Followers 0

Pariz

197 posts in this topic

hvala!

jos jedno pitanje. koji je najbolji/najjeftiniji prevoz od aerodroma sarl de gol do grada. i obrnuto. gde se ceka voz za sarl de gol u gradu?

Za aerodorm ne znam, ja sam dolazio sa Beauvais-a, a što se Louvra tiče, vrlo brzo se ulazi s obzirom da nema kupovine karata, dođite oko 8.30h na glavni ulaz i u 9 ste unutra. Ili, većina ljudi ne zna da može u muzej da se uđe i kroz Carrousel du Louvre, to ti je tržni centar ispod muzeja, tu tek nema reda, ulaziš za 5 minuta. Ja sam morao da izađem iz muzeja da bih kupio baterije za aparat i vratio sam se za 3 minuta.

Carrousel: http://www.carrouseldulouvre.com/W/do/centre/acceder-a-notre-centre

e super.

a tog Carrousel du Louvre se secam, kada sam jednom htela da udjem tuda tog dana je vec bio zatvoren muzej, ne secam se zasto. Meni je prioritet Orsay jer mi se mnogo svidja Van Gog, ali mamu hocu da vodim u Louvre  :)

Kad ćeš opet na proleće (koji mesec) i gde (hostel/hotel/stan)? Idem sa devojkom, možda se pogodimo da budemo tamo zajedno  :) Nismo još odlučili kad, lomimo se između marta i aprila... zavisi od obaveza...

Pa to je još uvek samo u domenu želje, videćemo kako će se stvari odvijati pre svega na finansijskom planu  :yok:. Ali, što da ne. Videćemo šta će biti od Wizz-a iz Bg, ako se poklope neke stvari, vrlo je verovatno april-maj. Dogovorićemo se još do tada.

hvala!

jos jedno pitanje. koji je najbolji/najjeftiniji prevoz od aerodroma sarl de gol do grada. i obrnuto. gde se ceka voz za sarl de gol u gradu?

Bice da je ovo jedna od najboljih opcija: http://www.aeroportsdeparis.fr/ADP/en-GB/Passagers/Access-maps-car-parks/Paris-CDG/Access/public-transport/paris-cdg-rerb.htm

Vozi od aerodroma do zeleznicke stanice Gare du Nord i obrnuto. U pitanju je linija lokalnog voza koji posle Gare du Nord ima jos stanica, detalji su na linku.

Imaš i RoissyBus koji ide od opere do CDG, košta 9,1 ili 8,6EUR (dve kontradiktorne informacije sa sajta aerodroma i ratp-a), dok RER košta 8,2EUR. Dakle, RER ti je najbrža i najjeftinija opcija, a seče više M linija i prolazi kroz centar (Chatelet Les Hales), pa odatle možeš gde hoćeš. Na njoj ti ne važi ona karta iz carnet-a, ali ta karta koju kupiš za voz ti važi i ako sa RER-a budeš presedala ne metro, znači dok god ne izađeš iz podzemne možeš sa njom da se voziš, samo je poništiš ponovo kad pređeš u metro mrežu.

Moj predlog svima za Pariz (mada to u svakom gradu koristim) za prevoz jesu sopstvene noge ;) !

Ipak, nigde kao u Parizu to ne dolazi toliko do izrazaja, jer se iza svakog coska nesto moze videti, fotografisati...

Grad se svakako vodi u grupi velikih, ali realno nista nije daleko i ako imate 4-5 dana sve mozete proci pesaka i eventualno sa kojom kartom metroa za povratak iz nekog dela grada...

Nasao sam let EasyJet-om za dvoje sa jednom cekiranom torbom, i bez osiguranja iz Budimpeste za 171 Evro za datum od 10.og do 16. og februara (dan gore dole...)

Ima li neko da ce biti tamo mozda, da ima u planu da ide i sl. Mozda da izadjemo na kaficu :)

Odustao sam od ideje da idem iz Temisvara Wizz-om, zato sto slecu na aerodrom koji je skoro 100km udaljen od centra Pariza - kada saberem sve troskove (do temisvara i nazad, od aerodroma do centra i nazad) opet je znacajno jeftinija karta nego Jatova, ali mi je mnogo vece cimanje, nego da idem do Budimpeste...

Evo nekih "svezih" informacija...

Cene u marketima (ovaj u kome sam ja kupovao se zvao Marche Franprix, tako nekako)

Sendvici u marketima od 1.80 do 3.40

Sokovi od 0.80 pa nagore

Pakovanje od 6 limenki koka kole je bilo manje od 1 evra

Pudinzi i jogurti i dezerti u pakovanjima od 2, 4, 6, 8 komada od 1 evra do 3 i fantasticni su!!!

Vina vec od 2 evra pa nagore, kupili smo jedno tako jeftino i bilo je sjajno! Imaju cak i komplet od 4 ili 8 plasticnih casa koje izgledaju kao case za vino, i mislim da su bile oko 4 evra, ali naravno nismo na to davali pare...

Cene po kaficima i restoranima

kafe (ustvari mali espreso) od 3.50 pa navise, ali je kafa stvarno fenomenalna

koka kola 4

topla cokolada 4.50 pa do 6

vecera - bez 30 za dvoje ne ulaziti (koga to zanima naravno) i pomalo su prepredeni, posebno u Latinskoj cetvrti gde napisu npr. Fondi za dvoje, 16evra, a onda udjete i vidite da je to cena po osobi!?

Ulaznice

Orsej - 5 evra sa studentskom legitimacijom, ali smo mi slagali da smo u EU i jos pokazali pasos i dala nam je karte za dzabe...

Roden - za dzabe dvoriste/basta i muzej, neke druge "specijalne" postavke su se placale i to vazi za sve

Luvr - pokusali da udjemo za dzabe, ali ovi su vec imali listu ko je u EU (kao na aerodromu) i platili smo po 9 evra

Pikaso - zatvoren do avgusta 2012.!

Trijumfalna kapija - platili po 5 evra, nisam siguran, ali mislim da nam je dala popust, a inace je 9

Ajfel - nismo ni pokusali da odemo do tamo

Versaj - 13 evra, povratna karta vozom do tamo 5.5 evra, grizao sam se kada me je pitao sta studiram, a ja mentol rekao ekonomiju! Jer mi na kartici ne pise sta studiram, al vec je bilo kasno... Znate ono dizajn, umetnost, istorija... dobijaju neki popust...

Diznilend - dobili karte u hotelu i platili po 44 evra (6 hotelu, 38 Diznilendu), a povratna vozom 12 ili 14.

metro - jedna je 1.60, ne znam koliko je karpet...

Genaralno, sjajan grad, ali nikako za februar, mnogo hladno! Na recepciji su nam rekli da im sezona pocinje od sredine marta do sredine jula (negde sam procitao do oktobra), i da su tada cene nerealno visoke... Mi smo i sad placali visoke cene za 4 noci u relativno dobrim hotelima sa 2 zvezdice, a kazu da su im te cene upola od onoga sto naplacuju u sezoni!

Luvrom nisam impresioniran, samo njegovom velicinom, ovako sam bio skrhan saznanjem koliko je stvari "pokradeno" i uglavnom sam se gnusao prolazeci delom sa skulpturama. Slike su sjajne, impresivne, a u jednom delu imaju dal` 4 ili 5 za redom, za koje mislim da ih je Den Braun samo pogledao i od toga napravio pricu za "Da Vincijev kod".

Orsej je po meni mnogo lepsi, imam neki osecaj intimnosti, i nema toliko ljudi koliko u Luvru, cak ni dosadnih Kineza, osim onih koji slikaju, tj crtaju ispred skulpura, sto mi je skroz kul!

Jelisejska polja su "katastrofa" koliko ljudi ima, mimoilazenje sa njima po radnjama je prava avantura, pogotovu u Diznijevoj radnji, verovali ili ne!

Dodacu jos cega se setim...

Pudinzi i jogurti i dezerti u pakovanjima od 2, 4, 6, 8 komada od 1 evra do 3 i fantasticni su!!!

Daaaa, ubijali smo se od museva, čokoladnih kremova i profiterola, neverovatno jeftino, a odlično  :eat:!

metro - jedna je 1.60, ne znam koliko je karpet...

Carnet je 11.6EUR (10 karata).

Putujem u julu u Pariz autobusom Mićko Lapovac pa me interesuje da li je neko već putovao sa njima i voleo bih sto vise interesantnih informacija koje bi mi pomogle za snalaženje u Parizu .

Hvala unapred !

Poruka premeštena s obzirom da tema sa istim sadržajem već postoji. Molim vas ubuduće koristite opciju search.

Dosla sam pre par dana iz Pariza tako da imam najsvezije informacije :)

Nisam placala smestaj i hranu tako da ne znam te cene ali znam da je skupo.

Nikako nemojte jesti u centru grada-porcija je oko 30e a nije nikakvo

Ja sam svako jutro pravila sendvice i OBAVEZNO nosila vodu-pola litre je 2,5e ili ako naletite na crnce koji na ulici prodaju za evro.

Ulaz u Luvr je 9,5e u Orseju sam dobila popust kao student i mladja od 25 god. a za Ajfela sam se iznenadila- 3,5e (stepenicama doduse) i to nisam sigurna da li je to samo za prvi sprat ili moze sa tom kartom da se popne i na drugi. Ako planirate da se popnete liftom pripremite se za dvocasovno stajanje u redu. Inace, nigde nismo cekali duze od 20 minuta, sem u Versaju jer je bzv organizovano- prvo cekas 2 sata da kupis kartu pa onda jos pola da udjes. Tu je ulaz 25e koji ja, kao student (nemaju spisak zemalja koje su u EU)nisam platila vec samo 6e za ulazak u park/bastu.Sam centar je jako cist i ljudi su vrlo ljubazni. Ja sam shvatila da sam bila u Parizu tek kad sam se vratila. Grad je zaista prelep, ne moze se opisati recima.

Nemojte propustiti voznju Senom jer zaista mozete videti grad na jedan drugi nacin. Notr dam me iskreno nije nesto odusevio, mnooogo vise mi se svidja Sakre ker.

Metroom se mozete snaci veoma lako, jedna karta je 1,5e a 10 karata 12e. Cak i ako vam je hotel malo dalje od centra ili izvan Pariza a do njega ide metro, nemojte brinuti-vrlo brzo i lako se stize. Nisam isla u Diznilend jer kazu da je vise za decu vec sam bila u parku Asteriksa i Obeliksa, sto bih preporucila onima koji vole vodu, jer ima dosta vodenih voznji. Ulaz je oko 30e ali sve unutra vam je besplatno-naravno opet ponesete svoju vodu i sendvice. Ako idete na Per lasez- groblje poznatih bolje ispred kupite mapu koja je oko 2e=u suprotnom treba ce vam ceo dan da nadjete Morisona, Sopena, Vajlda...jer je ogromno, i da, radi do 18h.

Sto se tice sopinga, u julu su pocela snizenja tako da za 40-50e mozete da kupite haljine kakve, verujte mi nisam ni videla nigde sem na tv-u. Postoji ogroman trzni cenar kod Opere a i citav deo grada- La Defanse gde su butici. Razicarali su ma La costa i nike jer su preskupi-muska majica kratkih rukava 120e. Ima dosta snizenih parfema od 30e pa navise. Ima i dosta butika tipa Teranove i sl. gde su stvarcice izmedju 10 i 20e. A na Monmartru imaju radnje gde se odeca prodaje na kilogram-tu ima i markiranih stvari, modela od pre par godina, samo ako vas ne mrzi da ronjate.

Nadam se da sam bar malo pomogla.

Drugi su pricali o carima samog grada, (sto je sve tacno) pa sam se zbog toga ja fokusirala na tehnicke detalje.

Jos nesto, nemojte da se iznenadite, tamo mrak pada u pola 11 uvece, a mesec se vidi i u 11 prepodne  :)

tips za ustedu u parizu:

karta za Versaj je 15 evra - za dvorac i baste iza. u cenu su ukljucene i izlozbe i audio vodic. ta karta za 24 evra ne znam sta je?..?!

versaj je jedno od retkih mesta u francuskoj gde press kartica NE PROLAZI

mapu za groblje ne morate kupiti, ali da, treba da je imate. resenje je da uslikate ogromnu mapu na ulazu na kojoj su oznaceni svi grobovi poznatih.

luvr i orsaj su besplatni svake prve nedelje u mesecu (dana nedelje, ne sedmice), pa uklapajte. ja sam bila tako jednom i jeste naravno guzva ali buduci da je luvr ogroman, guzva se ni ne primecuje i nije iritantno.... a bila sam i danima kada se placa i takodje je bila guzva.

ta karta za 24 evra ne znam sta je?..?!

