Followers 0

kosovo

218 posts in this topic

da li je neko bio na kosovu u svojoj reziji? ili na neki drugi nacin? mislim pre svega na deo u kome ne zive srbi. da li mislite da bi mi bilo bezbedno da odem, ako bih se pravio da sam iz neke leve zemlje, tj. bilo koje koja nije srbija? :)

mislim da je 100% bezbedno i da se nista ne razlikuje stanje bezbednosti ako se majes sam gde god hoces. Kazem, na osnovu prica puno ljudi (koji nemaju nash pasosh) koji su mi odsedali u hostelu, a bili tamo.

sad, verujem da je ipak bolje da se pretvaras da nisi iz Srbije. sta vise, verovatno preporucljivo. al to je samo moje misljenje, znas da nisam tamo bio =]

ako ti treba smestaj u Prishtini, uzeo sam Bukolin telefon, pa ako ga ne nadjes preko neta, javi

kad bi ishao?

Ja sam bila u Pristini, dodushe pre dve godine i rekli su nam da ne pricamo srpski kad stignemo tamo ali nismo poslusali cak smo se poprilicno i derali po ulicama i ljudi su nam se samo smeshkali.

E kakva je situacija sada... ne znam...

Acketa i ja smo u kontaktu sa Timijem iz Pristine, mislim da je on ovde na nasem forumu i na HC-u pa mozesh uvek njega da kontaktiras.

Kad planirash da palis? Ishla bi ja ponovo.

;D

ja bih isla ovaj vikend, petak posle posla pa da se vratim u nedelju predvece :)

imam fon lika koji vozi minibus Beograd- Pristina tj Gracanica, 10e -ako stop ne radi,tj pada kisa,jerbo ne bih po kisi da stopiram vec sam prehladjena. :angel:

ajd ti Marina vidi sa Timijem..ja mogu pitati Bukolu..

u stvari,Marko,jel primas saputnike?  :-[

Evo pricah s Bukolom...

kaze da je Pristina dosta otvorena..niko do sad nije imao problema..za druge delove moramo pitati ipak nekog drugog..

btw,kod njega smo svi dobrodosli,ima puno mesta :):)

daklem,ja bih krenula najranije u petak a najver u subotu ujutru..

Bukola bi napravio African gathering paaa..sta da vam kazem..zar mozete  da odolite?? hehe

ajmo :)

bolje u petak, makar stigli uvece, cisto da ne provedemo pola subote u klackanju, jer se ionako vracamo u nedelju :)

jos neko?

Kako to neki ljudi imaju vise srece nego pameti?  :LOLLL: PS: Ko razume shvatice! PSS: I ja bih s vama ali moram za Svedsku! PSSS: SRECNO PSSSS: OStavite nesto i za mene!

Ja sam malkice dekinta tako da sam ja za stop... kad god.

Pre dve godine je radila 063 mreza ali sad mi Timi kaze da slabo radi... mrzim roaming!

Petak ujtru?

;D

Danijela i ja sam bili na Kosovu pre mesec dana, jedan dan u Prištini, dva dana u planinama Rugova i jedan dan u obilasku automobilom. Bili smo u gostima kod jedne volonterske organizacije.

Uglavnom smo pricali engleski sa ljudima tamo... dok na autobuskoj stanici nismo dosli u situaciju da nema nikoga ko zna engleski. Onda smo pitali "Do you speak Croatian?", na šta smo dobili blag osmeh i "da, naravno", pa se razgovor nastavio na srpskom bez problema.

Inače, jedina osoba koju sam sreo, a da je baš bila raspoložena da priča srpski je bio menadžer restorana na toj planini (koja je skoro na granici s Crnom Gorom).

Moj predlog bi bio da se prvo malo informišete o mestima koja želite da posetite, jer nije svuda ista situacija. U Prištini može slobodno da se priča srpski na ulici, u Peći nije bilo tako opušteno, a u Đakovici (gde je baš bilo puno nasilja) mi se nekako osušilo grlo...  :-\

Pošto vam ne piše na čelu odakle ste, mislim da možete da šetate i po Đakovici, sve dok među sobom govorite engleski...

Koristim mrežu 064, i imao sam signal tu i tamo... više na severu nego na jugu, naravno, ali čini mi se da nema nikakvog pravila.

I da, ako ikako možete, pokušajte da stignete do Visokih Dečana... Impresivno je.

Srećan put!  :mah:

nego ludaci jedni, ja sam vise teorije radi pitao, al sta cu sad, moram da idem ;D

malo sam se raspitivao danas i dobio broj telefona tog sto vozi iz bg-a (verovatno isti taj ciji broj i ti imas ivana), a kao jeftiniju varijantu mi je predlozeno da se dovucemo do kraljeva (stop ;D) a odatle hvatamo voz do granice, a od granice do kosova polja (5km od pristine, voz ne ide do pristine jer nema vise zeleznicke, pa bi neko morao da nas ceka). hvatanje voza od granice nije problem, jer se cekaju, a imaju dva voza dnevno iz kraljeva, jedan oko 9 ujutru, a drugi oko 2 popodne valjda. u tom slucaju ukupan trosak bi bio oko 200 din. treca opcija je stop do granice, a odatle da navatamo neke iz UN-a koji voze do pristine, no rekose mi da bi i to morali da platimo, mamu im zapadnjacku ;D no, mozda izmolimo nesto za dz. ovako slatki kakvi jesmo ;D

a da, ima jos jedna opcija, a to je da dostopiramo do kursumlije, a odatle da hvatamo nocni bus do pristine koji ide negde oko 2. meni se ta opcija bas i ne svidja, no da cujem vas :)

dakle, sta mislite?

pisao sam bukoli da vidim koliko to mesta ima, obzirom da su jos neki planirali da dodju kod njega za vikend iz druge zemlje ;)

panonski, hvala na informacijama!

kika, cut tamo ;D

ima redovni prevoz iz Nisha do Prishtine/Grachanice i nazad, svaki dan dva polaska/dolaska, kombijem, koshta 500 dinara u jednom pravcu.

polazak iz Nisha prvi je u 04:00 a drugi valjda u 14:00

treca opcija je stop do granice, a odatle da navatamo neke iz UN-a koji voze do pristine

Ama, rekoh li ja vama da sam viđao kraljevačke šlepere na skretanju za Zvečan i Mitrovicu da dolaze iz pravca dubokog Kosova ?

Znači, ako opalite stop uz Ibar, možda se desi da stignete stopom i do Prištine ;).

A za slučaj da uhvatite stop do Mitrovice : u Severnoj Mitrovici imate autobuse za Čaglavicu i Laplje Selo (koji su srpski geto). Kolko ja vidim na mapi, oni bi morali da prolaze periferijom Prištine. Ljudi su mi pričali da ti busevi ne staju nigde usput, al pretpostavljam da biste to mogli da dogovorite. E, sad, pojma nemam, možda ti busevi kreću čak od Leposavića, pa ih možete savatati i negde usput.

I, naravno, severno Kosovo je slabo prometno, znači stop uveče i nije baš realan. Ali u podne jeste.

a od granice do kosova polja (5km od pristine, voz ne ide do pristine jer nema vise zeleznicke, pa bi neko morao da nas ceka).

Kosovo Polje (Fushe Kosove) je praktično predgrađe Prištine koliko sam ja uspeo da vidim, tako da odatle sigurno možete nahvatati neki prigradski bus.  :)

Jovanovicu, nisam video gde si to napisao, pardon :) Taman sam se zagrejao za tu opciju, ali malopre skontah da ima 350km, a mrak pada vec u 5 :( Ne smem da se upustim u taj rizik, tako da cu najverovatnije ici kombinacijom stop/voz.

Petrovicu, mozes li da se raspitas kad su polasci tog kombija iz Pristine ka Nisu i eventualno broj telefona vozaca? Pitam zato sto se ne bih usudio da stanem na stop u Pristini, vec kad predjem granicu. :)

Panonski, hvala za info :)

064 123 2101  Bojan

pozovi i pitaj, mozes da kazes da si telefon pokupio u hostelu u Nishu.

dechko je OK, vozio je ljude iz hostela na tamo i nazad puno puta vec, poslednji put valjda prekjuche.

Moja iskustva sto se tice Metohije konkretno su jako lepa. Cak i sa albancima kojima sam se predstavio kao neko ko zivi u Beogradu i dosao je da vidi neke manastire i da obidje samu pokrajinu. Bili su svi vrlo ljubazni, gostoprimljivi i na taj nacin sam i saznao mnoge stvari koje su nama nedostupne putem medija. Jednu noc sam u okolini Hoce ostao da prespavam kod jedne cisto Albanske porodice, koji su se toliko trudili da mi je malo bilo i neprijatno. Bio sam pocascen albanskim nacionalnim specijalitetima. I dan danas sam jako dobar sa tim ljudima.

Ja nisam zagovornik one teze da ako jedan ne valja da ne valjaju svi. Na kraju krajeva i oni su ljudi. :-[ Od njih sam dobio i preporuku gde mogu da odem kada krenem na Saru kod njihovih rodjaka (ljudi kod kojih su me poslali su Goranci) i odatle nosim jako lepe uspomene.

U principu se vidi kakav je ko posle barem jednog petominutnog razgovora o bilo cemu. Ali u samom startu izbegavajte politicku situaciju, mada sam sa njima i o tome pricao. Misljenja su jako slicna nasim ljudima koji zive u Srbiji.

Ako neko bude planirao u Hocu ili na Sar planinu slobodno neka mi se javi. Imam pouzdane ljude, sto nase, sto Albance i Gorance koji ce vas primiti na konak i ugostiti vas najbolje sto znaju.

Pozdrav clap clap clap

Moja iskustva sto se tice Metohije konkretno su jako lepa. Cak i sa albancima kojima sam se predstavio kao neko ko zivi u Beogradu i dosao je da vidi neke manastire i da obidje samu pokrajinu. Bili su svi vrlo ljubazni, gostoprimljivi i na taj nacin sam i saznao mnoge stvari koje su nama nedostupne putem medija. Jednu noc sam u okolini Hoce ostao da prespavam kod jedne cisto Albanske porodice, koji su se toliko trudili da mi je malo bilo i neprijatno. Bio sam pocascen albanskim nacionalnim specijalitetima. I dan danas sam jako dobar sa tim ljudima.

Ja nisam zagovornik one teze da ako jedan ne valja da ne valjaju svi. Na kraju krajeva i oni su ljudi. :-[ Od njih sam dobio i preporuku gde mogu da odem kada krenem na Saru kod njihovih rodjaka (ljudi kod kojih su me poslali su Goranci) i odatle nosim jako lepe uspomene.

U principu se vidi kakav je ko posle barem jednog petominutnog razgovora o bilo cemu. Ali u samom startu izbegavajte politicku situaciju, mada sam sa njima i o tome pricao. Misljenja su jako slicna nasim ljudima koji zive u Srbiji.

Ako neko bude planirao u Hocu ili na Sar planinu slobodno neka mi se javi. Imam pouzdane ljude, sto nase, sto Albance i Gorance koji ce vas primiti na konak i ugostiti vas najbolje sto znaju.

Pozdrav clap clap clap

Svaka cast. Mozda bi mogao i nesto vise o tome napisati pa nam shibnuti neki putopis sa slikicama?

Kad si bio?

Sta si sve video?

Sad videh na sajtu inyourpocket.com da postoji direktna autobuska linija Pristina - Bg (10e).

Pretpostavljam da ondak postoji i linija BG - Pristina.

Mozda je matora informacija, a ako nije, zna li neko nesto o tome? Odakle krece?

Hvala unapred, sveCki putnici!

Voli Vas i ljubi,

Globe,

SveCki putnik u nastajanju

Krece sa glavne autobuske stanice u BGDu ;)

svaki dan nekoliko puta dnevno..

http://www.bas.co.yu/

Полазак Долазак Повратна Перон км Полазна станица Виа Превозник

09:45 18:40 - 17 386 БЕОГРАД ЉИГА,Г.МИЛАНОВЦА,КРАЉЕВА и Н.ПАЗАРА БЕНКО ТОУРС 92

12:00 17:30 да 10 338 БЕОГРАД ПРИШТИНЕ,ГРАЧАНИЦЕ,СУВЕ РЕКЕ и ПРИЗРЕНА АДИО ТОУРС В.ХАН

21:30 04:00 да 29 335 БЕОГРАД ПРИШТИНЕ,ГРАЧАНИЦЕ,СУВЕ РЕКЕ и ПРИЗРЕНА АДИО ТОУРС В.ХАН

22:00 03:30 да 30 340 БЕОГРАД КРУШЕВЦА,БЛАЦА,КУРШУМЛИЈЕ И ПРИШТИНЕ НИШЕXП (ФЈОЛЛА)

ponekad usijane glave kamenuju te autobuse pa je s te strane najbolje da ides sa jednim od ovih prevoznika,ovde vec pomenutih-Bogi na primer,ali,kao sto rekoh,to se desava ponekad..

srecan ti put!

