Wizzair - najčešće postavljana pitanja

407 posts in this topic

5 hours ago, petrovna said:

Nisam kupovala karte u drugoj valuti, samo u e, a i ne primetih gde je ta opcija za promenu valute kod Rajanka. Wizz-ove karte sam kupovala  u dinarima, što se najviše i isplati kad ideš iz Srbije.

Ne bih se mogao složiti, Wizz-ov kurs je gori od većine banaka (i to onih najgorih što imaju), a ako ti je vezana kartica za devizni račun onda kada se radi konverzija može ili da bude bez provizije ili do 3% (najčešće je 0% ili 1%), dok Wizzair naplaćuje 6% kada se menja HUF -> EUR i oko 7% kada se menja HUF -> RSD. To je kao da plaćaš EUR 1 = RSD ~125, poređenja radi, trenutni prodajni (pljačkaški) kurs Inteze je 120.9

3 hours ago, Laza GNR said:

Zavisi od kursa banke cija ti je platna kartica,kako/koliko racunaju da je kurs evra ili forinte.Raspitaj se kod banke za to.

Zapravo zavisi od i kartice (da li je Mastercard ili Visa), i ako je bilo koja valuta koja nije evro ićiće po kartičarskom kursu (EUR u tu valutu) + provizija (ako je ima). Ako nema EUR na računu, onda vrlo verovatno će banka da promeni RSD to EUR prvo (češće po pljačkaškom kursu, ređe po kartičarskom) i onda EUR u tu valutu po kartičarskom + provizija (ako je ima).

3 hours ago, Laza GNR said:

(mada mislim da su obe opcije prihvatljive,u smislu da su realni kursevi - i za placanje u evrima i u forintama)

Kao što sam rekao na početku, ne vidim kako 6-7% je prihvatljivo... mada opet kako za koga 😀

Po pravilu, jeftinije je da se plaća u domaćoj valuti, posebno sada kada su dodali i na POS terminala novu "uslugu" da izvrše konverziju za tebe u tvoju valutu (obično sa po 5+% provizije), dok najgori bankarski kursevi su retko preko 2-3%...

OK,ako na racunu nemam forinte (ne znam ko bi u Srbiji drzao forinte na racunu),kako je onda najzgodnije placati?U evrima?

Pozdrav forumasi, imam jedno pitanje u vezi otkazivanja leta koji jos uvek nije placen. Naime, greskom sam odabrao Bank transfer, sto kasnije nisam mogao da promenim da platim karticom. Sad je ta rezervacija na hold i kako sam shvatio kada sam rezervisoa kartu, trebala je rezervacija da se ponisti nakon 24h ukoliko ne uplatim. I ja sam onda istog trenutka napravio novu rezervaciju(racunajuci da ce se prvobitna ponistiti) i platio karticom. Medjutim ni posle 4 dana ona rezervacija na hold nije ponistena. Dakle imam jednu confirmed i jednu hold. 

Da li neko zna kuda ovo vodi? Da li cu morati da platim i tu sto je hold? Slike su u prilogu

Edited by chivitli
slike uklonjene zbog ličnih podataka

1 hour ago, tanleoni said:

... 

Da li neko zna kuda ovo vodi? Da li cu morati da platim i tu sto je hold? Slike su u prilogu

...

Otkazaće je u nekom trenutku i ne moraš je platiti. On hold je rezervacija dok je ne platiš. Treba im malo duže da otkažu rezervaciju (kada sam ja slučajno napravio sličnu grešku im je trebalo oko nedelju dana

On 10/26/2018 at 7:02 PM, tanleoni said:

Pozdrav forumasi, imam jedno pitanje u vezi otkazivanja leta koji jos uvek nije placen. Naime, greskom sam odabrao Bank transfer, sto kasnije nisam mogao da promenim da platim karticom. Sad je ta rezervacija na hold i kako sam shvatio kada sam rezervisoa kartu, trebala je rezervacija da se ponisti nakon 24h ukoliko ne uplatim. I ja sam onda istog trenutka napravio novu rezervaciju(racunajuci da ce se prvobitna ponistiti) i platio karticom. Medjutim ni posle 4 dana ona rezervacija na hold nije ponistena. Dakle imam jednu confirmed i jednu hold. 

Izbrisi confirmation code iz prvog screenshota...
Mislim da ti se prezime vidi u linku drugog screenshota, tako da i to izbrisi.

Edited by klanfa

Hvala puno delter na brzom odgovoru.

klanfa nisma primetio da se jos negde vidi, ali svakako je obrisao moderator.

pozdrav drugari..

iskrsao problem :)

kupila sam 4 povratne karte Nis-Bec 12.februar i Bec-Nis 14 februar.. medjutim, slucajno malopre udjoh i videh da je taj povratni let pomeren sa 14. na 16. jer su ukinuli sve letove cetvrtkom..znaci taj odlazni let i dalje stoji, ali povratni je pomeren za dva dana ..sta sad? :) 

vidim da nude opcije refundacije ili pomeranja leta, ali nama ne odgovara nista od toga..mene sad zanima ako ja hocu refundaciju, da li to ukljucuje i taj odlazni let ili samo povratni, jer odlazni regularno stoji?

2 hours ago, pegi said:

vidim da nude opcije refundacije ili pomeranja leta, ali nama ne odgovara nista od toga..mene sad zanima ako ja hocu refundaciju, da li to ukljucuje i taj odlazni let ili samo povratni, jer odlazni regularno stoji?

Ako si ih kupila zajedno (tj. na istom booking reference-u su ti odlazni i dolazni letovi) onda bi trebalo da mogu oba leta da se refundiraju.

da,da zajedno, kupila sam kao povratnu kartu.. imam sad jos pitanja :D

da budem konkretna, imamo na raspolaganju tri slobodna dana, sto znaci da nam odgovara destinacija gde idu  tri leta nedeljno da bi smo se uklopili. ..posto su otkazali Bec, ostao nam je Ajndhoven kao opcija... Wizz leti do Ajdhovena ali iz Beograda, ne iz Nisa.. e sad, da bih to uzela, jel moram da dobijem refundaciju pa novu kupovinu, ili to moze da potpadne pod tu njihovu opciju promene letova? msm, smaram, znam, ali kapiram da je neko imao slicnu konkretnu situaciju?

Nećeš moći da izvršiš zamenu jer nisu ni slične destinacije. Na primer mogla bi da zameniš za let iz Beograda za Beč (da postoji) ili sa drugog susednog aerodroma (Sofija npr) ili da iz Niša letiš na neki od obližnjih aerodroma blizu Beča (da postoji opcija)

Druga mogućnost koju će ti ponuditi je da ti refundiraju 100% iznosa na karticu sa koje si kupila karte

I treća je da ti refundiraju 120% iznosa na wizz kredit, kojim plaćaš bilo koju novu uslugu na wizz sajtu. U tvom slučaju to ti se i najvoše isplati!!!!

aha, e super, skontah da mi to dodje najbolja opcija.. samo mi jos reci, kako sljaka taj wizz racun-prosto mi sa njiga skinu novac prilikom rezervacije  umesto sa moje kartice  i to je to? i znas li koliko traje ta procedura, s obzirom da su mi sad ovih dana jeftine karte za Ajndhoven, jel to traje ili ide prilicno brzo?

Da!!!! Kada napraviš rezervaciju, logično sa svog naloga, odmah će ti ponuditi plaćanje sa tvog wizz računa. U slučaju da nemaš dovoljno novca na računu doplatićeš sa svoje platne kartice. 

Ukoliko ti je pak, nova rezervacija manja od raspoloživih para, ostatak ti ostaje na računu za novo putovanje. Ako se ne varam vremenski je ograničeno na 12 meseci.

Napomena: tim novcem raspolažeš potpuno nezavisno, ne moraš kupiti karte za iste ljude zbog kojih si dobio refundaciju!!! Samo te obavezuju da taj novac potrošiš na wizzaor sajtu, za bilo koje vreme, bilo koju destinaciju i za bilo koga :)

uh, tri uzvicnika, sve jasno :D  odradih to, za sekund je kompletan iznos na mom racunu plus 20% :) pise da kredit istice : never  :) mada cu ga kolko veceras iskoristiti i eto neplanski cemo videti Ajndhoven :) 

hvala ti puno 

ma da!!! pogledaj i druge opcije iz Temišvara, Budimpešte ili Sofije imaš mnogo veći izbor destinacija i frekfentnije letove!!!! Zavi si iz kog ste grada u Srbiji i koja opcija vam je bliža

e, mi smo iz Uzica, i dok nam ne profunkcionise ovaj nas Ponikve aerodrom (citaj: nikad) osudjeni smo na Nis i BG, eventualno Podgorica, ovo sto si nabrojao nam je sve bas podaleko..al dobro bolje ista nego nista, uspevamo sa Nisom i Beogradom.. mada za Vaskrs jurim neke konekcije za Poljsku ili Balticke zemlje ,  dobro nas povezase sa Becom, sad je mnogo vise otvorenih destinacija..

Samo napred!!!!!

Istražujte, otkrivajte :) 

....a ovde uvek po pomoć kada zatreba.:):):)

e hvala, da znas da je sve mnogo lakse uz podrsku vas ovde.. a pitanja ce vazda biti :) hvala ti jos jednom, bas si mi pomogao u prvom naletu drame

Zdravo svima. Putujem sa dvoje dece Wizz-om uskoro. S obzirom da mi za nas troje treba samo jedan kofer, da li postoji mogućnost da uzmem jednu wizzGo kartu, gde je jedan prtljag uključen u cenu, i dve obične, najjeftinije tarife?

kada rezervišem kartu za nas troje, moram da izaberem jednu tarifu koja važi za sve putnike. Da li to može nekako da se izbegne? Ili da kupim jednu kartu sa wizzgo tarifom, a posle da krenem sa novom rezervacijom sa dve karte po najjeftinijoj tarifi?

Kupila sam Wizzair kartu, i uclanila se u Wizz discount club, lepo su mi skinuli tih 30 evra clanarine.

Na profilu mi ne stoji da sam clan Discount klub-a, i sledecu kartu koju sam bukirala sam morala da platim po redovnoj ceni, a ne povlascenoj.

Kome da se zalim, osim Wizz-u?

4 hours ago, LadyJelena89 said:

Kupila sam Wizzair kartu, i uclanila se u Wizz discount club, lepo su mi skinuli tih 30 evra clanarine.

Na profilu mi ne stoji da sam clan Discount klub-a, i sledecu kartu koju sam bukirala sam morala da platim po redovnoj ceni, a ne povlascenoj.

Kome da se zalim, osim Wizz-u?

Samo Wizz-u i možeš da se zališ.

Ne znam tačno, kako si kupovala kartu, ali ja sam primetio da mi izn nekog razloga mobilna aplikacija ne prepoznaje članstvo u Wizz Clubu, ali mi je radio preko web stranice.

Da li si proverila fakturu koju si dobila prilikom kupovine karte u kojoj je bio uključen Wizz Club da stvarno piše i stavka za klub.

Preko kompa sam uzela, na fakturi srecom pise stavka "WIZZ CLUB" a nigde nema umanjenja na dve karte koje sam kupila preko Wizz-a.

Poslala sam im zalbu preko formulara, zvala Call Centar (broj koji su naveli da je za Srbiju je nepostojeci :/ ), rekli su da je 30 dana rok za resavanje reklamacije....

S obzirom da Wizz nije bas azuran sa odgovorima i resavanjem reklamacija, a moj problem ne spada pod regulativu 261/2004 jer nije konkretan problem s letom, zanima me kako da resim problem u slucaju da Wizz odbije da zaradjuje :D

3 minutes ago, LadyJelena89 said:

Preko kompa sam uzela, na fakturi srecom pise stavka "WIZZ CLUB" a nigde nema umanjenja na dve karte koje sam kupila preko Wizz-a. 

Poslala sam im zalbu preko formulara, zvala Call Centar (broj koji su naveli da je za Srbiju je nepostojeci :/ ), rekli su da je 30 dana rok za resavanje reklamacije....

S obzirom da Wizz nije bas azuran sa odgovorima i resavanjem reklamacija, a moj problem ne spada pod regulativu 261/2004 jer nije konkretan problem s letom, zanima me kako da resim problem u slucaju da Wizz odbije da saradjuje :D

Ako Wizz odbije da saradjuje vjerovatno nemas kome da se zalis. Ja se ipak nadam da hoce, jer imas fakturu gdje pise da je placeno, samo ce sve da vjerovatno potraje. Probaj im se mozda javiti na Facebooku ili Twitteru.
Da si platila kreditnom karticom koja je izdana u Zapadnoj Evropi ili SAD-u njima bi se mogla zaliti, ali na Balkanu nema od toga nista.

Zašto misliš da nema od toga ništa jer je u pitanju Balkan? Ja bih svakako prijavio ceo slučaj banci jer postoje solidne šanse da novac bude vraćen. Nema to veze ni sa Balkanom ni sa time da li je kartica kreditna ili debitna. Banka je dužna da primi reklamaciju i postupi po propisima jer je na to obavezuje ugovor sa kartičarskom kućom koji je manje - više isti u svim zemljama.