Jump to content

Featured Replies

На једном од линкова кажу да је Уставни суд потврдио да та такса у Србији није спорна, тако да нисам сигуран за основ петиције, законски, то је у принципу одлука једног предузећа а не државе, и није противзаконита.

Једини начин је нека акција "потрошача" - имате право, ал ми имамо право да нећемо да купимо вашу услугу, рецимо масовно протестно чекање аутопбуса ван аутобуске :D

Гледе Босне, мислим да ни ту то није регулисано неким државним или ентитетским законом. То може бити или одлука предузећа које управља аутобуском или локалне самоуправе, ако управља станицом или има неки посебан уговор са предузећем које води станицу.

Аутобуска станица Источно Сарајево има ту таксу.

• Author

Država Srbija (a evo vidim i Srpska) ponaša se kao najbahatija američka korporacija. Fiktivno, javna preduzeća upravljaju javnim dobrom, a faktički upravljaju nacionalizovanim dobrom, privatnim vlasništvom bezobrazno male i nedostupne elite. Stanična usluga i peronska karta dobar su primer feudalizma u nas. Nemojmo se zavaravati, ovo ovde i sada nije ni kapitalizam ni postsocijalizam, nego onaj pravi, kmetski, karvavi, strahotno mlačni feudalizam.

Edited by Uroš Krčadinac

У феудализму феудалац кмету обезбеђује ако ништа а оно посао и какав такав део летине.

Да не причам о робовласништву, где је робовласник морао да храни и облачи робове, док их не побије тешким радом или из забаве.

Ово је неки микс капитлаизма и феудализма, власт која носи новац добијаш од сизерена, али према кметовима немаш никаквих обавеза.

Они су обавезни да се сами снађу на тржишту рада. Е сад, то што је привреда уништена па се радници не траже, шташ, то ће само ојачати раднике... 

U Novom Pazaru i Raskoj se ne placa usluga, u Kragujevcu i Kraljevu se placa, u Nisu i Smederevu isto. Ne mogu da se setim sve sad. U RS u Gradiskoj se ne placa peronska, u Brckom se ne placa isto ali u Bijeljini se placa mislim. Svuda je razlicito

Једини начин је нека акција "потрошача" - имате право, ал ми имамо право да нећемо да купимо вашу услугу, рецимо масовно протестно чекање аутопбуса ван аутобуске :D

Ovde je jedini problem sto autobus ne sme da prima putnike van ugovorenih stajalista. Ti kad kupis da radis neku liniju, npr. Beograd-Novi Sad, tacno je utvrdjeno gde smes da imas stanicu. Sve ostalo je zabranjeno. Tako da, mozes da bojkotujes  BAS, ali ne sme da te prima nigde drugde osim u Zemunu. :D

Ovde je jedini problem sto autobus ne sme da prima putnike van ugovorenih stajalista. Ti kad kupis da radis neku liniju, npr. Beograd-Novi Sad, tacno je utvrdjeno gde smes da imas stanicu. Sve ostalo je zabranjeno. Tako da, mozes da bojkotujes  BAS, ali ne sme da te prima nigde drugde osim u Zemunu. :D

Možda je tačno utvrđeno gde smeš da primaš putnike, ali si verovatno video one horde ljudi koje svakog petka popodne čekaju svoje autobuse kod Sava Centra u pravcu ka Šidu, na Autokomandi u pravcu ka Nišu i u Žarkovu u pravcu ka Ibarskoj. Upravo jer ne žele da plate harač BAS-u. Ogroman procenat ljudi koristi ova alernativna besplatna stajališta i svi prevoznici tu staju iako su "nelegalna".

Mislim da se i u Budvi plaća oko 1 euro. 

• Author

Ajde da popišemo sve gradove u regiji gde se plaća stanična usluga i onda ih objavimo u članku. :)

Dakle, za sada:

SRBIJA:

Beograd

Novi Sad

Niš

Kragujevac

Kraljevo

Pančevo

Smederevo

CRNA GORA:

Budva

Podgoorica

BIH/SRPSKA:

Banjaluka

Istočno Sarajevo

• Author

Uzgred, ukoliko putujete za Pančevo, postoji savršeno legalan način da se zaobiđe BAS: dođite do Pančevačkog mosta ili Dunav-stanice, i tu uhvatite autobus za Pančevo. To mesto ima još jednu prednost: ima više autobusa i ima privatnih kombija.

Uzgred, ukoliko putujete za Pančevo, postoji savršeno legalan način da se zaobiđe BAS: dođite do Pančevačkog mosta ili Dunav-stanice, i tu uhvatite autobus za Pančevo. To mesto ima još jednu prednost: ima više autobusa i ima privatnih kombija.

Ovde bi mogli i da pišemo o mestima gde bi hvatali buseve u svim gradovima, a da izbegnemo plaćanje za stanične usluge.

Možda je tačno utvrđeno gde smeš da primaš putnike, ali si verovatno video one horde ljudi koje svakog petka popodne čekaju svoje autobuse kod Sava Centra u pravcu ka Šidu, na Autokomandi u pravcu ka Nišu i u Žarkovu u pravcu ka Ibarskoj. Upravo jer ne žele da plate harač BAS-u. Ogroman procenat ljudi koristi ova alernativna besplatna stajališta i svi prevoznici tu staju iako su "nelegalna".

To nisu nelegalna, koliko ja znam. Vec uslovna stajalista. U svakom gradu bi trebalo da ih bude. Tu mislim na Sava centar, Zarkovo, Zemun, Pancevacki most, Dunav stanicu.. Tu mogu da stanu i staju, jer verovatno imaju kao registrovano stajaliste za medjumesni/medjugradski saobracaj. 

Ja sam mislio pre svega na kupljenje putnika ispred i iza BAS stanice. To nije legalno, i ne zbog toga sto BAS se buni, vec jer vozac ne sme da zaustavlja vozilo van stajalista (krsi pravila firme, zaustavlja saobracaj iza sebe te krsi Zakon o bezbednosti u saobracaju...). 

Edited by severac

• Author

Pedjalon, Sevarac, Luda, Relja, Old School i ostali koji su javili na ovu temu, da li ste zainteresovani da sastavite podatke za taj članak?

Dakle, treba izmapirati sve gradove u regiji u kojima se stanična usluga plaća, a onda izmapirati sva mesta sa kojih je moguće ući u autobus bez plaćanja stanične usluge i načine stizanja do tih mesta.

Sa foruma koji se bavi autobusima i prevozom uopste:

Međugradski prevoznici mogu da staju na:

- Autokomanda
-Zemun (Glavna)
-Centar „Sava“
-Žarkovo (Trgovačka)
Pančevački most
Ali ne smeju da otvaraju prtljažni prostor.

Moze, ja cu ovde napisati za mesta koja znam po Vojvodini. Za Beograd je navedeno gore.

U Novom Sadu znam da Lasta i Severtrans ne staju nigde osim na MASu. Kulatrans je kupio putnike kod apoteke prekoputa Meka te nisi morao platiti. 

Srbobran - kupis kartu kad udjes u vozilo ili na stanici, ali ne naplacuju nista koliko znam jer ogradjeni peroni i ne postoje.

Kula, Crvenka, Sivac, Kljajicevo -nemaju stanice gde se karte kupuju. 

Vrbas - naplacuju nesto sitno, barem je tako bilo, i mozete da koristite WC i sedite u zatvorenoj stanici sa grejanjem. 

Sombor - tu je caka, ako idete Lastom, skoro sigurno ce vam traziti peronsku jer je stanica u vlasnistvu Severtransa. Ako idete Severtransom, onda svakako kupujete kartu na salteru, pa ce vam biti naplacena rezervacija . Mislim da ne naplacuju stanicnu uslugu ili je nesto sitno. Doduse, kad je Severtransov polazak, cika sa stanice ne gleda karte pri ulazu na peron jer podrazumeva da idete Severtransom, pa se mozete ufuljati u bus bez kupljene karte i placene rezervacije i kupiti kartu kod konduktera, koji ce vas, uglavnom, docekati na krv i noz. :D

Edited by severac

Placa se i u Sapcu, ako nisu ukinuli u poslednje vreme (u sta sumnjam, zaista).

Autobusi za Sabac mogu u Beogradu da se hvataju i ispred zeleznicke i kod Sava Centra.

A iz Sapca, nekad prolazni iz Sarajeva, Banja Luke, etc. staju izvan stanice. Mada, pretpostvljam da je to zabranjeno. Za te prolazne se karte na salteru  i ne prodaju, nego se kupi samo peronska... :bang: Doduse, moze i da se udje sa strane, bez vecih problema.

Inace, to je jedna od najjadnijih stanica u Srbiji.

Mogu se i ja prihvatiti posla u smisli da skupim sve info na jedno mesto, pošto ne putujem često busom i nemam informacije gde još staju po gradu.

Videla sam da busevi iz NS ka autoputu staju kod kaćkog mosta ::crazy:  e sad koji je to prevoznik bio stvarno ne znam. 

Не путујем често бусом и та услуга ми није нека посебно битна ствар у животу, нити мислим да има неко велико/битно значење осим ако си из Жабља и идеш у школи сваки дан.

Морају и станичари од нечег да живе.

Тако да нисам сигуран да је неки посебан чланак о томе потребан :)

• Author

Hajde da radimo. :) Napravio sam ovaj gdoc za Beograd, u koji sam počeo da unosim podatke:

https://docs.google.com/document/d/1HK3lZ0MJTCoBue-pZcVDdgEbfB1ONbnEkJbDgkLmF8k/edit#heading=h.gpkp9i9k63cj

Na kraju gdoca nalazi se link ka gmapi:

http://goo.gl/maps/dnmo2

Hajde da ovo popunimo zajedno, gdoc i gmapu, pa ukoliko kolaboracija uspe, lako ćemo preći na ostale gradove, a ovo staviti u članak i objaviti. :)

• Author

Не путујем често бусом и та услуга ми није нека посебно битна ствар у животу, нити мислим да има неко велико/битно значење осим ако си из Жабља и идеш у школи сваки дан.

Морају и станичари од нечег да живе.

Тако да нисам сигуран да је неки посебан чланак о томе потребан :)

Pa, meni koji često putujem na relaciji PA-BG-NS takva usluga itekako znači kao dodatni trošak.

A staničari neka žive od poljoprivrede, a ne da država Srbija uvozi hranu i istovremeno plaća momke jake ko volove da čuvaju perone.

• Author

Na relaciji PA-BG voz je postao potpuno neupotrebljiv: košta isto koliko autobus, ne poštuje vozni red, a na železničkoj stanici ne može se stopirati.

Voz Pancevo BG koristim bar 2-3 puta mesecno, kosta 64 dinara poprilicno je tacan, mozda sad kasni 5 minuta zbog ovih radova.