Evo ovako... vratio sam se pre par dana sa Kosmeta. Obisao Gracanicu, manastir u Zocistu, Visoke Decane, Pecku Patrijarsiju. Prosao kroz Pristinu, Drenicki kraj, Orahovac, Decane, Pec itd. Spavao sam u srpskoj enklavi Velikoj Hoci. Ono sto je mozda najpametnije je pozvati nekog iz crkve (SPC). Svestenici i monasi su najrealniji i potpuno svesni situacije. Na taj nacin se mogu dobiti mnoge korisne informacije, smestaj u konacima u manastirima itd. Imam oko 100 slika visoke rezolucije (preterano visoke :) i oko 20 snimaka sa digitalnog fotoaparata. Sve ukupno nesto manje od 1 Gb (postoji sansa da toga bude vise). Problem je sto imam dial-up i ne znam gde da ih okacim.

Ja sam isao preko "Prijatelja Djurdjevih stupova" sa drugarom. Oni su povezani sa SPC. S druge strane nisam neki vernik tako da to gledajte uslovno Medju Albancima ima mnogo dobrih ljudi. Problem su kao i uvek oni ekstremni. Takodje, dobar deo Albanaca je organizovan u fisove tj. plemena,narocito u seoskim sredinama...pa ako je vodja fisa rekao da nema saradnje sa Srbima onda nema saradnje sa Srbima. I ovaj fazon za pretvaranje da si Hrvat... mozda je jos bolje biti Slovenac koji zna srpski/hrvatski oni su se dobro razumeli jos u SFRJ. Samostalan odlazak tamo je veliki rizik. u stvari bilo kakav odlazak je veliki rizik. Pogotovu u Metohiji. Tamo sada ima manje od 1500, mozda 2000 Srba. I najvece mesto je Velika Hoca. Ipak ja sam rizikovao. Ivratio se :)

p.s. Cuvajte se Drenice tj. Maliseva, Srbice, Kline itd. najveci deo OVK i komandanata je odatle. Isto vazi za Decane u Metohiji. Odatle je ramus Haradinaj i ekipa. I koristite ime Kosmet ako idete kod Srba. Moze neko da vam zameri...

svaka cast, Yildirim!

volela bih da sma i ja tako no bila sam protekli vikend samo u Pristini (iznenada) i posetila Grachanicu..

ALbanac sa CSa mi je bio 'vodic' po gradu, posle smo izasli sa drugarom sa CSa kod koga sam zapravo i odsela.. pricali smo srpski, u jazz klubu sam upoznala jos neke mada nismo nesto pricali, ali generalno ljudi su reagovali cudjenjem kad bi culi odakle sam i da sam dosla sama (skoro) i bez nekog narocitog razloga (posao i sl.)

ostaje da odem ponovo, na duze... i da upoznam vise ljudi, i posetim i druga mesta..

jedno je sigurno, nedostatak komunikacije nikada dobra nije doneo...

ondasnji 'internationals' su mi preporucili da u narednih par nedelja ne idem tamo jer se ocekuje eskalacija nasilja..pa ako oni znaju ipak nesto vise, imajte to u vidu..

ja sam licno zaista srecna sto sam bila tamo..kao da mi nikad nije dosta potvrdjivanja da dobrih ljudi ima svuda..  :angel:

jos uvek sam pod utiskom...

:mah:

"Prijatelji Djurdjevih Stupova" organizuju put na Kosovo (tacnije Metohiju) 22.02.2008. Cena je 3500 din i prijavljivanje je do 19.02. u 12h. Ovo predstavlja najbezbedniji nacin ako zelite recimo da vidite Prizren. Medjutim, ovako necete videti mnogo od "gradova" jer tamo niko ne moze da vam garantuje bezbednost (s ozirom da ste iz Srbije). Sa njima idu istinski vernici, ali neki ljudi su izgubili kompas pa pricaju nacionalisticke (i cak sovinisticke) budalastine. Ako vam ovo ne smeta i znate bar nesto o religiji evo vam link za program putovanja:  podignimostupove.com//index.php?option=com_content&task=view&id=20&Itemid=32