Followers 0

Put u Ukrajinu sredinom septembra

34 posts in this topic

Pozdrav putnici forumaši.

Drug i ja planiramo sredinom septembra da putujemo u Ukrajinu. Planiramo da putujemo vozom tamo i nazad. Odsešćemo u Kijevu nekoliko dana u smeštaju za koji ćemo još da dogvorimo šta, kako i gde. Prvenstvena svrha našeg putovanja biće dvodnevni obilazak Černobilja i poseta Černobiljskom muzeju, a naravno, u ostatku boravka ćemo obilaziti Kijev. Za konkretne detalje se još dogovoramo. :)
U svakom slučaju, svako ko ima ista interesovanja ili čak i da ne želi da ide turom koju smo isplanirali je dobrodošao da se priključi pa makar mu samo trebalo društvo za put u Ukrajinu, do Kijeva. Otvoreni smo za sve mogućnosti.

Imamo 30 godina, volimo ekstremni turizam (što se da videti iz ture na koju idemo), željni znanja, avanturističkog duha. Svako je dobro došao da nam se priključi, ne važno koliko godina imate, da li ste muško ili žensko. Takođe smo otvoreni za sve predloge ako nam se priključite u našem putovanju na istok :)

Pozdrav

Ne bi li još ekstremnije bilo skoknuti i do Donjecka? :P

Adrenalin tura :)

Ne znam koliko ste ekstremni, ali od pre neku godinu je otvorena za posetioce i zabranjena zona nuklearke u Černobilju. Međutim, to ne važi za turiste, ali ako ste studenti, bavite se tom tematikom možete podneti zahtev ;)

Ne bi li još ekstremnije bilo skoknuti i do Donjecka? :P

Ramisljamo jos o tome :ph34r::biggrin:

Ali ako ste studenti, bavite se tom tematikom možete podneti zahtev ;)

Intersuje je nas radijacija i sve u vezi sa njom, ali nismo studenti, a ni BAS toliko radoznali. ;) To me podseti na onaj vic:

"Ide Ciga ulicom i vide ga skinheadsi, i kazu: "Hej, dodji da ti kazemo nesto".

Ciga dobacuje sa druge strane ulice "Ne moram ja sve da znam" :)

Adrenalin tura :)

Ne znam koliko ste ekstremni, ali od pre neku godinu je otvorena za posetioce i zabranjena zona nuklearke u Černobilju. Međutim, to ne važi za turiste, ali ako ste studenti, bavite se tom tematikom možete podneti zahtev ;)

Zona je otvorena za turiste, ako mislimo na istu zonu, tzv. "exclusion zone" u radijusu od ne znam tacno koliko km oko elektrane, gde se ulazi posle prethodne najave i provere, obicno putem turistickih agencija koje organizuju ture u zonu..  

Jedino ako si ti mislio/la na neku jos zabranjeniju zonu unutar ove, pa kazes ne vazi za turiste.. :P

Edited by HOBAK

Zona je otvorena za turiste, ako mislimo na istu zonu, tzv. "exclusion zone" u radijusu od ne znam tacno koliko km oko elektrane, gde se ulazi posle prethodne najave i provere, obicno putem turistickih agencija koje organizuju ture u zonu..  

Jedino ako si ti mislio/la na neku jos zabranjeniju zonu unutar ove, pa kazes ne vazi za turiste.. :P

Evo našao sam link na srpskom kad su doneli odluku o otvaranju te zone za posete. Članak je od kraja 2011-te.

http://www.b92.net/putovanja/vesti.php?&nav_id=562802

Moguće da je sada sve to "Exclusion zone" gde idu turisti s tim što je verovatno ograničeno s koje se udaljenosti može posmatrati ugašeni reaktor jer određeno zračenje i dalje postoji.

Cenim da se ta zabranjena zona odnosi na prilaz samomom reaktoru, ali pošto je on ugašen i zaliven za tim nema ni potrebe osim u neke istraživačke svrhe.

Ovo bi trebala da je uobičajna turistička tura:

Pa da, tad su je otvorili 2011., prakticno za turiste, samo sto ti je potrebna prethodna provera i dozvola od strane tamosnjih organa koji su zaduzeni za to.. Ali ides u obilazak kao najobicniji turista.. Verovatno je samo nekoliko stotina metara oko reaktora 4 zabranjen deo za sve osim za naucnike i lica koja imaju neku posebnu dozvolu (i potrebu da tamo budu) :)

Drugar i ja putujemo 16-og sepptembra, tako da ako neko hice da se prikljuci, da zna :)

Momci,svaka cast i da se vi lepo provedete :) Da vec nisam planirao septembar,mislim da bi ovo definitivno bilo nesto sto bih izabrao sa ovog foruma :) Koliko okvirno ocekujete da ce sve kostati? 

skoro do nuklearke moze se doc , mi bili pre par godina , nasli neku agenciju u Kijevu . mora da ide vodic sa vama . potpisu se neki papiri , posle se izmjeri radijacija i to je to . trenutna radijacija nije problem za posjetu , naravno za duze izlaganje bi vec bilo frke . nazalost nuklearka im je i ranije a pogotovo sada tempirana bomba . pitanje je dana kada ce procureti . onda ljudski faktor kriv i sada ocigledno .

kostalo nas za dvoje preko 300evra kolko se sjecam jednodnevni izlet , nazalost nisu nam dali da udjemo medju vozila koja su tu ostavljena nakon spasavanja . na pitanju da li se moze prici elektrani samo me onako zbunjeno pogledao .

mislim da bi nocna posjeta Pripjatu bila hit , ali to nisam nasao niti je iko htio da nam je odradi

hvala Starcraft sto si nam pozeleo ugodan boravak :) Sto se cene tice, ja sam hteo samo na jednodnevni izlet koji je oko 100 eura, ali drugar Boris je insistirao da budu dva dana, tako da ce nas kostati nesto malo jace od 250 eura dvodnevna tura, sa nocenjem i obrocima u Cernobilskoj zoni :) Imas veliki br. agencija koje rade te ture sa vodicima, pa proveri na netu, ali cene su prilicno ujednacene..

Sto se tice cene prevoza do Kijeva, kao i smestaja.. Bas sam pre neki dan komentarisao da se vise isplati ziveti u Kijevu u privatnoj dvokrevetnoj sobi nego stanovati u Beogradu, drugim recima sve je jako jeftino.. :)

Vozovima se moze stici i vratiti za ispod 100 eura, racunaj oko 80 ako sve bude po planu.. a mozes i samo do Budimpeste vozom, a onda Vizz airom do Kijeva za podjednako povoljne novce ili nesto malo vise.. Dok je smestaj u dvokrevetnoj sobi u sasvim pristojnom hostelu koji smo izabrali 6 eura po osobi.. 

Moj budzet je ogranicen na 550 eura sa sve dzeparcem.. dok je moj drug Boris malo bogatiji i on ima nesto veci budzet :)

U principu ako ides jedan dan do Cernobila + ceo put do tamo i nazad kao i hostalski smestaj od 5,6 dana te nece izaci vise od 250 eura.. 

Занима ме ако неког не мрзи, шта је занимљиво у тој посети Чернобилу?

Gde poceti :D

Prvo, na primer, je poseta napustenom gradu Pripjatu.. Ako se lozis na fascinantne i jedinstvene apokalipticne prizore, zivota koji je stao u jednom trenutku, eto pravog mesta za tebe.. Sama istorija vezana za to mesto kao i nauka iza celog akcidenta je nesto sto nas koji smo odabrali taj put veoma zanima.. Pogledali smo neke dokumentarce, citali, istrazivali ili smo sturkom vezani za oblast kao sto je radijacija i zelimo da naucimo jos toga novog, upotpunimo znanje, osetimo atmosferu napustene zone, podivljale prirode koja je zaposela grad, bez covekovog uticaja predhodnih 28 godina, napravimo dobre fotke..

Eto, utkartko, toliko.. :)

Budva, odgledaj emisiju "Destination Truth - Ghosts of Chernobyl" pa ce ti biti jasno zasto verovatno ne vode turiste nocu u Pripjat ;)

Borise to je razlog vise da se ode tamo nocu ! iako mislim da bi tamo prvo trebao da ode osuncani ( moderatoru ovo nije uvreda , doticnog je Berluskoni tako nazvao) da vidi kakva ce mu zemlja biti .

inace tura je bila zanimljiva samo u jednom pogledu , koliko pozrtvonasti koliko hrabrosti . ovdje ni sa j.. poplavama se nismo mogli izboriti .

Pa dobro, slazem se, ima i tu neke cari, ali nije za one sa slabim srcem :D

Tek ce oni da vide kako ce biti, ali nije vazno... Necemo da se mesamo u politiku :)

Jedan mali update u vezi putovanja u Ukrajinu. :)

Nas dvojica krećemo 17.09., vozom u 06:45 sa Beogradske železničke stanice, tako da ako želi još neko da se pridruži, još ima vremena. :)

Razmislite da svratite u Ljviv, usput vam je, a definitivno je među par gradova sa najlepšom arhitetekturom u istočnoj Evropi.

Posecujemo obavezno, to je vec u planu, ceo 18.09. provodimo tamo i onda uvece nastavljamo za Kijev  :)

Moram da kazem da mi je zao sto su vam obaveze ipak dozvolile da putujete u septembru ( a ne u oktobru )  ::crazy:

ocekujemo utiske cim se vratite! srecan put  :azn:

Hvala Arinina, ako nam se bas bude svidelo mozda budemo isli ponovo, pa mozes tad sa nama.. :D a u svakom slucaju cemo ti preneti utiske  :)

Nama je zao sto nisi polozila sve ispite u avgustu, pa da si mogla da nam se pridruzis sad u septembru :) I utiske i slike i putopis :)

Ljudi, ajde sada jedno drugarsko pitanje: Nije li vam žao da pocepate sve te pare za jedan-dva dana?  :ll:

To nije tipa 10-20 eur da se ode, već vidi te cifre, 100-200-300. Pa ja toliko (i manje) platim obilazak jedne zemlje.