Posted November 1, 2016 Trennutno sam u Slovackoj ( ja u gostima)..ali povezli smo jednog coveka iz Glozana (ima grupa na Fb gde delimo troskove prevoza). Dogovorili se s njim da ga odvezemo do zgrade gde stanuje u Devinskoj Novoj Vsi , gde Wolkswagen ima fabriku...to je negde na kraju tog prigradskog mesta, skroz izdvojeno od naselja..... hale,hale, hale...bas mi je bilo mucno i jadno..izlaze ljudi iz fabrike...sve mi doslo morbidno...tu je okretnica za buseve za grad i jedna zgrada gde stanuje...zadovoljan je ,kaze jer to mu je blizu i jeftinije mu je...a u sobi je sa jednim covekom...radi, radi prekovremeno, nema vremena da nigde ide,a i kosta gardski da bi otisao bilo gde.meni je sve to izgledalo TUZNO. A posle dva dana se kuckala sa mojim rodjakom...on je na nekih 10-tak km odatle,on i zena....prezadovoljni...radice im kaze radne dozvole na dve godine.....u sustini, sta ce ljudi.....idu da zarade, ovi moji raodjaci,a i taj covek iz Glozana imaju decu na studijama....a to kosta. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 4, 2016 Nova iskustva,iz druge ruke,o radu (i zivotu) u Slovackoj... Prica mi covek,ciji se sin vratio pre par dana odande.Kaze,prezadovoljan je,cim se vratio odmah posle par dana je otisao da preda neke papire agenciji,da bi u februaru ponovo isao (kad prodje 3 meseca).Agencija preko koje ide je Largo (ili tako nekako,ne znam),nemaju nikakvo sedite valjda,vec dogovor ide samo preko Facebook-a.Ali kaze covek da tIpa svakih nedelju dana ta agencija vodi iz Novog Sada po 10-ak autobusa radnika u Slovacku.U agenciji su kaze Slovaci,nema nasih ljudi. To je pre odlaska tamo (polazak iz NS-a),a kad se stigne...to je neki reon 80-ak kilometara od Bratislave,gde kaze ima dosta fabrika,raznih grana.NJegov sin je sljakao u Samsungu.Kaze,ono je posao za debile.Drugim recima svako zivi moze da ga nauci i radi za 2 dana.A konkretno njegov zadatak se sastojao u tome da upali Samsungov televizor,vidi da li rade neke diode u njemu i ugasi ga.I posle ga prosledi dalje.I to je sav posao koji je imao A njegov kum je imao jos "zanimljivije" radno mesto.Njegov zadatak je bio bukvalno samo da pritisne folije uz displej televizora (znate ono,kad vam stigne nesto skroz novo,pa sve oblepljeno folijama,pa ih treba sve skinuti-e,on je to pritiskao) i salji dalje.To je bila sva mudrost njegovog posla u fabrici za koji je placen Now,plata... U Samsungu je manja plata,oko 3,5 evra po satu (po secanju pricam),jer se manje radi.A vidite i sami koliko je "komlikovan" posao koji su radili (u sustini je "najgore" prolazio onaj sto stoji na kraju te trake i treba da podigne taj TV i ubaci ga u kutiju) U drugim fabrikama je veca satnica (7-8 evra),ali se tamo i vise i teze (komplikovanije) radi.To su neke auto fabrike,fabrike za preradu mesa,itd. Smestaj...je bio u hotelu,po njih troje u sobi.Smestaj,prevoz (hotel-fabrika-hotel) i hrana su bili besplatni.Imali su 2 placena obroka dnevno,u internacionalnoj kuhinji (5 kuhinja-korejska,madjarska,slovacka i jos dve,ne znam koje;oko 60-70 jela u ponudi,pa ti biraj i zderi).Ako se desi da mu sef kaze da treba da ostane jos 2 sata duze u fabrici,dobija se i treci obrok.Ima tu i nekih supermarketa,pa mozes os da kupujes sta hoces (pivo 50 centi). Sve u svemu,on (sin tog coveka) je ustedeo 400 evra mesecno...pa eto,za 3 meseca preko 1000 evra...pa vidite dal vam to dogovara. Kazem,ima razlicitih tih iskustava u vezi te Slovacke...kako se kome "zalomi"... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 5, 2016 Sve bi to bilo super da ne postoji 1000 drugih negativnih prica iz prve ruke. Placaju im 2,2 evra, smestaj nije u hotelu vec ne moze ni sa motelom da se uporedi, taj Largo vodi na crno ljude, i ovde rade Srbi. Sto se tice posla za debile, tacno je da im takvi trebaju, stojis po 10-12 sati i stiskas tako neke srafove. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 6, 2016 Onda me covek laze...ja o tome stvarno nemam veze,niti me rad u Slovackoj zanima.Samo sam preneo kako je meni ispricao (ono,meni to ni iz dzepa,ni u dzep).Mozda je preskocio da kaze da mu je sin imao neku "vezu" tamo,ko ce ga znati... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 12, 2016 Ovako nameravam da odem u slovacku da radim, naisao sam na jednu agenciju NORA SUPORT pa me zanima da li je neko imao iskustva sa tom agencijom. Sto se tice posla uslovi su ovakvi. Satnica je 4.15e radi se 8 sati radnim danima. Sada ko hoce moze da radi i 12h dnevno sto se placa po satu 25% vise. Onaj ko radi i vikendom dobija od 50-100% vecu satnicu. Dobija se viza na 2 god. ugovor potpisujes na 1 god. neznam da li moze manje, fabrike su pegueto i citroen. Prevoz placam ja 35e plus 10e za osiguranje valjda, kada stignemo u trnavi (mislim da se tako zvase mesto) dobijamo firmin smestaj na dve nedelje dok nam nestigne viza i dok ne uradimo lekarski pregled (cista formalnost). Nakon toga cim stigne viza istog trenutka pocinjemo sa radom, nakon prve nedelje imamo na raspolaganju 40e svake nedelje koje se odbijaju od plate ako ih podignes. Dobio sam njihov br kontaktirao sam ih putem vibera rekli su mi sve ovo sto sam vam napisao. Meni iskreno ovo odgovara samo me zanima da li neko ima iskustva sa ovom agencijom i da li je sve to istina ili je upitanju neka prevara. Hvala svima na odgovoru unapred poz Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 12, 2016 Odakle ti je ta agencija? Proguglao sam malo ali ne nalazim apsolutno nista.. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 4, 2016 Pozz svima....Radim u Slovackoj 9 meseci...Konkretno Trnava....čitam ovo....nemam reci.....toliko nagađanja. ...strasno....ja konkretno tražim urednog cimera ili cimerku od 10og januara....posao fabrika Fine . ...smestaj izuzetno dobar...satnica 2.5e plus bonus na sate...8 i 16h rada....PS. NISAM AGENCIJA TREBA MI 1 OSOBA.. jedini trošak autobuska karta . ...ostalo zavrsim ja... i novac da preživi do prvog petka jer tada prima prvu akontaciju... VIBER +38162642702 Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 4, 2016 Zaista strasno, toliko ljudi nagadjaju ali srecom ti si dosao da napises svoje iskustvo i razrjesis sve nedoumice. Hvala ti na opsirnom postu Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 7, 2016 tuzno ej sto smo stigli na ove grane da ljudi moraju u Slovacku da rade. Ja sam bio pre dvadesetak godina turisticki, to je bila beda nevidjena, kako su se oni samo tako brzo digli.... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 8, 2016 (edited) Više mislim da je do nas, i kod njih kao i kod nas su to strani, verovatno i subvencionisani, investitori. Samo eto ovde je minimalna satnica 1e, ne znam kolika je u npr Fiatu, i pitanje je kako doći do takvog posla. A evo vidimo ljudi odlaze za dva i po puta više. Edited December 8, 2016 by Kokosanceros Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 9, 2016 Pozdrav, Moj decko je odlucio ici u Slovacku raditi u nekakvoj tvornici automobilski dijelova. Posao mu je "sredio" mamin decko. Mi smo iz Hrvatske i ovdje je minimalna satnica 16 kn to je negdje 2€ i nesto. Ako bi mi itko mogao ista reci o tom poslu ja sam nekako oko toga svega skepticna jer da ide u neku skandinavsku zemlju pa dobro, ali Slovacka mi ne zvuci bas. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 23, 2016 ja sve citam i razmisljam nesto kako vi ljudi tamo niti jedete,niti pijete,niti se erete.svi samo nesto racunaju broij sati rada i satnice kolika je bnavodno zarada,a niko ne spominje ,osim u par slucajeva koliko kosta hrana,pa pranje vesa mjesecno,pa gdje pice i net ili dopuna da se javite rodbini ili vas zabole dupe za vasima.izgleda kao da ste osudenici ili pobjegli od kuce.jel vam placen prasak za ves ,struja ,voda ,jel sapun ,kupate li se ili se samo plahate .pa niko ne kaze koliko iznose stvarni troskovi ni jesu li doletili na krilima do slovacke ,ceske gdje su vec i koliko je preoz kostao tamo i nazad.svi ziove od jednog obroka ,ne piju ,ne kupaju se ,ne peru meni se cini i svi zarade po nekoliko hiljada haha Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 23, 2016 4 hours ago, mare79 said: ...a niko ne spominje ,osim u par slucajeva koliko kosta hrana,pa pranje vesa mjesecno,pa gdje pice i net ili dopuna da se javite rodbini ili vas zabole dupe za vasima.izgleda kao da ste osudenici ili pobjegli od kuce. A ti kao da si jos vezan pupcanom vrpcom za mamu Javis im se kad im se javis,da znaju da si ziv,ne treba da ih zivkas svaka 2 minuta.Ono,"tu si",2 drzave dalje (Madjarska,pa Slovacka),nisi otisao na kraj sveta. Mozda i gresim,ali cini mi se da su smestaj i hrana besplatni.Ili im se to mozda odbija od plate.Pa mogu da izracunaju "cistu" zaradu. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 24, 2016 Naravno da im hrana nije besplatna, a smestaj im mozda daju za dz. Tamo ide najgora beda da radi, koja ovde nema nikakve sanse za posao. Drugar koji je vec godinu dana tamo radi na crno, nemaju sanse da zarade 600 evra, pa odatle odbi sve troskove. Pa da radis 300 sata mozes da zaradis 660 evra, znas sta je 300 sati naspram 176 koliko je normalno mesecno radno vreme. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 6, 2017 Pozdrav svima, radila sam mesec dana u Finu i imam stvarno super misljenje. Posao je stvarno za ljude sa posebnim potrebama, satnica je bila 3.3e s'tim sto su nam odbijli za smestaj pa je to ispadalo 2.8e. Hrana nije bila uracunata u satnici. Cena hrane je slicna kao u Srbiji samo sto imaju bolje akcije i sirok spektar izbora svih stvari. Imala sam srecu sto sam imala jako dobar smestaj, samo nas 2 u apartmanu, inace ima ljudi koji su na jednom spratu kuce smesteno njih 80, sto je katastrofa, higijena 0, kuhinja zajednicka, red za kupnje , katstrofa. Elem, da se vratim na moj slucaj, radila sam u kontroli kvaliteta i posao mi je stvarno bio super, prezadovoljna, jedini problem i razlog mog vracanja kuci bio je manjak posla u februaru i martu. Moja iskustva su stvarno pozitivna, iako imam samo 19.godina, planiram da se vratim opet i pokusam samo mozda u nekoj drugoj fabrici/firmi koja ima vecu satnicu. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 1, 2017 Pozdrav za Belugu. A jel imas ti kontakt te agencije NORA SUPORT. Ajde da nadjemo najbolju kombinaciju. znam da od Larga treba da bezite kao djavo od krsta. Daju 2,2e na sat. Ja sam isao preko naseg coveka koji radi za MAX agenciju i imao sam 3,3e sat. Treba da idem ponovo krajem marta. Ali mnogooooo bi mi bilo lepse za 4,15e sat, ako ima nesto od toga Beluga? Isto sam spreman svima da prosledim ovu moju kombinaciju. Ne stavljam smajlije, jer ovo nije za smejanje, doslo najgore vreme, ko ima oci nek vidi. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 5, 2017 (edited) On 6.2.2017. at 11:06 PM, Saumau97 said: Pozdrav svima, radila sam mesec dana u Finu i imam stvarno super misljenje. Posao je stvarno za ljude sa posebnim potrebama, satnica je bila 3.3e s'tim sto su nam odbijli za smestaj pa je to ispadalo 2.8e. Hrana nije bila uracunata u satnici. Cena hrane je slicna kao u Srbiji samo sto imaju bolje akcije i sirok spektar izbora svih stvari. Imala sam srecu sto sam imala jako dobar smestaj, samo nas 2 u apartmanu, inace ima ljudi koji su na jednom spratu kuce smesteno njih 80, sto je katastrofa, higijena 0, kuhinja zajednicka, red za kupnje , katstrofa. Elem, da se vratim na moj slucaj, radila sam u kontroli kvaliteta i posao mi je stvarno bio super, prezadovoljna, jedini problem i razlog mog vracanja kuci bio je manjak posla u februaru i martu. Moja iskustva su stvarno pozitivna, iako imam samo 19.godina, planiram da se vratim opet i pokusam samo mozda u nekoj drugoj fabrici/firmi koja ima vecu satnicu. Edited March 5, 2017 by Marko94 Saumau javi sehttps://m.facebook.com/search/top/?q=Blayne%20Bondy&soft=messages Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 23, 2017 (edited) Pozdrav ljudi! Evo da i ja nesto napisem o Slovackoj ukratko. Radio sam u Slovackoj 2x, jednom oko 3 meseca, drugi put oko mesec i po...Bio sam vredan,radio kao konj bez greske.I prvi i drugi put sam otisao iskljucivo iz namere "sredjivanja" EU pasosa sto nije lako izvodljivo... Radio sam u firmi FINE DNC,pored SAMSUNG-a...Kad sam usao u tu fabriku stekao sam utisak modernog ropstva,u kojem polako postajes robot,gubis dodir sa stvarnoscu,sve je programirano. Nas Srbe gledaju kao da smo iz Nigerije a nemaju pojma sta je Srbija za Slovacku sto se tice nacina zivota... Sto se tice para nisam se ni nadao Bog zna kakvoj zaradi.Sto se zarade tice (nisam stocar) ali kada bi bili stocari u Srbiji vise bi vam para ostalo neko u Slovackoj. Ne Bih da vas demotivisem ali para tamo jednostavno nema,a zivot je pseci!Ako mi ne verujete idite pa se uverite sami... Ne preporucujem je nikome pa da je za lek ! Edited March 27, 2017 by chivitli Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 5, 2017 Na facebooku potrazite Zaposljavanje EU. Tamo a i na njihovom sajtu mozete da procitate detaljno uputstvo i sta je sve potrebno za dobijanje slovackih papira. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 19, 2017 Nedavno (sam kraj avgusta) kod zeleznicke stanice u NS-u (cuveno mesto/sastajaliste "kod lokomotive") vidim grupu mladjih ljudi (recimo 20-35 godina) kako se spremaju da udju u neki bus (ostavljaju prtljag,kod vozaca se proverava spisak putnika,itd.).Tu je izdvojeno i jedna manja grupica,njih 5-6,isto sve sa koferima,stvarima...pitam njih "Sta je ovo,polazak na more?",pokazujuci na skoro prenatrpan bus ove vece grupe. "Ma kakvi brate,u Slovacku.Mi cekamo sledeci bus,za sat vremena,ovaj je vec pun". "U Slovacku?" (pomislio sam u sebi - pa Slovacka nema more,sta ce tamo tolika gomila ljudi na letnjem odmoru?) (i onda se setim) "Ono,sljakanje i to?" - "Da,to cekamo...". Reko,ovo je stvarno...unbelievable.Gomila ljudi svakodnevno odlazi tamo... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 17, 2017 Ima li neko da je radio u tim fabrikama auto delova koje se reklamiraju, pa da isprica iz prve ruke kako izgleda stajati 8-12 sati za proizvodnom trakom ili gde se vec stoji? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 30, 2017 (edited) Quote On 11/17/2017 at 10:31 PM, GerdaBudenbrok said: Ima li neko da je radio u tim fabrikama auto delova koje se reklamiraju, pa da isprica iz prve ruke kako izgleda stajati 8-12 sati za proizvodnom trakom ili gde se vec stoji? Pošto vidim da je ova tema još uvek aktuelna, da se nadovežem i ja. Trenutno sam u Slovačkoj, preko EuroPersonal agencije, u Faureciji Hlohovec. Prvo, ako hoćete da idete za Slovačku da radite, morate se naoružati strpljenjem, i sa jaaako puno živaca. U Srbiji vam prodaju jednu priču, kada dođete ovde, tu je druga priča. Bio sam preko Larga, sadašnji Wiss, preko njih ne vredi ni dolaziti, radimo isti posao, skoro upola manje zarađuju, znači deru ih. Radi se 8 sati, posao nije težak, na sve se može naviknuti. Ja pravim vrata za Jaguar, svaka osoba ima određen broj radnji što treba da odradi, ali ništa nije tako teško da se ubijaš. Stajanje od 8 sati nije veliki problem, jer malo se krećeš, pomeraš i slično, plus imaš ispod gumenu podlogu, koja jako puno znači za noge. Da se isplati doći, isplati se, cene su kao u Srbiji, čak je nešto i jeftinije, nešto skuplje, naravno. Update: Preko Wiss agencije (čitaj: Largo) je satnica 2.9, prekovremeni se plaćaju isto, dok preko EuroPersonala je satnica 3.5, prekovremeni 3.7eur. Radno vreme je 8 sati, pre će vam pomoći Slovak, nego neki naš, naši samo gledaju kako da vas spotaknu, podmetnu nogu i slično. Smeštaj nije loš, nije ni nešto savršeno, morate biti svesni da dolazite u kolektivni smeštaj, gde će vas biti i više od 3 osobe u sobi (osim ako dolazite u paru). EuroPersonal naplaćuje smeštaj i prevoz, ali to vam je već uračunato u satnicu, tako da vam izađe 3.5eur čisto na kraju za redovne sate. Računica je čista, pomnože se sati (7.5) sa danima, i bonus sve zavisi gde radite, šta i kako. Zaboravio sam da naglasim da kada dolazite na 2 godine (pošto EP to nudi), prva tri meseca ste prijavljeni u Srbiji, tamo vam ide radni staž i ostalo. Ovde se predaje za pobit, čija izrada traje od 60 do 90 dana. Nakon toga ste slobodni što se tiče ulaska i izlaska iz EU, možete voziti auto na Sk table sa našom dozvolom bez ikakvih problema. Posao je smešan, ja stavljam klipse, pojedine delove, sastavljam i to je to, šaljem dalje. Dok se za svakog nađe po nešto. U suštini, ko ima volju za rad, bez problema će da se snađe i da ostane na poslu. Samo nemojte odgovarati tipa: Ja te pare imam i u Srbiji, i sl. Onda nemojte ni razmišljati o dolasku, jer postoji neko ko bi rado radio i treba mu posao, a razni mu oduzimaju šansu. Koga interesuje nešto, budite slobodni sa pitanjima. On 12/23/2016 at 7:42 PM, mare79 said: ja sve citam i razmisljam nesto kako vi ljudi tamo niti jedete,niti pijete,niti se erete.svi samo nesto racunaju broij sati rada i satnice kolika je bnavodno zarada,a niko ne spominje ,osim u par slucajeva koliko kosta hrana,pa pranje vesa mjesecno,pa gdje pice i net ili dopuna da se javite rodbini ili vas zabole dupe za vasima.izgleda kao da ste osudenici ili pobjegli od kuce.jel vam placen prasak za ves ,struja ,voda ,jel sapun ,kupate li se ili se samo plahate .pa niko ne kaze koliko iznose stvarni troskovi ni jesu li doletili na krilima do slovacke ,ceske gdje su vec i koliko je preoz kostao tamo i nazad.svi ziove od jednog obroka ,ne piju ,ne kupaju se ,ne peru meni se cini i svi zarade po nekoliko hiljada haha Cene hrane su slične kao kod nas, ne može me niko ubediti u drugačije, kada sam već 6 meseci tu. Pranje veša je u proseku 1-2eur, negde ti oni daju prašak i omekšivač, negde ne. Kod nas je 2eur, uzmeš kupon od 5 pranja, imaš pravo na omekšivač i prašak. Sušenje veša je 0.50eur. Internet u 90% smeštajeva imaš, i besplatan je (ili ti odbiju 1 - 5eur na mesečnom nivou od plate). Karticu koristim Tesco-vu, 3.90eur košta, potreban ti je pasoš za aktivaciju kartice, toliko imaš i kredita na njoj. Internet na dnevnom nivou je 0.39eur, 200mb po punoj brzini, ostalo sporije. E sad, imaš da kupiš npr. 1.5GB za 8eur i slično, to je na mesečnom nivou. Što se tiče tuširanja/kupanja, to se podrazumeva, ne plaća se, tvoje je sve, njihov je samo prostor što kažu. Normalno, ako hoćeš da se istuširaš, ponećeš svoj gel, sapun, šampon itd. E sad, što se tiče prevoza, za EuroPersonal i za Wiss znam da je prvi put besplatno. Tačnije, kada dolaziš za Slovačku. E sada, u Wissu, kada ti istekne ugovor, takođe te besplatno voze kući, do NS-a, dok EuroPersonal vraća ljude za 30eur u jednom smeru, i to ne keširaš nego ti se skida od plate. Put na posao se negde plaća 1eur dnevno, negde ništa. Sve je to obračunato već. I da, akontacija je jednom nedeljno, 30eur. E sad, pošto su sa nama u smeštaju ljudi koji rade u PSA Peugeot Citroen, situacija je sledeća. Dnevno se odbija od plate malo jače od 1eur za prevoz, plus firma ti ne obezbeđuje obrok, imaš čip pa uplaćuješ sam pare na njega. Radi se 7.5 sati aktivnog rada, traka ne staje, većina njih evo i mesec dana nakon početka kuka kako ih sve boli i da ne mogu da se pomere. Plus im naplaćuju 90eur mesečno za smeštaj. To je ono što znam. Edited November 30, 2017 by Jocke Zamolio bih moderatore da obrišu predhodna dva posta, sve je spojeno u jedan. :) Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 25, 2018 Ko sto kaze Rambo - A vidi nas sad Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 5, 2018 Zanima me rad preko iste agencije samo u SAS AUTOMOTIVE da li zanas da li je posao mnogo naporan za zene kao sto je to u Pezou? Hvala! Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 6, 2018 Iskreno, ne znam za SAS Automotive firmu ništa, jedino za Faurecija Hlohovec, Faurecija Trnava, Peter Vetter, Jas Plastik SK Galanta, Samsung Voderady i PSA Peugeot Citroen mogu dati informacije. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites