Jump to content

Featured Replies

Posted

Zanimljiv mi je bio ovaj članak kad sam počeo da ga čitam: http://www.theguardian.com/world/2015/may/26/french-journalist-poses-muslim-convert-isis-anna-erelle

Međutim, onda sam došao do dela gde se pominje grad Urfa. 

"Urfa? Going there was suicide. It was controlled by Isis."

Tu sam se prilično iznenadio, jer je Urfa grad u Turskoj, od skoro dva miliona ljudi. A opet, neobično mi je da Guardian objavljuje takve besmislice. Da li sam ja nešto propustio ili je ovo zaista prosto-naprosto baljezgarija?

Баљезгарија. Иако Израел и Турска имају сумњиво добре односе са ИСИЛом, ИСИЛ не контролише ништа у Турској, чак се ни не сукобљава са турском војском, иако имају заједничку границу, не дирају ни онај гроб оснивача Отоманске династије или чега већ...

Кад смо код ИСИЛа, наиђох на ово :)

Isis fighters desperate to blow themselves up in the name of jihad are accusing senior militants of favouring friends and relatives by putting them on suicide bombing missions first.

The alleged nepotism is said to be pushing people up and down the waiting list for “martyrdom”, which was revealed by a British militant last year.

Kabir Ahmed, from Derby, told BBC Panorama that he was waiting to be a suicide bomber, adding: “Everybody's got their name on the list...everybody wants to fight.”
---
Such is the enthusiasm to get to the top of the waiting list that a pro-Isis preacher in Russia has reportedly complained of nepotism slowing the process down.

Kamil Abu Sultan al-Daghestani claimed that Saudi militants in Iraq are putting their friends and relatives forward for suicide bombings in Iraq ahead of Chechens, Radio Free Europe reported.

Edited by Relja

Relja, odavno me nešto nije tako zabavilo kao ova vest  :fool:

И ја сам се смејао добра два дана, али сад размишљам, у каквом свету живимо, треба ти веза за место бомбаша самоубице... какви послови онда могу да се добију преко огласа, без везе... 

Више постпословски него пословски циклус :)

Ево чланка и на српском:

http://www.blic.rs/Vesti/Svet/562729/LJUBAV-SA-DZIHADISTOM-Bio-je-zgodan-i-svakoga-dana-je-ubijao-na-stotine-ljudi?ref=fbblic

Иначе, чисто сумњам да и у један град под контролом ИСИЛа лете авиони, па било ти и из Истанбула...

• Author

Sve mi se više čini da je taj članak prevara. Suviše mi sve to deluje neuverljivo, a ovo sa Urfom je vrhunac švindleraja, tipično za zapadnjačku kolonijalnu aroganciju zbog koje ih mrzi i da pogledaju šta je gde na mapi. Identitet protagonista je naravno zaštićen iz bezbednosnih razloga, zbog čega celu priču uopšte nije moguće proveriti. Što bi rekao Šešelj, kad već morate da lažete, potrudite se bar da vam laž zvuči uverljivo. 

Od pre par dana, B92:

Lagao sve - od snajpera i Sarajeva, do Libije i Gadafija

Fransoa Bjužingo bio je prava zvezda Kvebeka, naizgled neustrašivi strani dopisnik koji se uvek javljao s pravog mesta u pravo vreme.
news.nationalpost.com Izvor: utorak, 26.05.2015. | 12:28

Bio je očevidac ubistava koja su se dogodila neposredno posle pada Gadafijevog režima. Bežao je od kiše metaka pripadnika militantne grupe a-Šabab u Mogadišu 2011. Godinu dana ranije putovao je u Mauritaniju kako bi pregovarao o puštanju novinara kog je kao taoca držala al-Kaida. Već u 19. godini života je bio na prvim ratnim linijama u Sarajevu i provodio vreme sa snajperistom koji je pio rakiju i svirao gitaru.

Međutim, ceo svet ovog poznatog novinara se srušio – ispostavilo se da je veliki deo svojih priča izmislio.

• Author

Impozantna biografija! Ali ima i boljih, recimo ovaj koji je ojadio firme za 200.000 evra:

http://mondo.rs/a772771/Info/Drustvo/Studentska-organizacija-prevarila-80-firmi.html

"Iza fantomske organizacije OSUSstoji izvesni Bojan Ćosić(28) koji je naveden kao njen predsednik. Njegova biografija na sajtu OSUS-a je prilično bogata.

On se predstavlja kao magistar i doktor međunarodnog prava (Univerzitet Maitland u Dubaiju) koji trenutno studira u Srbiji.

Važi za jednog od najboljih eksperata u svetu u oblasti informacione tehmologije i od 2004. se bavi promocijom mira u svetu.

Od 2004. Do 2009. godine nosi titulu najmoćnijeg tinejdžera, a nezvanično je, po pisanju američkih medija, među pet najmoćnijih osoba do 30 godina starosti. Navodno je i savetnik Arapske lige i Pokreta nesvrstanih. Počasni je član međunardonog pokreta Mladi Afrike,nosi titulu šeika okupirane države Zapadna Sahara. U pokretu nesvrstanih nazivaju ga drugim Titom. Pronalazač je u oblasti fizike, hemije i biologije, govori preko 10 jezika, komesar je za ljudska i manjinska prava."

A šta ste vi uradili u životu?

Nisam otvorio članak, ali sam se setio kada sam čitao o istoriji Urfe, posebno deo oko rođenja Avrama, da se ne može sa sigurnošću reći u kojoj Urfi se on rodio jer postoji još jedna, na teritoriji današnjeg Iraka. 

Nisam otvorio članak, ali sam se setio kada sam čitao o istoriji Urfe, posebno deo oko rođenja Avrama, da se ne može sa sigurnošću reći u kojoj Urfi se on rodio jer postoji još jedna, na teritoriji današnjeg Iraka. 

Мора да има аеродром и летове из Истамбула да би се уклопила у чланак.

Pa znao sam da ne bi vi bezveze raspleli raspravu na ovu temu :)

Lazar me je pitao pre nekoliko meseci kako mi se dopala, i moj odgovor je bio da jeste. Najviše me je oduševilo što su se neki dobro pomučili kako bi nam pomogli da stignemo gde smo se uputili.

Ne mogu da zamislim takve ljude da se zanimaju Isisom.