Posted January 25, 2015 E pozdrav svim forumasima,ja sam Vanja iz Trstenika,idem u skolu u Vrnjackoj Banji,ucim za Kulinarskog tehnicara (ili ti kuvara),dakle,po zavrsetku ove skole imam u planu ("imam snove") da odem za Ameriku,legalno,ilegalno kako god..NELEGALNO-Znaci ovaj pos'o znam da se dosta trazi,tj mogu da ga radim tamo,ako odem nelegalno tesko da ce ko da me primi upravo iz tog razloga,a i ako me primi nemam staz (8 godina,da bih dobio drzavljanstvo)..ili nelegalno i da zivim kao bednik.LEGALNO-da iskukam nekako onu radnu vizu (6 emseci),ALI to ne resava moj problem,ja hocu da dobijem drzavljanstvo.I MOZDA NAJBOLJI-da odem tamo turisticki nadjem "zenu svog zivota" ozenim se njome i dobijem drzavljanstvo..Predlozi,iskustva,pitanja,odgovori...sve pisite. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 26, 2015 sta niko ne zna nista il ivas mrzi da kuckate? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 26, 2015 Možda da probaš za početak na neki brod? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 26, 2015 A zar nemas opciju neka razmena studenata i slicno? Moj drugar je isao na 6 meseci na tu foru, ali se nije nesto proslavio, jedva je skupio lovu da se vrati a inace nije neki smotan decko.. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 26, 2015 (edited) Jos je u srednjoj skoli, daklea) ne moze na brod jer ima manje od 21 godbe) nije student, i na osnovu uvodnog posta se ne cini da planira da studira@ VanjaBrod zaista nije losa opcija za par godina, cak i ako ne nadjes neku bolju soluciju od ilegalnog odlaska u Ameriku lakse je (i jeftinije) to uraditi ako si vec tamo na brodu. Edited January 26, 2015 by ThirstyTraveler Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 26, 2015 E da planiram da idem na gastronomski fakultet,ali bih neko vreme izmedju radio tamo,a kad zavrsim fakultet,posle cu latko ja da radim i ovde,ali voleo bih da idem tamo.. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 26, 2015 aa za brod,cuo sam da jedni pricaju jednu a drugi trecu pricu..Pa ne znam tacno sta da mislim.. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 26, 2015 (edited) Pa ne mozes tek tako da odes u Ameriku bez upisanog fakulteta i bilo cega, prosto ne ide a razloga je vise od nekoliko.Sto se tice broda postoji jedan veoma koristan forum na kom citajuci poruke hiljada ljudi koji su radili na brodu mozes da naucis apsolutno sve o radu na brodu, bar sto se teorije tice, ipak je malo drugacije kad se ode i vidi. Do tog foruma se vrlo lako dolazi pretragom 'posao na brodu' na google-u. Edited January 26, 2015 by ThirstyTraveler Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 27, 2015 Ovaj?http://www.inozemstvo-posao.com/smf_1-1-2_install/index.phpLinkuj ga slobodno, ne zabranjujemo ka drugim forumima, sve dok nisu u cilju reklame. Štaviše, bolje je da ljudi i ne pitaju ovde stvari na koje će verovatno dobiti informacije iz druge ruke. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 27, 2015 kao sto rekoh,fakultet upisujem sigurno,interesuje me kako posle fakulteta da odem tamo da zivim (da se ne vracam ovamo,u Srbiju) . Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 27, 2015 (edited) Naveo si i sam kako u svom prvom postu. Dodao bih jos jedan legalan nacin, a to je da apliciras za zelenu kartu, pa ako te izvuku na lutriji, eto, resio si. A mozes da pokusas i da odes na studije tamo, pa posle vec sta bude. Edited January 27, 2015 by Dragance Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 27, 2015 da,ako me izvuku,a koje su sanse? nikakve naravno Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 27, 2015 Ovaj?http://www.inozemstvo-posao.com/smf_1-1-2_install/index.phpLinkuj ga slobodno, ne zabranjujemo ka drugim forumima, sve dok nisu u cilju reklame. Štaviše, bolje je da ljudi i ne pitaju ovde stvari na koje će verovatno dobiti informacije iz druge ruke.Taj. Kad je odlazak na brod u pitanju ne postoji sajt sa vise informacija.Dobro je znati to za linkovanje @ VanjaCekaj sad, prvo pises da hoces da ides u USA da radis 'neko vreme izmedju' (valjda srednje i fakulteta) a sad sigurno upisujes fakultet i nakon zavrsetka ides u USA. To su ocigledno potpuno razlicite stvari pa bi, preciznosti radi, bilo dobro da se sad fokusiras na jedno od to dvoje da diskusija ne bi izgubila smisao.Sanse za zelenu kartu na lutriji svakako nisu 'nikakve'. Ima ovde forumasa koji su izvuceni. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 27, 2015 pa prvo sam mislio da idem "izmedju" ali kad vi kazete da nema nsita bez fakulteta,onda vam verujem,tako da cu prvo fakultet da zavrsim,pa koliko ljudi konkurise za green card? a srece nikad nisam imao.. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 27, 2015 Evo teme o zelenoj karti:https://www.klubputnika.org/forum/topic/7702-zelena-karta-lutrija/ Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 27, 2015 evo dobro sam procitao sta je covek napisao,ali mi jedna stvar nije jasna,da li da ja sada odmah to napravim? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 27, 2015 e pa vidite ovako,znaci gledam kao da nisam prosao na green card,a predpostaavljam da drugaciji legalan boravak tamo ne postoji,a da nisi obavezan koliko smes da ostanes,znaci,ako bih otisao ilegalno koliko bi mi mesecno trebalo para,i koliko bi mi vremenski trebalo da nadjem posao (moje struke)..koji grad bi bio najbolji? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 28, 2015 Čisto da znate da iz konzulata čitaju i prate ovakve forume, te da ako već pominjete ilegalne odlaske, da bar ne ostavljate svoja prava imena kako ne bi umanjili sebi šansu za dobijanje bilo kakve vize.Što se tiče legalnog odlaska, imaš više mogućnosti:1. Upisi faks i prijavi se na Work and Travel program. Ako prodjes, dobices 4 meseca radnu i jedan mesec turisticku vizu (sve je to jedna viza, ali ti omogucuje da ostanes 5 meseci). Odi tamo, vidi sta i kako je, da li ti se dopada ili ne, skupi kontakte pa kasnije kad se vratis u Srbiju, sredi sa poslodavcem radnu vizu. Sa Amerima ti je najbolje da se ne zajebavas sto se tice vize i prekoracenja iste ako planiras da vise puta ides tamo. Mnogi odu preko Work and Travel, ostanu, pa posle ne smeju da izadju iz zemlje dok ne srede papire, sto je obicno oko 5 godina jer ako izadju, nece ih pustiti vise da se vrate.2. Vec sam rekao u rpethodnom postu - radna viza. Pokusaj da sredis radnu vizu, uglavnom ti treba pozivno pismo poslodavca i da sredis papire (koje, ne znam).3. Kao sto su ti mnogi reki - greencard lottery. Nije nemoguce da dobijes. Ja licno znam dvoje koji su dobili (vredi napomenuti da se samo desetak ljudi koje znam ikada prijavljivalo, tako da ovo dvoje je veliki procenat). Ja se prijavljujem vec sedmu godinu za redom do sad sam se prijavljivao sa srednjom skolom, a ove godine prvi put sa zavrsenim faksom, pa se nadam da mozda imam vece sanse tako.4. Turisticka viza, ali sa njom ne mozes da radis i retko ko ce da te zaposli jer rizikuju velike kazne, a ti rizikujes deportaciju i zabranu ulaska 5-10 godina. Sa turistickom mozes da odes, vidis sta je i kako u Americi, eventualno stupis u kontakt sa mogucim buducim poslodavcima koji bi ti sredili kasnije radnu vizu. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 28, 2015 Nedavno sam pricao sa drugarom koji je kuvar. Kaze da su brodovi postali totalno losa varijanta jer filipinska radna snaga je preplavila sve i rade za 500-800 eur..E sad koliko je to istina i da li je svuda tako ne znam.. Sve u svemu on je pokusavao da se ubaci kao kuvar na recne brodove koji plove Evropom, kaze da je tu plata kuvara vec oko 1500-2500 eur i da je mnogo bolja i normalnija opcija. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 28, 2015 Na Princesu treci kuvar koji pravi hamburgere na open decku ima platu cca 1550$ a znao sam par likova koji su otisli odmah kao 2nd cook samo sam zaboravio kolika je plata za tu poziciju, trebalo bi da je oko 2000$ Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 28, 2015 OK razumem to za brod,ali nisam dzabe otvorio temu "Mlad u AMERIKU" ,znaci koja bi po vama bila najbolja opcija,ali da za recimo nekih 5-8godina dobijem drzavljanstvo.? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 28, 2015 Ti bas zapucao u Ameriku sa 18,19 godina...Imas vrlo male sanse da odes ako cemo realno...Tamo uopste nije idealno kao na nekim filmovima...Ako ne upises faks,sanse su ti minimalne,..Realno trebalo bi ti jedno 2000 dolara u startu da bi uspeo da odes u Ameriku i to za prvi mesec..Plus sto nemas radno iskustvo,mogao bi da dobijes neki posao za mizernu platu,naravno da radis na crno...Sto se tice broda imas agencije u Beogradu,Nisu,Skoplju u startu ti treba izmedju 800 i 1000 evra da platis agencijama..Problem je na brodu sto u svim vecim kompanijama balkanci imaju zabrane u poslednje vreme..Kad zavrsis skolu moj ti je savet da potrazis posao u Nemackoj,Austriji,Svajcarskoj i Skandinavskim zemljama..Plata je dobra,a i mozes da dobijes radnu vizu.. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 28, 2015 hvala na ovom odgovoru,ne nisam zapeo bas za Ameriku,samo gledam sto dalje odavde,da razmisljao sam i o Svajcarskoj,nego znas kako mozda bi' mogao da zavrsim fax ovde,odem tamo sa radnom,"ozenim se za papire" ?? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 28, 2015 Imam drugara u Svajcarskoj...Ovako tamo imas 3 kantona Nemacki,Italijanski i Francuski...Najbolji kanton sto se tice zarade ti je Nemacki...Znaci gradovi tipa Cirih,Bern,Bazel..On je i dosta skup za zivot,al su plate odlicne...Ovako,najbolje ti je da odes prvo turisticki imas pravo da budes tamo 3 meseca,mozda nadjes i neki posao na crno..Iznajmljivanje stana ti je tamo jako skupo 800 franaka i to mali stancic...Sto se tice zenidbe za papire to nemoj niposto da radis...Vrlo je komplikovano da ti sad objasnjavam..Kad bi ozenio bas Svajcarkinju al ne iz interesa za 5 godina bi dobio drzavljanstvo i onda si na konju... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 29, 2015 Ovo za brod nije tacno, samo je za Rojal i Selebriti "stopirano" Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites