Lički biser do kojeg se ne može doći

8 posts in this topic

Selo Lički Tiškovac nalazi se na istoku Zadarske županije, tik uz granicu sa Bosnom i Hercegovinom. Smešteno je na unskoj pruzi, jednoj od najlepših u Hrvatskoj i BiH, koja pruža najkraću železničku vezu Zagreba i Splita. Na pruzi koja je nažalost danas devastirana i izvan upotrebe. Kažu zato što seče državnu granicu 7 puta. Hr-BiH-Hr-BiH-Hr-BiH-Hr... skakuce tako pruga iz jedne države u drugu kao kakvo nestašno dete. Ili kao kakav pijanac. Oni koji su je gradili kao da su ušivali tadašnju unutardržavnu granicu iglom. Da se ne raspadne, a ipak se raspala. A tu prugu, kao svoju vernu drugu, prati fantomski Savkin autoput, nazvan po Savki Dabčević Kučar. Taj je autoput trebalo da pruži najkraću, praktično pravolinijsku vezu Zagreba i Splita, preko Bišća i Knina. Gradnja je počela krajem 70ih, da bi ubrzo bila obustavljena. Urađeno je tek desetak kilometara pripremnih radova i to baš kod Ličkog Tiškovca. Da je završen, i Savkin autoput bi zasigurno "ušivao" granicu. Ali nije završen. A ovaj današnji autoput,...

Pročitajte Lički biser do kojeg se ne može doći

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jako lijepo napisano. Čak je i moja fotka s Panoramia korištena  :king:

Uspjela sam posjetiti ovaj biser iz trećeg pokušaja, uz prethodnu najavu u policijskoj stanici u Srbu. Na graničnom prijelazu u Ličkoj kaldrmi (ovo je valjda najpogođenije ime za neko mjesto, ikad  :banana: ) smo dobili pogranične propusnice, uz neku simboličnu naknadu. 

Bojim se da je autor u pravu da više ne može doći "regularnim" putem, pošto se sad radi od granici EU i non EU zemlje. Iznad jezera je prekrasna livada na kojoj smo kampirali i roštiljali cijeli vikend Kod Steve smo kupili rakije  :dance:

Rado bih posjetila to mjesto, čak i pješke ako treba, nije tako strašno. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Može se i dalje doći regularnim putem, letos su me (nas) pustili pošto smo se prethodno zakleli da prelazimo samo da kupimo ribu u Tiškovcu i da nećemo na jezero :D Mada ipak mislim da nije velika šansa :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Moze se u Licki Tiskovac ilegalno doci iz Bosne:

1. Iz Bosanskog Grahova, preko Dulera i Donjeg Tiskovca - nema nikakvih policijskih punktova usput.

2. Iz Drvara preko Resanovaca i Licke Kaldrme - nailazi se samo na punkt bosanske granicne policije. Oni su fleksibilniji, ali upozore te da hrvatska policija cesto obilazi Licki Tiskovac i da ces imati problem ako ih susretnes.

Edited by TheSeer

Share this post


Link to post
Share on other sites

Rado bih posjetila to mjesto, čak i pješke ako treba, nije tako strašno. 

Moze iz Otrica, kod elektrovetrenjaca, preko Ljubine poljane i Torbickog Vagana. Nisam nikad bio, ali Stevo iz Tiskovca mi kaze da je Torbicki Vagan najlepse mesto sto je ikad video.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Procitao sam teks, prelep je predeo, kako cu ici u Strmicu u narednih par meseci voleo bih da posetim i ovo mesto, samo nisam skontao zasto granicari brane da se dolazi na to jezero?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Brane ti jer se nalazi točno na granici 2 zemlje, a da bi došao u Lički Tiškovac moraš preći preko teritorija BiH. Da bi bilo još kompliciranije, granični prijelaz Lička Kaldrma je malogranični, odnosno samo stanovništvo koje živi u tom kraju može njim prometovati :(

Može se (ilegalno) i proći tragom unske pruge, eto i filmića dvojice koji su tuda prošli https://www.youtube.com/watch?v=NKnyRlw9gYU

Stevo iz Tiskovca mi kaze da je Torbicki Vagan najlepse mesto sto je ikad video.

Tamo žive 3 osobe, navodno rade odličan kozji sir. Nisam još bila pa je i meni je u planu u kasno proljeće, kad više ne bude snijega, ići na Babić preko T.Vagana. 

Ako ima zainteresiranih, možemo se i udružiti. 

Koga zanima, cijela naša avantura je na https://picasaweb.google.com/asterix101/PoLickimJezerima10I110710

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.