Followers 0

Kanarska (Tenerifi) ili Balearska (Majorka) ostrva

25 posts in this topic

Pozdrav svima,

Pocela sam da se bavim odabirmo destinacije za letovanje i ove godine bih volela da idem u Spaniju. Kakva su iskustva ljudi po pitanju Tenerifa i Majorke? Sta je po vasem misljenju bolja destinacija (u smislu plaza/cena/generalne ponude)?

Hvala Vam svima unapred na odgovoru!

Pozdrav

Od svih kanarskih ostrva, Tenerife verovatno imaju najlosije plaze (bar za mene koja ne volim kamenje). Ako je pesak vazan - onda Gran Canaria i nezaboravni Maspalomas. 

Kanarska ostrva su znacajno jeftinija od Majorke (jeftiniji je smestaj, hoteli, za klopu ima jeftinih mesta i velikih lanaca....), a priroda je mnogo, mnogo lepsa - sa te strane Kanarska ostrva su pravo cudo.

Voda ume da bude hladnija (ipak je to okean), ali vrlo brzo se naviknes, nadjes uvalice i slicno.

Da li neko ko je putovao moze da me posavetuje za avio prevoznike. Za sada sam nasla da Ryan Air i Esay Jat lete do ostvra Gran Canaria, ali ne uspevam da nadjem kartu ispod 250-300 eura. 

Za smestaj sam mislila da nadjem nesto preko AirBnB, ali ako imate neki bolji predlog recite mi :)

Hvala na sugestijama! To je skroz nova destinacija za mene pa mi zato trebaju saveti.

Za smesaj cekiraj obavezno travelrepublic.co.uk i alpharooms.com, sa njima mozes i da cekas malo, jer su najjeftini 4-8 nedelja pre puta.

Ryan airom sam i ja isla, iz Bergama, a do tamo kopnom. Imas i trajekte koji saobracaju izmedju ostrva, kao i letove lokalne, pa ti mozda bude ok da iskombinujes par ostrva, ako ti se poklopi sa jefinijim letovima.

Gran Canaria je prakticno jedino ostrvo u tom arhipelagu koje nema vulkan, i grotlo koje bi obisli, pa sa te strane ima smisla videti jos neko :)

Nisam bio na Majorci, ali Tenerife preporucujem, iako nisam ocekivao mnogo vise od rizorti-lepe plaze mesta za odmor.

Bili smo u mestu Adeje, do kog smo dosli preko Budimpeste i Brisela (ryan air, koliko se secam). 180 evra ukupno.

Smestaj 11 jura po osobi, super apartman preko booking.com. Rentakar nasli za 10 jura dan, benzin je tamo 100ak RSD. Obisli smo skoro celo ostrvo, ima divnih, raznolikih plaza, od potpuno crnih sa mirnim morem, do onih savrsenih za surf. Pored toga, ima divnih gradica u kojim nema ni 't' od turizma, a unutrasnjost ostrva je kao povrsina meseca. 

Tenerife je bescarinska zona, tako da su cene vise skroz ok.

Ja sam bio na Majorci, a na Kanarima nisam (ali planiram). Pa evo, par utisaka i sa te destinacije.

Do Majorke je verovatno jeftinije i izvesno brže stići, mada nisam proveravao avio-karte u skorije vreme. Majorka ima mnogobrojne i lepe plaže, sve su redom peščane, i ima dva tipa: manje uvale (cala) sa peščanom plažom okruženim stenjem, te par većih peščanih (poludivlja Es Trenc, urbana Playa de Palma). Hlada uglavnom nema, a ležaljke su dosta skupe. Najlepše cale su na istočnoj obali, ali je to daleko od grada. More je toplije nego na Kanarima.

Cene su prihvatljive, recimo nešto više nego u Grčkoj, Kanari su izvesno jeftiniji.

Glavni grad, Palma, je izuzetno lep, ima sve što se očekuje od tipične španske metropole, katedralu, trgove, zamak, malo Gaudija, lepu luku, šoping, sve osim plaže. Do plaže (Playa de Palma) se mora busom. Mesta u okolini Palme (Palmanova, Arenal, Can Pastilla) su verovatno najbolja baza.

Ima i mimo toga lepih mesta za obići (Valjdemosa, a la Karlovci; Port de Soljer, koji podseća na Dalmaciju; Fornalutx, "najlepše selo u Španiji"; Sa Kalobra, sa "najvijugavijim putem na svetu"; Alkudija na severu). Osim planinskog venca Tramuntana na zapadu, ostatak ostrva je manje-više ravan.

Ono što je meni najviše smetalo je gužva. Tu ima hiljade hotela i milion duša koje se sjate na te plaže, čak i na one najudaljenije. A išli smo početkom jula, ne mogu ni da zamislim avgust. Majorka je industrija turizma.

Malo mi je smetalo i što nigde u tim mestima (osim Soljera) nekako nema lepog keja i luke da se uveče prošetaš uz more, pa da imaju glavnu uličicu sa drangulijama... Verovatno zato što nisu nastala kao ribarska, nego doziđivanjem hotela i vila, pa je i nekakav centar mesta daleko od mora.

Edited by Duya

Ove godine drugi put idem na Kanare, jun mesec je u pitanju. Obisla sam Lanzarote, Fuerteventuru i Tenerife. Fuerteventura ima najlepse plaze, sve su sa belim peskom, kilometrima dugacke.. jedino sto moze smetati je vetar koji stalno duva i zato ovo ostrvo najvise posecuju surferi i kajteri. Sada idem dve nedelje na Lanzarote i najbolja kombinacija sa letovima je iz Beograda Vuelingom do Barcelone (pocinje sa letovima 02.06) i letovi ce biti utorkom i subotom. Iz Barcelone Ryan air leti za sva Kanarska ostrva.. cena karte moze da se nadje vec za 25 eur.. Smestaj na Kanarima je dobar, ali cene rastu od severa ka jugu. Npr na Lanzarote-u moze da se nadje i za 8 eur nocenje po osobi, Fuertevenrura 10ak a Tenerife.. zavisi jug je skuplji od severa, na jugu oko 15ak eur min po osobi nocenje. Ja uglavnom rezervisem smestaj preko Booking-a. Rent-a-car je od 10 eur dnevno za manje automobile (H I10 ili smart for 2, fiat 500..) a 12eur je npr Polo. Iako je na svim ostrvima autobuski prevoz odlican ipak za 10 eur se ne isplati voziti autobusom i pratiti red voznje.

Za Gran Canariu je dobra kombinacija i preko Pariza, Wizz-om do Pariza i Ryan airom iz Pariza. 

I prethodnog i ovog puta sam najmanje tri meseca ranije kupila karte tako da sam nasla dobre cene.

@mikica2504 Ako nije tajna koliko si platila karte?

Hvala na savetima svima!

Edited by vertigoms88

Nije tajna naravno :) U odlasku idemo iz Budimpeste jer je let za Lanz iz Barcelone u 06:25, a ako bi isli iz Beograda onda bi morali da ostanemo 2-3 dana u Barceloni.

Bud - Barcelona 60 eur, petak 21:35, u Barceloni 5 min posle ponoci

Barcelona - Lanzarote 25 eur, let je u 06:25 u subotu tako da nema puno cekanja

Lanzarote - Barcelona 53 eur (kraj juna i vec je malo mesta na letovima)

Barcelona - Beograd 60 eur

Apartman 120 eur  po osobi / 14 nocenja

Ne znam da li ste ispratile da ovog leta ima direktnog leta Beograd-Barselona, Vuileng-om. U julu i avgustu ima karata za oko 60 Eur u razlicitim terminima :) 

Ja sam na kraju spojila letove Budimpesta - Madrid - Gran Canaria i isto u povratku. Izaslo je nepunih 200 eura po osobi i tokom oba pravca u Madridu cemo cekati oko 10h sto nije strasno. Tokom puta tamo cemo moci da posetimo Madrid jer nam je dan slobodan, dok cemo u povratku morati da prenocimo na aerodromu. Termini 16 - 26.06.2015.

Posto sam na pola puta izmedju Beograda i Budimpeste, sve jedno mi je odakle cu leteti jer me gorivo isto kosta :)

Smestaj smo uzeli malo skuplji (200 eura po osobi) da bismo imali klimu i malo romantike. 

Planiram da posetim jos neko ostrvo osim Gran Canarie. Kakve su veze brodicima? Da li je skupo i koliko je izvodljivo ici na jednodnevne izlete na druga ostva? Da li biste mi to preporucili. 

Hvala Vam svima na odlicnim sugestijama. 

Vrlo je izvodljivo, ali nije bas jeftino.

Najjednostavnije je, a koliko se secam i najjeftinije lokalnim letovima -povratne karte su bile oko 80-90Eur. Rezervisete rent-a-car da vas doceka na aerodromu i da ga tu ostavite u povratku. Ima vise letova dnevno, mozete ici bez problema ujutru i vratiti se uvece, letovi svi traju oko 25 minuta.

Postoje takodje i dve vrste ferija, brzi i spori, sa dosta nabijenim cenama (ne znam samo da li u njih racunaju "gledanje kitova", zbog toga podigose cene toliko). Mozes sve da istrazis i izguglas, sve info su dostupne.

Cene karata se ne smanjuju kako vreme prolazi, Zavisno od toga sta volis i sta te privlaci, ima smsila otici na jos jedno ostrvo. Npr. show sa kitovima ne mozes da vidis na Gran Canarii, kao što ne možeš da obiđeš ni jedno vulkansko grotlo, jer ih tu nema.

Ja sam bila do sad jedno 10 puta na Gran Canariji.

Meni je ostrvo predivno i uvek mu se vracam.

Postoji savrsena opcija da se udruzi 6 ljudi i iznajmi predivnu vilu u Pozo Isquerdu , po danu za 100 eura.

Kad kazem predivnu, mislim na bas luksuzan smestaj , kuca od 200 kvm savrseno opremljena.

Obavezno uzmite i rent a car , postoji opcija da se u Top Caru na aerodromu iznajmi po danu za 11 eura.

Sto se avio karata tice, moj savet je da se ide iz Beca, preko Vuelinga,

ako se dovoljno rano rezervisu karte, moze da se prodje i sa povratnom kartom za 270 eura, a do Beca se moze ici ili busom (povratna karta 40 eura - Fudek) ili kombijem (70 Eura).

Ako ikome treba jos dodatnih saveta, rada sam podeliti svoje iskustvo.

:mah:

@spalata Pa hajde mi daj neke savete - sta je obavezno za posetiti na Gran Canaria ostrvu?

@Hermesa Hvala za savete za putovanje izmedju ostvra. Pogledacu sta ima online na tu temu. I ja nisam nasla nista ispod 80 eura, pa sam se zato malo iznenadila jer mi je to skupo. Ako ne uspem da odem negde drugde, onda cu sledecom prilikom ici na neko drugo ostrvo. Ja sam mislila da postoje varijante za 10-20 da se ode negde drugde. :)

Ne znam koja su ti interesovanja i kakve plaze volis,

ali sve moje preporuke idu plazama Amadores, i Anfi (ukoliko volis pescane plaze).

Svakako je lepa i Playa del Ingles, dugacka kilometrima, pescana, ljudi se satima setaju po plicaku.

Mozda je malo hladnija (otvoreno more).

Ne propusti da obidjes mesto Mogan, lepo , skockano, malo ima italijanskog daha u njemu.

I plaza im je sasvim pristojna.

Ako volis zivotinje ( i delfine), obavezno idi na delfin show ( a park je napravljen tako da te do delfinarijuma vode staze kojima prolazis i pored drugih zivotinja)....imaju divnu kucicu sa leptirima.

http://www.palmitospark.es/?lang=en

Za Las Palmas odvoji bar dva dana, predivan grad, zaista.

Ne porpusti da odes u Casa de colon - Kolumbova kuca, veoma zanimljiv muzej,

nenaporan, ali vrlo sarmantno uredjen.

http://www.casadecolon.com/la-casa-de-colon

Ne znam gde ste smesteni , u kom mestu?

Ako iznajmljujete rent a car, uradite to kod ovih,

ubedjivo najpovoljnije cene imaju,

ali auto proverite odmah, nama su dva puta dali neku malu krntiju ,

pa smo vracali i menjali za neku drugu malo bolju krntiju :spot:

http://top-car-hire.com/en/car-hire-gran-canaria-airport/book-step-2

ako ste planirali da iznajmite auto, uradite to odmah na aerodromu.

Isto tako na aerodrom odmah uzmite besplatne mape ostrva, cisto da stteknete najosnovniju orejentaciju u odnosu na mesto gde ste vi smesteni.

Jedan dan obavezno idite u planine i procunjajte,

lepa mala sela, fine kafanice uz put.

Ako cete u soping, ima dva odlicna shoping centra El mirador i odmah ispod njega Las Terasas, oba blizu obale i autoputa.

Da kazem da je (shvati uslovno) najluksuzniji deo ostrva Costa Meloneras, sa par vrhunskih hotela, od kojih je

meni najmiliji Villa del Conde ( udjes bez obzira sto nisi gost holetela, popije pice (koje je savim prihvaljivih cena), okupas se u bazenu, malo oduzivas i odes dalje, nit te ko pita da li si gost hotela, ma nista,....)

Eto, nadam se da sam bar malo pomogla :mah:

ja cu biti tamo kraj maja i deo juna, pa se mozda nekad i sretnemo) :wink2:

Smesteni smo u nekom malom mestu pored Maspolamasa. 

Ono sto mene isto interesuje je da li je potrebna medjunarodna vozacka dozvola za iznajmljivanje automobila ili su vam izdavali sa nasom?

Saveti su odlicni! Citajuci forum sam postala jos srecnija sto putujem tamo!

Hvala!

Pre dve godine sam bila na Gran Canariji a prosle na Majorci....Las Palmas je ostao u srcu mada na prvi pogled delovao sumorno...i bilo mi je zao sto sam pre toga napustila juzni deo(Puerto de Mogan)i dosla u Las Palmas...ali nakon provedenog dana shvatim da Las Palmas ima neku svoju pricu...plaza Canteras koja je u samom gradu...cista i prelepa sa raznobojnim ribicama koje plivaju oko sprudova(obavezna maska) i hrana koja je povoljna za nase uslove a odlicnog kvaliteta je nesto sto je ostavilo utisak na mene...kao i neki ljudi u cudnim nosnjama(Mauritanci)koji su se sastajali na setalistu koje je bas veliko...Juzni deo ostrva je  lep a plaza Amadores i mesto Puerto Rico su mi se posebno dopali..

Majorka nije ostavila neki poseban utisak na mene ...ako se izuzme Trench plaza, Palma i Valjdemosa...ne bih tamo ponovo ali na Kanare rado...

Da dodam i ja koju. Posto ste vec nabrojali lijepe plaze, predlazem da obidjete malo i unutrasnjost ostrva, koji je brdovit sa vrhovima koji dosezu i do 2000m nadmorske visine. Sa vrha Roke Nublo se proteze predivan pogled na horizont a nekada je moguce vidjeti i vulkan Teide na Tenerifima. Priroda je predivna u tom dijelu ostrva i vrlo raznolika, malo borova, malo suptropske vegetacije. :) Usput taman mozete da razgledate predivna kanarska sela.

Ako netko planira posjetiti Tenerife preporučam Teide. I to da se krene dan ranije,spava se 500m ispod vrha u kolibi(ko hostel) oni koji su skloniji avanturizmu mogu i u svojem šatoru malo dalje od hostela pa ne plate ništa. Rano ujutro dok je još mrak popest se na vrh i gledat izlazak sunca. Također La Gomera otok dobar za vidjet. Ja bio mjesec dana na jugu Tenerifea u malom mjestu Los Abrigos.Letio iz Barcelone

Ја планирам  крајем јула да идем стопом до Барселоне а одатле некако да узмем неки авион до Тенерифа, за авионске карте бих имао у најбољем случају око 150 евра па ме интересује јел изводљиво да се какав авион ухвати за те паре?Или можда боље неки трајект или нешто слично...слабо се разумем у те превозе јел свуда идем стопом...Тамо на острвима  би камповао на дивље и путовао стопом...храну  бих само оно основно узео...типа пиранач би кувао и слично, не бих се разбацивао ресторанима. Да ли мислите да са неких још додатних 100 евра могу бити доле десетак дана а потом се вратити у шпанију?

Mi smo za 150 eur kupili 4 avio karte: Budimpesta-Barselona, Barselona-Tenerifi. Mislim da je karta za drugu rutu iznosila oko 50ak evra povratna, tako da mozes dosta manje novca dati. Prati Ryanair. U cijenu su uracunata 2 besplatna rucna prtljaga: jedan veliki i mali kabinski. Na njihovom sajtu imas vise info o tome. 

Mi smo se bas prije par dana vratili i hrana u prodavnicima je prilicno povoljna, tako da bi mogao da prodjes ukoliko bas pazis na budzet, mada ako ustedis na avio karti, imaces vise novca dok si na ostrvu. 

Cao narode,

Planiram da potrosim nekih 10-15 dana na teritoriji kanraskih ostrva pa me interesuje koja lokacija bi mi bila najpametnija za smestaj ?

Razmisljao sam o las-palmasu prvenstveno ali sad citam ovu temu i mozda mi je pametnije da se lociram na nekoj drugoj lokaciji ?

Putujem solo, sa ciljem da sto vise budem out na plazama i istrazivanju.

10 hours ago, priganica said:

Cao narode,

Planiram da potrosim nekih 10-15 dana na teritoriji kanraskih ostrva pa me interesuje koja lokacija bi mi bila najpametnija za smestaj ?

Razmisljao sam o las-palmasu prvenstveno ali sad citam ovu temu i mozda mi je pametnije da se lociram na nekoj drugoj lokaciji ?

Putujem solo, sa ciljem da sto vise budem out na plazama i istrazivanju.

Moj savet ti je da te dane koje zelis da provedes tamo podelis i pola provedes u Las Palmasu a pola na jugu ostrva...Maspalomas ili Puerto Rico...

@tara70 hvala na preopruci.

Generalno to nije problem, ali ako nosim nesto vise od malog ranca uvek (govoreci na osnovu prethodnih putovanja) me mrzi da se cimam da menjam lokaciju.

Zato i pitam koji gradic/selo ili sta vec uzmem kao bazu odakle bih najveci deo commutinga obavljao ili biciklom ili peske (mrzi me da uzimam auto, al ako bude neophodno bas onda moze i to)