Followers 0

Posao u Slovackoj

71 posts in this topic

Nacitao sam se svega u vezi ove teme, dakle, postoje agencije i fizicka lica koja organizovano vode ljude u Slovacku za rad u tamosnjim fabrikama. Iz citanja, to su fabbrike, Samsunga, Boscha, auto industrije itd. Ja sam iz Kraljeva, kod nas se vec duze vreme vrti taj oglas gde traze ljudstvo. Uslovi su da ima smestaj, hrana je o sopstvenom trosku, prevoz je regulisan i svakodnevno vozi radnike od smestaja do fabrike i obrnuto. Placanje je 2.5 evra po satu i radi se u 3 smene.

Interesuje me da neko od vas, ukoliko je imao iskustva sa ovakom vrstom posla, prenese utiske. Mnogo bi mi znacilo, hvala i pozdrav

Pre par dana sam bio u Bratislavi, i okacio sam fotku na fb, tada mi se javlja drugar da je u Galanti, i da radi valjda u fabrici Samsunga. Nisam stigao nesto mnogo da se dopisujem sa njim, vraca se krajem decembra pa kad se vidimo mogu da ti napisem sat i kako.

Ok, polazak bi bio pocetkom januara, tada se verovatno vraca grupa ljudi kojoj se navrsava 3 meseca rada, u svakom slucaju hvala na ucestvovanju u temi.

Kako mi kazu prijatelji koji su bili, hrana nije skupa, cene kao kod nas, izadje mozda oko 120 evra za mesecno. E sad, da je malo-malo je, ali kad bolje razmislim, ja u gradu u kojem zivim ne mogu da zaradim taj novac za 3 meseca. Uglavnom, moze da se donese nekih 1000 evra za taj period. Nekom je malo, nekom ko nema gde da se zaposli i sta da radi i nije malo

Kako mi kazu prijatelji koji su bili, hrana nije skupa, cene kao kod nas, izadje mozda oko 120 evra za mesecno. E sad, da je malo-malo je, ali kad bolje razmislim, ja u gradu u kojem zivim ne mogu da zaradim taj novac za 3 meseca. Uglavnom, moze da se donese nekih 1000 evra za taj period. Nekom je malo, nekom ko nema gde da se zaposli i sta da radi i nije malo

Slazem se, narocito sa posljednjom recenicom. To i jeste najtuznije u svemu ovome.

Cene su  i skuplje nego kod nas, bas sam se zacudio, pricam o Bratislvi, pogotovo javni prevoz recimo.

ovako dobro iscitaj po netu imas na forumima...utisci su veoma razliciti i subjektivni.

ono sto se poklapa kod svih je:

da se radi na crno tri meseca po 12h

da je sat 2.3 ILI 2.2 evra

da se dobija nedeljni bonus od 30 evra

da ti lako skinu od plate ako zakasnis minut

da agencije naplacuju nekakvo osiguranje 1500 din koje ne vrede nigde jer dobijes debilsku priznanicu neko je cak to i okacio na net postoji slika

e sad to oko uslova smestaja i prevoza je subjektivno, kazu da je najbolje ici u paru jer kao parove smestaju u dvokrevetne sobe

nema bukvalno nista tako da su neki kupovali mali reso jer nema na cemu kuvati hranu....a opet neki kazu da ima ...

i na granici u busu kazu da ako te madjarski carinici pitaju gde ides treba da kazes kod rodjaka na vikend?!?!

tako da sve u svemu radi se na crno i zarade neke pare...

nadam se da sam pomogao malo

Bas sam danas isao na razgovor sa tom nekom zenom koja je predstavnik tamo neke agencije pod imenom Max. Navodno to je agencija iz Slovacke. Po njenim recima potpisuju se ugovori sa fabrikama i nije rad na crno. Placa se 2.5 evra po satu i agenciji ide 100 evra za navodno neke garancije sto se tice naseg boravka u Slovackoj. Smestaj je u motelima i koristi se zajednicka kuhinja. Napomenula je i to da bi trebalo poneti nesto od posudja. Citao sam i ja neke tekstove o stvarima koje si pomenuo, tu su ljudi uglavnom pricali o iskustvima sa agencijom Largo iz B.Petrovca. E sad, ni sam ne znam sta mi je ciniti, imam vremena do 20. da odlucim, polasci su 3.januara

Ma kakav ugovor i kako nije na crno kada nemas radnu dozvolu tj vizu, i zasto se ljudi vracaju posle tri meseca. Zato sto su na crno. Ovo su nikakve pare da ides u pm i jos da nemas neku sigurnost. Citao sam malopre o tim "agencijama", ne znam kako ih neko ne prijavi policiji i tamo i ovde, teski prevaranti. 

Kako ih ne prijavi? Tako sto se ljudi bore za goli zivot i gledaju na bilo koji nacin da dodju do novca da bi preziveli i prehranili svoje porodice.

Ma kakav ugovor i kako nije na crno kada nemas radnu dozvolu tj vizu

https://en.wikipedia.org/wiki/Visa_policy_of_the_Schengen_Area#Visa-free_stays_involving_paid_activity_in_the_Schengen_Area

Zapravo mu nije potrebna ako će biti tamo do 90 dana. Samo treba obratiti pažnju na ovaj deo (some Schengen countries which permit certain Annex II nationals to work during their visa-free stay may still require them to obtain a work permit (either in advance or on arrival). ). Tako da bih te savetovao da pozoveš Slovačku ambasadu da ih pitaš da li moraš nešto i sa njima da radiš, da ne bi imao nepotrebne probleme kada odeš tamo.

I ja sam bio pod utiskom da nam nije dozvoljeno da radimo bez vize u EU/EEA/CH, ali se na kraju ispostavilo da nije baš tako, nego da zavisi od države do države  :spot:

Edited by deleter

Cene su  i skuplje nego kod nas, bas sam se zacudio, pricam o Bratislvi, pogotovo javni prevoz recimo.

Skuplji je gradski prevoz kad kupujes pojedinacno kartu (posebno jer se tamo placa,a u Beogradu se svercuje,pa je to onda jeftinije,je li?),ali mesecna karta je 20 evra (cini mi se da je sad poskupela...rekose valjda tromesecna 70 evra...tako moji kupuju)...hrana nije skuplja nego u Srbiji i to je sigurno. Ono sto je tamo skuplje su stanarine (koje koliko znam ovi preko Larga ne placaju) i skuplje je kupiti nekretninu. Zatim, skuplje su usluge majstora ,ali tamo nemas gomilu majstora na crno koji od firme imaju samo mobilni. 99% njih ima prijavljen obrt,pa samim tim je to i sigurnije. Jesu to skromne pare,ali sta je alternativa???? Sedeti i ne raditi nista i kukati??? 

jJa gde god se vozim placam kartu, za mesecnu me ne interesuje nesto mnogo, uporedjujem pojedinacne karte. Bio sam u tri radnje, i u svima su cene skoro za sve skuplje, takvo je moje iskustvo. Jedino sto sam nasao a da je jeftinije su patrone za nes aparat koje su na akciji bile 490 din, a kod nas su 560.

Nisu skromne pare nego izrabljivanje ljudi, to su smesne pare, ja u omladinskoj ovde imam po satu 250 dinara i placeni su svi porezi. 2,2 evra je sramota da nekome placaju a da nemaju garantovan posao i radne sate. Treba da radis 300 sati mesecno da bi uzeo neke pare, od kojih moras deo da potrosis na hranu koji ti oni ne placaju, spavas u nekoj rupi i provedes dva sata u prevozu do posla, pauzu koji ti ne placaju. Bas je divan posao.

jJa gde god se vozim placam kartu, za mesecnu me ne interesuje nesto mnogo, uporedjujem pojedinacne karte. Bio sam u tri radnje, i u svima su cene skoro za sve skuplje, takvo je moje iskustvo. Jedino sto sam nasao a da je jeftinije su patrone za nes aparat koje su na akciji bile 490 din, a kod nas su 560.

Nisu skromne pare nego izrabljivanje ljudi, to su smesne pare, ja u omladinskoj ovde imam po satu 250 dinara i placeni su svi porezi. 2,2 evra je sramota da nekome placaju a da nemaju garantovan posao i radne sate. Treba da radis 300 sati mesecno da bi uzeo neke pare, od kojih moras deo da potrosis na hranu koji ti oni ne placaju, spavas u nekoj rupi i provedes dva sata u prevozu do posla, pauzu koji ti ne placaju. Bas je divan posao.

Pa onda preporuci coveku koji su to poslovi da ne ide dzabe u pecalbu...kad vec ima ovde bolje!

Zdravo svima
Ne znam da li jos uvek aktuelna ova tema.
Htela bih da podelim sa vama svoje iskustvo. Proslog meseca, znaci u septembru sam bila u Slovackoj, mesto se zove Surany,12km od Nove Zamke, firma je Ban Dzoo,vlasnici su Koreanci, sefovi su Slovakinje, radi se na delovima za televizore marke Samsung. Predstavnik agencije za zaposljavanje je jedna ostrokondja Margit Spasova. Potpisuje se ugovor o radu koji je na slovackom pa nemate pojma sta ste potpisali. Bez obzira na ugovor, posao je na crno jer niste prijavljeni. Otvarate racun u banci, uglavnom WUB banka, gde treba da vam legne plata. Platu ocekujem tek krajem ovog meseca. Uslovi rada su: Placaju 2.5 evra na sat, ima smestaj, hranu kupujete sami.
Radi se u pogonima od 8 do 16 sati.Satnica je ista bez obzira da li radite prekovremeno ili u trecu smenu. Odbijaju vam vreme pauze, umesto 8 sati placaju  7.5 jer  u tom periodu ima dve pauze, jedna od 10 min, druga od 20 min (vreme se mora postovati). Smestaj je po kucama, motelima koji su potpisali ugovor o saradnji sa agenc MAX. Ja sam bila u nekom motelu gde su zajednicka kupatila, odnosno kabine za tusiranje. U sobama nas je bilo po cetiri osobe. Kreveti su kao u kasarni , na sprat. Sobe su prostrane. Postoji zajednicka kuhinja i zajednicki WC (dva zenska i cetiri muska), Tamo je bila i velika dnevna soba sa TV i dvosedima. U ostalim motelima, odnosno kucama je slicno.
Cene hrane su iste kao kod nas, redovno ima akcija u Tesku i ostalim velikim marketima. Mi smo morali da placamo dva evra za pranje vesa, a u vecini kuca postoje masine za pranje vesa. Jedino sto ima malo frizidera pa dodje do nesuglasica jer se vise ne zna sta je cije, pa se sluzi svako sa svim. Najbolje prolaze parovi jer u tom slucaju mogu da traze dvokrevetnu sobu, po nekim hotelima je to moguce ...ne svuda.
Sto se rada tice ... to vam je KAO NA TRACI ... prosto morate da budete poslusni, brzi, precizni jer vam stalno vise nad glavom. Postuju Srbe jer su Srbi "GLUPI", odnosno veliki su radnici pa su polako istisnuli Rumune, Cigane i ostale nacije. Dok su Rumuni radili, oni su pravili 800 kom za smenu, a nasi ludi Srbi su uspevali da urade 1600 kom za smenu. 
Ako resite da idete ponesite  pribor za kuvanje hrane i propratno sta je najneophodnije kako ne biste kupovali tamo. 
Vodite racuna da ste 90 dana u Slovackoj jer posle toga cete imate problema na granici, Neki carinici su potkupljivi pa za 100 evra vam nece udariti pecat, a neki ce vam staviti zabranu i napisati basnoslovnu kaznu (jedan covek je platio 550evra -  to je vec individualno... ovaj covek je naisao na ludog carinika koji mu je napisao ovako veliku kaznu).

Ja sam otisla odatle glavom bez obzira jer sam alergicna na nesto od tih recikliranih materijala ... a iskreno, ponekad sam imala osecaj kao da sam u logoru. Mada, ima jako puno mlade dece od po 19, 20 godina koji nemaju gde da rade u nasoj zemlji pa se tamo navikli. Ljudi su svih starosnih doba, od veoma mladih pa sve do penzionera, Jedino sto valja ... je druzenje ... jer muka te nekako zblizi sa ostali ljudima iz svoje okoline ... pa zajedno nekako lakse podnosite taj zivot tamo,
Nadam se da sam vam pomogla.
Odluke su samo nase ... I svako zna zasto nesto radi i zasto je doneo svoju odluku...moj cilj je bio ... ajde da probam, da vidim kako izgleda otici i raditi u fabrici.

Pozdrav svima.

17 hours ago, putopisi said:

Vodite racuna da ste 90 dana u Slovackoj jer posle toga cete imate problema na granici, Neki carinici su potkupljivi pa za 100 evra vam nece udariti pecat, a neki ce vam staviti zabranu i napisati basnoslovnu kaznu (jedan covek je platio 550evra -  to je vec individualno... ovaj covek je naisao na ludog carinika koji mu je napisao ovako veliku kaznu).

Pa normalno,ako je prekoracio dozvoljenu duzinu boravka (i to namerno).

Nego,pored tih Samsung delova na traci aktuelni su i poslovi vezano za gradjevinu (ne u istom mestu/fabrici naravno,ali negde u Slovackoj).Nedavno se drugar vratio sa jednog takvog sljakatorskog posla u Slovackoj (gradjevina) i...kaze da ih je lik (taj koji im je obecao posao tamo) zajebao.NJega jos i ne toliko,ali neke druge je bas,bas zajebo (sto se tice isplate novca).Ovaj drug mu je porucio (citiram) "Ne treba da mi das taj ostatak novca.Cak i ako mi ga posaljes ja cu ga baciti.Ali se moli bogu da me ne sretnes na ulici":smile: Taj sto ih je zajebo je iz Backog Petrovca (opstina kod Novog Sada,gde su vecina Slovaci),valjda je '81 godiste.

Uglavnom,ako nekog interesuje rad u Slovackoj,neka se raspita po mestima u Srbiji gde ima Slovaka.U zrenjaninskoj opstini je to Aradac (mesto gde su pola Srbi,pola Slovaci).

Ne znam gde ste svi vi nasli tih 2,5 po satu.. E ovako, ja sam se upravo vratio iz slovacke, radio sam u samsungu u galanti za 2,2 po satu, malo je ali sam ipak pristao da odem i probam. Radio sam samo radnim danima, vikendom ne ni jednu subotu. Sve ukupno tacnije jedan mesec mi je izlazio 176h * 2.2 + 120e bonus, i to je ta prosta matematika. Hranu naravno sam kupujes, spremas ako umes, i ako se ne razbacujes od 50-100e izlaze troskovi na hrani, meni bi bili i manji ali zbog neradnog vikenda dosada ucini svoje pa od muke jedes vise. Sve u svemu, ne nadaj te se da ce te da zaradite neke preterane pare, 200-300e mesecno ce da ostane valjda, jer sam zaboravio cigarete su 3e ko pusi svaki drugi dan po pakla -50+e mesecno samo na to ima da odu. pozz dosta je od mene

Da ne gresim dusu sa onim predhodnim postom,izgleda da je kako se kome "zalomi".

Drugarica bila proletos 3 meseca,vratila se,bila kuci 3 meseca,i sad pocetkom oktobra opet otisla tamo na 3 meseca.Ne znam cime se bavila tamo,ali kapiram da je bila u nekoj fabrici,na traci (moguce taj Samsung) ili tako nesto.

Neko se snadje tamo,neko ne izgleda...

Bas isto to sam i ja procitala na njihovoj fb stranici. Ne znam dal smem da napisem koja je. I posle mog komentara posto su trazili da im se odmah ostavi broj pasosa, napisala sma im komentar na zidu i pitala zasto ne ostave naziv agencije i broj telefona, da proverimo prvo ko su i sta su a ne da traze broj pasosa jer to se ne daje svakom, oni su me blokirali a komentar obrisali. Sreca da sam prvo slikala i sacuvala slike s akomentarom. A vi sad vidite dal je to istina sto oni pisu ili ne. Ja ne bih rizikovala. 

On 10/21/2016 at 2:38 AM, Laza GNR said:

Da ne gresim dusu sa onim predhodnim postom,izgleda da je kako se kome "zalomi".

Drugarica bila proletos 3 meseca,vratila se,bila kuci 3 meseca,i sad pocetkom oktobra opet otisla tamo na 3 meseca.Ne znam cime se bavila tamo,ali kapiram da je bila u nekoj fabrici,na traci (moguce taj Samsung) ili tako nesto.

Neko se snadje tamo,neko ne izgleda...

Naravno da je tako....moj rodjak je isao preko jedne agencije i nije bas bio zadovoljan platom i dok je bio tamo nasao je drugu i posle 3 meseca otisli i on i zena u drugu fabriku i u drugo mesto. Prezadovoljni. Ovo me sve asocira na situacije sa mora kad si u Grckoj u vansezoni ,placas neke sitne pare , recimo 80 evra i pizdis jer imas samo RTS satelitski.....ili jaoooo , vila nema bazen.  Vecinom je do coveka...da li nesto zna da radi, sta ocekuje, ima li radne navike...ali, rekla bih, dosta smo mi i razmazeni.

Edited by mamahaker

On 10/21/2016 at 3:08 PM, tasha0 said:

... napisala sma im komentar na zidu i pitala zasto ne ostave naziv agencije i broj telefona, da proverimo prvo ko su i sta su a ne da traze broj pasosa jer to se ne daje svakom, oni su me blokirali a komentar obrisali.

Kakva crna agencija,sve je to polu legalno,polu ilegalno :smile: 

Nema tu "ime agencije"...ima samo ime i broj telefona onoga ko to radi/ko sredjuje to.Nije to ni blizu agencije...

P.S. - Vise ilegalno izgleda...

On 10/12/2016 at 8:05 AM, putopisi said:

Potpisuje se ugovor o radu koji je na slovackom pa nemate pojma sta ste potpisali. Bez obzira na ugovor, posao je na crno jer niste prijavljeni.