Posted July 31, 2007 Krajem avgusta putujem u Pariz na nedelju dana . Putujem sama , ne preko agencije , pa su svi saveti dobrodosli .Sta videti, gde odsesti u nekoj skromnijoj varijanti ( do 50 eur za noc ), kako se snaci po gradu, prevozu , sta izbegavati ... Zanimaju me vasa iskustva prvenstveno ali mogu i neki korisni linkovi . Hvala unapred na pomoci Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted August 1, 2007 u nekoj skromnijoj varijanti ( do 50 eur za noc ) hmmm.. pa bas i nije skromno, po meni to je luksuz. Ja sam u Parizu za 5 noci/6 dana potrosio ukupno 70 eura, racunajuci prevoz, hranu, izlaske, ulaznice i prenociste. Ovde http://en.wikipedia.org/wiki/Paris mozes naci bas sve sto te interesuje o Parizu. Ako te interesuju turisticka mesta u Parizu, onda su to Ajfelov toranj(ulaz ~12 eura), Trijumfalna kapija(ulaz ~ 8eura), Luvr(ulaz za ceo dan, mozes da izadjes i vratis se poslepodne opet, kosta 8 ili 9 eura(za studente)), Hotel Les Invalides(besplatan ulaz, unutar kompleksa je bazilika gde je sahranjen Napoleon, tu je ulaz skup ~10 ili vise eura), Muzej savremenih umetnosti Zorz Pompidu(nisam bio unutra), Versaj(ovo bih preporucio, karta za voz do Versaja kosta manje od 10eura, nemoj ici preko turist. agencija) tamo mozes citav dan da se setas po sumama Versaja i pored velikog jezera, mozes da iznajmis bicikl ili camac, ne znam cenu ali je verovatno skupo. Cena za ulaz u sam dvorac je bio skup, mislim oko 20 eura. Notr Dam, ulaz besplatan, Sakre Kur(najpoznatija bazilika Pariza od belog mermera na Monmartru) ulaz je besplatan takodje. Mulan Ruz, mozes ga samo videti spolja, jer je ulaz i skup i dugo se ceka na red. Obavezno prosetaj nekim pariskim parkom, ulicama Monmartra, po Jelisejskim poljima(nista posebno). Mnogi ljudi posete i najvece parisko groblje. Mozes videti i Trokadero, Samp de Mars, kulu Monparnas, Arc la Defence i jos mali milion stvari. Brisel, London i Amsterdam su blizu(do Brisela treba oko 80minuta, do Amsterdama manje od 3 sata sa Thalys vozom, cena je do Brisela oko 75 eura povratna, za London ne znam, ali i do njega se brzo stize sa EuroStar vozom). Takodje mozes za kratko vreme i do nekog manjeg mesta na obali da stignes(unutar francuske) sa TGV-om. Meni su pricali kako treba da naucim francuske najosnovnije reci, kao trebace mi jer vecina ne zna engleski, ali nije tacno, cak i kada se kupuju karte za metro mozes da pricas na engleskom. Prevoz.. dovoljan ti je metro, ima vise od 10 linija metroa. Najpametnije je da uzmes Paris Visite kartu na 3, 5 ili vise dana.. cena je ako se ne varam za 3 dana 19 eura. Metro radi do ponoci, a na nekim lnijama i do 1 posle ponoci. Na sajtovima poput hospitalityclub.org i couchsurfing.org mozes pronaci sigurno nekog iz Pariza ko je voljan da ti pokaze njemu interesantne stvari i mesta unutar grada. Meni se posebno dopalo mesto kod Bastilje, to je jedan mali vodeni zaliv(kanal) oko kojeg je park i setaliste, poprilicno je fino i mirno. Takodje su interesantna setalista pored Sene. Mozes odavde da skines .pdf fajl, na engleskom je o Parizu, ali moze mnogo toga da pomogne: http://rapidshare.com/files/28983668/RoughGuide_Paris___Venice.rar Ako te nesto dodatno interesuje ti pitaj.. Pozz! Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted August 1, 2007 Danilo, puno ti hvala na pomoci, stvarno si se potrudio da na jednom mestu sistematizujes ono sto su mi mnogi ljudi rekli o Parizu Ovaj tvoj post cu da odstampam i ponesem kao kratak podsetnik. Jos me zanima , nadam se da nisam indiskretna kako si uspeo da budes u Parizu za tako malo novca, svi su mi rekli da je grad jako skup Ali iskreno, ja sam jako malo bila u prilici da putujem tako da tek sad cujem o hostelima, backpackerima i hospitality klubovima , ne zameri . Hvala jos jednom ! Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted August 1, 2007 Ja racunam da treba minimum nekih 60-65 eur dnevno: lezaj u hostelu 22-28 eur, hrana 15 eur, ulaznice 15 eur, prevoz 5-10 eur. Jos ako kupis neki suvenir, sednes negde na pice ili odes u jefiniji restoran (ne svaki dan), rekao bih oko 80 eur dnevno. Ako jos hoces sobu u nekom jeftinijem 2* hotelu umesto lezaja u hostelu tesko da ces proci ispod 100 eur dnevno. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted August 2, 2007 ja u parizu nisam uspeo da spustim troshkove ispod 20 eura dnevno, a imao sam besplatan smeshtaj kod rodjaka, sto je ukljucivalo i dorucak/veceru, posto preko dana nisam bio tamo =] samo obicna voda u 0.5 boci je oko 2 eura! verujem da moze da se prodje i sa mnogo manje para, ali bi to po meni bila neka vrsta skapavanja, pa sad ako je u tome poenta, sto da ne =] Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted August 2, 2007 Ja uopste nisam ni skapavao ni gladovao, kao sto neki misle.. Jednostavno, sto vise putujes sve si vise iskusniji i znas gde, kako i sta da trazis. I ja kada sam prvi put isao na duzi put, duplo vise sam potrosio nego sto sam predvideo, ali svaki sledeci put i manje potrosim para i manje nosim odece Spavao sam kod ljudi iz HC-a, vise nas u jednom stanu, zajedno smo se i hranili, tako da ja na to nisam racunao. Ja ni za jednu ulznicu nisam dao vise od 8 ili 9 eura(za Luvr), na Ajfelovu kulu se nismo penjali ni na Trijumfalnu kapiju, dovoljno nam je bilo da vidimo i sa zemlje.. Najvise sam para stvarno potrosio na prevoz, nekih 18 eura ukupno i na izlaske ne secam se tacno koliko. Po drugim muzejima nisam nesto cunjao, ali tamo gde sam i bio La petit palace(mala palata) ulaz je bio free, Les invalides takodje free i na jos par mesta, koja nisu tako poznata. Ne mogu reci da sam se hranio i ziveo kao kod kuce jer nisam, naravno, ali vodu smo pili iz cesme, kao i nas domacin, kupovali smo hranu u supermarketu, pa je verovatno zato bila i jeftinija.. Francuska jeste skupa, ali je meni jug bio mnogo skuplji nego sever. A sto se tice cena vode i sokova.. mi smo kupovali sokove od jabuke 1l za 70 centi, i nista nam nije bilo Preporucio bih ti da koristis i hospitalityclub i couchsurfing a da ti hostel ili hotel bude poslednja opcija. Nije bilo retko da u toku putovanja nas 3 ili 4 prespava na aeorodromu, da ne bismo isli u hostel.. to jeste u neku ruku klosarenje, ali bar bi ustedeli 20 eura svako, vise puta Suvenire neke nisam kupovao, pored Sene kod Notr Dama imas mali milion ljudi koji prodaju neke fotografije i slicide, tu sam uzeo 3 ili 4 slike tipa stari oglas koji prikazuje neko desavanje u Parizu, sve za 5 eura Po restoranima nisam isao, jer ne idem ni ovde, to mi ne pricinjava neko zadovosljstvo, gde treba izdvojiti 20 eura minimum po osobi. Eto.. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 3, 2009 Kako je najbolje da se stigne sa Orly Aerodroma do Pariza? Video sam da postoji OrlyBus i Rer, medjutim da li je neko koristio neki od lokalnih autobusa 183 ili 185 koji su poprilicno jeftini, oko 1.5€? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 10, 2009 Gde mogu da se nadju jeftiniji suveniri po Parizu? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 11, 2009 Za prevoz bi ti se mozda vise isplati da ako ides sa nekim kupis carnet.To mu dodje nekih 20 karti cini mi se.Jeftinije su nego da kupujes 20 karti zasebno. Zatim na jednu kartu udjete vas dvoje.To nije nikakav problem posto pored ulaza vrlo rettko stoji neko ko nadgleda .Recimo na stanici u luvru postoji kontrola pa tu iskoristi dve karte U parizu su svugde trozubci na ulazu u metro, tako da onaj ko ulazi prvi treba da za sobom zaustavi trozubac da ne klikne, onda ga ovaj drugi prihvati pa prodje. Zatim vrlo je cest slucaj da uvece kad nema nikog oni koji rade u metrou, puste mlade ljude da prodju bez karte.Mozes da ih zamolis da te puste, a cesto ce te i sami pustiti, kao pridjes da pitas nesto i oni te puste. Dakle kad ovo uzmes u obzir uopste ti se ne isplati karta za neogranicen broj voznji koja je koliko se secam skuplja od 20 eu za 3 dana. za klopu najbolje je da kupujes u velikim supermarketima.Koji nisu bas dostupni na svakom koraku.Dale nadjes neki supermarket i metroom, ma koliko bio daleko, odes do njega i nakupujes za celu nedelju.To je ubedljivo najbolja opcija.Jer u nekoj maloj prodavnici obicah hleb te moze doci 5 evra. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 11, 2009 A sedenje po kaficima bi bilo bolje da zaboravis.cene su vrtoglavo bolesno skupe. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 11, 2009 Gde mogu da se nadju jeftiniji suveniri po Parizu? Svugde po Parizu.Ulazis od radnje do radnje ili tezge pa pitas.Negde su skuplji negde jeftiniji. Secam se da sam bas, bas jeftine video kod tezgi uz Senu.Ne secam se da li su one svaki dan otvorene ili samo vikendom. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 12, 2009 na jelisejskim poljima mislim da su najskuplji.. uz senu sam vidjala i upola cene od istih takvih na jelisejskim. sto se tice kafica, u parizu nema lepseg provoda od flase vina uz senu, na obali. u prodavnicama vina ce naravno da ti otvore flasu ako trazis, pa pravac na reku. naravno, ako nije -10 stepeni Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 12, 2009 Sto se suvenira tice, ima crnaca koji prodaju dzidza nidze gde god hoces....Najvise sam ih vidjao kod Ajfelove kule i na Monmartru. Mada, onako "malo" su kicerica....Sto se tice provoda...kafica na Monmartru nije bas provod ali je merak... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 18, 2009 Sto se tice hrane, drugarica koja je bila u parizu mi je rekla da su kod njih studentske menze otvorene tj. da nije potrebna studentska dokumentacija. Pre par godina, kada je ona bila, rucak u menzi je bio oko 2 - 3 evra. Jel zna neko nesto vise o ovome? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 18, 2009 Ja sam najvise suvenira kupila kod Monmartra... Sto se smestaja tice, bila sam u Etap hotelu. Ja mislim da njih ima nekoliko po Parizu i iako se nalaze na periferiji nije nikakav problem stici do centra jer metroi besprekorno rade! Pored Berlina, ovo je jedan od najboljih metroa koje sam imala priliku da vidim... nocenje je bilo oko 20 evra i dorucak koji je bio odlican oko 5 evra... Mi smo posle jos samo jednom jeli u gradu i to moram priznati u Meku jer nam je bilo najlakse i najbrze... I ja sam bila u avgustu i uopste nije kako kazu da nista ne radi, apsolutno sve radi i vrvi od turista! Vreme nam je bilo odlicno, nije ovakva vrucina kao kod nas pa mozes da setas na tenane i uzivas u lepotama Pariza... Ako imas vremena spusti se do Sene i idi na voznju brodicem, manje od 10 evra je. Meni je ta voznja povezala znamenitosti Pariza u nekakvu celinu,a i vidis stvari iz druge perspektive. Tako sam i videla statuu Slobode, oni kao u Njujorku za koji nisam ni znala da postoji u Parizu... Za shopping najbolja je Rue de Rivoli, kod Luvra je ta ulica i ima bas dosta radnji, neke su kao i kod nas (tipa Mango, Etap, Berska)... Nemoj ici u La Fajet i Printam jer je sve preskupo... Nadam se da sam pomogla... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 20, 2009 bio sam u parizu pre nekih mesec-dva, tako da imam relativno sveze informacije. Najbolji prevoz ti je svakako metro. Imas varijantu da kupis kartu za 3 dana koja te izadje 19 evra kao sto neko rece gore, ali mislim da se ne isplati. Jedna karta za prvu zonu je 1,5 evro (ima valjda tri zone, prva ti je turisticki deo grada, druga siri krug oko centra i treci valjda po ceolom parizu, sve u svemu ti neces izlaziti iz prve zone). Ako kupis 10 karata to ce te izaci 11 evra. Kada udjes u metro mozes presedati koliko god puta hoces, karta prestaje da vazi sve dok ne izadjes iz metroa. Ne boh preporucio svercovanje jer sam ja za 3 dana pariza video tri puta puta po dva ljuta napucana lika u odelima na izlazu metroa koji ti traze katru. Ako se dobro secam dva lika iz drustva su platili kaznu oko 100 evra... Hranu kupujes u supermarketima, imas gotova jela. Smestaj. hmmmm... tu bas i nemam iskustva. Ja sam bio u nekom koji je na periferiji turisticke zone. Placali smo dan 64 evra za troje. Ajfelov toranj ne bih propustio ni za zivu glavu. Jeftinije mozes proci ako peske dodjes do drugog sprava, a onda ides liftom do treceg ( ne mozes peske do treceg sprata mora liftom). Kod lifta zna da bude zajebano, ali dobra stvar je sto ima srba koji rade u obezbedjenju. Mi smo naleteli na jednog Milisava koji nam je sredio da preko reda kupimo karte i ubacio nas je odmah ispred lifta . Naravno mozes odmah na ulazu da uzmes lift i dodjes do vrha ali mislim da je tako skuplje. Vodu nemoj kupovati po prodavnicama, sta ce ti to? Voda ko voda, poneses flasu i ako se isprazni odes do nekog kafica napravis kez i kazes ,, eskuzemou ken ju giv mi vater'' i oni ti napune flasu Jeftinije je da kupujes kod crnaca, svi imaju istu robu. Tacnije svi prodaju ajfelove tornjeve u raznim velicinama, od priveska za kljuceve pa do velicine ranca. Prodaju ih po ceni od jednog evra za 3 komada. Lako se mozes iscenkati i dobiti 5 komada za jedan evro. Imaju isto i kic upaljace za 5-10 evra, odnosno spuste cenu na 2 evra. SRECNO! Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 21, 2009 bravo nikola sta jos treba videti u parizu, a da nismo vec videli na razglednicama? neke licne preporuke za delove grada, dogadjaje i slicno Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 18, 2009 E, prošlo neko vreme od kad sam se vratio, pa kad su se slegli utisci, da ih podelim sa vama, sigurno će koristiti nekome, kao što je i vaša pomoć meni više nego dobro došla, i hvala na tome. Prvo, utisci o samom gradu. Da odmah sumiram: čitajući neke komentare, zaista sam imao ogromna očekivanja od Pariza, toliko su ga ljudi nahvalili da sam se uplašio da se neću razočarati. E pa, prevazišlo je sva moja očekivanja, makar koliko velika bila. Nisam bio u mnogo velikih gradova Evrope (Berlin 2x, Barca i Beč), ali poredeći Pariz sa njima.... ma jednostavno ne može da se poredi. Negde sam pročitao "kada odeš u Pariz shvatiš da su sve ostalo gradovi u pokušaju" i to zvuči kao najbolji mogući opis doživljenog. Jesam bio kratko (5 dana), pretpostavljam da nisam video ni mali deo onoga što ima da se vidi, ali i to je bilo dovoljno da instant poželim da se vratim i vratim i vratim . Prosto je neverovatno koliko lepih stvari može da se vidi. Ma bre nema ružne građevine u celom širem centru, toliko je sve lepo uklopljeno, urbanistički i umetnički da je neverovatno. Iza svakog ćoška vreba neka znamenitost ili prosto lepa građevina koja oduzima dah. Parižani - očekivali smo nadmene, neljubazne snobove, dočekali nas preljubazni ljudi. Zaista, svako koga smo zamolili za bilo šta, pomoć, smernice, slikanje, whatever, svi su bili spremni da pomognu, bez izuzetka, pa i bez onog "obaveznog" "Excusez-moi, parlais vous anglais" . Čak su se u par navrata i sami nudili da nas slikaju. Ne govore baš mnogo engleski, razumeju ga, ali i ako ne znaju, i nogama i rukama su se trudili da nam objasne. Možda smo imali samo sreće, ali stvarno nosimo izuzetno dobre utiske o Parižanima. Parižanke - naše devojke jesu doduše lepše, ali stil, stav, ma jebem li ga, imaju nešto užasno zavodljivo. Ajmo redom. Prvo što smo obišli, pošto smo tamo bili i smešteni - Monmartre, ujedno je i ostavio i najjači utisak. Zaista savršen kraj. Ako sam nekako zamišljao autentični Pariz, to je bilo kao na Monmartru. Uske uličice pune prelepih fasada, malih restorana i kafića uvek punih ljudi, Sacre Coeur, pogled na grad, Place du Tertre, Moulain de la Galette, ulični slikari koji zaista znaju šta rade (na žalost nismo imali para da kupimo neke od slika, sledeći put obavezno donosimo), ulični svirači posebno pojačavaju ceo taj nestvaran doživljaj. Bez trunke razmišljanja bih izabrao da živim tamo (da vas preduhitrim, nisam ni ja mutav .gif' alt='::'>). Podjednako snažan utisak - Louvre. Iskreno, ja nisam neko ko se mnogo razume u umetnost bilo koje vrste, niti je nešto volim , ali u Luvr bih se stalno vraćao. Prvo svojom grandioznošću ostavlja bez daha. Jbt, pa za ono nisu dovoljni meseci da se sve lepo sagleda. Mi smo bili od 9-17h, bukvalno smo preletali i nismo na poslednji nivo stigli ni da se popnemo. Savet - uzmete onaj plan muzeja, na njemu već postoje ucrtane najveće znameniotosti, zaokružite one stvari koje zaista želite da vidite i obiđete samo to. Ako budete hteli da vidite sve, nećete videti ništa. Btw, najjače za mene Nike sa Samotrake, jako moćno. Inače, imali smo sreću da nas zakači prva nedelja (dan) u mesecu pa je ulaz bio besplatan. Došli smo oko 8.45, ušli za 10 minuta. Gužva u muzeju ogromna, ali ne tolika da ne možete nesmetano da vidite šta vas zanima. Eiffelov toranj - klasika, ali zaista vredi videti. Zaista grandiozno izgleda. Pogled sa vrha fenomenalan, isto i sa drugog nivoa. Imali smo sreće da je dan bio savršeno vedar i sunčan, pa je i pogled bio još lepši. Mi smo bili rano ujutru, na otvaranju, pa smo čekali nekih pola sata, što je super. Ako ste studenti, imate popust na kartu, pokažete bilo kakvu karticu, nama nije ni gledala šta piše, niti da li je važeća. Nismo stigli da se popnemo noću, verujem da je fenomenalno, ali je i sam pogled na toranj prelep, pogotovo kada svakog sata krene light-show. Breath taking . Sledeće stvari smo onako preleteli, šetajući obalama Sene - Orsay (nismo ulazili, spolja zaista lepa i interesantna građevina), most Alexandra III , Grand i Petit Palais, Concorde, Ile de la Cite, Pont Neuf, Palata pravde, nažalost Saint Chapelle smo preskočili (jbg, ne vidi se ni spolja), Notre Damme obavezno. Prosto mi je neverovatno da su neki zaludni ljudi hteli da je svojevremeno sruše (kao i Luvr) . Pa onda St. Eustache, Saint Germain l'Auxerrois, fontana nevinih, Pompidu smo preskočili, Rivoli, pa šetnja Jelisejskim poljima sa Trijumfalnom kapijom na kraju i obaveznom posetom Sephori i FNAC-u . Moulain Rouge, Pigalle i jbm li ga više šta smo još videli. Poslednji dan, Versaj. Iskreno, nisam oduševljen. Ok, vredi otići videti, ali pre svega vrtove i to na proleće jer pretpostavljam da su tada zeleni, puni cveća, sa fontanama koje rade, svega toga u novembru baš i nema. Ali i bez obzira na to, zaista su grandiozni i prelepi. Imanje Marije Antoanete nismo obišli, nismo imali ni vremena, a ni snage. Dvorac, ništa posebno. Niti nešto posebno velik niti luksuzan. Meni je raskošnije delovao Luvr (onaj deo sa apartmanima Napoleona III), pa usudio bih se da kažem i Charlottenburg u Berlinu. Što bi značilo da je Versaj jedino što nije u potpunosti ispunilo očekivanja, ali daleko je to od nezadovoljstva. Sve u svemu, što više šetnje i dobar plan garantuju mnogo lepih utisaka. E sad, neki praktični saveti. Prevoz – za pet dana koliko smo bili, dovoljan jedan-jedan i po carnet iliti 11-15EUR po osobi. Metro radi savršeno, brzo i tačno. Autobusi nikako u špicu, vuku se kao ovi naši kroz Takovsku . Eventualno kad nema gužve da biste malo razgledali grad. Hrana – mi smo bili smešeteni u stanu pa smo mogli da se hranimo iz prodavnice. Carrefour, Champion, Leader Price na svakom ćošku kao Maxi, izbor svega ogroman, cene, za nijansu niže od naših. Gotova jela odlična i jeftina. Za ilustraciju, pasulj u konzervi od 800g sa pačetinom celih 1,1EUR . Mi smo potrošili 50EUR ukupno, ali smo se dobro proseravali sa voćnim jogurtima, kremovima, musevima, profiterolama, prosto mi je sumanuto koliko su te stvari jeftine i dobre. Bez toga, prošli bismo za nekih 30EUR za pet dana, za dve osobe. Voda - definitivno iz česme, nemojte bacati pare na kupovnu, neće biti sraćkalice . Za one koji nemaju tu mogućnost – pekare (kroasan i većina drugih peciva 1-1,5 EUR bolji od našeg, ali ne breath taking), palačinke 2,5-4 EUR, McDonalds kompletan obrok do 7EUR, u Quick-u nešto jeftinije. Mnogo restorana sa fiksnim menijem od 12-20EUR, na žalost nismo bili . Suveniri - ispod Sacre Coeur-a, veliki izbor, a čini mi se i najjeftinije. Da ne ponavljam, drugi su pre mene većinu ostalih praktičnih stvari napisali, a da dodam nemam više šta ili mi bar trenutno ne dolazi u glavu. Znam da sam udavio, nadam se da je neko uopšte našao vremena i strpljenja da ovo pročita, ali stvarno sam impresioniran, pa odatle i ova bujica reči . Zaključak, na proleće opet, samo da Wizz otvori liniju iz Bg, mada, vredi se cimati i do Budimpešte (doduše od januara ukidaju liniju za Pariz) ili Temišvara za ovakav doživljaj. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 18, 2009 Iako o Parizu nisam uopste razmisljao kao o nekoj destinaciji koju bih uskoro posetio, u cugu sam procitao ovaj poslednji post. Zahvaljujem se Vukelicu na velikom broju veoma korisnih informacija! Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 18, 2009 Nema na čemu, a počni da razmišljaš , nećeš se pokajati. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 18, 2009 ja odo' ponovo u februaru i ima i mamu da vodim... nije puno putovala, pa mislim da ce da se slogira ovim prelepim gradom. e sad neka pitanja... da li neko zna kojim je danima luvr besplatan? i koje se karte za metro najvise isplate za nas dve, 4 dana, samo u prvoj zoni? necu da se svercujem jer sam prosle godine nadrljala i platila 20 evra kaznu nekim ogromnim crncima kontrolorima, nisu hteli ni da cuju da sam stranac, student, iz srbije, nisam razumela kako se ponistava karta, smrc smrc, samo su ponavljali "mozete da platite u kesu ili karticom" Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 18, 2009 Luvr je besplatan prve nedelje u mesecu (nedelje kao dana, ne sedmice). Znači ako hoćeš besplatno, planiraj 7. februar. A za prevoz kupi carnet, biće vam dovoljan za 4 dana. To ti je 11,6EUR. Imaš i opciju carte orange za 7 dana koji košta negde oko 17EUR, ali važi od ponedeljka do nedelje, i paris visite koji je oko 29EUR za 5 dana. Tako da, sve i da ti zatreba 2 carnet-a (20 karata) to ti je opet najjetinija opcija. edit: 1 -> 7. februar Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 18, 2009 a i da se plati osam eura nije puno za luvr. vredi otici pre tamo nego se popeti na triumfalnu kapiju. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 18, 2009 Pogrešno sam video na kalendaru, ispravio sam. Carnet ti je 10 pojedinačnih karata, samo su u bloku od 10 jeftinije nego kad se kupuju pojedinačno (1,6EUR). Može da ih koristi ko hoće. edit: Dodatak - sa jednom kartom možeš da presedaš u Metro/RER mreži koliko god hoćeš, dok god si u podzemnoj. Takođe možeš da kombinuješ bus/tramvaj, ali tu ima nekih ograničenja. Pogledaj ovde (pogledaj i FAQs): http://www.ratp.info/touristes/index.php?langue=en&rub=decouvrir&cat=ticket-t&page=presentation Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 18, 2009 a i da se plati osam eura nije puno za luvr. vredi otici pre tamo nego se popeti na triumfalnu kapiju. sigurno da nije. nego kratko ostajemo, samo 3 - 4 dana, pa mislim da necemo moci da odvojimo za luvr vise od 3-4 sata.. a u tom slucaju, bolje ako moze besplatno. iz drugih iskustava besplatnih ulazaka ogromni su redovi, ali nekako ne ide sporo. nadam se da je sa luvrom ista situacija. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites