Jump to content

Featured Replies

Posted

Zdrav putnici!!!!

Da li  neko moze da mi objesni sta je u stvari beli vizni rezim jer ja nemam pooojma o tome  :? !!!!!! Koliko ce to stvarno olaksati odlazak u zemlje shengena, da li je to samo neka vrsta olaksice ili to znaci da ti ne treba viza??

Da li to znaci da ce i ljudi bez stalnog radnog odnosa (a koji nisu studenti itd..) moci da putuju bez problema ili sam se kad diplomiram oooopasno zakucala????

Nadam se nekim dobrim vestima ili cu baas da se smorim!!!! :)

beli vizni rezim = nije ti potrebna viza za ulazak u sengen zonu, samo pasos, i mozes se zadrzati do 3 meseca. nasa zemlja nije na beloj sengen listi, niti se zna kada ce biti. potpisan je sporazum o olaksicama, ali mada su svima puna usta olaksica, jos uvek nije potpuno jasno kako ce to ici i na koga ce se sve odnositi. sto se tice onih bez stalnog radnog odnosa, prema onome sto su rekli vizu ce dobiti svako ko uplati aranzman preko licencirane agencije. da li ce tako biti i u praksi ostaje da se vidi. o slobodnom odlasku nema govora...

Ako se dobro sećam, Rumuni su stavljeni na famoznu "belu šengen listu" kada se zakuvala priča o njihovom ulasku u EU... dakle, pre nekoliko godina. To znači da su u zemlje EU mogli da putuju bez vize, ali im je bio potreban dokaz o određenoj (prilično velikoj, ako se ne varam) sumi koju poseduju na bankovnom računu. To mi je, još davno, pričala jedna Rumunka - nisam siguran da li je, osim potvrdi o stanju na računu, bilo potrebno još nešto.

Ne znam da li će i kada Srbija dospeti na tu belu listu, ali, što bi rekli Englezi, don't hold your breath - ne verujem da će biti uskoro :) Dobra vest je da je Evropa, ipak, prilično malena, a svet je velik... putuj tamo gde se može :)

Ja procitah danas kako neka faca iz EU preporucuje da se sporazum o beloj sh. listi potpise vec krajem 2008. kako bi stupio na snagu sredinom 2009. Ali to deluje malo nerealno s obzirom na dosadasnju 'brzinu' donosenja tih olaksica, a s druge strane, bio bi zaista, zaista red, jer danas i Brazilci idu u EU bez vize, cujem i Rusima je sve lakse, zar smo mi toliko opasni?  :death:

granicari imaju diskreciono pravo da vrate nazad koga hoce, bez obzira da li osoba ima vizu ili joj uopste nije potrebna.

Meni Hrvat nedavno hteo da odbije ulazak uz reci: pa ti nemas punu adresu kuda ides, pa ti moras da imas 100 evra (!) po danu tokom svog boravka u Hrvatskoj.. Mozda zvuci da je Hrvat hteo da se izivljava na nekom samcu koji prelazi granicu pesaka , ali cuo sam posle da kao stvarno treba imati 100 evra po danu, sto naravno zvuci smeshno jer i za EU vazi 40 evra/dan. Hrvati se boje da ljudi ne emigrijaju u Italiju preko Slovenije.

Bez namere da uvredim bilo koju zemlju ovog sveta, ali na takozvanoj Beloj listi su, među ostalima i: El Salvador, Gvatemala, Nikaragva, Panama, Paragvaj... Znači, nije samo ekonomski faktor odlučujući za stavljanje naše zemlje na onu drugu stranu te liste.

Takođe, to za Hrvatsku je sasvim tačno (vezano za adresu boravka i količinu novca za jedan dan). Međutim, i oni su selektivni oko toga. Kada, npr. idem sam na jednodnevni izlet u Dubrovnik (iz Trebinja), traže mi i krvnu grupu i urinokulturu. A, sa druge strane, kada sam automobilom i sa porodicom išao na letovanje, nisu nam čak pogledali ni pasoš. I to nekoliko puta.

Није све у економији.

Колико сам ја као правник схватио, а пракса је показала, да се имиграција у развијене земље не може зауставити. Криминалци и образовани који емигрирају увек добију визе, то није проблем.

Фора је у томе што они хоће гаранцију наше државе да ће сви илегалци који буду ухваћени тамо бити без проблема о нашем трошку враћени у Србију. Такође се односи и на путне исправе које се тешко фалсификују а лако се са њима барата, као и добр аконторла граница због шверца људи, углавном са истока и Африке.

По мом личном убеђењу, њима не сметају Срби, белци, релативно добро образовани и искуством потковани у Европи, јер им иовако недостаје радна снага, већ им сметају они који преко наше територије прелазе у Унију, а потенциално су ризичне групе. То се односи и на Арапе и на Албанце са Косова, који су званично наши држављани.

flowers::

Slažem se, nego sam samo spomenuo neke zemlje kao jednu vrstu nelogičnosti, naravno ako ne zagrebemo malo ispod površine. Mada, bojim se da ova tema ne ode u politiku te bi bilo bolje da ne ulazimo previše u sve razloge našeg bivstvovanja na Crnoj schengen listi. Ko će ga znati, možda i nekom bitnom odavde sasvim lepo odgovara da što manje ljudi iz naše zemlje vidi kako se živi, makar preko prvog plota, a ne nešto dalje. Ne bih da širim temu, nadam se da se slažeš zvizhd!

Апсолутно тачно. :3some:

За време 'ладног рата су у СССР-у пуштали антиамеричке филмове радницима како се тамо лоше живи, како сви раде и живе бедно, ал' проблем беше што нису могли толико лоше па прикажу тај живот колико је у то време у СССР-у било лоше, да су се радници одушевили филмовима. Нарафски, ови су престали са пропагандом. :hihi:

Дакле, све је ствар у реалности. Нит се тамо живи толико добро, нит се овде живи толико лоше. Треба пустити људе да иду и виде, јер како можеш очекивати да изолујеш неку државу, а да она за узврат пропагира твоје вредности. Нелогично је баш. Ал' ја сам вечити оптимиста... ако не буде било за време мог живота, биће за време мојих унука. zvizhd

За време 'ладног рата су у СССР-у пуштали антиамеричке филмове радницима како се тамо лоше живи, како сви раде и живе бедно, ал' проблем беше што нису могли толико лоше па прикажу тај живот колико је у то време у СССР-у било лоше, да су се радници одушевили филмовима.

Hehe, to sam i ja čuo, a ima i drugi deo priče, izvinte zbog offtopic-a :) Naime, Rusi tvrde da je, takođe za vreme slavnog Sojuza, KGB pravio lažne filmove o tome kako se u Sojuzu živi u blagostanju, pa ih slao preko gvozdene zavese, da vidi kapitalistički Zapad šta je propustio, i da se malo zamisli... snimaju filmove o blagostanju, a zapravo im život prođe u redovima za hleb i cipele...  :-\

Srbija ce najverovatnije na belu sengen listu 2009 mada moguca su i cuda (da se desi i ranije u 2008). Slicno su uradili i sa Rumunima i Bugarima

Ja sam nesto skeptican po pitanju te 2009-te... Kako nismo u stanju da se dogovorimo ni oko domacih tema (koje necu da nabrajam zato sto cemo zastraniti u politiku), cisto sumnjam da smo u stanju da se drzimo jednog cilja i pristupa istom (kao drzava naravno). Elem, to je sve politika...

Ove price sa nosenjem novca vaze i danas, te mora da se pokazuje neka odredjena suma na racunu ili u rukama kad se ide u ambasade odredjenih drzava, tako da se to nece promeniti znacajno... a to nije ni bitno... Bitno je da ne moramo vise da se gnjavimo sa glupom papirologijom...

Sve se svodi na to da im nije cilj da nam uzmu pare nego da budu sigurni da necemo masovno emigrirati (kao sto vec rekoste)...

Pozitivno je da ce sad vec Madjarska biti sengen pa nece biti gnjavaze (sa tri vize ako recimo idete u Cesku) a negativno je sto cemo sad i za Madjarsku morati da se mlatimo sa Sengenom...

Sto se Hrvata tice, mislim da kolicina gnjavaze zavisi i od toga gde i kada se prelazi granica...

Nada umire poslednja :)

:mrgreen:

Ajd i to da vidimo...  :shockkk:

NOVA OBEĆANJA ZA ŠENGEN 16.10.2007. 

07:32 - Srbija može očekivati ulazak na belu šengensku listu iduće godine, pošto Francuska 1. jula preuzme ulogu predsedavajućeg Evropskom unijom, izjavio je francuski ministar za imigraciju Bris Ortefe. On je rekao da će ulazak Srbije na belu šengensku listu biti "svojevrstan simbol".

Vlada Srbije je 18. septembra prosledila Narodnoj skupštini na razmatranje sporazum o readmisiji, kao i poseban sporazum o readmisiji s Francuskom iz 2006. godine. Oba dokumenta treba da budu usvojena istovremeno. (Beta)

:mrgreen: