je bio knap ako ne i malo većih dimenzija od dozvoljene. Na aerodrumu u Beogradu dve linije u jednoj radi neki momak koji je vidno tek ustao a u drugom neka riba ko iz banke :biggrin: . Kako god ljudi koji su imali prioritetno takođe krenuli su pre mene u liniju kod ove ribe ali pošto su sa sobom nosili jedan onako poveći ranac kao "malu torbu" (pored tone čekiranih prtljaga koje su već imali) ova mu reče da to stavi u ono metalno čudo za merenje male torbe našta je konstatovala da to nikako ne može da prođe i da ranac mora da ide u neku čekiranu torbu pa ako stane stane što je ovaj čovek uz neku neverovatnu magiju i uradio. Ja sa malo manjim rancem ali opet malo većih gabarita koji nikako ne bi pasovao u onaj metalni kavez, u redu kod ovog momka a on je u fazonu šta ti je to? Ranac? Super evo karte ako hoćeš ovde mogu da ti stavim i ovaj ručni prtljag kao čekirani besplatno a ranac da nosiš u avion sa sobom, tako da ja prođoh super i bez ikakvih problema. U povratku niti su šta gladali niti nešto zahtevali, Grci na gejtu videli kartu, pun ranac i rekli samo prođi. Kapiram da vas za ranac umesto "male torbe" neće smarati ali opet verovatno da zavisi i od aerodruma a i toga ko radi u tom trenutku tamo.

Zdravo ljudi. Nov sam član i imam jedno bitno pitanje. Hitno mi je potrebna informacija ukoliko neko moze da mi odgovori. Putujem 05.04. iz Temisvara do Milana (wizzairom) a potom iz Milana do Barselone (ryanairom). U Milano stizem u 07:25 a let za Barselonu mi je u 08:25. S obzirom da nemam iskustva sa presedanjima, da li je to dovoljno vremena? Imamo samo cabin luggage pa me interesuje koliko traje procedura iskrcavanja ako je neko imao skoror iskustva i neka preporuka.

Hvala unapred

Edited by stefan989
dopuna

Da li bi kupovina wizz priority pomogla u smislu da, koliko sam razumeo uputstva sa sajta, postoji mogućnost da ne unesem cabin luggage sa sobom vec da ga oni preuzmu pre ulaza.

5 hours ago, stefan989 said:

Zdravo ljudi. Nov sam član i imam jedno bitno pitanje. Hitno mi je potrebna informacija ukoliko neko moze da mi odgovori. Putujem 05.04. iz Temisvara do Milana (wizzairom) a potom iz Milana do Barselone (ryanairom). U Milano stizem u 07:25 a let za Barselonu mi je u 08:25. S obzirom da nemam iskustva sa presedanjima, da li je to dovoljno vremena? Imamo samo cabin luggage pa me interesuje koliko traje procedura iskrcavanja ako je neko imao skoror iskustva i neka preporuka.

Hvala unapred

potrebna ti je sreca svog sveta da stignes

To je po mom misljenju vrlo malo vremena. Odvojene su karte, tako da to nije samo presjedanje, nego je moguce da ces morati cak i security opet proci.

Imas li cekirani prtljag? Ako imas, ne mozes stici. Ako imas samo kabinski, definitvno zelis da kupis Wizz priority da uneses sav kabinski prtljag sa sobom. Dalje, ako ima slobodnih sjedista, uzmi sjediste sto vise naprijed u kabini da mozes prije izaci sa aviona. To ti nece pomoci ako morali na bus do terminala (ne znam kako Wizz u Bergamu to radi). Ryanair obicno zatvara ukrcavanje pola sata prije, tako da ustvari imas 30 minuta ili manje. Ne znam koliko si platio kartu BGY-BCN, ali razmisli o mijenjanju iste za kasniji let.
Kao sto @milanvuk rece, pored svega ovoga ti treba nenormalno puno srece.

Isto tako @stefan989, nema potrebe da isto pitanje postavljas u 3 teme.

Edited by klanfa

Hvala na odgovrima. Iskreno, ne znam koliko cesto ljudi ulaze u teme pa sam hteo na vise mesta da pitam. 

Primio k znanju a sta cu da radim, pojma nemam.. 

Prelepo. :smile:

Sada pokusavam manage booking, selektujem let kasnije ali mi ne ucitava.. A sta u slucaju da mi pobegne let? postoji li neki nacin da mi ne propadnu sve pare bas? 

9 minutes ago, stefan989 said:

Hvala na odgovrima. Iskreno, ne znam koliko cesto ljudi ulaze u teme pa sam hteo na vise mesta da pitam. 

Primio k znanju a sta cu da radim, pojma nemam.. 

Prelepo. :smile:

Sada pokusavam manage booking, selektujem let kasnije ali mi ne ucitava.. A sta u slucaju da mi pobegne let? postoji li neki nacin da mi ne propadnu sve pare bas? 

Missed Departure Fee

€100 / £100

Only available at less than 40 mins before and up to 1 hour after flight departure time. Also available to customers who arrive at the ticket desk up to an hour after their flight departure to move to the next available flight. The fee is charged per passenger per sector.

U ovom slucaju ti je glavno pitanje da li naplate i razliku u cijeni ili samo 100€. Ako naplate i razliku u cijeni, onda zaboravi na to. Ako ne, onda je 100€.

Ja pak mislim da su ti šanse veoma dobre. To su prvi jutarnji letovi, verovatno poleću/sleću na vreme. Malpensa T2 je kao velika autobuska stanica, sve je na dohvat ruke. I nisam siguran, ali mislim da ne prolaziš kroz security (a i onda ćeš se malo probiti). Naravno, preporučene doplate za prioritet i otkaz će doprineti tvojim šansama. 

48 minutes ago, Duya said:

Ja pak mislim da su ti šanse veoma dobre. To su prvi jutarnji letovi, verovatno poleću/sleću na vreme. Malpensa T2 je kao velika autobuska stanica, sve je na dohvat ruke. I nisam siguran, ali mislim da ne prolaziš kroz security (a i onda ćeš se malo probiti). Naravno, preporučene doplate za prioritet i otkaz će doprineti tvojim šansama. 

Samo sto su letovi sa BGY a ne MXP. Mislim da je tu najvece pitanje security - u Americi maltene svaki dolazak se mijesa sa odlaznim putnicima, bez novog securityja. U Evropi sam uglavnom isao odvojeno,  bez mijesanja sa odlaznim putnicima.
@stefan989 vrati se pa prijavi jesi li uspio ili ne :smile:

Vidim da iz Temisvara slecem na terminal 2 ali ne mogu na karti Ryanaira da vidim odakle je poletanje za Barsu, ustvari ne mogu da vidim Koliko sam citao uputstva (sajt Bergamo aerodroma) ako sam se check inovao online, mogu direktno da idem na svoju kapiju, pa se nadam da cu samo da se preusmerim trkom na ryanairov let. Javljam svakako :smile:

ne zaboravi da rumunija nije u šengenu i da po sletanju prolaziš kroz pasošku kontrolu, zatim bez sumnje, moraš na sekjuriti ček i onda na gejt.

Pre 20ak dana je nas trojica uzelo povratne karte Sofija-Rim za 28.11-02.12 medjutim sada kada sam usao da uporedim cenu sa nasom vidim da vise nema tog leta tj. u novembre uopste ne lete a status leta je i dalje 'confirmed'. Da li neko ima sliicno iskustvo i imamo li neko pravo na zalbu?

Ukoliko su otkazali let mozete samo onoliko koliko ste platili da dobijete nazad. (ima 2 meseca do polaska)

Ok, a kada se to moze ocekivati? Cisto da znam kada da ocekujemo novac da se prebacimo na drugi let... Verujem da je otkazan posto u novembru nemaju nijedan let. Hvala.

Vec par dana pratim cene letova iz Budimpeste i iz Temisvara za Tel Aviv.I danas vidim da ima popust od 20% (i iz BUD i iz TSR).

Nisam clan Wizz Club-a (nisam cak ni bio ulogovan kad sam proveravao cene),a na njihovom sajtu ne vidim nikakvo obavestenje/povod otkud sad tih 20% popusta na karte:ph34r:

Jel zna neko da li je to u pitanju neki "happy hour" (samo danas?) ili ce to potrajati/ponavljati se povremeno ili...?

Pitam,jer nisam napravio kompletan plan putovanja,pa ako ce takvih popusta ("bez povoda") biti jos,da ne zurim onda,dok ne slozim sve kockice...

Uglavnom su to marketingške fore.

Između dva meseca i mesec dana pre planiranog leta su najbolje cene.

Za Izrael leti i Ryan, tako da pogledaj i njihove cene.

I ja se nesto kroz maglu secam predhodni put kad sam leteo za Tel Aviv da sam uzeo kartu tipa mesec-dva pred put (bilo je iz Budimpeste) i da je bila tipa 40-ak evra.I jos reko,sad hocu da uzmem 4-5 meseci ranije,kad ono 60 evra:ph34r:

Hvala za info Pedjalon.

P.S. - Pogledao sam,Ryan Air nema da leti nigde meni u blizini ("najblize" je Burgas na Crnom Moru ili Katowice-Poljska ili Milan-Italija).

P.S. 2 - Govorim o direktnim letovima Ryan Air-a za Tel Aviv.

Ryanair leti za Eilat iz Budimpeste, ali ako ti je cilj iskljucivo Tel Aviv, onda nista.

E, i ja merkam karte za Jordan (Amman) i Izrael (Eilat) u februaru iz Budimpešte. Razmatram situaciju iz Niša, ništa se povoljno po pitanju vremena ne uklapa, pa ću ipak vozom da se klackam. Cene skači, valjda će da spuste malo. 

Edited by petrovna

Ryan Air je povoljan,Budimpesta-Eilat karta je 19-20 evra u februaru.

Ali mi ne odgovara vreme (ima samo 1 let nedeljno-sredom).

E, moram da postavim jedno možda glupo pitanjce i odem u off. Da li plaćate karte u forintama/neka druga valuta ili idete na evre, kada putujete iz zemlje čija valuta nije e? Nisam kupovala karte u drugoj valuti, samo u e, a i ne primetih gde je ta opcija za promenu valute kod Rajanka. Wizz-ove karte sam kupovala  u dinarima, što se najviše i isplati kad ideš iz Srbije.

Zavisi od kursa banke cija ti je platna kartica,kako/koliko racunaju da je kurs evra ili forinte.Raspitaj se kod banke za to.

(mada mislim da su obe opcije prihvatljive,u smislu da su realni kursevi - i za placanje u evrima i u forintama)