To je PASSPORT, karta za SVE  ;D. Dvorac, izložbe, parkovi, imanje Marije Antoanete, Trianon i još štatijaznam šta :D. Poskupeli, majku im, prošle godine bio 20eur u letnjem, 16 u zimskom periodu.

Ima i Passport za Orsay+Rodin=23E za dvoje. A ja sam za Versaj placala 18E po osobi. Mnogo je prakticnije isplanirati posete ranije, sve ulaznice kupiti preko interneta i onda nigde ne cekate. Osim u Versaju. Ali tamo cekate samo u jednoj koloni! Za Ajfelovu kulu smo platili 3 ulaznice do vrha-2 za odrasle i 1 za dete = 35E. Imali smo vreme u 16h i nismo nista cekali.

ta karta za 24 evra ne znam sta je?..?!

To je PASSPORT, karta za SVE  ;D. Dvorac, izložbe, parkovi, imanje Marije Antoanete, Trianon i još štatijaznam šta :D. Poskupeli, majku im, prošle godine bio 20eur u letnjem, 16 u zimskom periodu.

wow ;D bogami sam se ja i sa ovom za 15 evra nagledala i nasetala i po parku i (dva kruga) po dvorcu :)

mislim da stvarno vredi para versaj, fenomenalan je dvorac, mada 24 evra, sto je mnogo mnogo je.

Luvrom nisam impresioniran, samo njegovom velicinom, ovako sam bio skrhan saznanjem koliko je stvari "pokradeno" i uglavnom sam se gnusao prolazeci delom sa skulpturama. Slike su sjajne, impresivne, a u jednom delu imaju dal` 4 ili 5 za redom, za koje mislim da ih je Den Braun samo pogledao i od toga napravio pricu za "Da Vincijev kod".

Orsej je po meni mnogo lepsi, imam neki osecaj intimnosti, i nema toliko ljudi koliko u Luvru, cak ni dosadnih Kineza, osim onih koji slikaju, tj crtaju ispred skulpura, sto mi je skroz kul!

za pokradeno u muzejima se slazem... uvek me to iznervira.

medjutim kad su u pitanju orsaj i luvr imam potpuno drugaciji utisak. moje zapazanje je bilo - oba prostora u kojima su muzeju su fenomenalna, s tim sto je od luvratim dodatnim projektom sa piramidama dobio bonus na svoju fenomenalnost, ako je to i bilo moguce, a pritom odlicno je arhitektonski reseno pitanje ulaza i stilski uklopljeno novo i staro kao nigde na svetu.

s druge strane, orsaj, takodje divan prostor, u staroj zel stanici, od kog su napravili gomilu kokosinjaca za svim onim zidovima i paravanima. tako je sve ispregradjivano, po meni bas bezveze. ne znam ko je to tako smislio....

iako mi je impresionizam omiljeni pravac u slikarstvu i od orsaja sam mnoooogo ocekivala, bas sam se razocarala! svega nekoliko dela van goga, moja omiljena slika je bas bila na pozajmici u madridu, i ne bas neki izbor. luvr me je iznenadio pozitivno pri prvom susretu, a orsaj negativno.

I meni je Orsay interesantniji i lepsi. Mozda zato sto obozavam impresioniste. Louvre je lep, ali mi je bez veze sto ga je nemoguce obici za jedan dan. I sve se svodi na Mona Lizu! Ljudi trce pored svih onih dela najpoznatijih slikara, samo da bi videli nju! A od onolikog stakla i ograde i miliona turista ne mozes posteno ni da je vidis.

mene, opet kazem, impresionisti iz orsaja nisu impresionirali :(

a u luvru ne mislim da se sve svodi na mona lizu!! barem meni definitivno ne. ima fenomenalnih dela iz raznih istocnjackih kultura i iz egipta koja su meni mona lizu bacila ne u drugi vec u dvadeseti plan.

Nisam mislila na sebe! Naravno da smo obisli egipatski deo, Mesopotamiju, Rubensova velika platna... Nego sam htela da kazem da vecina turista hrli upravo ka Mona Lizi i da je tamo najveca guzva, a ni ne osvrnu se na predivna platna drugih slikara medju kojima su i ona Da Vincijeva!

Većina ni ne zna da uopšte postoje druga Da Vinčijeva dela u Luvru :maddd:...